Кога да засадите патладжани за разсад, време и грижи за дома

Патладжанът е топлолюбив зеленчук от рода Solanaceae. Въпреки това обаче, той се култивира успешно от фермери и летни жители не само в южните райони, но и в средната зона и дори в Сибир. Основното при успешното отглеждане на сини е спазването на времето за засаждане на разсад. Кога и как правилно да засаждате патладжаните за разсад, зависи от региона и неговите климатични характеристики.

Дати на сеитба на разсад от патладжан

Конкретното време за засяване на сини семена директно зависи от климатичните характеристики на всеки регион. Ако производителят направи това рано, разсадът ще порасне, ще се разтегне и няма да се адаптира към лехите след засаждането. Забавената работа ще доведе до факта, че зеленчуците няма да могат да узреят, те няма да имат достатъчно слънчева светлина и топли дни за пълноценното си развитие.

В предградията, средна лента

Първите топли дни в района на Москва идват едва в края на март, именно през 20-ия на този месец започва сеитбата на семена. Правят това или в оранжерии, където е оборудвана отоплителна система, или в апартамент, отглеждайки разсад на южните первази.

Крайният срок, когато е допустимо извършването на работа, е до 10 април, в противен случай кълновете няма да имат време да се образуват преди времето на трансплантация на лехите.

За средната лента има две възможности за извършване на работа:

 1. Ако се планира да се отглеждат сините в бъдеще на открити легла, без да се използва подслон, работата се извършва от средата до края на първия месец на пролетта, в първите дни на юни, сините се прехвърлят в подготвените легла.
 2. Ако се планира отглеждането на зеленчуци в изолирани помещения, семената се засяват през 15-20 февруари, а не по-късно от 20 май, разсадът се прехвърля на постоянно място.

Кога да засадите патладжани за разсад, време и грижи за дома

В Сибир

Обикновено в Сибир патладжаните се отглеждат в затворени отоплявани помещения, тъй като суровият климат прави свои собствени корекции в растителността на растенията. Но има смелчаци, които го правят на открито, събират прилични култури. За да бъде успешното отглеждането на топлиннолюбиви зеленчуци, се спазват препоръчителните условия за сеитба на семена.

Вземете предвид преди засаждането, че са необходими поне 90 дни, за да получите висококачествен разсад. Сините се пренасят в оранжерии в средата на май, а в леглата - когато температурата на въздуха е поне 20 градуса, това е приблизително средата на юни.

На Урал

Тъй като регионът на Урал принадлежи към райони с рисково земеделие и кратко лято, важно е правилно да се изчисли времето на засяване на семена за получаване на разсад. Освен това сините се отглеждат тук само в отопляеми помещения, в противен случай зеленчуците няма да имат време да узреят преди първите студени дни.

разсад от патладжан

Сеитбата на сини семена се извършва в последните дни на февруари. Не се препоръчва да закъснявате с работа, тъй като този представител на семейство Solanaceae има дълъг вегетационен период и зеленчуците няма да имат време да узреят. В края на май разсадът се премества в оранжерии.

В района на Ленинград

Ленинградската област е подобна по отношение на климата с такива региони като Урал и Сибир, поради което летните жители имат възможност да отглеждат патладжани тук главно в изолирани структури. Разсадът започва да расте от първите дни на май, така че веднага след като заплахата от нощни температурни спадове премине, тя ще бъде готова за трансплантация на постоянно място. Тази процедура се извършва в началото на първия летен месец.

Лунен календар

Често градинарите, отглеждащи сини, вземат предвид препоръките на лунния календар, който показва благоприятни и неблагоприятни дни за сеитба на семена. Ако направите това в лоши дни, патладжанът няма да расте добре и кълновете ще са слаби.

много разсад

През февруари:

 1. Благоприятни дни: 1, 2, 3, 6, 7, 14, 15, 25, 28, 29.
 2. Неподходящи числа: 9, 22, 23, 24.

За март препоръките са:

 1. Сеитбата се препоръчва 1, 4, 5, 6, 13, 14, 22, 27, 28.
 2. Не си струва да се работи на 9, 23, 24, 25.

В южните райони градинарите имат възможност да отглеждат разсад през април поради климатичните особености. За тях препоръките са следните:

 1. Подходящи дни: 1, 2, 9, 10, 18, 19, 28, 29.
 2. Неблагоприятни дати: 8, 22, 23, 24.

Основни правила за отглеждане

За да може разсадът да расте здрав и силен и в бъдеще много плодове, заложени на храстите, е необходимо да се придържат към препоръките на опитни градинари за сеитба на семена и по-нататъшна агротехническа грижа за кълновете. Те подбират почва с балансиран състав, засяват семена навреме и осигуряват сини разсад с необходимите условия за пълно развитие.

разсад в ръце

Избор на почвата

Препоръчва се да подготвите почвата за засяване на семена сами, тогава ще има увереност в нейното качество и хранителна стойност. Компонентите се смесват в следните пропорции:

 • хумус (8 части);
 • калиева сол (1 част);
 • молене (1 част);
 • копка земя (2 части);
 • суперфосфат (1 част).

За да увеличите хранителната стойност на почвата, към нея се прибавят и чаена лъжичка урея и половин чаша дървесна пепел. Има няколко други рецепти за създаване на смес за саксии за засяване на семена от патладжан. В първия случай се препоръчва смесването на 1 част от копка земя с 2 части хумус и към тях се добавят 0,5 части дървени стърготини и 1 част некисел торф. Във втората рецепта се приготвят 1 част дървени стърготини и 3 части торф, които се поливат преди засаждането с какъвто и да е състав за бързото покълване на разсад.

засаждане на патладжан

Редовната почва от градината е подходяща и за отглеждане на разсад от патладжан, за предпочитане тази, която отглежда краставици или зеле миналата година.

Подготовка на посадъчен материал

Основното изискване за получаване на висококачествени, силни и здрави разсад е правилният избор на семенен материал. Те купуват семена от надеждни производители в магазините за градинарство. Материалът, закупен от ръце, няма да гарантира 100 процента покълване.

Преди сеитбата семената се подготвят, правят го в съответствие с инструкциите стъпка по стъпка, които включват 4 етапа:

 1. Загряване на материала. Това може да стане по два начина: сух и хидротермален. В първия случай фурната се загрява до 55 градуса и семената се държат в нея 2-4 часа. Или сложете върху кърпа на батерия и загрейте материала в продължение на 2,5-3 месеца.Вторият метод включва накисване на семената в буркан с вода (температура - около 45-50 градуса). Контейнерът е покрит с капак и материалът се държи 5 минути. Такива семена показват повишена кълняемост и имунитет към болести.
 2. Превръзка на семена. За да направите това, вземете 10% разтвор на водороден пероксид и потопете материала в него за 15-20 минути. Вместо пероксид можете да вземете неконцентриран разтвор на калиев перманганат.
 3. Втвърдяване на материала. Вземете две разрези от влажна памучна кърпа и поставете семена между тях. Те се държат там поне 20 часа (температурата е в рамките на 20-22 градуса). След като поставят семената в хладилник за 8 часа, след това отново се съхраняват 20 часа при стайни условия. Тази процедура се провежда за 7-8 дни.
 4. Накиснете. 2-3 дни преди планираното засаждане семената се накисват във вода (за предпочитане дъжд или размразени). Трябва да се отбележи, че течността не трябва да покрива напълно семето. След изсушаването на семената започват работа по засаждане.

засаждане на разсад

Избор на капацитет

За отглеждане на разсад се вземат следните контейнери: пластмасови и торфени саксии, нарязани бутилки, чаши, останали от кисело мляко или заквасена сметана. Основното изискване е достатъчната височина и наличието на дренажни отвори.

Процес на сеитба

Когато засаждате семена, следвайте инструкциите, тогава кълновете бързо ще се появят от земята и покълването на семената ще бъде на високо ниво.

Майсторският клас изглежда така:

 1. Почвата се изсипва в подготвени контейнери с 2/3.
 2. Напоявайте и изчакайте влагата да се абсорбира напълно.
 3. Семената са погребани 2-3 cm.
 4. Отгоре се изсипва малък слой пръст (1 см).
 5. Леко компактен и отново поливан.
 6. Покрийте с пластмасова обвивка или стъкло и поставете на топло място извън слънцето до покълване.

семена от патладжан

Препоръчва се сутрин да сеят сини семена.

Съвети за грижа за разсад

След появата на кълновете е важно да им осигурите правилна грижа.

Осветление

След като разсадът се е издигнал, те му осигуряват пълно осветление, което трябва да издържа поне 10 часа на ден. Въпреки това, младите издънки трябва да бъдат засенчени от горещото обедно слънце, за да не изгорят. Ако времето е облачно, инсталирайте луминесцентни лампи за допълнително осветление. На всеки 2 дни обръщайте съдовете за разсад с другата страна към светлината, така че да се развиват равномерно.

температура

След отстраняване на филма от покълналите кълнове температурата се намалява до 16 градуса. След седмица те се повишават до 20-22 градуса. През нощта тя може да бъде намалена до 14 градуса, тази разлика помага за укрепване на имунитета на растенията.

разсад от патладжан

Поливане и подхранване

Навлажнете кълновете умерено, за да не предизвикате гниене на корените и огнище на гъбични патологии. Изсипете вода леко под корена с помощта на фина мрежа за поливане. Необходимо е да подхранвате разсада само ако кълновете изглеждат слаби и тънки. За това е подходяща смес от суперфосфат и калиев сулфат в равни пропорции. Но трябва да се помни, че прекомерното въвеждане на хранителни вещества се отразява негативно на младите издънки.

Жилищно пространство

Ако у дома сините се отглеждат в отделни чаши, не се изисква подбор. Ако не, тогава поставете патладжаните в отделни чаши и веднага разсипете почвата с Корневин, така че да се вкоренят по-добре. Много градинари практикуват засаждането на 2-3 семена в една саксия, след като са поникнали, те оставят най-силното, останалите се отстраняват.

разсад от патладжан

Превенция на болести и вредители

Най-добрите мерки за предотвратяване на болести и вредители се считат за компетентна грижа за разсад. Спазва се режимът на поливане, тъй като прекомерната влажност води до огнища на гъбични заболявания. Също така, като превантивна процедура, кълновете се напръскват с разтвор на Fitosporin.

Възможни проблеми

За да отглеждате пълноценни разсад и да избегнете проблеми, трябва стриктно да спазвате препоръките на опитни градинари. Недостатъчното количество слънчева светлина, попадащо върху разсада през целия ден, и неспазването на графика на хранене води до факта, че сините се разтягат, а ниската температура в помещението забавя растежа.

Кога и как да засадите разсад в оранжерия или открита земя

Не трябва да допускате свръхрастеж на разсад, в противен случай ще бъде доста трудно сините да се адаптират и да вкоренят в лехите. За предпочитане е да се засаждат леторастите в същия състав на почвата, който е използван за сеитба на семена. Не се препоръчва да се засаждат зеленчуци на места, където преди това са се отглеждали други членове на семейство Solanaceae. Бобовите растения, морковите или зелето се считат за идеални предшественици за патладжан.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква