Лунен календар за февруари 2020 г. за градинаря, благоприятни дни за засаждане

Лунният календар на градинаря за февруари 2020 г. ще даде възможност да се избере подходящото време за засаждане на определена култура. В края на краищата е препоръчително да сеят семена на растения, за да се получат разсад, като се има предвид местоположението на Луната. Грешният ден ще намали добивите и ще доведе до отглеждане на реколтата.

Фази на луната през февруари 2020 г.

При планиране на селскостопански дейности е препоръчително да се вземе предвид местоположението на Месеца, защото развитието на абсолютно всички растения зависи от тази планета. За всеки период има списък с разрешени и забранени събития.

Има 4 лунни фази (за февруари дни):

 1. Намаляваща Луна (1 до 3, 20 до 28).
 2. Новолуние (5).
 3. Нарастващата луна (от 7 до 17).
 4. Пълнолуние (19).

Каква градинска работа можете да направите

Когато работите в градината или в градината си, препоръчително е да проверите лунния календар. Определени категории селскостопански дейности, извършвани в нови или пълнолунни дни, няма да доведат до очакваните резултати след това.

много зеленчуци

На новолуние

Един ден пада на новолунието (5-ти ден). За този период обаче си струва да отделим 3 дни. Предния ден, съвсем новолуние и ден след това. През този период е нежелателно да се сеят растителни семена. Но можете да правите по-рядко разсад, който е станал прекалено гъст, или да премахнете плевели. Културите могат да се лекуват за болести и насекоми. Почвата, в която растат разсадът, се оставя да се разхлаби и излее на новолунието.

В този ден е нежелателно да сеете или засаждате растения. Но можете да извлечете плевели или гъсто растящи разсад от земята.

При пълнолуние

Пълнолунието през февруари настъпва на 19-ти. Този период обаче продължава по-дълго: три цели дни. Пълнолунието идва ден преди 19-и и завършва едва на 21 февруари. През този период можете да плевите лехите, да премахвате плевели или да правите твърде гъсти разсад по-рядко. Растенията могат да бъдат третирани срещу болести или насекоми вредители. По време на периода на пълнолуние културите могат да бъдат извлечени от земята, но нищо не може да бъде засадено. Забранено е бране и прищипване на корените.

много зеленчуци

Най-благоприятните позиции на Луната в зодиакалните знаци за засаждане

Когато сеете, трябва да се вземе предвид в кои конкретни признаци се намира планетата.Местоположението му влияе върху последващото развитие на културите.

Позиция относно знаци и влияние върху растенията:

 1. По корените - в Дева, Телец, Козирог.
 2. На листата - в Скорпион, Рак, Риби.
 3. На цветя - във Водолей, Везни, Близнаци.
 4. За плодове - в Лъв, Овен, Стрелец.

Семената се сеят само в онези дни, в които планетата е в следните зодиакални знаци: Скорпион, Рак, Риби, Дева, Телец, Козирог. През февруари най-успешните дати за засаждане на култури съответстват на 7, 8, 11, 12, 16, 17 числа.

различни зеленчуци

Лунен календар за кацане

Всяка култура има своите подходящи дни за засаждане. В крайна сметка има растения, които дават плодове изключително над земята (домати, чушки). Много култури растат и узряват само в почвата. За градинаря е важно в кой ден се провежда събитието на сеитба: за растяща или намаляваща фаза.

Благоприятни дни

Периодът, съответстващ на фазата на отглеждане, се препоръчва за сеитба на култури, които ще се развиват и дават плодове над земята. През февруари такива дни падат от 7 (6) на 17 (18). Само за 10 дни трябва да имате време да засеете домати или патладжани за разсад. През този период соковете се движат отдолу нагоре, осигурявайки максимален добив на надземни култури.

градинска работа

Неблагоприятни дни

Нежелателно е да се засаждат растения, които ще дават плодове над земната повърхност във фаза на упадък. През февруари такива дни падат от 1 на 3, от 20 на 28. През този период само засадените кореноплодни ще дадат плод добре. Например лук, картофи, репички. В такива дни енергията е максимално концентрирана в корените на растенията. Доматите или чушките, засадени в упадъчна фаза, ще станат крехки и зашеметени.

Таблица за засаждане според лунния календар за февруари 2020 година

Преди сеитбата сравнете дните, в които се препоръчват или не се препоръчват мерки за сеитба. През февруари по правило се приготвят разсад от култури, които ще дават плод само след 100 дни. Нежелателно е да сеете краставици и определящи домати в последния месец на зимата. Разсадът ще се разтегне силно до май и ще бъде трудно да ги засадите на ново място.

зеленчуци в кошница

Препоръчителни февруари дни за засаждане:

култура \ дни13781112161725
домати++++++
пипер++++++
патладжан++++++
ягода++++++
семена на цветя++++++
репичка+++
зелен лук+++

Сеитба на домати семена

Индетерминираните и къснозреещи домати трябва да се сеят през февруари. Подходящи номера: 8 февруари, 11, 12, 16, 17 февруари. Предварителните семена за дезинфекция се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат (20 минути). Някои хибридни семена се продават директно обработени с стимулатори на растежа. Не е необходимо да се дезинфекцират.

лунен календар февруари 2019 градинар

Засаждане на чушки за разсад

Ако летните жители искат да получат реколта от пипер през юни, трябва да сеят семена за разсад в следните дни на февруари: 8, 11, 12, 16, 17. Това са най-успешните дни от последния зимен месец. Като нямате време да посеете семената в тези дни, препоръчително е да отложите посевните дейности и да изчакате до март.

Засяване на семена от патладжан

Тези култури се характеризират с късно плододаване. Препоръчително е да сеете семена за разсад на 8, 11, 12, 16, 17 февруари. Тези дни съответстват на кола маска. Патладжаните, засети през този период, ще дадат отлична реколта.

лунен календар февруари 2019 градинар

Засаждане на семена от ремонтантни ягоди

Ако отглеждате ягоди не с мустаци, а със семена, тогава посевните дейности трябва да се извършват на следните дати през февруари: 8, 11, 12, 16, 17. Културата, засадена в наши дни, ще се вкорени добре и ще даде обилна реколта вече 100 дни след сеитбата.

Какви цветя трябва да се засаждат за разсад през февруари?

До края на зимата е време да започнете да подготвяте разсад за такива годишни цъфтящи растения: петунии, лобелия, бегонии, вербена, цинерария. През февруари се засяват семената на двугодишните и многогодишните цветя: виола, лупин, маргаритки, пасинки, хризантема, иглика. През изчезващия месец се засаждат растения, които се размножават чрез луковици и грудки (от 1 до 3, от 20 до 28).На растящото растение се засаждат цветя, които се размножават чрез семена (от 7 до 17).

лунен календар февруари 2019 градинар

Информация за датите на сеитба на отделните култури

Какво да сеем през февруари:

 • 7 - можете да накиснете семена от домати, чушки, патладжани, цветя;
 • 8, 11, 12 - сеят семена в земята за разсад;
 • 16 - можете да приготвите зеленчукови семена за сеитба за разсад;
 • 17 - сеят домати, чушки, патладжани, ягоди, цветя в почвата;
 • 24, 25 - лук, репички, зеленина се засяват в отоплена оранжерия.

Знаците на градинаря за февруари

В последния зимен месец е препоръчително да следите времето. Например, ако навън на 10 февруари има силен вятър, тогава лятото ще бъде дъждовно. Сухото време през този месец обикновено предвещава сухо лято, дъждовно време - за летни дъждове. Ако времето е слънчево в началото на февруари, пролетта ще е ранна.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква