Как се лекува и защо се появява диария при агнета, какво да се прави и какво може да се даде

Овцете често са изправени пред различни заболявания, които могат да увредят храносмилателните органи. В същото време се появява обща слабост, диария и други симптоми. Земеделските стопани са особено загрижени, ако тези признаци се развият при малките им. Ето защо въпросът как да се лекува диария при агнета се счита за много актуален. За да се справите с този проблем, важно е първо да поставите правилната диагноза.

Причини за диария при агнета

Храносмилателните разстройства могат да бъдат свързани с различни фактори. Понякога дори опитни фермери не могат да определят причините за проблемите. В такава ситуация е невъзможно да се направи без помощта на ветеринарен лекар.

Анаеробна дизентерия

Този термин се отнася до остра токсична инфекция, към която бебетата са податливи. Възможно е да се идентифицира патологията по появата на диария, която провокира бързото начало на дехидратация и язвен ентерит. След което животното умира бързо.

Причината за патологията се счита за инфекция с опасни микроорганизми, които могат да живеят половин час при температура от +90 градуса. Най-често заболяването засяга агнета на възраст 1-5 дни. В същото време тя бързо се разпространява чрез постелки, инвентар и други заразени предмети.

Развитието на болестта се причинява от липсата на превантивна ваксинация и неправилно хранене на овцете по време на бременност. Освен това рискът от заболяване се увеличава в случай на хипотермия и неправилни условия на задържане. Заболяването може да има следните видове курсове:

 • хиперакутен - причинява моментална смърт;
 • пикантно - трае 3 седмици;
 • хроничен - се среща рядко и се придружава от агнета, изоставащи в развитието.

агнешка диария

Ентеротоксемия

Патологията е токсична инфекция, която провокира увреждане на нервната система. Заболяването бързо води до смъртта на агнето. Причинява се от спорообразуващи анаероби. При поглъщане те произвеждат токсини, които влизат в кръвта. Заболяването може да се разпространи между животните. Патогените често влизат в тялото от пасища. Избухванията обикновено се появяват през пролетта. Патологията има 3 възможности за развитие:

 • светкавично - смъртта на агнето настъпва след 10-12 часа;
 • остър - патологията продължава около един ден;
 • хроничен - причинява слабост, диария, анемия.

С хелминтиаза

Тази група включва много заболявания, които са причинени от поглъщането на паразитни червеи. Всички те причиняват лошо храносмилане. Най-често срещаните патологии включват:

 1. Хелминтиаза - причинена от увреждане от червеи от класа на листни люспи. Те причиняват парафифистоматоза, фасцилоза, дикроцелиоза.
 2. Цестоди - Те са причинени от тения, наречени цестоди. Те провокират развитието на мониезиаза и коенуроза.
 3. Нематоди - тази група патологии се провокира от кръгли червеи, които се наричат ​​нематоди.

С фасциолиаза

Това заболяване се провокира от паразитни трематоди. Те причиняват увреждане на жлъчните пътища на черния дроб. Инфекцията обикновено се случва с храна и вода. Патологията може да се развие за 3-4 месеца. В същото време причинява смущения в изпражненията, нарушен апетит, анемия и треска. При липса на навременна терапия съществува риск от смърт на агнето.

Ехинококоза

Този термин се разбира като паразитна хронична патология. Причинява се от ехинокок, който се счита за най-опасния паразит. Заразяването се извършва с вода и трева. Също така развитието на болестта е възможно, ако се нарушат правилата за хигиена в стопанствата.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Най-често срещаните паразити заразяват белите дробове и черния дроб. Патологията може да доведе до смъртта на животните. Придружава се от диария, косопад, обща слабост и кашлица.

Цветна диария

Тази патология е опасна само за новородени. Появява се веднага след раждането или след 3-5 дни. Въпреки името, столчето има прозрачна консистенция. Следователно не винаги е възможно да се идентифицира болестта навреме.

С хелминтиаза

Освен диария, бебето има силна слабост, загуба на апетит. Заболяването води до дехидратация. За да се избегне патология, е важно да се ваксинира бременна жена 3-4 седмици преди раждането. В началния етап патологията може да бъде елиминирана с помощта на сложна терапия. Дори при леко подозрение за развитието на болестта се препоръчва да се изолира агнешкото, да му се осигури благоприятна температура и постоянно да се проветрява помещението.

Свързани симптоми

Клиничната картина обикновено зависи от диагнозата. В този случай диарията често е придружена от симптоми на диспепсия, особено ако бебето се храни на шише. Най-често диарията при агнетата провокира следните симптоми:

 • обща слабост и летаргия;
 • загуба на апетит;
 • отслабване;
 • появата на кървави примеси в изпражненията;
 • бързо дехидратация.

Диагностични методи

С навременно откриване може да се излекува повечето патологии. В този случай е важно да се извърши диагностика навреме. Ето защо, ако подозирате влошаване на състоянието на агнешкото месо, се препоръчва да се свържете с ветеринарната служба.

След предварителен преглед лекарят ще предпише лабораторни изследвания. Това ще ви помогне да разберете причините за вашите симптоми и ще ви помогне да изберете лечение.

Лечение на диария при овце

Когато се появи диария, лечението може да бъде различно - всичко зависи от конкретната диагноза и възрастта на животното.

При възрастен

Терапевтичните мерки зависят от диагнозата:

 1. При ентеротоксиемия терапията дава резултати само в началните етапи. В този случай овцете трябва да инжектират хиперимунен серум. Това се препоръчва в комбинация с антибиотици. Сложните случаи на патология не подлежат на терапия.
 2. С хелминтиаза лечението се предписва в зависимост от паразита, провокирал болестта. При заразяване с нематоди се предписва "Ивермектин". Албендазол помага да се справят с лента или кръгли хелминти. В случай на фасциолиаза е необходимо да се даде "Хексихол", "Ацемидофен". Дозировката трябва да се коригира от ветеринарния лекар. В този случай болното животно трябва да бъде изолирано.

Лекарство Албендазол

Млади животни

Младите животни обикновено страдат от същите патологии като възрастните животни. Следователно единствената разлика в лечението е дозировката на лекарствата. По правило обемът на лекарствата се изчислява в зависимост от телесното тегло.

Агнета

Агнетата често са изправени пред специфични заболявания. Следователно, методите на лечение са различни:

 1. При анаеробна дизентерия се препоръчва да се инжектира хиперимунен серум интрамускулно. Може да се използва и "Синтомицин". Освен това антибиотиците или сулфонамидите помагат да се излекува патологията.
 2. Цветната диария изисква сложна терапия. Първо, на бебето трябва да се даде топъл електролитен разтвор. Това ще помогне да се поддържа тялото му, преди антибактериалните лекарства да започнат да действат. Разтворът се препоръчва да се прилага ежедневно на интервали от 6 часа. В същото време се предписват антибиотици - "Гентамицин", "Спектомицин", "Нифуралдезон". Препоръчва се да ги въвеждате на всеки 2 часа.

Ако появата на диария при дете няма да е свързана със сериозна патология, допустимо е да се използват народни средства. За това е подходяща отвара от дъбова кора или силен чай. Можете също така да използвате лекарството "Zinaprim". За целта трябва да се излее щипка от веществото върху езика на животното. Това трябва да се направи 2-3 пъти.

Възможни последствия

Диарията при агнетата се счита за доста опасно състояние. При липса на навременна помощ, той бързо провокира дехидратация на животните. С развитието на сериозни заболявания вероятността от смърт на агнето е висока.

Предотвратяване

За да се избегне диария при малките, е важно правилно да се хранят и поддържат бременни овце. Спазването на правилата за хигиена на агнешко месо не е малко важно. Също така трябва стриктно да се придържате към препоръките за отглеждане на млади животни.

Преди агнене, овцете трябва да бъдат концентрирани фуражи. Те също се нуждаят от витамини и минерали. Преди агнене помещението трябва да се почисти и дезинфекцира. Препоръчва се да се санира вимето преди агнене.

Диарията при агнетата може да бъде резултат от различни патологии. Има много опасни състояния, които могат да провокират смъртта на младите. За да избегнете това, важно е да обърнете специално внимание на профилактиката. Ако симптомите на диария все още се появят, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква