Кога е необходимо да копаем зимен чесън в Ленинградска област?

Чесънът е чест посетител на летни къщи и по-често културата се засажда за зимата. Беритбата на чесъна зависи от времето на засаждане на културата и региона на пребиваване. Правилно събраният чесън се съхранява дълго време и не се влошава. До настъпването на пролетта ще бъде толкова вкусно, колкото след прибирането на реколтата.

Кога да засадите зимен чесън?

Засаждането на чесън през есента има повече ползи от засаждането през лятото. Добрата реколта също расте през лятото, но именно луковиците, засадени през зимата, растат големи и ароматни. В пролетния чесън скилидките са малки и подредени по хаотичен начин.

Преди да започнем да подготвяме лехите и да засаждаме чесън за зимата, решаваме за мястото на засаждане. По-добре е, ако леглото с чесън е разположено на мястото на картофи, бобови растения, карфиол, маруля, тиква и патладжан. Не се препоръчва да засаждате чесън след домати и лук.

Подгответе почвата 2 месеца преди засаждането на зимния чесън. Хумус, оборски тор, течен королев и суперфосфат се въвеждат в почвата. Нежелателно е да се използва селетер за превръзка. Подходящ е само за пролетни насаждения.

зимен чесън

Засаждането започва в края на октомври - началото на ноември. Най-добре е да се ориентирате в района на пребиваване и климатичните условия. Ако времето е топло в края на октомври, тогава засаждането се отлага за по-късна дата. Определянето на времето за засаждане е лесно от температурата на почвата. Трябва да се затопли с по-малко от 12 градуса.

Правилни функции за грижа и отглеждане

Спазвайки правилата на селскостопанската технология, ще се окаже, че ще се получи богата реколта. Преди зимата е по-добре да се засаждат само зимноустойчиви сортове. Например Алкор, Новосибирск, Подмосковный, Любаша или Добриня. Зимните легла трябва да бъдат покрити, така че студът да не разваля крушките.

подготовка на градината

Преди засаждането карамфилът се разделя на отделни части не по-рано от 1-2 дни. Преди това беленето на лука не е препоръчително. Карамфилът трябва да изсъхне добре в рамките на 2-3 седмици. Ако крушката е слабо изсушена, тогава има голям риск растенията да страдат от гъбични заболявания.

Карамфилът трябва да се дезинфекцира 1-2 дни преди засаждането в открита земя. За да направите това, трябва да приготвите разтвор на калиев перманганат или лекарства като Тирам или Максим. Накиснете чесъна за около 1 час.

характеристики на отглеждане

Почвата се подготвя предварително. Земята се изкопава, премахват се всички плевели и се прилагат торове. Ако почвата е твърде бедна, тогава трябва да направите горната дресировка няколко месеца преди засаждането. Леко глинестите или средно глинести почви са най-подходящи за отглеждане.

Торфът и свежият тор не са подходящи като връхни превръзки. Ако добавите тези тор след това чесън активно ще расте широколистна маса, а плодовете ще бъдат малки.

почвата се подготвя

Не се препоръчва отглеждането на растението на кисели почви. Чесънът ще започне бързо да пожълтява и ще се образуват недоразвити и малки главички. Варовикът, доломитовото брашно или пухът се използват за разкисляване на почвата. Действието на тези вещества не започва веднага. Ще трябва да изчакаме няколко години почвата да стане кисела. Важно е да не забравяме, че варът помага да се измие калият от почвата, затова редовно се прилагат калиеви торове.

През пролетта, когато целият сняг се е стопил, трябва да започнете да се грижите за чесъна. На първо място, премахнете заслона, който предпазва кълновете от зимните студове. Препоръчва се да го премахнете сутрин, така че студът да "замръзне" почвата и да се образува коричка върху нея. Няколко пъти седмично лехите се разхлабват, поливат се и се премахват плевелите. Не можете да направите без превръзка.

поливане отгоре

Разхлабването се извършва след всеки дъжд на дълбочина от 2–4 см. Важно е да не повредите крушките в този момент. Всяко следващо разхлабване се извършва с 1 см по-дълбоко от предишното. Дълбочината на формиране на луковиците е 10–14 cm.

Поливайте лехите с чесън Рядко. Това растение е устойчиво на суша. Но ако чесънът не получава влага, тогава главите ще бъдат малки и сухи. Поливането трябва да е умерено. Ако пролетта е суха, тогава броят им се увеличава. При умерена топлина са необходими 2-3 поливания седмично. При силна жега ще трябва да поливате леглата всеки друг ден.

поливайте леглата

Благоприятно време е вечер след залез слънце. Ако поливате, когато слънчевите лъчи са много ярки, тогава стъблата ще се изгорят, а самите растения, заедно с плодовете, умират. Не е препоръчително да поливате рано сутрин, особено през лятото.

Кога да копаем чесън?

Има два вида култури, в зависимост от времето на засаждане. Това са пролетта (която се засажда през лятото) и зимата (засаждането става в късна есен).

По правило прибирането на зимния чесън в района на Ленинград пада в края на август - началото на септември. За да разберете какви растения трябва да се събират, просто трябва да погледнете храстите.

Кога е необходимо да копаем зимен чесън в Ленинградска област?

Признаците на зрялост на чесъна са:

  • Кората в съцветия започва да се напуква.
  • Листата пожълтяват.
  • Стъблата стават много меки.
  • Люспите на подземната част на чесъна са станали сухи и се отделят добре от плодовете.

листата пожълтяват

Наличието на всички тези признаци показва, че е дошъл времето на прибиране на чесъна в района на Ленинград. След като признаците на зрялост са ясно видими, не се препоръчва да се забави почистването. Разбира се, можете да ядете плодовете, но те вече ще са безвкусни и няма да могат да запазят хранителните вещества. В прераснали глави люспите бързо се рушат, а самите карамфил не се прилепват добре към баницата.

Събирането се извършва само при сухо, слънчево време. Желателно е в този момент земята да е суха. Трябва да берете зимен чесън преди началото на продължителни дъждове.

събиране на чесън

Вторият важен момент е копайте чесъна правилно... Ако растението расте на леки почви, тогава той просто трябва да бъде изваден. И ако главите са здраво държани в земята, тогава е по-добре да използвате лопата.

След като крушките са извадени от земята, те трябва да бъдат отлепени от земята с ръце. Не се препоръчва да ги чукате един срещу друг, за да не повредите плодовете.

копай точно

Кога да берем пролетен чесън?

Времето за прибиране на пролетния чесън в района на Ленинград практически не се различава от зимното. За да разберем, че е дошло времето за събиране, може да се разбере по същите знаци, които бяха дадени по-рано.

Най-доброто време за прибиране на реколтата е края на септември. При условие, че времето е топло и сухо през целия септември. Разликата между прибирането на зимата и пролетния чесън е 3-4 седмици. Извадете чесъна с ръце. Ако не работи, трябва да го изкопаете.

реколта пролет

Кога да събираме чесън и как да го съхраняваме правилно?

За да запазите всички полезни качества на чесъна, не е достатъчно просто да го съберете своевременно и да предотвратите прекаляването на луковиците.Условията за съхранение на културата след прибиране на реколтата също са важни.

Прибраният чесън ще продължи зимата и пролетта, ако са изпълнени условията. Срокът на годност на изкопания чесън зависи само от качеството на условията за съхранение.

събирайте чесън

Храстите нежно се издърпват от почвата. Ако е необходимо, използвайте лопата, за да не повредите крушките. След това те се поставят върху градинското легло, така че карамфилът да изсъхне на слънце. Всеки ден трябва да гледате прогнозата за времето и ако вали дъжд през следващите дни, растенията се прехвърлят в затворено помещение.

Когато плодовете изсъхнат, стъблата се отрязват и се сортират в три категории - за съхранение, за хранене и за засаждане.

съхранявайте правилно

Най-големите и здравословни луковици се оставят за засаждане за зимата. Няма много такива крушки. За съхранение се избират останалите добри плодове без повреди. И за консумация се използват повредени и малки глави. Такива крушки все още няма да могат да се съхраняват дълго време и трябва да се консумират на първо място.

Крушките се съхраняват в кутии с отвори за циркулация на въздуха. Температурата на въздуха в помещението с реколтата не трябва да бъде твърде висока, но не и близка до минус стойности.

здрави луковици

След прибиране и сортиране на реколтата, луковиците се сортират няколко пъти, преди да се изчерпят. Въпросът е, че по време на крушки за съхранение започват да гният или стават плесенясали. И от това се появява гъбичка. За да предотвратите унищожаването на събраната реколта, гъбите трябва да бъдат изхвърлени навреме.

сортиране на културите

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква