Топ 5 породи млечни овце и техните основни показатели, развитие на индустрията в Русия

Овцевъдството е един от най-важните и печеливши отрасли на селското стопанство от древни времена. Овце е спокойно и послушно животно, осигуряващо на човека много продукти - вълна, месо, тлъсти опашни мазнини, овчи кожи и мляко. Въпреки ниската производителност, млечните породи овце имат перспективи за развитие. Млякото им се използва за висококачествени и скъпи сирена - меко фета сирене, рикота и фета, отлежало пекорино, пикантен рокфор с мухъл.

Популярни млечни породи овце и основните им показатели

Преди да разгледаме млечните породи, трябва да се отбележи, че високоспециализирани сортове на тези животни не съществуват. Всички овце дават мляко след агнене, единственият въпрос е неговото количество. Има породи, които са способни да произведат малко повече от този ценен продукт от другите. Следователно всички те принадлежат към смесени сортове: месо и млечни продукти, месо и кожа, дават месо и качествена вълна и т.н.

Източнофризийски

Това е универсална порода с произход от Германия. Източнофризийското мляко се използва за приготвяне на сирене рикота и рокфор.

Предимства и недостатъци
Доещите овце от тази порода са способни да произвеждат до 400-450 литра мляко на сезон.
Голямо живо тегло на животните.
Големи агнета.
Съвместим и спокоен характер.
Липса на издръжливост.

Tsigai

Най-старата порода има следните характеристики:

Предимства и недостатъци
Универсалност - мляко, месо, вълна.
До 150 литра мазно мляко на лактация.
Издръжливост.
Устойчивост на болести и увреждане на хелминти.
Перфектен за централна Русия.
Отрицателно отношение към сергиите.
Изисква се към пасищата и качеството на тревата.
Чувство за неразположение при студено, влажно и ветровито време.

асканийска тънкорунна овца

Тази украинска порода дава най-голямото мерино с фино руно и следните разлики:

Предимства и недостатъци
Плодовитостта.
Фина фина вълна.
Нежно постно агнешко месо без специфична миризма.
Лошо къдрене в палтото.

Romanovskaya

Дългогодишна руска универсална порода, често използвана като месна порода, както и за производството на висококачествени овчи кожи.

Предимства и недостатъци
Плодовитостта.
Топлите и леки кожуси и палта от овча кожа, които се считат за едни от най-добрите в света, са направени от кожи.
Неизискващ към храната.
Малък добив на вълна.
Липса на устойчивост към болести, особено към увреждане на белите дробове.
Склонност към хелминтиаза.

Balbasskaya

Това са големи планински животни, които често се срещат в Кавказ.

Предимства и недостатъци
Суха физика.
Големи размери на женски и мъжки.
Дълго надолу в палтото.
Използване на вълна за изработка на килими.
Местните сортове сирене като Адиге се приготвят от мляко.
Висока млечност.
Средна плодовитост.
Задоволително качество на вълната.
Ограничена развъдна площ.

Всяка от млечните породи на тези селскостопански животни има своите предимства и недостатъци, така че има голям избор за формирането на стадото. Млечните женски могат да бъдат избрани за различни характеристики, вариращи от добива на мляко до хранителни изисквания и условия на живот.

Характеристики на съдържанието

Овцете са стада животни, така че някои хора могат да останат с впечатлението, че е достатъчно да ги изгонят на паша за храна. Това обаче не е достатъчно. Разбира се, сочните фуражи са в основата на диетата на овцете, затова не може да се направи без паша и приготвяне на голямо количество висококачествено сено за зимата. Млечните овце обаче трябва да бъдат снабдени с по-питателна комбинирана храна, както и минерални добавки и чиста питейна вода.

В същото време фуражът, произвеждан от предприятия за кози или коне, не е подходящ за овце. Те съдържат мед, която се натрупва в черния дроб и постепенно се превръща в причина за отравяне. Ето защо за млечни овце и други породи от тези животни е необходимо да се закупуват специализирани фуражи, произведени от опитни производители.

млечни овце

Овцете се прогонват на пасища само след като се е стопила росата или тревата изсъхва след дъжд, тъй като мократа трева предизвиква ферментация в стомашно-чревния тракт. Въпреки това животните винаги трябва да имат свободен достъп до вода. През зимата кореноплодите се добавят към фуража, а сеното трябва да бъде бобови, тъй като за постоянно снабдяване с мляко, храната трябва да бъде в изобилие и балансирана.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Времето на отбиване на агнетата също е важно. Докато те сучат, човек не може да се надява на добива на мляко, следователно е необходимо да се прехвърли потомството на изкуствено хранене възможно най-рано.

Правила за доене

Овцете се доят както на пасището, така и в сергията, но е по-добре да направите това в специална клетка, така че животното да се държи по-спокойно. По-добре е да вземете дълбоки контейнери за събиране на мляко, защото овцете могат да ги обърнат, като повдигнат и спуснат задните си крака. Също така е необходимо млякото да се източва по-често, защото мръсотия от вълната може да попадне в него. Замърсяването с тор не е рядкост, защото овцете могат да изпразнят червата си в неправилен момент. Овцете имат малки вимето, така че трябва да се адаптирате към доенето, като изберете позиция, подходяща за себе си и за всяко животно. Можете да мляко по следния начин:

  1. Зад женската.
  2. Отбивки.
  3. Яздене на животното. Това улеснява ограничаването на движенията му при доене на пасища и ходене.

Овцете осигуряват скромно количество мляко, но не се опитвайте да изпразвате вимето до последната капка. По време на доенето е необходимо да се действа бързо, но внимателно и внимателно, без излишен шум, за да не се дразни женската. Така тя ще дава мляко по-охотно.

Колко мляко дава овца на ден?

Производителността на овцете се определя чрез измерване на млякото, засмукано от агнетата. За да направите това, потомството се претегля преди и след хранене през равни интервали за 48 часа.

Всяка порода овце произвежда различно количество мляко, така че може да се дава само средно количество. Всяко кърмещо животно е способно да произведе 1200 ml мляко в рамките на 24 часа. По време на лактационния период една млечна овца е способна да произвежда до 140 литра мазно и здравословно мляко.Съдържанието на мазнини достига 9%, а съставът съдържа десетки витамини и минерали.

доене на овца

Развъждане на млечни овце в Русия

За средиземноморските страни и някои други отглеждането на млечни овце е вековна практика. В същото време в Руската федерация отглеждането на млечни овце, като независима индустрия, не съществува. Само в планинските райони има практика да се правят сирена от овче мляко, а в страната отглеждането на овце се използва изключително с цел получаване на месо, мазнини, вълна и овчи кожи и смошки.

Причината за недостатъчната употреба на млечни овцевъдства е липсата на традиции, както и климатичните и географски особености. В идеалния случай стадата от овце пасят в планински и степни райони, а част от Русия са гори и горски степи с влажен и студен климат.

Отглеждането на млечни овце обаче е изключително обещаваща индустрия, ако вземем предвид санкциите, които блокираха потока на скъпи сирена като Рокфор и Пекорино в страната. Професионалните руски производители на сирене и аматьори имат шанс енергично да запълнят свободната ниша, затова отглеждането на млечни овце е рационален начин за развитие на селското стопанство и начин за създаване на собствени конкурентни продукти.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква