Колко време отнема стерилизирането на бурканите у дома

Резервът за консервиране през зимата е много важен - в края на краищата ви позволява да пирувате със зеленчуци и плодове по почти същия начин, както през лятото и есента. Въпреки това, за да може консервацията да продължи точното време, е важно бурканите и капаците да са чисти. Важно е да знаете колко парни кутии трябва да се стерилизират. В противен случай те няма да могат да издържат необходимото време.

Колко време отнема стерилизирането на парни кутии?

За да се запазят банките с акции без загуби, важно е те да са чисти. Необходимо е също така те да нямат чипове или пукнатини.

Преди процедурата трябва внимателно да изплакнете контейнерите и капаците. Това може да стане например с помощта на сода за хляб. След това трябва да изплакнете добре съдовете в чиста вода.

При стерилизиране чрез кипене контейнерите се поставят в голяма тенджера, напълнена с вода, която трябва да стигне до шията. С този метод капаците се обработват едновременно.

Можете също да използвате микровълновата за обработка на съдовете. В този случай контейнерите се поставят вътре, наливайки малко вода в тях. Достатъчно е тя да е 2 сантиметра или малко повече. Ако се стерилизират малки контейнери, те могат да бъдат поставени на дъното. Когато трябва да обработите трилитров, той може да бъде поставен хоризонтално, като не забравяте да добавите вода вътре.

кутии за двойка

За да извършите обработка, достатъчно е да настроите мощността равна на 900-1000 вата. По време на стерилизацията водата трябва да заври.

Ако поставите стъклени предмети в микровълновата, без вода за отопление, те ще се спукат.

Можете да стерилизирате във фурната. Ще трябва да поставите съдовете върху лист за печене с гърлото надолу. Разпространете наблизо за стерилизация на капака. По време на процедурата гумените вложки се отстраняват в тях. След включване температурата на фурната трябва да бъде 150 градуса. Когато всичко се затопли, процедурата ще започне.

Половин литър

Има няколко начина за стерилизация. Ако това се направи с пара, тогава 10 минути ще са достатъчни за ястия с вместимост 0,5 литра. При кипене продължителността на процеса на стерилизация също ще бъде 10 минути.

Процедурата в микровълновата няма да отнеме толкова време - ще отнеме не повече от 5 минути.

След като поставите съдовете във фурната, те ще трябва да се държат там 10 минути.

половин литров буркан

1 литър

Ако се стерилизира с пара, тогава за литров контейнер е достатъчно времето за обработка да е 15 минути. При обработка във вряща вода, изразходваното време ще бъде същото.Когато използвате микровълнова фурна, е достатъчно да държите съдовете не повече от 5 минути. Преработката във фурната отнема 15 минути.

3 литра

Процедурата отнема 25-30 минути на пара или във вряща вода. Достатъчно е да държите трилитров буркан в микровълновата за 7-10 минути.

парна стерилизация

Необходима температура

Необходимата степен на нагряване се определя от това коя опция е избрана за стерилизация:

 • във фурната говорим за 150 градуса;
 • в микровълновата фурна е достатъчно да използвате мощност на отопление до 1000 вата;
 • при кипене се използва температура на водата от 100 градуса (парата се нагрява до по-висока температура).

Колко консерви със заготовки трябва да се стерилизират?

За да стерилизирате бурканите, които съдържат детайлите, се нуждаете от голям съд. Преди да започнете процедурата, трябва да поставите салфетка на дъното.

Как да стерилизираме бурканите

Стерилизацията се извършва, както следва:

 1. На салфетка се поставя контейнер.
 2. Загрейте водата. Би трябвало да е като банка. Ако водата е твърде студена, това може да доведе до счупване на чашата.
 3. Обемът на излятата вода се приема така, че нивото да достигне закачалките на съдовете.
 4. Капакът не трябва да покрива контейнера - той е поставен така, че да може просто да бъде покрит отгоре.

След това запалете огъня под тигана и доведете водата до кипене. Продължителността на тази процедура трябва да бъде тази, посочена в рецептата.

Ако няма такава информация, времето за обработка се определя въз основа на обема на чиниите:

 1. За кутия от 0,5-0,7 литра е равна на 10 минути.
 2. За литър - 15.
 3. Ако консервната кутия е 2 литра, тогава 20-25.
 4. За трилитров - 25-30 минути.

В края на процедурата можете да видите как се образуват голям брой големи капки, които се стичат надолу.

Как правилно да стерилизирате парните контейнери?

Има няколко начина за това. След това ще говорим за най-известните от тях.

стерилизация на консерви

За да извършите процедурата за стерилизация у дома, трябва да направите следното:

 1. Ще ви трябва съд с вода, поставете го на огън.
 2. Отгоре е покрита с мрежа, разделител или нещо подобно.
 3. Отгоре поставете контейнерите с главата надолу.
 4. Структурата се подлага на огън. Парата, издигаща се от врящата вода, надеждно обработва бурканите за консервиране.

Можете също така да използвате специална дюза, предназначена за покриване на тигана. Закупува се в специализиран магазин.

Има начин да направите това с помощта на чайник. Първо се пълни с вода и се слага на огън. Когато чайникът заври, капакът се отстранява и контейнерът се поставя с гърлото надолу на мястото му.

Трябва да се помни, че съдовете стават горещи по време на обработка и съществува риск от оскъпване. Следователно, предпоставка за тази работа е използването на тенджери или ръкавици с фурна.

Консерви за консерви

Какво да направите, за да предотвратите спукване на буркани по време на стерилизация

Буркана може да се спука от нагряване, ако е студено. За да не се случи това, се препоръчва да се загрее преди започване на работа, така че да стане топло. В този случай можете да сте сигурни, че няма да се спука.

Характеристики на стерилизация на консерви в двоен котел

За да се стерилизира съдовете, водата се налива в двоен котел, а контейнерите се поставят върху капака с гърлото надолу. Времето за обработка е същите минути, както при другите методи за стерилизация на пара.

Обикновено краят на обработката се определя от окото: по стените на съдовете се образуват големи капки, течащи надолу.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква