До това, което можете и не можете да засадите горчиви чушки, как да изберете квартал в градината

Не всеки градинар знае кои зеленчукови култури имат благоприятен ефект върху растежа и вкуса на черния пипер, дали е възможно да се засаждат сладки и горчиви чушки наблизо, които той изобщо не понася и защо се развива лошо. Необходимо е да се знае това, защото понякога именно тези растения, които са наблизо, влияят на добива. Някои помагат за растежа и развитието, други унищожават, прехвърлят вредители и приемат витамини. Понякога се налага да засадите някои култури една от друга на много голямо разстояние.

Мечтаят да отглеждат горчиви чушки много градинари, но се съмняват в правилния избор на място за него. Има няколко нюанса, които помагат да се определи точно какъв лют пипер може да бъде засаден до, така че да не навреди на други култури. Всичко, което засаждаме и отглеждаме в летни къщи, трябва да носи добри добиви.

Отглеждане на лют пипер

В северните райони пиперките обикновено се отглеждат от семена, след което разсадът се засажда в разхлабена почва. Засаждат се в открита земя главно само в топли райони. Пиперът е много любител на добре изкопана почва, торове и висококачествено поливане. За да може той да расте добре и бързо дава плод, той се взема от пасици, върховете се отрязват и се хранят с органични минерали. В открито поле съзряването е по-бавно и поддръжката ще бъде по-щателна. Чили предпочита топлината.

Основната грижа е същата като за всички топлолюбиви растения. Необходимо е да се плеят плевелите, да се пръска, да се полива добре два пъти седмично, а също и да се подхранва с необходимите торове.

Лютите чушки могат да се размножават чрез семена и издънки. Малките издънки се отрязват, поставят се във вода, след което след известно време нарастват корени. Много хора отглеждат тази култура у дома на перваза на прозореца. Семената могат да бъдат изсушени и покълнали за следващата година.

Горчивите чушки се берат в средата на лятото или есента. Не е необходимо да чакате, докато е презрял, а да берете повече зелени плодове. Перфектно се съхранява през зимата, използва се за подправки, добавя се към закуски и кисели краставички. Ползите му са в повишаване на имунитета и подобряване на метаболизма. Съдържа много витамин С, А, В, желязо. За него казват, че съдържа хормони на радостта.

горчив пипер в градината

Благоприятни съседи за този сорт

За любителите на черния пипер е много важно да знаят кои растения имат благоприятен ефект върху неговото развитие, кой квартал ще подобри растежа и храненето на плодовете, а не да отнеме всички сокове. Малцина имат подробна информация за това какво да засадите този горещ зеленчук.

Най-добре е да засадите люти чушки с онези разсад, които имат благоприятен ефект върху него. Пипер, засаден с враговете си, е болен, не дава плод, покрива се с вредители, изсъхва.

Добрите съседи до лютите чушки са различни билки.Не трябва да има прекалено много, гъсталаци треви могат да изтеглят хранителни вещества от кореновата система на нощниците. А плевелите са вредни, защото предават болести и лоши насекоми. Може да се засади малко на ръба или в средата между храстите. Тя може да бъде лайка, мента, подбел, коприва, спанак, маруля. Те силно влияят на ранната поява на плодовете.

Също така билки като босилек, копър, мащерка, килантро растат много добре наблизо. Те влияят върху допълнителния вкус на лютата чушка. Най-важното е да се уверите, че няма много сянка, тъй като зеленчукът не харесва това. Трябва да има много пъти по-горещ зеленчук от останалите зелени.

Много полезно е да засадите домати наблизо. Те сякаш помагат един на друг да расте по-бързо. И ако засадите малко чесън между тях, той ще прогони всички вредни насекоми.

В една оранжерия можете да засадите чушки до патладжани. Те са сходни по отношение на узряване, засаждане и грижи. И те не пречат на развитието на другия.

Добър квартал ще бъде с моркови, лук, зеле. Те могат да бъдат засадени в най-близките лехи. Тогава ще можете да отглеждате вкусни здравословни зеленчуци.

Какво е забранено да се засажда

Има някои растения, които са напълно несъвместими с червения пипер. Отрицателното влияние се усеща дори ако съседът е в градината наблизо. Понякога пиперът вреди и на вкуса на други зеленчуци, които са засадени с него.

горчив пипер в открито поле

Не засаждайте резене с тази подправка. Това ще доведе до заболявания на първите, зеленината ще изсъхне и плодовете няма да могат да се развиват нормално, тъй като копърът избира всичко за своето развитие.

Цвеклото също не е много добър приятел. Расте много бързо, посяга към слънцето, потиска по-голямата част от корените със силата си. Ето защо е важно да знаете на какво разстояние е по-добре да ги поставите.

Пиперът не е приятелски настроен с картофи. За клубените е по-добре да намерите място далеч от всички в страната. Той приема всички минерали и витамини от други култури, тъй като винаги се нуждае от много от тях за развитие и растеж.

Горчивите и сладки чушки не трябва да растат на едно и също легло. Ако са наблизо, те ще започнат да се опрашват взаимно и впоследствие в зърната на чушките ще има много горчивина, а от сладкото ще се предава съвсем различен вкус. Техните цветя предават опрашване един на друг, което води до нови видове. Тоест, необходимата подправка вече няма да е от пипера.

Освен сладък пикантен пипер ще загуби всичките си полезни свойства, ще се превърне в съвсем различен сорт, а не такъв, какъвто е бил преди. Затова е по-добре да засадите сладък зеленчук в друга оранжерия, заедно с краставици и домати. Като отделим лютите и българските чушки, добива и вкусът ще бъдат по-добри.

След което се засаждат растения

Има важно правило: трябва да сте сигурни, че не засаждате едни и същи сортове от година на година, а също и да следите, след кои растения можете да засеете този сорт. Всъщност често причината за нисък добив е, че преди това на мястото на пипера е бил засаден враг.

Много е важно да засаждате разсад на отпочинала земя, което означава, че преди това са отглеждали точно тези сортове, които не биха навредили на зеленчука. Растенията трябва да бъдат разменени. Например пъпешите и кратуните. Пъпешите, дините, тиквичките, патладжаните, тиквите са растения, след които чили ще даде равномерни, вкусни плодове.

Същата тема с краставиците. След тях земята е най-благоприятна за растеж. Ако в страната има няколко оранжерии, тогава си струва да променяте засаждането в тях от година на година.

горчив пипер расте в градината

А земята след боб, грах и боб е наситена с калиеви и фосфорни минерали, което е много полезно за пикантните чушки. Той расте най-добре от компост, хумус, калий, фосфор и магнезий. Трябва да знаете, след какви растения се получава витаминизираната почва.

Ако тревата порасна на билото миналата година, земята ще бъде отпочинала, плодовете - с ярки вкусови свойства.Тревите осигуряват основни минерали и хумус на почвата, което е много важно за нощните сенници.

Не засаждайте чушки след домати, патладжани, цвекло, картофи, чушки. Тези растения са от едно и също семейство нощници, същият вид има пагубно влияние върху разсада. Страдат от едни и същи заболявания, имат едни и същи насекоми, приемат полезни вещества един от друг.

Важно е да запомните кои растения могат да бъдат засадени до люти чушки и кои не могат да бъдат засадени. Съвместимостта на зеленчуковите култури значително влияе върху растежа им. Понякога се случва самият той да попречи на други сортове да се развият правилно. Ако правилно съставите план за засаждане в градината, осигурете благоприятен квартал на зеленчуците, тогава никога няма да има грешки, в резултат на това ще получите отлична реколта.

Отзиви
  1. Джулия
    7.07.2018 09:40

    Използвам и тези съвети, защото след като засадих сладки и горчиви чушки до него, в крайна сметка останах без сладки) И за по-добър растеж винаги използвам BioGrow, добивът е по-висок и растенията не се разболяват.

    Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква