Какво може да се засади под орехово дърво

Някои градинари имат силно мнение, че под орех нищо не може да бъде засадено. Едно орехово дърво заема много място, но нищо не расте близо до него или под него. Сръчни, грижовни градинари доказват обратното с опита си. Те дават съвети, казват ви какво може да се засади под орех.

Какви растения могат да растат под орех

Орехът е голямо растение с широко разпространена корона. Има вкусни и здравословни плодове. Лекува не само ядки, но и оставя. С нарастването на ореховото дърво липсата на пространство, особено на 6 декара, става забележима. Въпросът за възможността да се засади нещо близо до него е важен.

Умели градинари твърдят, че много растения са засадени под ореховата корона, които растат и цъфтят без проблеми.

храсти

Къпина, касис, къпини храсти се чувстват комфортно под младите орехи. Расте бавно и докато короната стане твърде широка, се разпространява, се засаждат ягодоплодни храсти, които ще имат време да изживеят живота си, докато ореховото дърво расте:

 1. Касисът е скромно растение, непретенциозен за отглеждане, лесно се вкоренява, дава плод при всякакви условия.
 2. Въпреки че касисът е светлолюбив храст, той перфектно понася сянка. В засенчени райони плодовете с касис са по-големи, отколкото на открито слънце. Въпреки че вкусът е кисел от плодовете, узрели на слънце.
 3. Орехът предпазва касиса от вятъра. Храстът на касис не понася силни ветрове.
 4. Не е лошо, ако засадите повече от един сорт черни плодове наблизо. Кръстосаното опрашване увеличава растежа на яйчниците, плодовете ще станат по-големи.

касис

Някои градинари смятат, че нито едно насекомо не лети под ореховото дърво. Други градинари твърдят, че пчелите летят и опрашват цветя. Основното нещо е да не се страхувате да експериментирате.

Опадалите и презимували под дърво орехови листа са полезен тор за ягодоплодни храсти.

Възможно е и отглеждане на малини в близост до ядка. Тя спокойно понася засенчването, докато дивите малини растат в гората. Градинарите говорят по форумите за успеха на отглеждането на ремонтантни малини, за изобилните реколти от едри плодове.Ядката излъчва фитонцидни вещества, които отблъскват насекомите вредители, предпазват растенията от болести и паразити.

подправки

За да спестите място в градината, за да не останете без пикантна зеленина, използвайте земята под ореха. Под него се засаждат лечебни билки:

 • мента;
 • лимонов балсам;
 • вратига;
 • жълтурчета.

много мента

Билки за подправки ще живеят спокойно с орехово растение:

 • босилек;
 • естрагон;
 • риган;
 • магданоз.

Всички пикантни култури са устойчиви на сянка. Целината се засажда около багажника; някои градинари садят чесън. Докато ореховата зелена става зелена, чесънът ще има време да втаса. Тогава буйната корона ще предпази чесъна от пряка слънчева светлина.

Цветно легло под орех

Ако е страшно да засаждате градински култури, не искате да рискувате реколтата, под ядката се подрежда цветно легло. Цветята ще зарадват окото, ще украсят градината, изпълвайки с прекрасни аромати.

много ядки

Тъй като короната на дървото е буйна, са засадени непретенциозни растения, които лесно понасят сянка и липса на влага. Има много цветя и храсти, устойчиви на сянка. Те се засаждат отделно или създават цветни лехи.

Ранните пролетни цветя са подходящи за отглеждане:

 • момина сълзи;
 • иглика;
 • минзухари;
 • ириси;
 • лалета;
 • нарциси.

Цъфтящи храстовидни храсти:

 • калина булденеж;
 • хортензия.

много хортензия

Многогодишни растения с красиви цветя:

 • daylilies;
 • astilba;
 • цианозата е синя;
 • медуница;
 • ленивче.

Според градинари, папрат, домакини, азалия растат добре под орехово дърво. Опитните градинари отглеждат луковични растения през пролетта, а през лятото пълзящи почвени покрития.

Характеристики на засаждане на растения под дърво

Растенията трябва да са придирчиви, тъй като изпитват частична сянка под разпръснатия балдахин. Също така, насажденията трябва да са устойчиви на изсушаване от почвата.

много ядки

Много е удобно да засаждате цветя в саксии, например, вечно цъфтяща бегония:

 1. За да улесни цветята да понасят частична сянка, те се засаждат от източната или южната страна на ореховото растение.
 2. Хоста се отглежда на разстояние най-малко един и половина метра от багажника.
 3. Целината се засажда около багажника. Също така близо до багажника растат добре, развиват се, цъфтят лалетата на Дарвин.

Хризантемите са поставени по-близо до границата на короната на дървото.

Допълнителна грижа за културите

Грижата за градинарски култури под орехи не се различава от грижата за растенията, които растат на обичайното място:

 1. За да могат растенията да са здрави, да се развиват добре, препоръчително е орехът да разрежда короната по-често. Процедурата ще бъде полезна не само за растенията, но и за самото орехово дърво.
 2. Градинарите съветват да отрежат долните клони, да събират паднали листа. Между градинарите няма консенсус относно листата. Някои твърдят, че листната маса вреди на растенията под дървото, докато други смятат, че е добра за тях като мулч и тор.
 3. Растенията под орехово дърво трябва да се поливат по-често, тъй като им липсва влага.

дърво гайка

Веществото, освободено от ядката - юглон, унищожава вредните насекоми, патогенните микроби и бактериите. Плевенето, разхлабването, подхранването са стандартните грижи, необходими за културите.

Полезни съвети

За отглеждането на орехи е необходимо много място. Той има силно развита коренова система, мощните корени израстват до няколко метра. Плътната корона създава сянка върху голяма площ.

Преди да засадите орехово дърво на сайт, особено на малък, трябва да помислите внимателно за всички точки. По-удобно е да засадите орех близо до дома си. Но в този случай при засаждането е необходимо да се вземе предвид разстоянието до къщата, тъй като корените на дървото могат да повредят основата.

Ако орехът вече е бил засаден, той дава полезни плодове, тогава е препоръчително да използвате земята под него с полза. Много растения са засадени под ореховото дърво. Градинарите успешно отглеждат домати, патладжани и тиквички под него. Трябва да опитаме и да не се страхуваме.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква