Характеристики на отглеждането на астрахански дини, корда узряват и как да различим сортовете

Огромен кръгъл плод с равна повърхност беше отгледан от селекционера Константин Дютин. Астраханските дини, за разлика от други сортове от тази пъпешна култура, са непретенциозни в грижите, за които се засаждат във ферми, отглеждат се в дачи. Сладкото зрънце не само има приятен вкус, но и премахва жаждата, доставя витамини и минерали в човешкото тяло, почиства го от токсини и облекчава подпухналостта.

Характеристики на сорта

Сега няма нужда да ходите в Астрахан за дини, чийто горещ и сух климат е идеален за отглеждане на пъпеши и кратуни. Можете да си купите невероятна ягода навсякъде; тя се отглежда в различни региони на Русия. Астраханските дини са различни:

Астрахански дини

 • плътна и гладка кора;
 • продълговата форма;
 • тъмно зелен цвят;
 • леки ивици на повърхността.

Пулпът в плодовете радва със сладък вкус, фин аромат на полета. При продължителна суша понякога в плодовете се образуват празнини, но динята от Астрахан не губи своята сочност от това. Узрява 75-80 дни след покълването. Културата на пъпеш обожава топлината, директните лъчи на слънцето, не обича облачно и хладно време, висока влажност. Астраханските дини рядко са засегнати от:

ивици на повърхността

 • фузариум
 • сиво гниене;
 • мозаечна болест;
 • антракноза.

Характеристиките и описанието на сорта заинтересува фермерите, тъй като от един хектар при благоприятни условия е възможно да се съберат 120 тона дини, всяка от които тежи повече от 8 килограма. Лятните жители, които засаждат тази култура от пъпеши в своите парцели, твърдят, че най-сладкият и сочен плод има контрастен цвят - много тъмна кожа и много светли ивици. Зрели плодове при натискане излъчват едва чуваща пукнатина.

благоприятни условия

Начини за отглеждане на астраханска диня

Сортът е подходящ за отглеждане не само в южните райони, но и в средната лента. Там, където пролетта се задържа, разсадът се бере първо; ако топлината настъпи през април, дезинфекцираните семена се засяват директно на градинското легло или на бастана. Първият метод е подходящ за района на Москва, Чернозем. В допълнение към района на Астрахан, вторият вариант за отглеждане на дини се прибягва до териториите Краснодар и Ставропол, в Северен Кавказ.

средна лента

Покълване на семена

И градинари, и фермери мечтаят, че сладките плодове ще узреят по-бързо. Някои искат да зарадват семейството с плодове, други - за получаване на доходи.

Покълването на семената спомага за ускоряване на процеса на прибиране на реколтата. Първо, те трябва да бъдат разложени и подбрани по-големи зърна. За да се излюпят по-бързо кълновете, семето се залива с гореща вода и се оставя за половин час, след което се кисне за един ден в разтвор на калиев перманганат. Опитните градинари добавят към него сок от алое.

узряват по-бързо

Когато се появят кълнове, семената трябва да бъдат преместени в торфени саксии или пластмасови контейнери, пълни с хумус. Важно е да изберете подходящото време за покълване на семето и пресаждането на храстите в зона, осветена от слънцето.

Астраханските дини обичат лека и рохкава почва. Торовете, съдържащи фосфор и азот, трябва да се прилагат върху почвата, подготвена през есента. Разсадът се премества в открита земя в края на май. Обикновено по това време вече няма замръзване и почвата се затопля добре. Дините узряват преди падането.

торя

Засаждане на разсад в оранжерия

В средните ширини летните жители предпочитат да сеят сорта Астрахан не на открита земя, а под филм. Правят това от края на март до началото на април, мнозина се ръководят от лунния календар. За да стане кожата по-мека, семената се потапят в гореща вода за четвърт час.

За втвърдяване някои летни жители увиват динените зърна във мокра марля и ги изпращат на студено място за седмица или ги поставят на лед 8 часа преди засаждането.

След третиране със стимулант на растежа 3-4 семена се поставят в чаши, пълни с оплодена почва, като се задълбочават с 4 сантиметра. Контейнерите се увиват във фолио и се оставят в оранжерията, където трябва да е поне 25 °. Когато се появят издънките, полиетиленът се отстранява, издънките се изтъняват. Когато се формират четири листа и това се случва след 30-35 дни, динята от Астрахан се премества в полето или градината.

открита земя

Разсад в открито поле

До края на май земята се затопля добре и студовете рядко се връщат. Когато температурата на почвата достигне 14 °, се изкопават дупки, се поставя хумус във всяка, се засаждат няколко семена от диня, покрити с почва, чийто слой трябва да бъде най-малко 10 сантиметра. Между редовете е оставено разстояние до един и половина метра. Пъпешите са изолирани с агрофибър.

Отглежданата астраханска диня се развива добре след:

разсад в оранжерията

 • зърна;
 • царевица;
 • реколти от нощник.

Разсадът се трансплантира на постоянно място, защитено от чернови, когато най-малко 18 ° през деня, на всеки половин метър, между редовете се оставят 90 сантиметра. В изкопаните дупки се поставя тор, който се приготвя чрез разтваряне на 40 грама суперфосфат в 2 литра вода, 20 грама калиева сол и 30 грама амониев сулфат. Много летни жители предпочитат пилешки тор и диван.

Покривайки торовете с пръст, изсипете пепел, налейте топла вода. Разрязвайки чашата, извадете разсада на динята от Астрахан и я поставете в земята, така че почвата да достигне до листата. Влагата ще се изпари по-малко, ако леглото под културата на пъпеш е мулчирано с хумус или пясък.

проект за устойчив

Създаваме оптимални условия за добър растеж и производителност

Отглеждането на астрахански дини и грижата за тях почти не отразяват отглеждането на други сортове. Растенията се развиват бързо, дават висок добив на плодородните земи, особено върху черната почва.

растеж и добив

Температура и осветление

Дините обичат слънцето, дори и да покълнат на сянка, плодовете няма да залязат. Когато облачното време трае дълго време, зрънцето не придобива сладост. При отглеждане на пъпеши в оранжерия е необходимо да се инсталират допълнителни лампи.

Астраханските дини се развиват добре при високи температури, добивът се увеличава значително, ако през вегетационния сезон през деня от 30 до 40 °, а през нощта най-малко 18; на 15 години растежът спира; при по-ниски стойности културата може да умре.

Дините са по-лошо вързани, когато слънчевите лъчи падат върху тях по-дълго от 12 часа, но дори и при дневна светлина от 8 часа, културата не се развива.

допълнителни лампи

Влажност и поливане

Астраханските дини имат мощни корени, които отиват на големи дълбочини и растат в ширина. Те не страдат по време на суша, издържат на дълго отсъствие на дъжд. Берилото обаче няма да е сочно и сладко, ако реколтата не се полива. По време на развитието дините ежедневно се навлажняват с топла вода. Когато започнат масово да узряват, количеството на напояването намалява.

дините овлажняват

Торене на почвата

Пъпешите и кратуните са много взискателни към почвеното плодородие. Необходимо е да се хранят дини от Астрахан, дори ако те растат на черна почва, веднъж на 14-15 дни. Можете да използвате разтвори от изгнили оборски тор, пилешки изхвърляния и още по-добре да комбинирате органични вещества с минерални торове.

минерални торове

Болести и вредители на динята от Астрахан

Дъждовете и студът се отразяват негативно на състоянието на пъпешите и кратуните. Заложените плодове нямат вкус, не се събира сок. Въпреки че динята от Астрахан е устойчива на фузариум и някои други заболявания, при неблагоприятни условия те са засегнати от пероноспороза, причинена от патогенна гъбичка. За да се справят с нея, листата на културата се третират с течност Бордо 3 пъти на сезон.

Продължителното застудяване, високата влажност допринасят за появата на кореново гниене, когато подземната част на растението се сгъсти и напука, листата изсъхват. За пръскане се използва разтвор на Фундазол, пепел се изсипва върху земята.

 сгъстява се и се напуква

Семената се препоръчват да се обработват преди засаждането, тъй като чрез тях се предават бактерии, провокиращи развитието на ъглови петна, при които:

 1. Растението е покрито с цъфтеж.
 2. На листата се появяват дупки.
 3. Стъблата изсъхват.
 4. Плодът става мек.

При висока влажност и ниски температури насажденията с пъпеши и кратуни се унищожават от черни листни въшки за кратко време. Поради насекоми с размер около 2 милиметра, цветята се рушат, яйчникът пада, растението умира. Пръскането на растения с разтвори на тютюнев прах, смес от дървесна пепел и сапун за пране не винаги помага да се отървете от паразити. Често е необходимо да се третират листата на пъпеш с инсектициди.

черна листна въшка

Как да определим зрялостта на зрънце

Има повече от един начин, чрез който можете да се уверите в зрелостта на динята от Астрахан. Обърнете внимание, на първо място, на неговата кора. Ако е твърд, не е пробит с нокът, това означава, че зрънцето не се храни с влага от стъблата. Откъсвайки растението, плодовете ще узреят бързо. Зрелите плодове имат светли ивици на фона на тъмна кора.

Динята лежи на земята от едната страна и на мястото на допир със земята се образува петно. В узрели плодове има жълт или оранжев цвят. Плодът може да бъде нарязан, ако от удара с ръка ясно се чуе звънещ звук, а при натискане звукът на пропукване.

зрялост на горски плодове

Зрелата диня не потъва във вода. Месото на зрънце от сорта Астрахан е яркочервено, костилката е черна. За "момичетата", които се смятат за по-вкусни от "момчетата", долната част е плоска, а не тясна, с широк кръг се откроява върху нея.

Кога да се събере реколтата и как да се съхранява реколтата

Астраханските дини започват да узряват по-близо до есента. Късните сортове имат гъста кора, която предотвратява увреждането на сочната каша. Трябва да съхранявате плодове от вашия собствен парцел няколко дни, преди да узреят.

започват да узряват

За детайла трябва да изберете дини, които нямат пукнатини, вдлъбнатини, драскотини и повърхността блести на слънце. Много голямо зрънце не трябва да се оставя в хладилника или да се поставя в мазе или мазе. Ранните сортове не са подходящи за съхранение. За да не се развалят дините от Астрахан дълго време, не губят вкуса и сочността си, температурата в проветривото помещение трябва да бъде в границите от 2 до 4 °, влажността не трябва да бъде по-висока от 85.

Целите плодове от този сорт лежат перфектно в продължение на 3 месеца, при стайна температура - 5 седмици, нарязаните плодове се съхраняват в хладилник за не повече от 2 дни.

голямо зрънце

Чести нарастващи грешки

Новаците градинари понякога смятат, че тъй като дините от Астрахан идват от южните райони, където е горещо и сухо, няма нужда да поливате растенията. Други собственици на сайтове спират да се овлажняват 10 дни преди прибирането на реколтата, което води до:

 • до влошаване на вкуса;
 • ниско съдържание на захар;
 • незадоволително качество на запазване.

нарастващи грешки

Груба грешка на летните жители, засаждащи дини, е липсата на правилно хранене. Културите от пъпеш се нуждаят както от минерални торове, така и от органични вещества, но в умерена степен.

Някои градинари успяват да спестят място в оранжерията, като поставят домати и дини наблизо. Растенията изискват различно хранене, някои се поливат всеки ден, други - веднъж седмично. Дългите стъбла на пъпешите и кратуните бързо заглушават доматите.

правилно хранене

На пазара не е лесно да се купуват семена от астрахански дини, не всеки знае как да различи, че това не е фалшив. Трябва да разчитате само на съвестта на продавачите или да купувате посевните семена не на базара, а в специализирани магазини.

специализирани магазини

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква