Как можете да запазите боровинките свежи за зимата, най-добрите начини у дома

Боровинките имат много полезни микроелементи. Тези плодове се използват за предотвратяване на сърдечни заболявания и укрепване на имунитета, което е особено важно в студения сезон. Също така продуктът се използва за приготвяне на вкусни десерти. И хората са намерили няколко решения на проблема как да запазят боровинките свежи за зимата. В това състояние зрънцето запазва повечето от полезните си свойства.

Витамини в боровинки

Консумирайки боровинки, човек компенсира липсата на витамини С, РР, В1 и В6. Този продукт съдържа също магнезий, калций, калий, желязо и фосфор.

Боровинките са естествен антиоксидант. Консумацията на плодове помага за укрепване на имунната система и ускорява възстановяването на организма в случай на инфекциозни заболявания.

Плодовете също се препоръчват да се консумират за подобряване на зрителната острота и предотвратяване на рак. Микроелементите, които съставляват горския плод, повишават еластичността на стените на кръвоносните съдове, нормализират нивото на холестерола и захарта.

Методи за съхранение на прясна боровинка

Пресните боровинки не могат да се съхраняват дълго време. Дори след няколко дни, зрънцето губи своята презентация и полезни свойства. И след седмица събраните плодове трябва да бъдат изхвърлени. Общият срок на годност на боровинките у дома не надвишава няколко часа. Затова колекцията трябва незабавно да се постави във фризера или хладилника. Можете също така да съхранявате плодовете в изсушена или захаросана форма.

пресни боровинки

В хладилник

Плодовете могат да се съхраняват свежи в продължение на една седмица в хладилник при температура от +4 градуса. За да не загуби полезните си свойства колекцията, трябва да се спазват следните препоръки:

  • премахнете развалени плодове, листа и остатъци от събраната реколта;
  • изплакнете под течаща вода и подсушете плодовете върху хартиена кърпа;
  • поставете плодовете в контейнер и затворете капака свободно, като по този начин осигурите потока на въздуха.

Този метод на съхранение изисква използването на пластмасови или керамични контейнери. Ако се използва метален съд, съдържащите се в плодовете киселини ще предизвикат реакция на окисляване. Събирайте и съхранявайте боровинките отделно от останалите плодове и зеленчуци.

купа с боровинки

захаросва

Този метод на съхранение ви позволява да приготвите продукта за добавяне към десерти. За да не плодовете да загубят първоначалните си свойства, трябва да бъдат изпълнени няколко условия:

  • изберете, изплакнете и подсушете;
  • смилате плодовете със захар в съотношение 1: 2 (можете да използвате пасатор);
  • стерилизирайте банки;
  • сложете приготвената смес в буркани и затворете капака, така че въздухът да не попадне в съда.

Колко да съхранявате захаросани плодове зависи от мястото, в което е поставен контейнерът. Във фризера боровинките няма да се развалят няколко месеца.

Захарна боровинка

Консервиране в собствен сок

Консервирането ви позволява да запазите полезните свойства на продукта за дълъг период. За да направите това, ще трябва да изплакнете събраните плодове и да стерилизирате бурканите във фурната. След това подготвените боровинки трябва да се поставят в контейнери. След това консервите трябва да се поставят в леген и сместа трябва да се загрява на слаб огън в продължение на един час. По време на готвенето е необходимо периодично да се отчитат плодовете в контейнера.

В края на часа бурканите трябва да бъдат добре затегнати с капаци, а след охлаждане на контейнерите със сладкото, поставете в хладилника или хладно помещение.

Консервиране в сок

Методи за замразяване на боровинки

Ако правилно замразите боровинките и спазвате условията за съхранение, плодовете ще запазят своите полезни свойства и вкус през цялата зима. Има няколко подобни методи за събиране на плодове за студения сезон.

Бързото замразяване е важно условие за запазване на полезните свойства на плода. Но приготвената храна трябва да се размразява бавно, при стайна температура. В този случай плодовете, соковете и пюретата няма да се объркат.

Замразяване на боровинки без захар

За да замразите, ще трябва да подредите колекцията, като премахнете повредените плодове. След това трябва да изплакнете и подсушите боровинките върху хартиена кърпа. Приготвените плодове се подреждат върху чиния (или друго подходящо ястие, но не и желязо), покрито с прилепнал филм. В края колекцията се поставя в камера за предварително замразяване за един час.

Замразяване на боровинки

В края на приготвянето боровинките се изсипват в торбичка, която след това се поставя във фризера.

Със захар

Този метод на възлагане не се различава от този, даден по-рано. За да запазите колекцията през студения сезон, ще трябва да подредите и изплакнете боровинките, да ги сложите на слоеве в пластмасов съд и да поръсите със захар (пропорция 1: 2). В края контейнерите се затварят с капак и се поставят във фризера. Тази рецепта е подходяща за препарати, които се използват при приготвянето на плодови напитки и като съставка за пайове.

Пюре със захар

Този метод на готвене съчетава двете рецепти, дадени по-рано. За картофеното пюре е необходимо да смесите захарта и боровинките в съотношение 2: 1 (ако имате нужда от продукт с киселост, след това 1: 1), и след това мелете в блендер до каши. Полученият продукт накрая се поставя в контейнери, които се поставят във фризера. Тази смес се използва като пълнеж за пайове или десерти.

Боровинки за готвене

Пюре без захар

Тази рецепта не се различава от предишните. Измитите и изсушени плодове се натрошават предварително в блендер (хранителен преработвател) до кашисто състояние. След това получената смес се поставя в подготвени контейнери и плътно затворените контейнери се изпращат във фризера. Тази "каша" често се използва като допълващи храни за деца.

Замразен сок от боровинки

Методът за приготвяне на сок от боровинки е доста прост. За да получите готовия продукт, ще трябва да изплакнете и плодовете. След това трябва да изстискате боровинките по удобен начин (препоръчително е да използвате сокоизстисквачка), и изсипете сока в чаши и затворете плътно. След това контейнерите трябва да се поставят във фризера.

За да избегнете негативни последици, се препоръчва да излеете сока не до ръба. Това се обяснява с факта, че по време на процеса на замразяване течността се разширява.

пресни боровинки

Други методи за съхранение

В допълнение към рецептите, дадени по-рано, можете да използвате метод, който включва изсушаване на колекцията. За да направите това, трябва да премахнете отломки и развалени плодове. След това плодовете се подреждат в един слой и се сушат във фурна или устройство, предназначено за тази цел.

През първите 4 часа плодовете се сушат при температура от +40 градуса. Тогава този индикатор трябва да бъде увеличен до +70 градуса. Веднага след като влагата се освободи напълно, плодовете могат да бъдат преместени в подходящия контейнер (подходящи са торбички, буркани, пластмасови контейнери). Сушените боровинки се съхраняват две години. В този случай нивото на влажност не трябва да надвишава 70%, а температурата - +20 градуса.

Можете също да поставите колекцията от плодове под навес или таванско помещение, ако времето е горещо навън и въздухът циркулира добре в стаята. Изсушаването при тези условия ще отнеме 4 дни.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква