Видове парализатори за прасета и как да го направите сами у дома

Всеки фермер, който отглежда прасенца, се е сблъсквал многократно с клане на животни. За някои този процес е доста прост и лесен. Въпреки това, много начинаещи фермери са изправени пред предизвикателства. Най-често хората отказват физическото клане и използват специални парализатори за прасета.

Възможно ли е да се убие прасе с токов удар

Много фермери използват зашеметяващи пистолети по време на клане от страх от нараняване. Традиционното клане трябва да се извършва от мъже с добра физическа сила, които могат да удържат паротита. В този случай няколко мъже убиват прасето наведнъж, а не един човек. Ако земеделският стопанин клане за първи път, се препоръчва използването на специален електрически шок. Трябва да се отбележи, че е невъзможно да се убие животно с него. Използва се за зашеметяване и обездвижване на прасето.

Използването на такова устройство има няколко предимства и недостатъци. Сред предимствата на шока се разграничават следните:

 • Използвайки този метод на клане, не е нужно да търсите помощ от непознати. Един човек ще бъде достатъчен да заколи прасе.
 • Доходност. Електрическият ток се счита за най-икономичния метод за зашеметяване.
 • Не е необходима допълнителна инвентаризация. Единственото нещо, което трябва да зашеметиш животно, е парализатор.

Този метод на зашеметяване обаче има своите недостатъци, които хората могат да срещнат, ако електрическият шок се използва неправилно. Те включват:

 • голяма вероятност за фрактура на крайниците;
 • намаляване на нивото на рН в мускулните тъкани;
 • увреждане на повърхността на кожата;
 • незначителни кръвоизливи.

момиче и прасе

Видове зашеметяващи пистолети

Преди да започнете клането на прасенца, трябва да се запознаете с видовете зашеметяващи пистолети, които могат да се използват за зашеметяване на животни.

отдалечен

Този модел често се използва при зашеметяване на животни, тъй като може да се използва за зашеметяване на прасе от разстояние. Такива устройства са оборудвани със специален патрон за стрелба, с който е възможно да се зашемети животното на разстояние. Диапазонът на изстрелване на различните модели електрически шокове е различен. Повечето от тях обаче ви позволяват да уцелите цел на разстояние 5-6 метра. Някои скъпи зашеметяващи оръдия имат обхват 10-12 метра. Основният недостатък на дистанционните шокове е, че те са подходящи само за еднократна употреба.

прасен парализатор

контакт

Хората, които търсят устройство за многократна употреба, трябва да изберат дистанционен зашеметяващ пистолет. Те могат да бъдат деактивирани, активирани и използвани повторно при необходимост. Категорията на такива продукти включва конвенционални пистолети за зашеметяване, зашемети и модели, които имат ефект на нокаутиране. Тези устройства имат значителен ампераж и разрушаване на искра. С тяхна помощ можете да парализирате възрастен глиган за 20-25 минути.

Палки

Някои фермери използват зашеметяващи пистолети във формата на палка, за да колят прасенца. Препоръчва се да използвате този модел, ако трябва бързо да зашеметите няколко животни наведнъж.

прасен парализатор

Направи си сам трансформатор за зашеметяващи прасета

Не е необходимо да купувате зашеметяващ пистолет за зашеметяващи прасета, тъй като можете сами да си направите такъв. За да направите продукта, ще ви трябва следните части:

 • конвертор;
 • трансформатор;
 • пренапрежение;
 • кондензатор.

Принципът на работа на домашен шок е доста прост. Първо, кондензаторът предава електрически разряд към трансформатора, след което се генерира електрически импулс. Направата на шок започва с създаването на трансформатор. За да направите това, имате нужда от сърцевина B22, на повърхността на която е навита емайлирана жица. Можете да закупите тази част в магазин, който е специализиран в продажбата на електрически части.

много прасета

След навиване трябва да има пет слоя навиване на сърцевината. Препоръчва се да поставите електрическа лента между тях. Като приключат с това, те започват да създават изходен трансформатор. Ще ви трябва полипропиленова тръба с диаметър 20-25 милиметра. От него се изрязва парче с дължина 45 милиметра, което ще се използва като рамка. След това вътре в тръбата с помощта на свредло се правят жлебове с дълбочина един и половина милиметра.

След това около тръбата се навива жица, на ръба на която са споени проводници с няколко вени.

След като завършите с трансформатора, около феритовото ядро ​​се навива жица с дебелина един милиметър. След това се изолира и се вкарва в тръбата. Това трябва да се направи много внимателно, така че фазите на намотката да не са в различни посоки. След това трансформаторът се поставя в кутия и се пълни с парафин. Сглобяването на зашеметяващия пистолет трябва да се извърши съгласно следната схема.

голяма верига

Подготовка за клане

Преди да започнете клането, трябва да направите подготвителната работа. Опитни фермери съветват да не се хранят животните ден преди събитието. Ежедневното гладуване насърчава пълното изпразване на червата и стомаха на животното. Това ще има положителен ефект върху качеството на свинската мас и месото след края на процедурата. Няколко часа преди клането, количеството консумирана вода е ограничено до прасенца или напълно спряно.

Необходимо е също така да се подготви предварително инвентара, който може да е необходим за работата. Сред необходимите инструменти се разграничават следните:

 • Въже. Може да се наложи, ако прасето трябва да завърже крайниците.
 • Electrocutioner. Инструментът, с който животното ще бъде зашеметено.
 • Заточен нож или секач. С тяхна помощ ще се извърши клането на зашеметени прасета.
 • Контейнери с топла вода. Може да е необходима течност за изплакване на кожата и вътрешностите на прасенцата.
 • Празни контейнери. Те ще са необходими за поставяне на кръвта на животното и неговите вътрешности в тях.

клане на прасе

Правила за обработка

Преди да зашеметите прасенце с електрически шок и след това да го убиете в бъдеще, трябва да се запознаете с характеристиките на тази процедура. Първо трябва да зашеметиш животното с токов удар.

В този случай е необходимо да изберете силата на зашеметяващия пистолет, така че избраният разряд да е достатъчен за зашеметяване на животното.След това трябва да намушкате сърцето или шията с нож.

След клането на прасето е необходимо да започнете да режете трупа. За да направите това правилно у дома, трябва да спазвате следните указания:

 • Елиминиране на линията на косата. За да се отървете от космите по повърхността на кожата на прасето, трябва да използвате фенерче или надуване. Процедурата трябва да се извършва много внимателно, за да не се повреди случайно кожата.
 • Измиване на кожата. След като отстраните космите, изплакнете трупа с гореща вода, за да се отървете от следите от изгаряне. Ако е необходимо, изстържете останалата четина от кожата.
 • Подстригване на крайници. Необходимо е да отрежете копитата с добре заточен остър нож.
 • Премахване на вътрешностите. Преди да се отървете от тях, трупът се обръща на гърба му, гръдният кош се реже внимателно и от него се отстраняват белите дробове, сърцето и хранопровода. За да получите жлъчката и черния дроб, ще трябва да направите разрез по целия перитонеум. Когато всички вътрешности са отстранени, вътрешните стени на трупа се измиват с топла вода.

прасен парализатор

Възможни грешки

Има няколко грешки, които стопаните правят при клане на прасенца:

 • Достатъчно хранене преди клане. Това не може да се направи, тъй като поради храна в стомаха по време на процеса на клане, животното може да получи неволно дефекация.
 • Избран грешен ден. Прасенцата не трябва да се колят в мразовити дни, тъй като това затруднява много месото.
 • Помия нарязана. Ако по невнимание изрежете трупа, кръвта ще навлезе във вътрешните органи, което ще влоши качеството на месото.

заключение

Много фермери, които обичат да отглеждат прасенца, трябва да ги заколят. Преди това се препоръчва да се запознаете с характеристиките на тази процедура, за да направите всичко правилно.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква