Как можете да различите разсад от лют пипер от сладки, грижи и отглеждане у дома

При покълване на разсад могат да възникнат неприятности от съвсем различен вид, когато градинарят не знае как да различи разсада от лют пипер от сладки. Едно от тях е объркването, което възниква поради факта, че не бяха оставени етикети, които да помогнат за идентифициране на сорта или вида на растението. Понякога такива парчета хартия се унищожават, накисват или просто се губят.

Особено обидно е, когато в резултат на подобно объркване става невъзможно да се определи сортът. Не е възможно да се разграничат горчивите сортове от сладките български.

Видове пипер и техните характеристики

Съвременният агротехнически пазар представя огромно разнообразие от сортове пипер като зеленчукова култура. Те се класифицират според времето на зреене, цвета на кожата, броя на семената и други характеристики. Всички тези критерии обаче могат да бъдат част от две категории растения, отглеждани както в градини на открито, така и в оранжерии, където е възможно да се създадат по-благоприятни условия за растенията.

Зеленчуковите чушки могат да бъдат:

 1. Остър. Това е вид със средни по размер шушулки и остър, горящ специфичен вкус. Степента на проявление на този симптом може да бъде различна. В науката е обичайно да се класифицира осезаемостта на лют пипер в 10-точкова скала. Най-остър вид са Табаско и Чили.
 2. Салата сладка. Плодовете са едри, със сладък вкус. В някои случаи горчивият послевкус може да се появи дори и при сладки сортове, докато пикантността е мека и изобщо не е остра.

За да получите плодове, чийто вкус напълно ще отговаря на декларираните характеристики, е необходимо да се отглеждат пикантни сортове отделно от горчивите. Ако растенията се поставят в отделни оранжерии или на легла, които са много отдалечени една от друга, това не е възможно, сладките и пикантни сортове трябва да се засаждат на разстояние най-малко 20 см един от друг.

Ако тези условия не се спазват, растенията ще бъдат опрашени и в резултат лютите чушки ще загубят остротата си, а сладките чушки ще придобият пикантен вкус. Семената, събрани от преопрашените плодове, ще дадат още по-интересна реколта: размерът на плодовете ще бъде голям, а вкусът ще бъде много пикантен. Реколтата няма да съдържа дори намек за сладък вкус.

Как да отглеждаме люти чушки

Засаждането на семена от пипер за разсад започва след началото на новата календарна година.

горчив пипер

Градинарите започват да мислят за семена, сортове и методи на засаждане през есента. Горчивият пипер, който е една от най-прекрасните градински култури, не е труден за отглеждане, въпреки че мнозина внимават по този въпрос.

Схема на засаждане с помощта на капково напояване

Най-лесният начин да засадите семена с горчив вид, като започнете от покълването в плосък съд, на дъното на който е мека кърпа или марля, а отгоре се слагат семена от пипер за разсад. Налейте малко вода в съда, а отгоре сложете още един слой плат, за да накиснете семената от пипер преди засаждането.

Ако летният жител помни колко дни пиперът се издига, тогава той не трябва да забравя за необходимостта от създаване на специални условия за покълване.

Необходимо е контейнерът със семена да се постави на топло и светло място, например, на прозорец, за период от 2 до 3 дни. През този период от време данните за температурата на въздуха трябва да се поддържат в границите 20 - 25 ОТНОСНОС и когато водата се изпарява в контейнера, нивото му трябва да се попълни.

Веднага след като семената покълнат, те се засаждат в подготвената предварително почва. Грижата за разсад от пипер у дома трябва да бъде систематична, необходимо е да се покажат знания за това колко често да поливате разсад от пипер.

разсад в чаши

Преди да гмуркате правилно разсад от пипер, трябва да се уверите, че са готови за тази процедура. Ако градинарят има желание да получи максималния брой горчиви кълнове от семена, можете да използвате втория метод, който ще бъде обсъден по-късно.

Схема за кацане

За да се постигне 100% покълване на семената, те могат да бъдат третирани със специален агент - стимулатор на растежа. Това решение може да бъде закупено във всеки специализиран онлайн магазин или хипермаркет. В пика на операциите за засаждане, той може да бъде напълно разпродаден, така че запасите от лекарството трябва да бъдат попълнени за в бъдеще и предварително. Приготвянето на семена от пипер за засяване на разсад с помощта на този препарат ще улесни отглеждането на реколтата.

Стимулаторът на растежа ще помогне да се увеличи скоростта на покълване на семената на всеки материал. Освен това с негова помощ е възможно да се подобри степента на оцеляване на растенията по време на процеса на бране и пресаждане. Знаейки как правилно да гмуркате чушки и как да обработвате семената, можете да избегнете много нарастващи проблеми. Засаждането на семена може да започне, когато са готови.

Кълновете, третирани със стимуланта, ще покажат повишена устойчивост на болести. Разсадът ще покълне по-бързо, а добивите ще се увеличат значително.

Как да отглеждаме чушки

Възможно е отглеждането на разсад от пипер у дома при определени условия, но на първо място е необходимо да се помни, че ще бъде възможно да се премахне добра реколта от лехите, само ако растенията, засадени в тях, първоначално бяха силни, силни, здрави и покълването на семената е добро.

Постигането на тази цел е възможно, ако се спазват определени правила за отглеждане и се вземат предвид характеристиките, които всеки градинар трябва да запомни:

 1. Поливането на растенията не трябва да бъде прекалено често, за предпочитане всеки ден. Почвата трябва да поддържа умерено ниво на влага, не трябва да се оставя да изсъхне. Излишната влага ще бъде сигнализирана от заболяване, известно като черен крак. Можете да разберете колко често трябва да поливате храстите, като разгледате състоянието на почвата. Ако разсадът изсъхне, поливането трябва да се увеличи.
 2. Почвата в междуредовите разстояния се нуждае от редовно разрохкване на дълбочина не повече от 5 см, честотата - преди поливане. Между засадените храсти може да расте друга култура, коренът на която не трябва да се повреди.
 3. Кълнове от сладък пипер трябва да получават минерали и витамини в достатъчни количества. Листата за разсад могат да показват минимум хранителни вещества: те ще започнат да се извиват, да променят цвета си, да изсъхват или да паднат от храста.
 4. Почти всички сортове пипер са опрашени, трябва да помислите предварително за привличането на насекоми в сайта за опрашване на културата.
 5. Разсадът от горчив пипер не е необходимо да се приковава, защото дебелите долни листа на разсада трябва да предпазват почвата от изсушаване. Ако лятото е твърде горещо и дъждовно, тогава долните му клони могат да бъдат премахнати, защото растението може да изгние.чушка
 6. Кореновата система на растението е деликатна. Във връзка с този факт пресаждането и брането на чушки не се понася добре. Най-добрият вариант е да засадите растенията в открита земя в торфени чаши, в които цъфтят гмуркащите разсад.
 7. Чушките са деликатни растения, лесно податливи на заболявания, така че ще бъде полезно да се извършат процедури за дезинфекция на семена преди сеитбата.
 8. Ако температурата на въздуха падне под 13 ОТНОСНОВ. Това е минималната препоръчителна температура за разсад от пипер, която вече има пагубно влияние върху разсад от пипер - всеки летен жител знае какво да прави в тази ситуация. В случай на лоша прогноза за времето, храстите трябва да бъдат покрити с агроспан и ако градинското легло е в оранжерия, стаята трябва да бъде затворена до прозорците.

За да избегнете кръстосано опрашване между редовете на растенията, можете да поставите култури, които са по-високи: царевица, домати, прав, не крив слънчоглед.

Преди отглеждането на култура от семена трябва да се планира поставянето на тези култури, в противен случай вкусът на плодовете ще се различава от планирания.

Функции за отглеждане

Разсадът на горчиви и сладки чушки има свои собствени характеристики. Общите принципи на отглеждане са подобни на тези за отглеждане на други култури. Въпреки това, за да съберете качествена реколта, трябва да изберете правилния сорт и да знаете как да засадите чушки за разсад.

Всички сортове пипер, продавани в селскостопанските магазини, са различни един от друг и са регионализирани. За южните райони животновъдите са разработили термофилни и устойчиви на засушаване сортове. Тези видове лесно ще издържат горещо време, но културата умира от излишната влага или липсата на слънчева светлина.

За северните райони трябва да се изберат най-устойчивите на замръзване сортове, а сеитбата на пипер за разсад трябва да се извърши не по-късно от средата на март.

плодов пипер

За Централна Русия е по-добре да засадите култури на открито в началото на юни. Ако планирате да засадите в оранжерия, това може да стане в средата на май. Преди засаждането на култура, почвата трябва да се дезинфекцира, така че семената да покълнат по-добре.

Ако имате въпроси, можете да гледате видео за бране на пипер, което подробно описва характеристиките на тази процедура. Там можете също да намерите информация за отглеждането на разсад от сладък пипер у дома, да разберете кога разсадът на пипер.

Как да различим лютите чушки от сладките чушки

Разсадът трябва да бъде подписан, дори ако е друга култура. Днес можете да закупите много помощни устройства за удобство на организирането на селскостопанска техника за всички видове култури. Ако бележките са направени, но поради различни обстоятелства те не са били запазени, тогава можете да прибягвате до някои трикове, за да определите кой храст принадлежи към сладкия и кой към горчивия сорт.

Преди да можете да различите разсада от сладък пипер от горчив, трябва да запомните няколко съвета:

 1. Първият знак, който ще показва, че храстът принадлежи към определен сорт, е формата на листата, техният цвят. При горчивите сортове листата са по-продълговати, а дължината им е по-голяма от дължината на сладките листа. Ширината на листата варира. При сладките видове листът е широк, лек и сравнително къс, лютата чушка се отличава с удължението на листа и неговата специална сила. Ако разсадът от чушки от двата вида е бил държан в отлични условия и е станал силен, силен, тогава визуалният метод за идентифициране на сорта може да засенчи. Можете да използвате други опции за това.
 2. Възможно е да се определи какъв вид растение пред градинаря е по такъв признак като вкуса на листата. Като отцепите малка част, можете да го сложите на езика си и да видите дали сокът, който се е отделил, има горчив вкус.
 3. Образуваните цветни пъпки ще помогнат да се определи вида на разсад.Горчивите чушки започват да цъфтят много по-рано от сладките чушки, така че ако разсадът е цъфнал, тогава с голяма вероятност може да се твърди, че това е пикантен сорт.
 4. За да установите вида, можете да проведете друг експеримент и да опитате семето, от което са отгледани разсада. Най-често остава в разсад върху вече излюпени кълнове. Този предмет трябва внимателно да се премахне и вкуси. Ако сортът принадлежи към горчив, тогава вкусът на семената ще бъде много горчив.
 5. Дебелината на крака е характеристика, която отличава един вид пипер от друг. Горчивият крак е по-дълъг и по-тънък от този на сладкия. Някои растения са криви, защото основата е слаба. Ако обаче храстът е закупен и не се отглежда независимо, тогава по външния си вид растението може да не отговаря на декларираните характеристики. Най-добре е да обърнете внимание на крака преди да гмуркате разсада и, разбира се, преди кацането в земята.

Ако е необходимо да се прави разлика между разсад от пипер, това може да стане с помощта на тези съвети. Агрономите не съветват да оставят този въпрос без надзор, тъй като такъв квартал може да доведе до появата на остър вкус в плодовете на отгледани меки чушки. За да се избегне кръстосаното опрашване, сортовете трябва да се засаждат на известно разстояние една от друга, недалеч от къщи, за да се скрият от палещото слънце.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква