Правила за засаждане и грижа за вереск в саксия у дома

Хедър е вечнозелен храст, който се среща в целия свят. В Русия се среща предимно в Сибир и европейската част, където е избрал борови гори и торфени блата. Това растение е много причудливо, не е лесно да се грижите за него в градината, а още повече в домашни условия. Но тази култура има много фенове. Той служи не само като необичайна украса, но и носи много ползи. Отглеждането на хедър в саксия у дома е интересна дейност, основното е да се вземат предвид характеристиките на растението.

Най-добрите сортове за отглеждане у дома

Не много сортове хедър се използват за отглеждане у дома.

тънък

Един от най-красивите сортове на закрито. Кокетни храсти, високи до 40 сантиметра, със светлозелени листа, през периода на цъфтеж са гъсто окачени с съцветия. Цветът на цветята е розов, червен, лилав, което ги прави да изглеждат като гроздове нар.

Зимуване

Този сорт расте до половин метър, цветята също са по-големи от тези на стройния хедър. Цветовете са бели, размерът е до 2 сантиметра.

Смесват

Хедър микс се влюби в много градинари поради факта, че цветята му са боядисани в най-различни и живи нюанси. Може да бъде розово, лилаво, бяло. Този сорт достига височина от половин метър и расте много разкошно. Цъфти през юли.

обикновен

Височината на обикновения хедър е повече от половин метър, също се разклонява силно, цветът на стъблата е червеникав. Цветята от люляк и розови нюанси, не отпадат дълго време дори след края на периода на цъфтеж.

Heather височина

Необходими условия за цвете

Хедър живее по-малко в апартамент, отколкото в дивата природа или градина - до две години. За да може растението да зарадва с цветя през цялото това време, е необходимо да го отглеждате правилно и след това да се грижите за него.

Местоположение и осветление

Когато избирате стая, в която планирате да отглеждате вереск, трябва да имате предвид следното:

 • тя трябва да бъде добре проветрена;
 • растението е увредено от топлина, следователно трябва да се избягва прегряване (не поставяйте до нагреватели и батерии);
 • много дифузна слънчева светлина.

Идеалният вариант е изолирана лоджия, където желаната температура ще се поддържа през зимата.Но избягвайте южната страна и пряката слънчева светлина.

осветление в къщата

Температурен режим

Високите температури са фатални за Хедър. Следователно, през зимата + 12-15 градуса са му достатъчни, през лятото - до +25. Когато отглеждате разсад, опитайте се да поддържате температурата около + 18-20. Противопоказан за растението и задушевност. От друга страна, временното излизане на улицата през пролетта и есента в топлите (но не горещи!) Дни ще бъде добро.

Влажност на закрито

Изобилието от влага е важно за хедър, той ще расте лошо в помещения със сух въздух. За да избегнат това, градинарите се съветват да пръскат храстите.

Оптимален състав на почвата и обем на саксията

Плитка и широка саксия е най-подходяща за хедърс, но когато засаждате растението, трябва да се съсредоточите върху корените. Дълбочината на контейнера трябва да бъде по-голяма от тяхната дължина и с нарастването на вереца трябва да го трансплантирате в по-голяма саксия. Често хедър се засажда в дълги кутии, тогава можете да съберете композиция от няколко разновидности.

Що се отнася до земята, най-добрият вариант е кисела почва с основа от торф и хумус, в която ще има достатъчно количество органична материя. Добрият дренаж също е важен.

обем на гърнето

Правила за засаждане на венец от цветя в къщи

Можете да засадите вереск със семена или разсад. Когато купувате разсад, трябва внимателно да обмислите всеки, тъй като дори мъртвите храсти не губят листата си и изглежда, че са живи.

Условия и технология на засаждане

Засаждането на семена се извършва през всеки сезон, както следва:

 1. Погребвайте семената плитко в смес от торф, мека дървесина и пясък.
 2. Покрийте саксиите плътно с пластмаса или стъкло, за да създадете парников ефект.
 3. Периодично проветрявайте, поливайте земята, когато изсъхне.
 4. 8-10 месеца след поникването на семената растенията могат да бъдат трансплантирани в отделни саксии.

Ако решите да използвате разсад, тогава изберете здрави стъбла без цветя. Първо трябва да се сложат във вода, а когато се появят корени, да ги засадите в саксия. Използвайте смес от торф и пясък.

избор на саксия

Правила за грижа за посевите

Хедър е причудливо растение и ако решите да го отглеждате у дома, тогава ще ви трябва време и търпение. За щастие, трябва да се грижите за различни сортове по един и същи начин. Мулчирането има добър ефект върху хедс, но не забравяйте да премахнете сухи листа и клони.

Поливане и напояване на храста

Важно е почвата за хедъра да е винаги влажна. Освен това е чувствителен към вода. Необходимо е да се полива само с утаена вода, практически без хлор. Ако водата във вашия район е силно хлорирана, издържайте 2 седмици или дори по-добре, използвайте стопилка или дъждовна вода. Изсипете внимателно, точно в корена, за да не попадне вода по листата, в противен случай може да се появи сиво гниене. Но за по-добра хидратация растението може леко да се напръска.

С какво и кога да се хранят

Горният дресинг е много важен за Хедър, но не трябва да добавяте прекалено много. В периода на активен растеж торете с комплексни минерални торове. Първият път е през пролетта, след подрязването. Един квадратен метър изисква 20-30 милиграма. Органичното също е добро и използвайте смърчена кора или сяра, за да окислите земята.

хранете цвете

Оформяне и подрязване

Резитбата е друга дейност, необходима за растението. Провежда се след цъфтежа. Свежите стъбла се отстраняват, за да образуват храст. В същото време тези, които са станали твърди, трябва да бъдат оставени - след това ще дадат нови издънки. Някои градинари избират да не подрязват вереца, за да запазят цветята по-дълго, но все пак, благодарение на подрязването, храстът расте по-разкошно и оформя цветя по-добре.

прехвърляне

Хедър трябва да се трансплантира в нов контейнер всяка година, тъй като расте бързо. Необходимо е да пресадите внимателно - растението е болно за дълго време. Кореновата система е особено засегната, тъй като е плитка и има много малки корени. Ето защо, опитайте се да не повредите земната топка.Саксията трябва да бъде избрана с големи дренажни отвори и по-голяма от предишната, но за храста трябва да остане малко натъпкана.

пресадете растение

Излагане на болести и паразити: профилактика и лечение

Вкъщи Хедър рядко се разболява, но все пак има няколко болести и паразити, с които един градинар може да се сблъска. На първо място, това е сиво гниене. Възниква поради излишната влага и застояла вода в корените. Белите израстъци и петна по растението, изсъхнали листа свидетелстват за сиво гниене. Можете да се борите с него с лекарствата Fundazol и Topaz. Като превантивна мярка напръскайте листата със слаб разтвор на меден сулфат.

Повечето заболявания и паразити също са лесни за справяне с:

 1. Срещу брашнеста мана, поради която се появяват бели и кафяви петна, Фундазол ще помогне.
 2. Ръжда - подготовка за топаз. Може да се разпознае по червени петна по зеленината.
 3. Aphids - препарати Inta-Vira и Decis.
 4. Паяк акара - Aktellik, Aktar.

Но ако растежът на храста се забави, клоните му стават криви, а цветът на листата и цветята се промени, тогава растението е заразено с вируси. В този случай само унищожаването на болен хедър помага, така че болестта да не се разпространи в други храсти. Най-добре е да ги изгорите.

цъфти дъга

Как да съхраняваме хедър през зимата

За да може хедърът да оцелее безопасно зимата, той трябва да се поддържа хладен (до +8 градуса) и почвата не трябва да изсъхва. Но в същото време поливането е леко намалено.

Методи за размножаване

Хедър може да се размножава чрез разсад и семена и двата метода дават добри резултати. Ако поддържате температурата у дома, можете да развъждате вереск по всяко време на годината.

Фиданки

Размножаването с разсад е доста бърз и лесен начин. Резниците за тази цел трябва да бъдат:

 • гъвкав;
 • с вегетативни пъпки в краищата;
 • едногодишни;
 • без цветя;
 • от върховете на храстите.

Препоръчва се да се засаждат в специални саксии, в торфено-пясъчна смес. Изберете есента за разплод.

развъждане на хедър

Семена

Семената са най-сигурният начин за размножаване на хедър. Степента на покълване е 90%, освен това времето на годината влияе на по-малко засаждане на семена. Семената обаче изискват повече време и труд от разсада. Сеитбата се извършва както следва:

 1. Изсипете подготвената почва с топла вода.
 2. Разстелете семената на земята, леко ги притиснете и поръсете с пръст отгоре.
 3. Покрийте саксията с пластмасова обвивка, за да не изсъхне почвата.

Семената покълват за около месец. Можете също да отстоите семената от земята в чаши или чинийки. За да направите това, те се подреждат в чиния на тънък слой, заливат се с вода и също се затварят херметически. След появата на първите издънки се засаждат в саксии.

расте в саксии

Често задавани въпроси и отговори на тях

Градинарите, които тепърва започват да отглеждат хедърс, трудно се справят с това. Трябва да знаете как и какво да правите на всеки етап от нейния растеж, както и други особености на културата.

Кога растението цъфти?

Времето на цъфтеж на Хедър е края на август. Голямото му предимство е, че дори след периода на цъфтеж, съцветия не отпадат, а остават на храста, така че последният да не губи своите декоративни качества за много дълго време.

време на цъфтеж

Какво да правя след цъфтежа?

Вкъщи хедър често се отглежда като едногодишно растение. За да може храстът да оцелее безопасно зимата, а през следващата година отново ви радва с цъфтеж, е необходимо подходящо подхранване след цъфтежа, както и подрязване. Важно е също да поддържате ниските температури през зимните месеци.

Какъв е животът на растението?

В градината хедърът може да цъфти дълго време - до 5 години, докато в природата животът му понякога се изчислява за десетилетия. Но у дома този период е много по-кратък - 1 или дори 2 години, ако се създадат всички необходими условия.

гниене на зеленина

Защо хедър изсъхва?

Хедър изсъхва от липса на влага.В сухите сезони трябва да осигурите обилно поливане, не забравяйте да пръскате растението и да овлажнявате въздуха, ако е възможно. Също така причината може да се крие в почвата, която е станала леко кисела. Това изисква подходящо хранене, например можете да добавяте киселина с вода два пъти годишно.

Въпреки трудностите при засаждането и отглеждането, Хедър остава едно от най-интересните и полезни растения. В допълнение към красивите цветя, които могат да се възхищават от много дълго време, той се използва и в медицината, козметологията, поради което е високо ценен от градинарите.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква