Какво да направите за лечение на рак на ябълката, мерки за контрол и устойчиви сортове

Едно от заболяванията, които могат да засегнат ябълковото дърво, е ракът. Ако болестта не бъде разпозната навреме, дървото умира. Освен това инфекцията бързо се разпространява в съседните овощни дървета. Ето защо е важно да знаете първите признаци на увреждане, да разберете причината за появата и как да се справите с всеки стадий на рака. Ефективните средства могат да се купят в магазин или да се направят сами по народни рецепти.

съдържание

Разновидности на болестта

Има няколко вида рак, които засягат ябълковите дървета.

Черните

Първоначално малките черни точки стават видими на багажника. Постепенно те растат, кората почернява и отпада. Листата също се покриват с петна, което води до преждевременното им падане.

Общи или европейски

Тъмните петна с бял блясък покриват корените и клоните на дърветата. Тогава се появяват израстъци с тъмнокафяв цвят, кората започва да потъмнява и да отпада.

корен

След инфекция на корените се образуват израстъци, които изгниват и разпространяват голям брой бактерии. Най-често този вид рак води до смъртта на дървото.

Бактериален

Този вид рак засяга най-често плодови яйчници и клони. Листата се оцветяват, къдрят и изсъхват. Плодът потъмнява, свива се и гние.

рак на ябълката

Кой е причинителят

Ракът на ябълковото дърво се причинява от бактерии и гъбички, които са навлезли в повредените места по дървото.

Фактори и оптимални условия за инфекция

Има няколко провокиращи фактора, в резултат на което рискът от заразяване с рак на ябълката се увеличава.

Положителна температура

В повечето случаи раковата инфекция се появява в началото на пролетта. Активното възпроизвеждане на гъбата става при температура на въздуха над +22 градуса. Спорите оцеляват дори при горещина от +40 градуса.

рак на ябълката

Лошокачествени дървета

По-старите дървета са по-податливи на рак. Такива ябълкови дървета имат намален имунитет, така че няма сили да се противопоставят на инфекцията. Активното възпроизвеждане на гъбата започва.

Спорите бързо се разпространили в съседни здрави дървета при порив на вятъра.

Неправилна грижа или липса на грижи

Неправилната грижа е една от основните причини за рак. Нередовното поливане, липсата на торове, нарушаването на техниката на подрязване на клоните провокират заболяването... Ябълковите дървета, които са засегнати от вредители и болести, са най-податливи на рак.

рак на ябълката

Прекомерно отглеждане

Прекомерната грижа за ябълковите дървета често става причина за рак:

 • С излишък от микроелементи в почвата се създава място за размножаване на патогени.
 • При често поливане имунитетът на растението намалява.

Затова е толкова важно да се установи режим за грижа за овощните насаждения.

Неправилно прилягане

Фиданките трябва да се засаждат в съответствие с всички правила:

 • Поддържайте определено разстояние между дърветата.
 • Подгответе правилно ямата за кацане.
 • Подгответе почвата.

рак на ябълката

На дъното на ямата за засаждане се полага дренажен слой, въвеждат се хранителни вещества. Ако почвата е кисела, се извършва варуване.

Описание на хода на заболяването

Ракът на ябълковото дърво е трудно разпознаваем в ранните етапи на развитие. Всички дървета трябва периодично да се инспектират за необичайни събития.

Какви са признаците на диагностицирана болест

Ако болестта се развие, може да се появят необичайни симптоми на различни части на ябълковото дърво. Дървото започва да увяхва и да хвърля листата си.

рак на ябълката

кора

Ако по цевта се открият рани и пукнатини, те трябва да бъдат внимателно прегледани. При рак черните точки са разположени в кръгове около раната.

С активното развитие на инфекцията симптомите лесно се различават. Кората е покрита с дълбоки депресии от лилаво и черно. Мястото на лезията се деформира, напука.

цвете

По време на периода на цъфтеж признак на рак ще бъде промяна във външния вид на съцветия. Венчелистчетата са покрити с кафяви петна и ивици. Вътре съцветието започва да става черно и да се усуква.

ембрион

По плодовете започват да се появяват малки кафяви петна, които постепенно стават по-големи. Знакът става забележим едва когато плодовете навлязат в стадия на зреене.

рак на ябълката

В резултат на това цялата вътрешност на ябълките изгнива и те падат на земята. Не падат всички гнили ябълки. Дори след като листата са напълно отпаднали, черните, набръчкани плодове висят от клоните.

Лист

Още през сезона на листване през пролетта петна стават забележими по листата. Първо, петната са с малки размери с кафеникаво-червен нюанс. С напредването на болестта петната стават по-големи и по-тъмни. Листата изсъхват и опадат. Дървото започва рязко да хвърля листата си много преди настъпването на студеното време. В резултат на това качеството на реколтата е намалено. Плодовете гният и не се съхраняват много.

Какво е опасно за едно дърво

Заболяването води до намаляване на плододаването, влошаване на качеството на плодовете. Ако не се лекува, дървото постепенно умира.

рак на ябълката

Опасна ли е болестта за хората?

За човешкото тяло ракът на ябълката не представлява никаква опасност. Ябълките на болни дървета могат да се ядат, стига да са чисти и да не са започнали да гният.

Методи за лечение на ябълково дърво

Какво да направите, ако се намери проблем? Веднага трябва да започнете да търсите ефективен начин за битка. Има редица стъпки, които трябва да предприемете как да се преборите с рака.

Почистване

Болната кора се отстранява. С нож изрежете цялата площ, като вземете около 2 см здрава кора в кръг. Не забравяйте да отрежете сухи, засегнати клони, да премахнете лошите листа и да съберете гнили плодове.

рак на ябълката

Събраните части от засегнатото дърво се изгарят или пренасят от градината. Ако е решено напълно да се премахне цялото дърво, тогава корените трябва да бъдат изкопани възможно най-дълбоко.

Дезинфекция и изолиране на раната

Пречистеният от кората участък на багажника се дезинфекцира с разтвор на меден или железен сулфат, калиев перманганат и блестящо зелено. Тогава площта, изчистена от гъбички, се третира с градински лак, изсушаващо масло или маслена боя. Тези компоненти предпазват раната от влага и въздух.

Обработка на ябълково дърво

Засегнатото от рак дърво е напълно напръскано с меден сулфат. Разрешено е да се използват други средства, които съдържат мед. След пълна дезинфекция, раната се покрива със състав от глина и коровик.

рак на ябълката

Градинска обработка

За да се изкорени напълно инфекцията, цялата градина трябва да се третира с противогъбични средства. За известно време трябва да се въздържате да копаете почвата близо до багажника. Това ще избегне появата на рани и пукнатини в корените.

Какви лекарства са ефективни в борбата с болестта

В борбата с инфекциите помагат химикалите и естествените съставки на народните рецепти. Основното е да се спазват препоръките за дозиране и разреждане. Използваните средства могат да се използват за унищожаване на спори, дезинфекция на рани и оплождане на почвата с цел повишаване на имунитета.

рак на ябълката

Противогъбични лекарства за хора

Има градинари, които лекуват рака на ябълката с противогъбично средство "Нистатин". Лекарството унищожава гъбички, които живеят върху лигавицата на човека. Следователно е неуместно да се третира растенията с лекарство.

Медни продукти

За дезинфекция е ефективно да се използват препарати на базата на мед. Ефективните лекарствени средства включват меден сулфат, течност Бордо, Kuproksat, Hom, Tsikhom, Oksikhom. Има универсални лекарства, които се борят с вируси, бактерии и гъбички: "Alirin", "Fitosporin", "Topaz", "Fundazol", "Gamair", "Strike". Такива лекарства проникват на труднодостъпни места, унищожавайки спорите.

рестартирайте Fundazol

Инжектиране в стъбло

Вариант за лечение на рак включва използването на антибиотика Стрептомицин. Планът за лечение включва няколко етапа:

 • В багажника на метър от земята се пробива дупка с дълбочина 2,5 см. Избира се зона, която няма рани и пукнатини, така че лекарството да не изтича.
 • Закупува се специална система, която позволява инжектирането на лекарствения разтвор в цевта с помощта на маркуч.
 • След въвеждането на лекарството дупката се затваря със запушалка.
 • Инжекциите се повтарят пет пъти на седмични интервали.
 • Въвеждането на разтвора трябва да се извършва във всеки клон, диаметърът на който е повече от 16 cm.

Инжектираното лекарство се разпределя в различни посоки на два метра.

Антибиотици

Полезно "Тетрациклин" или "Стрептомицин". Разтворът може да се приготви от всяка форма на освобождаване на антибиотици.

Тетрациклинов мехлем

През първата година от лечението се използва "Streptomycin". Предварително почистената рана се напръсква с течен лекарствен разтвор. Обработката се извършва три пъти на сезон. На втората година от лечението лекарството се заменя с "Тетрациклин". За разреждане на разтвора са полезни две антибиотични таблетки, които се разтварят във вода.

Народни средства

Съставите от народни рецепти се считат за ефективни.

Смес от глина и диван

Компонентите се вземат в равни пропорции. Дебел слой от получената смес се нанася върху засегнатата област. След това мястото се превързва и отново се нанася слой от сместа. Оставете такава превръзка за целия сезон, периодично навлажнявайте с вода.

Смес от глина и диван

Розин, восък и нигрола

Всеки компонент се взема в равни пропорции. Препоръчва се нанасяне на няколко слоя от сместа върху повредената зона през определен интервал от време.

Градинска земя

Малка част от градинската почва се обработва с фунгициди, навлажнява се с вода и се прилага върху увредената зона.

Условия на лечение

Ще бъде възможно да излекувате напълно ябълковото дърво от рак след няколко години. Времето до голяма степен зависи от стадия на заболяването и степента на разпространение.

Смес от глина и диван

Мерки за превенция

Мерките за превенция включват:

 • за засаждане и присаждане се избират само здрави издънки и разсад;
 • за поддържане на имунитета, организирайте редовно хранене;
 • подрязването и почистването на кората трябва да се извършва ежегодно;
 • измиването на бялото ще помогне за защита на багажника от изгаряния и инфекция;
 • стволовете трябва да бъдат защитени от зимни студове;
 • зоната на почти стъблото периодично се плеве и разхлабва.

Следвайки всички съвети и трикове, можете да избегнете появата на рак.

Ракови устойчиви сортове

Сортовете, устойчиви на черни раци са: Алва, Анис, Алеся, Папировка, Джонатан, Боровинка, Рубин, Есенна радост.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква