Какво да направите, ако пиперът има лилави листа в оранжерия или открито поле

Много производители на зеленчуци се занимават с отглеждането на пипер, тъй като този зеленчук много често се използва за приготвяне на различни ястия и салати. По време на отглеждането на това растение могат да възникнат различни проблеми. Доста често листата му започват да променят цвета си и да стават лилави. За да се отървете от този проблем, трябва да разберете защо те променят цвета си.

Причините

Много градинари са сериозно изненадани, когато видят разсад, който има люляк оттенък. Нормалните чушки не могат да имат този цвят. Има повече от една причина, поради която листата могат да станат лилави или лилави.

Температурни промени

Една от основните причини за този проблем са резките температурни промени. Поради внезапното застудяване листата започват да се извиват в епруветка и потъмняват. С течение на времето те придобиват люляк цвят и стават лилави.

Най-често листата с този сянка се появяват, когато пиперът се засажда рано в открито поле. Кога отглеждане на чушки в оранжерия листата потъмняват много по-рядко. Това обаче може да се случи в оранжерия, ако не е достатъчно изолирана. За да запазите храстите, трябва незабавно да възстановите оптималната температура.

Anthocyanosis

Антоцианозата се появява, ако в пипера липсва фосфор. Поради това младите разсад започват постепенно да се разграждат и умират. Фосфорът е незаменима субстанция, която е необходима за нормалния растеж и развитие на храстите. Той е не само основният енергиен източник на растението, но също така контролира всички негови метаболитни процеси. Фосфорът е много важен за чушките, тъй като стимулира засаждането на плодове, цъфтежа и кореновата зона. Освен това той е отговорен за натрупването на захар в узрели плодове.

Долните листа на храста могат да сигнализират за липса на хранителни вещества, тъй като те са първите, които започват да променят цвета си. Също така цветът може да се промени и стъблото на храста.

лилав пипер в градината

Други признаци включват извиване на листата към стъблото или нагоре. Ако не се отървете от антоцианозата своевременно, стъблото ще стане по-окосмено и чупливо. Кореновата система също може да бъде засегната. С течение на времето той става по-слаб и по-лош при усвояване на хранителни вещества от почвата.

Поддържане на температурата на парникови газове

Много хора са объркани какво да правят, ако пиперът има лилави листа. За да предотвратите промяна в цвета на чушките, трябва постоянно да следите температурата.

Температурна норма

Оптималната дневна температура трябва да бъде около 20-25 градуса.Вечер този показател може да е по-малък с 3-5 градуса. Много начинаещи производители се опитват да повишат температурата вътре в оранжерията, за да подобрят растежа на храстите. Това обаче може само да навреди на растението и да доведе до неговата смърт.

Трябва също да следите температурата на почвата. Необходимо е тя да не пада под 14 градуса и да не надвишава 25 градуса. При сериозно намаляване на тези показатели може да започне фосфорно гладуване на растенията.

Методи за контрол на температурата

Доста често се появяват лилави ивици на листата поради ниските температури. Има няколко начина да ви помогнем бързо да го повишите на няколко градуса:

  • Нанасяне през нощта на допълнителни слоеве филм. Те се поставят на разстояние около 5 см от основния слой. По-добре е да използвате закопчалки от пластмасова обвивка, за да ги закрепите. С тази допълнителна защита се образува въздушна възглавница, която предпазва оранжерията от външния студен въздух.
  • Ограничете количеството въздух над втулките на чушки с допълнителна малка оранжерия. Рамката му може да бъде направена от малки дървени пръти или тел с диаметър 3-4 мм. Като покритие може да се използва твърд филм с дебелина най-малко 0,5 мм. За да не се създава твърде висока температура под допълнителната оранжерия, трябва периодично да се проветрява.
  • За да повишите температурата на почвата с няколко градуса, е необходимо тя да се мулчира. Това може да стане с помощта на spunbond или филм. По този начин температурата ще се увеличи с 1-2 градуса и пиперът няма да стане син.

лилави листа върху разсад от пипер

Температурата в оранжерията трябва да се повишава много внимателно. Особено в горещите дни, тъй като това може да повреди пиперните храсти и да причини изгаряния.

Горна дресинг от черен пипер

Доста често листата побеляват поради липсата на фосфор и други хранителни вещества, така че е необходимо да се хранят правилно пипера. Преди да подхранвате растението, трябва да се запознаете с това как да го направите правилно.

Първото хранене

Трябва да започнете торенето на почвата преди засаждането на разсад. За целта се внасят 200 грама пепел, кофа компост, чаена лъжичка калиев сулфат и супена лъжица суперфосфат на квадратен метър от площадката.

Следващата горна дресировка се извършва само 20 дни след засаждането на разсада в земята. От този момент нататък се препоръчва да се използват торове с повишено количество фосфор, за да не се появят лилави петна по листата в бъдеще. Разтвор, приготвен от 15 g карбонит, 10 литра вода и 3 g суперфосфат се излива в предварително навлажнената почва под всеки пипер.

Ако младите листа не само промениха цвета си, но и започнаха да окапват, тогава трябва да се използва разтвор на борна киселина.

борна киселина за черен пипер

Горна превръзка по време на развитие и цъфтеж

По време на растежа торовете трябва да се прилагат в почвата месечно, 2-3 пъти. Отглеждането на храсти от пипер се нуждае от калций, азот и фосфор. Преди пъпката добавете в почвата разтвор, приготвен от 10 г от тези минерални торове и 5-8 литра вода. За всеки пипер храст се консумират не повече от 100 г от сместа.

При силен дефицит на фосфор се използва силен разтвор на суперфосфат. За да го приготвите, чаша суперфосфат се пълни с гореща вода. Сместа трябва да се влива в продължение на около 12 часа, след което трябва да се излее в кофа с вода. Един храст се третира с литър приготвен разтвор.

Можете също така да извършвате листно хранене. За това листната маса се третира с 0,5% разтвор на фосфор.

заключение

Доста често листата на пипер започват да променят цвета си и да стават лилави на цвят. Ако листата станат лилави, тогава трябва да наблюдавате температурата на средата, в която расте оранжерийният пипер и да торите почвата редовно.Можете също така да говорите с хора, които отглеждат пипер от дълго време и знаят как да се отървете от този проблем.

Отзиви
  1. Аня
    7.07.2018 07:46

    Ако подхранвате разсада, тогава такива проблеми няма да възникнат. Препоръчвам да използвате биоактиватор "BioGrow”, Той не само активира растежа, но и засилва черния пипер. Разсадът не реагира толкова силно на температурните промени.

    Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква