Инструкции за използване на винена мая, как да изберете и да го направите сами у дома

Домашното винопроизводство е популярно хоби през последните десетилетия. За да се опрости и подобри процеса на производство на вино, бяха създадени специални балансирани дрожди, те са лесни за употреба, а комплектът веднага включва биологични добавки за гъбичките и бактериите, необходими за ферментацията. Винената мая се препоръчва да се използва в съответствие с инструкциите за употреба, където са посочени необходимите пропорции и тънкости при работа с кваса.

За какво се използва?

Процесът на ферментация е важна биологична и химична реакция, необходима за създаването на качествена напитка при винопроизводството. Основната задача на полезните бактерии е да преработват захар в алкохол, в този процес винопроизводителят трябва да създава комфортни условия за жизнената активност на бактериите.

Важно е гроздовата каша да започне да ферментира възможно най-рано, в противен случай бъдещото вино ще стане кисело. Можете да "помогнете" на каша да ферментира с помощта на кисела тесто или винена мая, които могат да бъдат удобно закупени в магазин или направени на ръка. Такива бактерии действат бързо, процесът на ферментация започва на следващия ден.

Полза и вреда

Винената мая е 60% протеин, а също така включва микроелементи, витамини и биологично активни вещества.

При консумация на храни, съдържащи винена мая в умерено състояние, се наблюдава нормализиране на храносмилателната дейност в човешкото тяло. На базата на винена мая са разработени редица козметични продукти, които подобряват цвета и състоянието на кожата.

Винената мая няма никаква вреда за човешкото тяло; когато използвате и правите фермент за храна, трябва да прочетете инструкциите, характеристиките на щама на дрождите.

Единственото противопоказание за употребата на продукти, съдържащи мая, е индивидуалната непоносимост и алергичните реакции.

съставка в опаковката

Основни характеристики на винената мая в сравнение с останалите

Отличителна черта на винената мая от други видове е нейното местообитание. Благоприятните гъбички живеят на повърхността на корите на плодовете и плодовете, получавайки хранителни вещества от фруктоза и захароза. Задачата на гъбата е да преработи захарта в алкохол.

Сортовете бира и хлебни изделия не могат да се добавят към кашата, те са предназначени за създаване на среднокачествени алкохолни напитки, когато пивната мъст узрява, създават много пяна и развалят вкуса на крайната напитка.

Как да изберем правилната мая за вино?

Дрождите за вино се избират в зависимост от целта на употреба и вида на използвания винен материал.Производителите предлагат различни марки винени дрожди. Важно е да запомните, че полезните гъби влияят върху цвета, текстурата и вкуса на създадената напитка.

лъжица мая

Видове винена мая

Обща класификация на дрожди и закваски за вина:

 • За различни видове вина: бели, червени, пенливи и други.
 • В зависимост от времето на ферментация те влияят върху скоростта на образуване на пивна мъст и приготвяне на готовата напитка.
 • Устойчиви на студ или топлина, те могат да спестят вино при неблагоприятни температурни условия.
 • За подсилени напитки, които могат да ферментират при наличие на алкохол във виното.
 • Натрупване на ферментационни продукти за обогатяване на вкуса на младите вина.
 • За пивна мъст с висока киселинност.
 • Устойчив на пяна.
 • Осветлението.
 • Силно абсорбиращо, произведено от захар до 20% алкохол.

Колонии от гъбички се избират за всяко вино отделно, например ябълковите ферменти се нуждаят от бактерии, които могат да обработват ябълчена киселина. Има универсални щамове, подходящи за използване във всички видове вина.

изсипете в чаша

Марки винени дрожди

На рафтовете на магазините могат да се намерят различни марки винени дрожди. Най-популярните са: Gervin, Lalvin, SP, PuriFerm. Формата за освобождаване е различна, главно дрождните щамове се сушат, те се правят под формата на гранулиран прах, който трябва да се разрежда с вода.

изсипете чаша

Инструкции за употреба

Ако човек закупи собствена смес, след това са приложени инструкциите за употреба за култура за закваска на дрожди, необходимо е да се запознаете с нея, за да избегнете технически грешки.

Основни правила и методи за използване и прилагане на винена мая:

 • Пригответе чиста вода и я загрейте до температура 30 ОТ.
 • Разредете праха в съотношението, препоръчано от инструкциите.
 • Разбъркайте и оставете да узрее за 40 минути.
 • Добавете сместа към пивната мъст.
 • Необходимо е да използвате разредената смес в рамките на една седмица.

Важно! По време на узряването на дрождите (преди да се излее в пивната мъст) не се препоръчва контейнерът да се покрива с капак.

Температурата на гроздето трябва да съответства на температурата на водата, в която се смесват маята. Не трябва да има температурни разлики по време на изсипване и добавяне към пивната мъст. След ферментация и утаяване суспензията от дъното се събира и изсушава, така че колониите от дрожди се подготвят за бъдеща употреба. Можете да запазите получения материал само в суха форма.

използвайте в рецептата

Как да го направите сами

Можете да направите кисела тесто за винена мъст със собствените си ръце у дома. Винената мая се приготвя от стафиди, кори от плодове или плодове, ферментирала мъст. Основното правило е, че температурните спадове са неприемливи, бактериите са чувствителни към този фактор, ферментацията може да бъде прекъсната.

От корите на плодове (плодове)

Дрождите са естествена гъбичка, която живее на повърхността на плодовете на ягодоплодни и плодови култури. За да приготвите фермент за 10-литров съд с каша, просто вземете 200 грама узрели плодове.

Най-добрата суровина за домашно приготвените закваски е шепа стафиди, но дивата мая може да се отглежда на сливи, череши, касис и ягоди.

горски плодове в тенджера

Важно! Плодовете и плодовете за приготвяне на домашна кисела тесто не трябва да се мият.

Избраният плод или плодов материал се смачква на ръка и се добавя захар. За еднолитров буркан с кисела тесто се използват 200 грама плодове, 4 супени лъжици с пързалка захар, 600 милилитра вода. Съдът със сместа трябва да бъде покрит с гъста марля и поставен до батерията на тъмно място. Бактериите ще узряват за около 5 дни.

Веднага след като на повърхността се появят мехурчета и пяна, квасът е готов. Можете да използвате домашна мая в рамките на 10 дни.

Ако киселото тесто се въведе на етапа на ферментация на каша, не е необходимо да се филтрира, ако пивната мъст е чиста, филтрирана, тогава киселото тесто се прекарва през тензух, утайката се изхвърля.

подготовка на компоненти

От ферментиращо пиво

Ако системата за производство на вино в домакинството е добре установена, тогава със сигурност ще има контейнер с вино, в който се осъществява етапът на активна ферментация. Такива колонии от гъбички и бактерии трябва да бъдат запазени, тъй като те могат да бъдат използвани за започване на ферментация при ново измиване.

За да се приготви закваска на базата на ферментиращо пиво, е необходимо да се събере горният слой на ферментиращото вино. За еднолитров буркан е достатъчно да използвате 80-100 милилитра пяна с мая, съдът се допълва с чиста топла вода, добавят се 3 супени лъжици захар и се поставят на топло тъмно място, покрито с гъста марля за 4-5 дни.

Веднага след като сместа активно барботира, тя може да се използва, течността се филтрира и се излива в прясно пиво.

твърда мъст

От утайка

Добрият винопроизводител не губи нищо в процеса на приготвяне на напитки. Утайката, събрана от дъното на отлежалото вино, може да бъде събрана, изсушена и направена за бъдеща ферментация.

За да направите това, течността се изцежда от утайката за вино, останалата суспензия се разпределя равномерно върху чинията и се изсушава близо до батерията. Избягвайте излагането на слънчева светлина и излагането на температури над +35 ОТ.

След като утайката изсъхне, тя се изстъргва от чинията и се изсипва в торбички или малки буркани, плътно затворени с капак. Домашната суха мая в тази форма може да се съхранява до две години.

спиртна утайка

За да активирате маята на прах, изсипете гранулите в буркан, напълнете го с топла вода, добавете захар и разбъркайте. След 4 дни киселото тесто е готово за изсипване в пивната мъст.

стафиди

Стафидите са идеален материал за създаване на качествена кисела течност, не е необходимо да се използват сухи прахове. Рецептата е проста. За 10-литров съд с каша е достатъчно да използвате шепа сушено грозде. Стафидите не се измиват, чиста вода се използва за кисело тесто, оптималната температура за ферментация е 30 ОТ.

Сушеното грозде се залива с вода, добавя се захар и се поставя на топло тъмно място за 4-5 дни. След като пяната е на повърхността, домашно приготвената стартерна култура е готова за употреба.

плаващи стафиди

Какво може да бъде заменено?

Фабричната винена мая може да бъде заменена с домашно приготвени щамове, отглеждани в домашни условия от готови винарски материал. Домашната мая няма да ви изненада, лесно се получава. С опит всеки винопроизводител държи на склад няколко вида домашни колонии от дрожди.

Ако човек няма възможност да закупи реколта винени дрожди и все още не е отгледал своя собствена, той приготвя стафиди от стафиди - това е най-лесният и достъпен начин за създаване на заместител на винена мая. Не се препоръчва използването на хлебни сортове при винопроизводството. Трябва да се добавят специални видове щамове за дрожди към алкохолните тинктури.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква