Засаждане, отглеждане и грижа за люти чушки на открито

Отглеждането на люти чушки на открито не е лесна задача. Топлолюбивото растение изисква деликатен подход и реагира болезнено на всякакви промени в климатичните условия. Освен това сочните и сладки кълнове от люта чушка са любимо лакомство за различни насекоми.

Как да отглеждате силни и красиви издънки, а след това да събирате прилична реколта от тях. Нека да разберем какво трябва да знаете и как правилно да се грижите за лютата чушка.

Как да изберем сорт

Процесът на подбор на семена за засаждане трябва да се вземе сериозно. Основните критерии за подбор са следните.

 1. Времето за зреене е най-важният параметър. Вегетационният сезон за повечето сортове е 4-5 месеца, а продължителността на лятото може да не е достатъчна за развитието на културата. Първо трябва да получите данни за продължителността на летния период с благоприятна средна температура за чушки във вашия район. След това корелира с продължителността на узряване на определен сорт. Най-вероятно ще трябва да придобиете ранен узрял сорт и да го засадите с разсад.
 2. Устойчивостта на вируси, ниска светлина и температурни крайности е важна характеристика на сорта. Факт е, че пиперът не понася рязка промяна в температурата и може да умре. Освен това вредителите също обичат да пируват с люти чушки, по-специално листните въшки го обожават. Растенията с лоша устойчивост ще бъдат отслабени от постоянни атаки на паразити и няма да могат да произвеждат култури в градината навреме.
 3. Плодовата горчивина и добива са потребителските свойства на реколтата. Скалата на пигментност на Scoville трябва да се използва, за да се избегне отравяне от остра инокулация. Според този параметър плодовете варират от леки до остри при наличие на капсаицин, който е отговорен за острата на вкуса. Добивът ви позволява да планирате прогнозния обем на продукта от засетата площ.

отглеждане и грижи

Ако правилно вземете предвид горните параметри, тогава можете да изберете оптималния сорт за отглеждане в страната.

Важно! Вегетационният сезон за повечето сортове пипер е 4-5 месеца.

период на зреене

Подходящи сортове

Въпреки факта, че горчивият пипер има много разновидности, следните сортове са най-популярни сред градинарите.

вегетационен период

 1. Един от най-търсените хибриди е Астрахан 147. Този сорт е устойчив на болести и капризи на времето. Ориентиран към южните райони, вегетационният сезон е 4 месеца. Храстите със среден размер, добивите са над средните. Чушките са с привлекателна удължена форма и умерена остра форма.
 2. Жълтият унгарски е един от най-търсените видове в света. Сортът узрява за 4 месеца и е устойчив на болести. Специална особеност е устойчивостта на върхово гниене.Храстите са с компактни размери, изглеждат добре както в лехите, така и в цветните лехи. Плодовете имат характерен жълт цвят и удължена форма. Вкусът е сочен със средна степен на острота.
 3. Дунавският горчив пипер се отглежда на открито и е широко известен с високия си добив. Устойчивостта му позволява да се бори както с болестите, така и с климатичните промени, сушата. Вегетационният сезон е 3,5 месеца, което позволява прибиране на реколтата дори в умерен климат. Характеристика на лютия пипер при отглеждане е височината на храстите, която е повече от 1 метър. Плодовете са едри, удължени, червени или зелени на цвят.
 4. Сортът Impala е хибрид, специално създаден за трудни климатични условия. Отличава се с изключително кратък период на зреене, малко над 2 месеца. Засаждането и грижата за сорта е по-лесна поради високата му устойчивост на различни заболявания, включително вируса на тютюневата мозайка. Отличава се и с балансиран пикантен вкус и удължена, грациозна форма на плода.
 5. Украинският лют пипер е изключително популярен сред летните жители. Той е силно устойчив на повечето известни заболявания и вируси. Вегетационният сезон е 4 месеца. Добивът достига 1,5 кг на 1 квадратен метър култури. Обича слънцето, не расте на сянка. Засаденият разсад може да издържи рязка промяна в температурата.

устойчивост на вируси

Покупката избор не трябва да се ограничава до изброените сортове. Познавайки критериите, можете самостоятелно да изберете добри растения за вашия сайт.

Как да засадим правилно

Тъй като лютите чушки обичат топлината, те често нямат достатъчно време за прибиране на реколтата в умерен климат. Следователно, той трябва да бъде засаден в открита земя, като се използва разсад. Предприемат се следните стъпки.

засадете правилно

 1. Първо, семената трябва да покълнат при температура най-малко 25 градуса. За да направите това, те се увиват в мокър тензух и се отстраняват на котлона в продължение на 7 дни. Това трябва да стане не по-късно от началото на март.
 2. След това трябва да подготвите кутии с пълнител на почвата, в които след това разсадът ще се отглежда. В долната част има дренажна маса, състояща се от фрагменти от тухла, експандирана глинена скала или пяна. Компонентите са смесени. Следващият слой е слой от копка с компост и добавяне на пясък. Преди да формирате насаждения, е по-добре да дезинфекцирате почвата. Повърхността трябва да бъде изравнена и подправена малко, оплодена. След това направете вдлъбнатини в него за засаждане на семена от около 1 см. На какво разстояние да засадите, се определя индивидуално, но разстоянието е повече от 5 см.
 3. Покълналите семена се поставят в земята и се напояват с вода. Съдовете трябва да бъдат покрити с прозрачен филм и поставени на топло място, така че културата да може да образува първите издънки. Когато кълновете започнат да се появяват на повърхността, контейнерите трябва да бъдат прехвърлени на добре осветено място и филмът трябва да бъде отстранен от повърхността.
 4. Когато на стъблата на растенията се появят листа, издънките се гмуркат. За да направите това, трябва внимателно да издърпате стъблата с ножче, като се опитвате да повредите корена възможно най-малко. След това се засаждат в торфени саксии. Поливането на растенията може да се извърши с утаявана загрята вода.
 5. Чушките се трансплантират в открита земя след 2 месеца отглеждане в торфени саксии. Първо трябва да проверите дали пиперът е готов за улицата, за това трябва да поставите няколко храсти на перваза на прозореца и да видите как реагират на температурата. След това засаждаме съдържанието на съдовете в земята.

експандирана глинена скала

За да бъде успешното образуването на горчив пипер, той трябва постоянно да се грижи. Културата изисква често поливане. Важно е също редовно да се разхлабва почвата в корените и да се премахват плевелите. Преди да засадите люти чушки, трябва да подхраните почвата с торове.

Когато сладките и горчиви чушки се засаждат близо една до друга, може да се получи опрашване, вкусът на плода се променя.

 расте в саксии

Грижа за пипер на открито

Правилната грижа за лютите чушки е ключът към добрата реколта. Следните указания трябва да се следват.

остра грижа

 1. Следете влагата на почвата. Оптимално трябва да е умерено влажна. Грижата за лютите чушки включва нежно поливане. Не се препоръчва да се пресушава, но също така е невъзможно да се попълни. Липсата на влага води до дегенерация на размера и формата на плодовете. Стъблата губят гъвкавост, стават чупливи на мястото, където са били засадени. Поливането е желателно с топла вода.
 2. Осигурете добра осветеност на културите. Засаждането на зеленчук е най-добре да се извърши от южната страна на обекта. Важно е да се гарантира, че растенията са добре осветени през целия ден и не попадат на сянка. При недостатъчна светлина стъблата се издърпват. Растението отслабва, започва да губи странични издънки.
 3. Внимавайте в съответствие с температурния режим. Важно е да се разбере, че развитието на култура на пипер спира на 13 градуса, а когато температурата спадне до 0 градуса, растението умира. В климатичните зони, където температурните спадове са десетки градуса за кратко време, яйчниците и пъпките умират. Топлината също е опасна за културата... Грижата на открито при температури над 25 градуса включва засенчване на посевите. За да се запази реколтата при неблагоприятни температури, културите трябва да бъдат покрити с фолио или да се използват специални тунели.
 4. Чушките от чили се разтягат, докато растат. Жартерите се използват за намаляване на стреса върху багажника. За да направите това, пръчка се забива в почвата по височината на растението, към която стъблото е вързано с въже.
 5. Купирането позволява правилните пропорции на растението и увеличава добивите при отглеждане на люти чушки на открито. Прищипете стъблото, ако расте над 25 сантиметра. Отстраняват се и страничните издънки, оставяйки само 5-те най-силни. Освен това първото цвете трябва да бъде отрязано, така че растението да изразходва енергията си за формиране на храст, а не за плод.

влажност на почвата

Правилното отглеждане и грижи за чушките е доста трудоемка задача. Но без това не можете да получите красиви и сочни плодове, на които можете не само да се насладите, но и да почерпите приятелите си.

сочни плодове

Полезни съвети

 1. Можете да отглеждате люти чушки, ако слушате препоръките на опитни градинари. Препоръчително е да следвате тези стъпки, за да осигурите добър растеж и добив.
 2. Важно е да подхранвате реколтата с правилните торове. Преди цъфтежа, в почвата се добавят препарати, съдържащи азот. След като се появят цветята, те се хранят с добавки с фосфор и калий.
 3. Характеристика на едновременното засаждане на сладки и горчиви чушки в същия район е кръстосаното опрашване. Така че, ако засадите две култури един до друг, тогава плодовете на сладкия пипер ще имат вкус горчив. За да се избегне това, културите се засаждат допълнително. Освен това между лехите се засаждат и други растения. Можете също така да засадите сладки и люти чушки от различни страни на къщата.
 4. Правилата за отглеждане диктуват, че втвърдените чушки не трябва да се събират, а да се втвърдяват. Плодовете с мека текстура са неузрели и се събират за отглеждане на люти чушки, а не за консумация.
 5. Чушките от чили трябва да се берат със стръкчето. След това те трябва да се съхраняват на сухо на около 20 градуса. Тогава пиперът ще узрее и вкусът му ще се подобри значително.

подхранване на културите

Ако следвате горните съвети, можете както да отглеждате люти чушки за себе си, така и за продажба, защото правилата ще избегнат досадните грешки, които водят до загуба на култури.

скубайте плодовете

Отзиви
 1. Ирина
  5.05.2019 09:52

  Такъв пипер може да се отглежда на перваза на прозореца, не е придирчив. Но ако има място, тогава е наложително да се засажда по-нататък от обикновени звънци, в противен случай всички те ще бъдат горчиви, вече са тествани повече от веднъж.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква