Засаждане, технология за отглеждане и грижи за чушки в открито поле

Отглеждането на чушки на открито е възможно не само в региони с топъл климат. Ето защо в градината на много производители на зеленчуци можете да намерите легла с това култивирано растение. За да може всеки храст да има силно стъбло и силни корени, а плодовете да започнат да се оформят своевременно, е необходимо да се засадят готови разсад, отглеждани у дома.

Приготвяне на солидна основа

Как да засадите чушки в открита земя, разсад или семена е избор на всеки. Но е по-вероятно да получите добър резултат в първия случай. Семената покълват независимо у дома в съответствие с няколко правила.

Отглеждането на сладки чушки на открито започва три месеца след засяването на семената. Следователно, трябва да засадите зърната в началото на февруари. За бързото появяване на здрави кълнове семената трябва да преминат през различни манипулации.

За сладките чушки грижите започват със семената. Подготвителният етап в технологията на отглеждане на пипер в открито поле се основава на обработката на семена. За отстраняване на гъбични и бактериални инфекции от черупката на семената се провежда процедура за дезинфекция. Полезен е слаб разтвор на калиев перманганат.

Достатъчно е да добавите 1 g от веществото във водата, разтворът трябва да има слаб розов оттенък. Времето на задържане на зърната в такъв разтвор трябва да бъде около 25 минути.

След дезинфекция се препоръчва грижата да се извърши чрез втвърдяване на семената. Как да извършим процедурата правилно? За целта семената се редуват на студено и топло място в продължение на три дни. Закаляването ще позволи на храстите да издържат на неблагоприятни метеорологични условия в бъдеще.

За да може разсадът да расте по-бързо и в бъдеще да се радва на висококачествена реколта, се препоръчва да не се пропуска процедурата за накисване. За целта можете да си купите специални препарати или да си направите от естествени съставки. Можете да използвате рецепта на базата на дървесна пепел или сок от алое. Сокът от алое допълнително ще увеличи вашата устойчивост към различни заболявания. В сока от две месести листа се поставя тъканна торбичка с черен пипер.

разсад от пипер

Засаждане на семена

Отглеждането на чушки е по-бързо, ако семената са увити във влажна кърпа и се съхраняват на топло място. След два дни семената вече могат да бъдат засети в подготвен съд с почва. Разстоянието между дупките трябва да бъде най-малко 1,5 см. По едно семе трябва да се постави във всяка дупка. Контейнерът е покрит с полиетиленово фолио или стъкло. Веднага след като се появи повечето разсад, разсадът се отваря.

Почвата за чушки трябва да е лека. Можете сами да смесите чернозем, хумус и пясък. Въгленът е полезен.Почвата с разсад се полива с вода, която се е настанила поне за един ден.

Разсадът трябва да бъде защитен от чернови и да осигури достатъчен достъп на светлина. Не забравяйте да прилагате минерални или органични торове. Първият път, когато разсадът се подхранва веднага щом първите листа цъфтят. Последното хранене се извършва две седмици преди трансплантацията на открито.

Чушките много трудно понасят трансплантацията, затова много опитни градинари пропускат етапа, свързан с бране (прищипване на дълги корени). Но ако засаждането на разсад от пипер е придружено от правилен и внимателен подбор, тогава кореновата система ще бъде разклонена и здрава. В един от експериментите беше описан положителен резултат от тази процедура: „Отглеждам чушки от няколко години. Процедурата на бране увеличава многократно силата на всеки храст и позволява на разсада да се адаптира по-бързо на ново място. "

Ако е решено да се засаждат чушки със семена в открита земя, тогава сеитбата започва три седмици по-рано от разсада. Препоръчва се да се поставят 4-5 зърна в дупки с дълбочина около 4 см. Методът на подреждане на семената улеснява процеса на развитие на разсад. Трябва да се обърне повече внимание на сеитбата със семена.

Характеристики на кацане под открито небе

Има много тайни как да отглеждате добра реколта от чушки на открито.

Как да засадите сладки чушки в открита земя с разсад? Преди да засадите разсад от пипер в открита земя, трябва да намерите място и да подготвите леглата. Засаждането на звънци трябва да се извършва на място, където няма да има пронизващ вятър. През есента се изкопава и опложда подходящо парче земя. Засаждането на пипер и оставянето в открито поле не е пълно без попълване от поташ и фосфорни вещества.

Също така, сладките чушки в открито поле не понасят твърде горещ въздух и пряка слънчева светлина. Трябва да се погрижите за засенчването на леглата в горещо време.

пипер в градината

През пролетта е необходимо отново да се разхлаби земята с въвеждането на амониев нитрат. Моделът на засаждане на пипер може да бъде разнообразен, но сортът винаги се взема предвид. На какво разстояние един от друг се препоръчва засаждането на разсад в земята? Дупките се изкопават на разстояние 35 см. Разстоянието между редовете трябва да бъде приблизително 45 см. Ако в парчето са засадени две парчета, тогава разстоянието трябва да бъде увеличено до 60 см.

Известен и често използван метод за засаждане на квадратни гнезда. Дупката трябва да има равни страни, най-малко 60 см. Можете да засадите по две храсти във всеки жлеб при всяка депресия. Как да засадим растение, ако в гнездото се поставят три парчета? В този случай размерите на страните трябва да бъдат 70 см. Повече за този метод на засаждане на растение можете да видите във видеото.

Засаждането на пипер в земята се случва в края на пролетта. Ако времето не се е настанило, тогава засаждането на пипер се отлага за началото на юни. По-добре е да засадите чушки в земята вечер или в облачни дни.

Разсадът се полива обилно и се отстранява внимателно един по един от контейнера, заедно с земна бучка, която е обгърнала корените. Какви торове трябва да се прилагат при засаждане на чушки? При засаждането е полезно да добавите в дупката състав с хумус и нитрофос. Растението се поставя на дълбочина на първата двойка листа.

Веднага след слизането се препоръчва да се монтират колчета, към които в бъдеще ще бъдат вързани храстите. Трябва да се завърже след олющване и мулчиране. Такава грижа няма да позволи деликатните листа да се счупят и стъблото да се огъне.

Полезен слой

Мулчирането на черния пипер е ценна стъпка за грижа. Особеностите на отглеждането са в покриване на почвата с органичен или неорганичен слой, който се нарича мулч. Мулчирането на почвата е необходимо за намаляване на плевелите, задържане на влага и защита от топлина и студ. Почвата, покрита с мулч, разпространява полезна флора и става плодородна.

мулчиране на черен пипер

Можете да мулчирате областта, където ще бъде засадена чушката със следните вещества.

 • Органичният слой слама е в състояние бързо да охлади земята, да намали броя на плевелите и да ви позволи да получите добра реколта. Дълбочината на слоя мулч е най-малко 10 cm.
 • Хумусът и компостът са полезен и питателен мулч за отглеждане на сладки чушки. Те съдържат полезни микроорганизми, които се борят с патогени. Пиперът расте по-добре, плодовете узряват по-бързо и стават сочни.
 • Мулчирайте земята с нарязана трева. Може да се използва всяка билка. Засаждането на сладки чушки на такова място ще има само полза. Слоят задържа влагата добре, допринася за бързото развитие на растението и образуването на плодове. Дебелината на мулча трябва да бъде най-малко 30 cm.
 • Можете да засадите разсад, като използвате неорганичен мулч. Това включва черен филм. Почвата под черния филм задържа добре влагата и предпазва от плевели. Много опитни производители на зеленчуци засаждат чушки точно под филма, тъй като нуждата от постоянно поливане и плевене на лехите се губи.

В интернет можете да намерите подробна информация за всеки вид мулч, както и да гледате видео.

Освен ползите, мулчирането може да доведе до проблеми. Това най-често се случва, когато е монтиран дебел слой мулч. Застоялата влага в почвата може да доведе до гниене на корените. Периодично трябва да сменяте стария слой с нов.

За да избегнете грешки, всеки вид мулч трябва да бъде положен с дебелината, препоръчана от агрономите. Слоят се полага върху добре загрята, суха земя. Старият слой мулч трябва да се отстранява всяка пролет.

Грижовно отношение

Първите дни след трансплантацията растежът на пипер се забавя, листата са летаргични и понижени. След няколко дни, когато храстите вкоренят, ще започне да се развива силно стъбло. Грижата за пипер на открито се придружава от редовно поливане, торене на почвата и борба с плевелите.

Отглеждането и оставянето на чушки в открито поле трябва да се придружава от правилно, редовно поливане. Първото поливане се извършва в момента на засаждането, а след това след 5 дни. Ако времето не се отдаде на дъждове, а след това поливане, докато се появят първите плодове, се препоръчва всяка седмица. По време на бързо плододаване поливането се намалява. Веднага след като бъде прибрана първата култура и се появят нови цветя на растенията, предишният режим на поливане се възобновява.

поливане на пипер в градината

Щом растението достигне 35 см височина, прищипете върха. Благодарение на това ще отидат нови странични клонове. За да може цъфтежът да бъде изобилен и да образува много яйчници, отстранете цветето, което е в центъра.

През цялото време, когато зърненият пипер расте, трябва да откъснете излишните листа и клонки. Това позволява по-добър достъп на слънчева светлина и въздух до стъблото.

Пиперът обича мека, добре разхлабена почва. Следователно не трябва да се допуска твърда кора. По време на разхлабването почвата се обогатява с кислород, растението расте по-бързо и активността на полезните бактерии се подобрява. В същото време се овладяват плевелите. Първото разхлабване трябва да се извърши не по-дълбоко от 6 см. В бъдеще е полезно да се разрохка почвата след всяко поливане или дъжд.

Тъй като чушките са термофилни растения, те трудно могат да издържат на неблагоприятни метеорологични изненади. Можете да защитите чушките от замръзване, както следва. Приютите са изградени от картон, топъл плат над леглата. Ако студените нощи продължават дълго време, по-добре е да се покрие с пластмаса.

Допълнителни хранителни компоненти

Отглеждането на български пипер не е пълно без въвеждането на хранителни вещества. Честотата на оплождането трябва да бъде веднъж на всеки 12-14 дни. Наторете растението поне три пъти. Чушките се нуждаят от подхранване особено остро по време на цъфтежа и образуването на плодове.

Първото хранене с хранителни вещества става 14 дни след слизането. През това време чушките се вкореняват и свикват с новото място. Най-добрите състави на този етап са тези, които съдържат mullein. Водата се добавя към оборския тор в съотношение 1: 5, настоява се и преди поливане се разбърква с вода 1: 2.

Когато се появят цветя, можете да използвате следната рецепта, базирана на билкови инфузии и мюле. Листата от коприва, трилистник и глухарче се заливат с вода, добавя се мъфин и се влива в продължение на седмица. Добавете приготвения разтвор към корена на всеки храст. Поливането може да се повтаря на всеки 2 седмици. Хранителните вещества, получени в хода на тази горната превръзка, допринасят за активирането на растежа и по-доброто образуване на плодове.

За да привлечете насекоми, които опрашват по време на периода на цъфтеж, можете да използвате разтвор със захар. Захарта и борната киселина се разтварят във вода. Полученият състав се напръсква с храсти. В резултат на това яйчниците се образуват по-бързо.

черен пипер

По време на образуването на плодове можете да се грижите за него с тор на основата на пилешки тор и нитроамофоска. Компонентите се смесват и се оставят да се влеят цяла седмица. Тор се прехвърля в градинското легло между редовете.

Чушките от чушки могат да се отглеждат с инфузия на коприва. Инфузия сама от коприва стимулира растежа и развитието на пипер. Младата коприва е най-подходяща за инфузия. Съдържа магнезий, желязо, калий и други основни микронутриенти. Стъблата се натрошават и се накисват в бъчва с вода, покриват се с капак за два дни. Преди хранене разтворът се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Преди да приложите органично или минерално торене, лехите трябва да се поливат с обикновена вода. Такава грижа ще разпредели равномерно хранителните вещества и ще избегне оскверняване на кореновата система.

Агротехнологията на отглеждане на пипер не позволява използването на пресен тор като тор. Торът съдържа много азот, така че рискът от излишък на този елемент се увеличава. Стъблото и листата започват да придобиват маса и сила, а плододаването спира.

Проблеми, възникващи

Ако беше забелязано, че листата променят формата, цвета си, стъблата изглеждат летаргични или са се появили други признаци, често причината е в липсата на минерални компоненти:

 • при липса на калий листата се извиват, а връхчетата им изсъхват и пожълтяват;
 • време е да се прилагат азотни торове, когато листата са загубили своя наситен зелен цвят и са станали сиви;
 • ако листата са притиснати към стъблото и са придобили синкав оттенък, тогава няма достатъчно фосфор;
 • бели петна показват недостиг на магнезий;
 • листата и яйчниците отпадат с излишък от азот.

За отглеждането на сладки пиперки трябва да създадете условия. При неправилна грижа той е изложен на развитието на различни заболявания. Най-често срещаната болест е черната крака, която се развива в твърде влажна почва. Можете да забележите проблема по тъмния цъфтеж на стъблото, който тече близо до земята. Ако не предприемете действия, тогава всички корени се поддават на гниене и растението умира.

пипер в градината

За да се намали рискът от развитие на черен крак, семената се засаждат само в обработена почва, само силни, здрави разсад се трансплантират в открита земя. Разстоянието между храстите трябва да е голямо, това ще намали скоростта на разпространение на болестта. В допълнение, плътно засадените храсти лошо ще предават въздух и светлина.

Фитофтора е гъбична инфекция, която засяга зелената част на растението. Можете да разберете по появата на кафяви петна по стъблото и листата. За да се избегне това заболяване, грижата трябва да започне със семена. Преди засаждането те се накисват в калиев перманганат, извършва се листно пръскане на разсад в открита земя със защитни разтвори. Също така трябва да избягвате съседството на чушки с домати и картофи.

Друго често срещано гъбично заболяване е бялото гниене.Долната част на стъблото е покрита с белезникав цъфтеж, докато вътрешната част на стъблото става черна. В резултат на това стъблото губи силата си и растението умира. За да избегнете проблема, разсадът от пипер се трансплантира в земята, добре загрята от слънцето. Не забравяйте да премахнете навреме отпуснатата листа и поливайте храстите само с топла вода. В ранен стадий на началото на болестта можете да опитате да се отървете от него с разтвор с дървесна пепел.

Отзиви
 1. Олег
  4.04.2018 08:34

  Миналата година завърших всички елементи за грижа за пипер и също използвах BioGrow, биоактиватор на растежа на растенията. Мисля, че ако не, той нямаше да бъде прибран, тъй като миналото лято беше много студено. Този сезон също ще го използвам отново, за да не рискувам.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква