Какво е по-добре да засадите до чушки в оранжерия и открито поле

Дори в малък градински парцел можете да отглеждате разнообразна реколта от зеленчуци и плодове, ако всички култури са правилно поставени. Правилното съседство на растенията може едновременно да помогне за постигането на целта и да попречи. Нека да видим какво можете да засадите до чушки.

Култура с характер

Това е топлолюбиво и капризно растение. Постиженията на съвременното развъждане позволяват отглеждането му в Урал и Сибир в открито поле, но по-често в тези региони сладките чушки се засаждат в оранжерия.

Почвата за отглеждане на чушки трябва да е рохкава и плодородна и да задържа добре влагата. Подхранването се извършва шест пъти на сезон с органични и минерални торове. Честото поливане, но без застояла вода, позволява храстът да се оформи правилно.

Най-често се изисква засяване на разсад в кутии, тъй като вегетационният период е дълъг. След настъпването на топло време разсадът се засажда в градината. Ако все още е възможно замръзване, той е покрит с филм или специален нетъкан материал. Дори през летните месеци може да не се наложи да премахвате заслона, ако времето е под 25 градуса. В такива случаи е за предпочитане да изберете самоопрашващи се сортове, които ще дадат яйчник дори под филма.

Важно е да гледате, че има достатъчно чист въздух и храстите да не се заразят с черен крак - най-опасното заболяване за тази култура.

Растението, особено през първите месеци, е крехко, така че подкрепата е желателна. За да се получи по-голям брой издънки, горната част на храста се подрязва на височина двадесет и пет сантиметра. Беритбата се извършва 80 - 90 дни след покълването.

Отглеждане на открито

С какво е съседен българският пипер в открито поле? С много култури с фитонцидни свойства и специфична миризма:

зеленчуци в съседство

 • лук;
 • невен;
 • вратига;
 • кориандър;
 • Коча;
 • спанак;
 • латинка.

Такъв квартал може да се използва в така наречените смесени легла: когато няколко растения са засадени на малък парцел (легло) и се култивират съвместно. В този случай зърненият пипер се засажда на разстояние малко повече от 40 сантиметра между храстите, а други растения се засаждат в едно и също легло с него, в пътеките.

Комбинацията от черен пипер и описаните растения помага да се предпази капризната реколта от вредители, тъй като веществата, отделяни от невен или кориандър, плашат насекомите, а фитонцидите предотвратяват развитието на опасни бактерии в почвата.

В тази връзка е полезно да се използват билки:

 • риган;
 • босилек;
 • копър;
 • мащерка;
 • девисил.

Те проявяват подобен ефект, без да пречат на растежа и плододаването на пипера. В същото време растение като бамята ще предпази крехките храсти от вятъра и ще служи като опора. По-добре е да го засадите по ръба на градината.

пипер съседи

Според принципа на сходство на грижите добри съседи за чушки са разсад от моркови, патладжани и тиквички. За морковите това се счита за един от най-добрите варианти в градината. Те работят добре помежду си, намалявайки труда на градинаря и улеснявайки работата. Разсадът на моркови отблъсква много вредители.

С какви декоративни растения можете да го засадите за добра реколта? Достатъчно е да сеете коприва и лайка в градината. Те ще ускорят процеса на зреене и ще позволят на пипера да се развива по-добре. Глухарчето има подобен ефект, обаче, комбинирайки тези растения, важно е да плевите навреме, в противен случай градината ще прерасне с плевели и собственикът му ще остане без реколта. От плевелите е достатъчно да отглеждате няколко екземпляра по краищата на градината.

Сладкото може да бъде засадено до домати и зеле - такъв квартал, макар и не особено печеливш, е напълно приемлив и не вреди на нито едно от растенията. Трябва обаче да бъдете внимателни, че доматените болести не се разпространяват в българския храст, тъй като и двете култури принадлежат на нощника.

Зелето може да бъде сложно, защото изразходва много влага, а някои сортове образуват широка глава, заобиколена от големи зелеви листа. В резултат зелето заема много място, което е нерентабилно, ако отглеждането е съвместно. Въпреки че компактните храсти от сладък пипер могат да се поберат удобно в пространството между зелевите растения.

Когато решавате какво друго да засадите до чушки, е лесно да се примирите с зелените култури, които могат да се комбинират с много растения. Това са швейцарски чирд, спанак, маруля. Те могат да бъдат засадени до чушки, за да спестят място. Те няма да заемат много място в градината, изискват добро поливане и засенчване на почвата, предотвратявайки напукване по време на сух период.

Нещастни съседи

Разбирайки с кого растението е приятел, е важно да се посочат неговите „недоброжелатели“, съвместимостта с които е отрицателна, което не само ще намали добива, но и може да доведе до смъртта на растенията. Всички работи на градинаря ще бъдат напразни.

Сред растенията, с които чушките не могат да се засаждат до него, е копърът. Той е много агресивен, а ароматните вещества, които произвежда, могат да унищожат насажденията на много култури, включително сладки чушки.

Разсадът от цвекло ще бъде първият, който ще заеме "място на слънце", отнемайки не само по-голямата част от светлината, но и хранителните вещества - такъв квартал е неизгоден и за двете растения, но пиперът ще загуби първо.

пипер квартал

Сред сортовете зеле има видове, несъвместими с пипер - кохлаби и брюкселско зеле, които се конкурират за хранителни вещества.

Недопустимо е да засаждате сладки чушки до горещи. Това ще доведе до прекомерно опрашване на растенията, в резултат на това сладките сортове ще станат горчиви, плодовете ще намалят, а получените в бъдеще семена вече ще дадат нов сорт с резки горчиви плодове - нещо между сладки и люти чушки. По-добре е, ако тези сортове са разположени на значително разстояние един от друг, което не позволява полените да се припокриват.

Не се препоръчва да се засажда до картофени насаждения. Тези растения страдат от подобни заболявания, така че тяхната съвместимост може да доведе до бързото разпространение на болестите. В допълнение, храстите, образувани от картофи, заемат много място, ограничавайки пространството за чушките.

Фасулът и грахът са неблагоприятни съседи за зърна от чушки. Въпреки че тези култури обогатяват почвата с азот и я разрохкват, засадени с чушки наблизо, те я потискат. Освен това грахът търси опора, върху която биха могли да връзят, а разсадът, стоящ до него, е много подходящ за това. В резултат на това черният пипер може просто да се счупи или да бъде „задушен“ от бобовите растения.

Да погледнем в оранжерията

Отглеждането в оранжерия изисква отделен подход. Тъй като в такива помещения има малко място и разпространението на инфекции е по-бързо, подборът на растенията трябва да се извърши по-внимателно.

черен пипер в оранжерията

Когато решавате с какво да засадите културата, градинарите изхождат от две точки: оползотворявайте максимално пространството и предотвратявайте развитието на болести.

Нека видим какво си струва да засадите до българския пипер. Засаждането на чушки до лука също е допустимо в оранжерия; можете да намерите място в квартала за разсад тиквички, моркови, бяло зеле или карфиол. Последният тип е за предпочитане, тъй като заема по-малко място.

Всякакви билки само ще подобрят добива на чушката - те са съвместими с много култури и обикновено се препоръчват за засаждане на закрито. Важно условие тук е способността да се плаши от много насекоми и други вредители, по-специално листни въшки, белокрилки и брашнеста мана.

Въпросът дали е възможно да се засаждат подобни култури до него, като патладжан и домати, е спорен. Тъй като растенията страдат от едни и същи заболявания, те лесно могат да ги прехвърлят едно на друго, което в затворено пространство, особено при лоша вентилация, заплашва с пълна загуба на добива. Необходимо е да се използва такава комбинация с голямо внимание и не забравяйте за редовната обработка на растенията и почвата. Можете да опитате сортове, които са по-устойчиви на вредители за отглеждане.

Настурция и лайка, засадени един до друг, ще имат благоприятен ефект върху основната реколта, увеличавайки нейния добив.

Засаждането на чушки в оранжерия до краставици не се препоръчва, тъй като те имат различни изисквания за условията на отглеждане. Краставиците се нуждаят от високо ниво на влажност, а българската култура предпочита сух и топъл въздух, а когато се комбинират, могат да се развият инфекции.

Копърът и копърът не са оранжерийни растения и не трябва да се засаждат до чушки. Действието на копър вече е описано и копърът се разпространява толкова активно, че може да попречи на други растения, в допълнение, високите му цветни стъбла и големите чадъри пречат на пипера да получава достатъчно светлина. Копърът може да се превърне и в източник на морковни мухи, които се заселват в корените му и са опасни на първо място за морковите, а чадърите му се превръщат в убежище за листни въшки - опасни за чушките.

Засадете цвекло и някои сортове зеле също е опасен до пипер - това значително намалява добива на реколтата.

Грахът, засаден до чушки, като боб и други бобови растения, също е много опасен, така че не се препоръчва да засаждате бобови растения в оранжерии.

По този начин, решавайки какво може да се засажда до пипера, трябва да надградите съвместимостта на културите и тяхното влияние помежду си. Понякога списъкът на това, с което можете да засадите чушки, може да изглежда странно, но по-често това са проверени данни. Можете да получите малко информация от собствения си опит и да направите свой собствен списък от комбинирани растения.

Отзиви
 1. Наталия
  6.06.2018 07:09

  В открито поле до пипера обикновено засаждам лук - между храстите отглеждам няколко луковици. Ние по правило ги измъкваме през лятото - за храна. Тъй като го използвам за черен пипер BioGrow за по-добри добиви, тогава и лукът го получава - луковиците растат по-големи, отколкото в градината с лук.

  Отговарям
 2. Елена
  6.06.2019 07:36

  Пиперът приятелски ли е с магданоз?

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква