Необходимо ли е да разгребя почвата от главите на чесъна преди беритбата?

Често възниква въпросът пред производителите на зеленчуци, необходимо ли е и възможно да се разгребва земята от главите на чесъна? Съдейки по отзивите, тази агротехническа техника дава добри резултати. Само това трябва да се прави правилно и своевременно.

Трябва ли да разгребя земята от главите на чесъна и защо се прави това?

Смята се, че неразрязването има благоприятен ефект върху узряването на добра реколта. Настържете земята със специални градински инструменти, за да половината крушка. Има няколко причини, поради които разграбват земята от главите на пикантен зеленчук:

гребете чесъна

 • Размерът на крушката се увеличава. Кореновата система, особено на зимните култури, е мощна и отива дълбоко в земята. Задълбочавайки се, корените издърпват главата навътре. В резултат на това тя не получава достатъчно въздух, хранителни вещества и светлина.
 • На голата крушка можете лесно да проследите състоянието на реколтата. Това е важно, когато времето е лошо, горещо или дъждовно.
 • Заводът не се нуждае от изразходване на енергия, изтласквайки горния почвен слой, а луковиците получават достатъчно слънчева светлина и топлина.
 • Везните ще са по-силни и зеленчука ще издържи много по-дълго.

Зреенето на културата се доказва чрез пожълтяване, изсушаване и отлагане на листата на растението. Везните на крушката стават сухи и лесни за почистване. Стрелките се изправят и кутиите започват да се напукват.

размер на крушката

Ползите и вредите от излагането на чесън в градината

Предимствата на обезкостяването на чесъна според опитни градинари е, че луковицата получава повече слънчева светлина, изсъхва по-бързо, узрява и получава достатъчно хранителни вещества. В допълнение, главата придобива цвят, характерен за сорта.

Следващият път, когато е необходимо да се разгрее земята около главата на чесън, всеки решава сам за себе си въз основа на собствените си наблюдения. В допълнение към положителните качества, тази процедура има и недостатъци:

узряване на реколтата

 • Тъй като крушката седи дълбоко в земята, ще се наложи да отрежете много почва, ще се образува дупка. Влагата ще започне да се натрупва в него след поливане или дъждове. В резултат на това може да се развие гниене на главата и може да се загуби добивът.
 • В случай, че се извършва своевременно разхлабване на почвата, луковицата няма да отиде твърде дълбоко. В резултат на това можете да направите без излишна процедура за излагане на главата.

Чесънът е светлолюбив зеленчук, който не понася влажните зони. За да постигнете добра реколта, трябва да изберете правилното място за засаждане, да подготвите посадъчния материал, да оставите голямо разстояние между храстите по време на засаждането. Грижата се състои в редовно поливане, прилагане на сложни торове, разхлабване на почвата, плевене на лехите от плевели.

седи дълбоко

Всички тези характеристики на самоусъвършенстването ще помогнат да се избегнат грешки и да се реши въпросът за необходимостта от провеждане на определени процедури.

Кога трябва да го изкопаете?

Кога можете да гребете чесън в градината зависи от сорта и метеорологичните условия. Най-често процедурата започва в началото на юли. Процедурата се провежда няколко седмици преди пълната реколта. Точното време за зимните култури е края на юни, за пролетни сортове чесън последните дни на юли се считат за най-добрият период.

Изложените глави чесън в градината ще получават повече слънчева светлина. Но процедурата трябва да се проведе правилно и внимателно, като същевременно се разхлабва почвата в пътеката. Ако целостта на крушката е повредена по време на процедурата, рискът от гниене и инфекция с гъбична инфекция се увеличава.

се образува яма

Ако главите чесън са отишли ​​дълбоко в земята

Зимният чесън се засажда дълбоко (дълбочината е равна на височината на три луковици). Такъв чесън определено няма да покълне през есента, той ще оцелее добре зимата и ще започне да расте само през пролетта. Силна коренова система привлича посадъчния материал в земята по време на есента. Ако зимата е много студена, тогава чесънът ще отиде дълбоко.

За да поникне чесън, трябва да има рохкава почва. За да направите това, през есента след прибирането на реколтата и през пролетта е необходимо да прилагате органични и минерални торове. В този случай няма да е страшно, когато чесънът отиде твърде дълбоко в почвата.

глави чесън

В началото на юни, приблизително 21 дни преди да изкопаят узрелите глави, главите чесън се освобождават от земята. Дали е необходимо да се направи това зависи от качеството на главите, от времето и състава на почвата. Например, ако времето е дъждовно, тогава такава техника ще помогне за намаляване на риска от гниене.

Приблизително в същото време стрелите се отрязват и те спират да поливат, разхлабват почвата и прилагат торове. Не се притеснявайте, ако върховете са сочни и гъсти, тъй като те натрупват много хранителни вещества. Листата са просто вързани, за да насочат следите от минерали към луковиците.

Изрязването на стрелите и разграждането на почвата допринася за растежа на главите, натрупването на хранителни вещества в тях и бързото узряване на зеленчуковата култура.

чесън от земята

Съвети за правилно отглеждане на чесън

Най-добре е да отглеждате зимен чесън в лятна вила. Тя се различава от пролетните сортове по голяма глава и по-малък брой карамфил, както и ранен период на зреене. Основното предимство на пролетните култури е дългосрочното съхранение. Главите остават твърди и сочни до лятото. Отглеждането на чесън включва не само навременното поливане, плевене, разхлабване на почвата и прилагане на торове.

лопати от земята

За получаване на голям чесън откъснете образуваните стрелки. По време на образуването на стрели растението забавя растежа си и всички сили се насочват към растежа на семенния материал. Просто не изтривайте всички стрелки наведнъж, препоръчително е да оставите няколко. Именно чрез тях можете да определите степента на зрялост на главите. Веднага след като стрелката се изправи и кутията за семена започне да се напуква, можете да започнете прибиране на реколтата.

Понякога производителите на зеленчуци се чудят защо чесънът отива дълбоко в земята. Това може да се дължи на рохкава почва, силна коренова система на зеленчук и първоначално дълбоко засаждане на карамфил. Препоръчва се засаждане на скилидки чесън в вече подготвени бразди, дълбоки 5-6 см. По време на обилни дъждове почвата ще се уплътнява и главите на чесъна ще се заселят още по-дълбоко в земята.

техники за отглеждане

Защо върховете са вързани?

Друга техника, която ви позволява да съберете добра реколта от чесън, е да вържете върховете в възел. В чесъна, за разлика от лука, хранителните вещества се движат по-бавно от листата до корените, а перата умират толкова бързо.

След като листата са вързани на възли, се правят промени във фотосинтезата, има увеличен отток на микроелементи към подземната част на растението. Листата започват да изсъхват, крушката спира да покълва и натрупва всички полезни компоненти.

вратовръзка върхове

Те започват да връзват върховете 5 дни преди очакваното изкопаване от реколтата. За сортовете със стрела извадете стрелката. В идеалния случай тази процедура се извършва седмица по-рано. Но това се отнася само за зимните култури, тъй като пролетният чесън не дава стрели. Листата са леко усукани в турникет и завързани в обикновен възел. Ако върховете са къси, можете да тъчете косичка.

Болести и вредители

Болестите и вредителите могат да причинят голяма вреда на реколтата. Честите вредители, които нападат лехите от чесън, са коренови акари, стволови нематоди, мечки, стоножки, лук молец... Ларвите и възрастните, като правят дупки в горните слоеве на почвата, допринасят за факта, че чесънът отива дълбоко в земята. Това може да повлияе негативно на развитието на главата.

справят се с болестта

Можете да спасите реколтата, като напръскате листата с инфузия на тютюн, черен пипер и дървесна пепел. Понякога не можете да направите без помощта на инсектициди: Actellik, Clofentesin.

Болести като гниене, зелена плесен, мозайка водят до факта, че листата изсъхват, пожълтяват, върху тях се появяват петна от различни цветове, растежът на растенията спира, луковиците спират да узряват и започват да гният. Например, фунгициди като Quadris, Alirin, Gamair, Fitosporin ще помогнат за справяне с болестите.

За да се намали рискът от заболяване, посадъчният материал трябва да бъде внимателно подбран. За засаждане са подходящи само големи, плътни, без дефекти карамфил. Поставят се в дезинфекционен разтвор на меден сулфат, калиев перманганат или дървесна пепел.

стрелба сортове

Съвети от опитен летен жител

Времето за засаждане на чесъна зависи от избрания вид и сорт. Засаждането на зимни култури започва от средата на септември до началото на октомври. Пролетният чесън се засажда през пролетта, когато заплахата от силни студове свърши (около средата на април).

В отзивите на много производители на зеленчуци можете да намерите следните съвети: „Предварително копая парцела за лехите и прилагам торове. Може да се третира с торф, пясък, дървесна пепел. Седмица преди засаждането е полезно да дезинфекцирате почвата чрез разсипване с разтвор на Fitosporin.

опитен летен жител

Задълбочавам скилидките чесън с 6–7 см и поръсвам с хумус. През лятото издънките дават издънки, които е по-добре да се откъснат, те само пречат да се получи добра реколта. "

„Всяка година отваряме чесъна, като изтласкваме почвата от луковиците. Благодарение на това те стават по-големи, по-сочни и ароматни на вкус. "

отвори чесъна

Отзиви
 1. Тамара Кузьмична Девянина
  7.07.2018 17:02

  Благодаря ви много за статията. Дачата вече е на 30 години, но открих нещо важно за себе си в отглеждането на чесън, за който не знаех. Като цяло много информативен сайт. Често гледам тук.

  Отговарям
 2. Грегъри
  7.07.2020 16:29

  Честно казано, някакви глупости за лопата, ако стигне до това, седмица и половина преди прибирането на реколтата, чесънът е подкопан, тоест копаете земята с лопата, докато вдигате, но не я изхвърляте, получавате глава в рохкава земя. Да, и bylka започва да изсъхва, единственият недостатък е, ако вали, почистването става трудно, чесънът е мръсен, земята залепва по-силно.

  Отговарям
  • администратор
   7.07.2020 14:14

   Добър ден!
   Очевидно имате единствения авторитет по отношение на класификацията „заблуди - не заблуди“. И ти си. Нашите статии са написани от експерти в областта на селскостопанските технологии, внимателно се модерират, проверяват се за съответствие. Нито един уважаващ себе си сайт няма да публикува заблуждаваща, както казвате, информация.Ако имате уникални знания, споделете го с други. Ще се запознаем с тях с голямо удоволствие.

   Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква