Кога трябва да извадите пролетния чесън от градината за съхранение?

Чесънът, засаден през пролетта, има предимства пред есенното засаждане, тъй като не изсъхва и има дълъг срок на годност. Но за да може той най-накрая да узрее, да има хранителни вещества, е необходимо да се спазват сроковете за неговото отглеждане и най-важното - да се знае кога да се събере пролетен чесън.

Признаци за готовност за почистване

Прибирането на реколтата, засадена през есента, е различна от тази на пролетната култура. Зимното растение образува корени след засаждането през есента и веднага щом земята се затопли през пролетта, веднага започва да расте. Пролетният чесън изисква време, за да се вкорени, така че пролетният чесън се бере много по-късно. Обикновено времето за прибиране на летния чесън е средата на август или началото на септември.

Много зависи от времето през лятото, а опитните градинари също обръщат внимание на валежите. Благоприятни условия за ускоряване на растежа пролетен чесън обмислят се чести дъждове. Когато лятото е сухо, реколтата глава се развива по-бавно.

Ако изкопаете летен чесън от градината преди определеното време за прибиране на реколтата, тогава няма да е възможно да го съхранявате дълго време. Вярно е, че много градинари го изкопават малко по-рано, така че да узрява по време на сушене. Смята се, че е по-добре да не узреят, отколкото карамфилите му започват да се рушат сами и започват да растат отново. Ще бъде невъзможно да запазите такава реколта. Отваря се самостоятелно, без наличието на люспи, изсъхва много бързо.

пролетен чесън

Как знаете за съзряването?

Преди да копаете или изваждате реколта от земята, ще трябва постоянно да я наблюдавате.

Има няколко знака, чрез които знаем кога да копаем пролетен чесън:

легла за съхранение

 1. Върховете на зреещата подправка трябва да станат почти напълно жълти и да лежат леко на земята.
 2. Преди да копаете, трябва да вземете предвид кореновата яка: тя обикновено изсъхва.
 3. Изкопаните луковици трябва да бъдат напълно оформени, а карамфилът трябва да изпъква ярко през люспите и да приляга плътно една към друга. Те се разделят много лесно с ръцете ви, без никакви инструменти.
 4. Крушката е покрита с плътна кожа от около 3 слоя. Лесно е да го премахнете с ръце.
 5. Подправката има характерен цвят за сорта: лилаво, бяло.

За съжаление подправката в леглата не узрява едновременно. Времето се променя всяка година, така че трябва да се спазвате, опитайте се да определите по признаци, че е узрял, и е време да берете чесъна.

земна култура

Не забравяйте, че през август започват дълги дъждове, които се отразяват на качеството на продуктите, така че прибирането на пролетния чесън трябва да се извършва бързо и навреме.

Правила за прибиране на реколтата

Изберете сух, слънчев ден за копаене. Препоръчително е почвата да не е мокра.

покрит с лук

И за да съберете подправка с добър добив, трябва да знаете как и кога да копаете пролетен чесън:

 1. Ако по време на прибирането на реколтата, при инспекция на върховете, беше забелязано, че по-голямата част от него пожълтява, се препоръчва частично да се отстрани почвата от луковиците, така че да бъде по-лесно да се прибират по-късно.
 2. Поливането трябва да се спре около седмица преди прибирането на реколтата. Земята трябва да изсъхне добре.
 3. Почистването е желателно в сутрешните или вечерните часове на деня, избирайки сух ден.
 4. Можете да използвате вила или лопата за прибиране на пролетен чесън. Заровен е на няколко сантиметра от главата, за да не се повреди.
 5. Ако засадя чесъна близо до повърхността на земята и той е рохкав, тогава можете да копаете малко в земята и след това да издърпате главите, хващайки върховете. Ако излезе случайно, което е нежелателно, внимателно издърпайте главата от почвата с ръце, за да не я повредите случайно.

инспекция на върховете

Събраният чесън не трябва да се удря един срещу друг, още по-малко се хвърля. Подрежда се добре на суха земя или в кошници. За бързо изсъхване се препоръчва да се разстила дебела хартия или торба върху леглото.

След като изсъхне малко, препоръчително е незабавно да изчистите луковиците от земята и горните люспи. В този случай трябва да инспектирате реколтата и да извършите сортиране. Препоръчва се да съхранявате повредените крушки отделно, тъй като те не могат да се съхраняват. След като събраха най-големите екземпляри, те се заделят за сеитба през следващата година.

сгънете спретнато

Препоръчително е да не разделяте върховете веднага, така че чесънът да узрее. Трябва да се съхранява по този начин за около седмица. При слънчево сухо време го извадете навън, като нареждате на редове на чували. Но, за да няма изгаряния, чесънът е леко покрит със сухи листа или сено. Ако времето се промени, тогава е по-добре да извадите чесъна под навес, така че да бъде добре проветрен. След узряване стъблото и листата се отрязват, оставяйки опашка от около 3-4 см. Коренът се частично съкращава с ножица или нож, оставяйки около 4 мм, не се отстранява напълно.

Подготовка за съхранение

Добре изсушеният чесън е готов за съхранение. За тези цели трябва да изберете хладно място, влажността на което не трябва да надвишава 80%. Ако е прекалено сух, тогава чесънът ще започне да се свива и изсъхва, а при висока влажност ще покълне, в най-лошия случай ще изгние.

чесънът е узрял

Почистването и съхранението са прости: може да се постави в кутия не с дебел слой, да се съхранява на стайна температура, само далеч от радиатори за отопление.

Ако не е било възможно да се изсушат добре луковиците, преди да ги съберете за съхранение, се препоръчва да се извърши обработка, за да се повиши качеството на запазване. За да направите това, първо трябва да изгорите корените на огън. След това подгответе специален състав, за който ще ви трябва слънчогледово масло, йод и вода.

съхранението е неусложнено

Препоръчва се маслото да се вари на водна баня за около 10 минути, след което се охлажда. Вземете 0,5 литра преварена вода. Изсипете готвеното масло в него, капете около 10 капки йод, разбъркайте всичко добре. Препоръчва се да се натопят всеки лук на свой ред в този състав, след което да се изложи върху дебела хартия, да се изсуши и да се постави за съхранение.

Методи за съхранение

За да се удължи времето за съхранение на пролетното засаждане, има много начини.

препоръчва се да се вари

Как се съхраняваше в старите времена?

Нека разгледаме по-подробно как да съхраняваме чесъна, въз основа на опита на нашите предци:

 1. За съхранение се използва варено растително масло. Зъбите бяха спретнато откъснати или главите бяха поставени изцяло в някакъв контейнер. Поставят ги на тъмно място. Маслото придоби приятен подправен вкус и аромат на чесън и се използва в салати.
 2. Добре изсушените глави бяха поръсени с брашно. За да направят това, те взеха кутия, разположиха главите чесън на редове и поръсиха всяка с брашно, покриха я с капак отгоре. Брашното абсорбира излишната влага добре, а чесънът не се разваля до пролетта.
 3. Пепелният прах задържа луковиците на чесъна още по-дълго. Може да е на стайна температура.
 4. Трапезната сол също се счита за отлично лекарство: тя перфектно дезинфекцира и абсорбира излишната влага.
 5. Нашите баби използваха платнени торбички за съхранение. Първо се разрежда концентриран разтвор на трапезна сол, в него се потапят торби, след това се сушат и в тях се поставя чесън. Той беше добре защитен от излишната влага и не изгни.

използвано съхранение

Някои хора обичаха да украсяват кухнята с чеснови плитки. За да направите това, изсъхналите му листа бяха вплетени в канап или ако нямаше време за тъкане, чесънът се поставя в найлонови чорапи и се окачва. Но такава реколта често трябваше да бъде подредена, тъй като в кухнята има висока влажност. Можете да поставите подправката в кутии или кошници, тогава ще има безплатен достъп на въздух. Корите от лук могат да се използват за съхранение, те се поръсват с лук, но се препоръчва да се грижите за чесъна, като го повдигате по-високо.

Съхранява се добре в сухи дървени стърготини. Поставя се в кутия или кутия, всеки слой се поръсва с дървени стърготини.

Съвременни методи за съхранение

С течение на годините се появиха нови материали и технологии за съхранение на пролетен чесън:

украсете кухнята

 1. Крушките, увити в прилепнал филм, са перфектно запазени. Свежестта му е запазена, не изсъхва.
 2. Много хора обичат използването на парафинов восък. Ако не е налице, тогава можете да си купите свещи и да се разтопите. Потопете лук в тях, той ще бъде покрит със защитен парафинов филм. Този чесън поддържа добре.

Чесънът е най-популярната подправка, отглеждането на която е актуално почти навсякъде. Много домакини го използват при приготвянето на вкусни чубрица ястия и консервиране. Всеки градинар през 2018 г. се интересува от дългосрочното му съхранение, но за това не е достатъчно просто да създадете оптимални условия, основното е да изберете подходящото време, когато трябва да приберете летния чесън.

прилепващ филм

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква