Кога е необходимо да се добива зимен чесън в Сибир и региони?

Чесънът е източник на витамини, фитонциди и други вещества, които помагат в борбата с болестите и укрепване на имунитета. Полезните свойства на растението го направиха важна култура в сибирския климат.

Условията в този регион влияят на агротехническите мерки и сроковете. Ако правилно определите кога да засадите, как и кога да берете зимен чесън в Сибир, можете да получите богата и висококачествена реколта от тази култура и да я запазите.

Защо е важно да събирате реколтата навреме и правилно?

Изборът на оптималния период на прибиране на реколтата за култивираните растения може да увеличи добива. Както забавянето на прибирането на реколтата, така и преждевременното събиране на реколтата намалява количеството на получените продукти и влошава качеството му.

Незрелият чесън е неподходящ за съхранение - твърде меките зъби ще загубят влагата и ще изсъхнат. Презрелите глави се влошават, гниет, люспите се разпадат, излагайки сърцевината на карамфила. Плодовете губят своите търговски и потребителски качества. Презрелите луковици могат да дадат многократни издънки, което ще се отрази негативно на запазването на качеството. Пилинг зъбите ще изсъхнат по време на съхранение.

зимен чесън

Прибирането на продуктите по време на технологична зрялост на отглежданите растения може да увеличи добива. Прибраният зеленчук ще има търговски вид, ще се различава по пригодност за продажба, консумация, съхранение и за култури.

Ако чесънът се засажда в Сибир през есента, оптималното време за прибирането му пада през втората половина на юли.

сглобете правилно

Характеристики на зимния чесън

Чесънът е едногодишно луковично растение, което се размножава вегетативно - с чесън или ефирни луковици-семена (луковици). Издържа на студове до -4 ° C и по-ниски. Най-добрите сортове зимен чесън за Сибир се държат добре под снега, но замръзват в студени, безснежни зими.

Растителността започва през април при температура + 5 ... + 10 ° С. По време на периода на формиране на главата растението се нуждае от топлина и слънце. Температурата през този период трябва да бъде най-малко + 15 ... + 20 ° С, а в момента на узряване - не по-ниска от + 20 ... + 25 ° С.

жътва

Растението е чувствително към промените в условията на отглеждане, затова е най-добре да използвате зонирани сортове. Най-добрите зимни сортове за Сибир са нестрелящият Новосибирск 1 и сибирската стрела. В допълнение, за зимните насаждения се отглеждат следните сортоплодни сортове: Alkor, SIR-10, Skif, Osenny, Gradekovsky, Bashkirsky. Повечето от тях са сортове за ранно узряване. Те са слаби, но ползотворни.

Има някои особености на засаждането на чесън през зимата.Засажда се след краставици, репички и други ранни зеленчуци, бобови растения, в плоски площи, защитени от вятъра. По време на покълването на карамфила растението е чувствително към влага. При недостатъчна влага главите ще са малки, а добивът ще е малък. В същото време в низините растението гние. Не понася засенчване, затова се засажда на открити и добре осветени места.

зимни характеристики

В Сибир високопродуктивни сортове за зимни насаждения се засаждат от 15 септември до 5 октомври, така че зъбите да се вкоренят преди студената щрих, но нямат време да образуват листа.

Сортовете със стрелка в края на юни изхвърлят стрелки, които се отстраняват, тъй като се появяват, ако не са необходими семена. Това увеличава масата на главите с 10-15%.

луковично растение

Кога се събира чесънът в Сибир?

Времето за кога да се добива чесън в Сибир зависи от ранната зрялост на избраните сортове. Стрелящите сортове се изкопават, след като долните листа пожълтяват 75%, а филмът от съцветия започва да се напуква. При тези сортове зрелите луковици тежат до 60 гр. Необработените сортове се събират, след като 2/3 от листата на растението лежат на земята. Сортът без стрелба Новосибирск има зрели луковици с тегло до 35 g.

възпроизвежда вегетативно

Прибиране на зимния чесън

Определянето кога да изкопаете чесъна също може да се извърши емпирично, като се освободят няколко глави от почвата. Карамфилът в зрели луковици е добре отделен една от друга и люспите се отстраняват лесно. При сортовете със стрела има от 4 до 10 скилидки в зряла глава. Те са подредени в един ред около обиколката, теглото на такава карамфил е до 2 г. Сортовете без стрелба имат до 30 карамфила в зрели глави. Те са подредени в спирала, образувайки 2-3 кръга. Външните зъби са по-големи и се използват за засаждане.

В Сибир зимните сортове се събират през втората половина на юли (25 юли + 10 дни). По това време кутиите за семена започват да се напукват. Сухото и горещо време ускорява узряването на реколтата. Друг признак е, че интензивно растящата глава води до напукване на почвата.

изкопайте чесъна

Кога да копаем пролетен чесън?

Пролетният чесън, засаден през април или май, отнема повече време, отколкото зимният чесън, така че се прибира от средата на август до 10-15 септември. Понякога беритбата продължава до края на септември, тъй като вегетационният сезон на летните сортове варира от 100 до 125 дни. Времето на прибиране на реколтата се влияе от метеорологичните условия и грижите по време на растеж. В сухо и горещо лято времето на прибиране на реколтата се измества към началото на август.

Правилно определете кога да берат пролетен чесън, можете по същия начин, както се прави със зимните сортове. Повечето летни сортове са безстрелни, така че листната маса се използва като водач, за да се определи кога да се събере реколтата. Не трябва да чакате пълно зреене, тъй като дъждовното време често пада през периода на прибиране на реколтата. За да ускорят узряването, луковиците леко се освобождават от почвата.

изкопайте пролетта

Как да почистите и съхранявате чесъна?

Ако планирате да размножите растението с карамфил, то се прибира в обичайното време. Ако са необходими въздушни крушки за засаждане през следващата година, няколко растения с голяма стрелка и най-силната и здравословна зеленина остават в градината до септември. Когато главата на стрелката е напълно отворена, изкопайте чесъна. На следващата година от луковиците ще растат големи кръгли крушки. В Алтай изкопаните луковици се сортират и карамфилът се използва като семе. Така се подобряват използваните зимни сортове.

За да се подобри здравето на пролетните сортове, в Алтай изкопаните луковици се сортират, избират се най-големите зъби и се засаждат в началото на юни следващата година или се оставят за зимата.

размножава растение

Време за почистване

Времето за прибиране на чесъна зависи от датата на засаждане, качеството на грижите, климатичните условия и вегетационния период на засадения сорт растения.

За да контролират узряването на сортовете стрели, стрелите се оставят на няколко растения. Когато се оправят, чесънът може да се извади.За несрезаните сортове зимен и летен чесън индикаторът за готовност е пожълтяла зеленина и мека шийка на фалшивото стъбло. Крушките с добро качество са здрави и без повреди.

Почистването трябва да се извърши след 1 седмица.

време за почистване

Технология за почистване

Зимният чесън се бере при сухо горещо време. Растенията спират поливането 2-3 седмици преди прибирането на реколтата. Задържайки ги за върховете, те се изкопават с вила и след това леко се издърпват. За дългосрочно съхранение е важно да не нарушавате целостта на главите и да не повредите черупката по време на копаене. Следователно земята се отстранява внимателно на ръка, без да се увреждат корените и люспите.

Това е култура, която няма нужда да узрява на слънце. Реколтата трябва незабавно да се отстрани под навес, заедно с зеленина и корени. Тук се съхранява 2-3 седмици. Само след това се нарязва на разстояние 2-3 см от главата или 7-8, ако се планира плетене на снопове. Корените се подрязват, оставяйки не повече от 2 cm.

Плодовете могат да се мият, но главите не трябва да се допират една при друга при сушене.

технология за почистване

съхранение

След събиране и сушене главите се изпращат за съхранение. Има два начина да направите това - топло и студено. За последното използвайте мазе или хладилник. Температурата на мястото за съхранение не трябва да надвишава + 5 ° С. За топлия метод крушките се поставят в платнени торбички или картонени кутии. След това се поставят на тъмно, хладно място: в килера, на тавана. Основните условия са температура не по-висока от + 15 ° С и добра обмяна на въздух.

За посадъчен материал е допустима комбинация от два метода за съхранение на топло и студено. В този случай главите се държат топли на 6 месеца, след което се спускат в мазето за 2 месеца или се поставят в хладилника. Този метод стимулира растежа.

събиране и сушене

Сезонни съвети

Времето за засаждане на пролетен чесън през 2018 г. наближава, а зимният зеленчук вече е в земята, а правилният избор на датата на събиране ще повлияе на неговата безопасност. Топлите и студени сезони на 2018 г., макар да обещават да бъдат по-топли от миналата година, все пак няма да са достатъчно горещи за добра реколта. В същото време и двата топли и студени сезона обещават да бъдат влажни, с достатъчно валежи.

сезонни съвети

Лунен календар

Прибирането на чесън според лунния календар е възможно. Често за това се избира фазата на отпадане на Луната. Като се има предвид, че за пълно зреене, зимният чесън трябва да остане в градината до средата на юли, а пролетният чесън до средата на август, според лунния календар на 2018 г., чесънът може да се бере:

  1. През юли: 5-7, 15, 16, 19, 20, 23, 24.
  2. През август: 1-3, 11, 12, 15, 16, 29, 30.

пълно узряване

Country life хак

Сибирският регион е обширен, климатичните и агрономичните условия в Източен и Западен Сибир са малко по-различни.

В условията на Западен Сибир, например, в Новосибирск, зимният зеленчук дава добра реколта. Критичните периоди са хладен май и юни. През ноември има безснежни студове, така че засаждането трябва да приключи преди 5 октомври. В същото време няма зими с малко сняг.

Приложете следния модел за кацане. 3 дни преди засаждането почвата се полива обилно. В деня на засаждането се правят бразди с дълбочина до 20 см, върху дъното се изсипва слой пясък с дебелина 3 см. В него се засаждат карамфил. Луковиците се засаждат на дълбочина 25 см, за да се предпазят от замръзване.През пролетта чесънът се засажда в началото на май, след това времето на прибиране на реколтата пада в средата на август.

модел на кацане

Друг лайф лак е засаждането на чесън на 2 нива на дълбочина 20 и 12 см, което ви позволява да получите двойна реколта. Крушките се изкопават с вилица или плоски зъбци и се оставят във въздуха само 10 дни, след което се пренасят на закрито.

В Иркутск и други райони на Източен Сибир чесънът се засажда в средата на септември - 40 дни преди настъпването на стабилно студено време. Зимният овес често се сее отгоре. Поради късна пролет, датите на прибиране на реколтата се изместват към средата на август. За да се забави зреенето с 2-3 седмици и да се позволи на луковицата на зимния чесън да расте малко по-дълго, листата се връзват на възел в началото на юли.

чесън в слоеве

Отзиви
  1. Аня
    1.01.2019 11:43

    Този чесън расте доста едро и лесно се обелва. При сушене го изложете на един слой, така че главите да изсъхнат добре и да не изгният. Обичам интензивния му аромат и аромат.

    Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква