Кога е по-добре и как правилно да добивате чесън през 2020 г. и топ 7 начините за съхранение

За да могат зеленчуците, отглеждани на личен парцел, да оцелеят до пролетта и да не загубят вкуса си, трябва да знаете как и кога да берете правилно. Ако работата се извърши правилно и навреме, чесънът, без който не може да се извърши втори курс, ще остане свеж до първите топли дни. Кога да берат чесън през 2020 г. зависи от климата на отглеждащия регион и вида на пикантен зеленчук.

Как да определим зрелостта на чесъна

При определяне на времето на прибиране на чесъна градинарите се ръководят от няколко знака. Най-информативен е външният вид. За да разберете дали един зеленчук е напълно узрял или не, е необходимо да копаете няколко глави от земята на различни места.

Характерни признаци на зрялост:

 1. Напълно оформени зъби, които се отделят лесно един от друг.
 2. В основата стръкът чесън е твърд и сух.
 3. Тънка шия.
 4. Черупката на крушката е тънка, но в същото време тя здраво държи всички карамфил.
 5. Чесънната черупка се изсушава и се отделя без проблеми, като същевременно издава шумолене.

В случай, че все още не е дошло времето за избор на чесън, скилидките се отделят един от друг с големи трудности, а шията е много дебела. Освен това филмът, покриващ зъбите, не се отлепва, дори ако приложите сила. Такъв зеленчук се съхранява лошо през зимата и може да не поникне при засаждане.

Ако чесънът е презрял, зъбите му се рушат право в ръцете, а черупката се напуква или изгнива. За да съберете такава култура, ще трябва да пресеете почвата, като изберете всяка карамфил поотделно.

бране чесън

Зимни и пролетни видове чесън се отглеждат на леглата на домашните летни жители. Всеки сорт има свои характерни признаци, показващи зрялостта на зеленчука:

 1. При събирането на зимния чесън узрялостта се определя според стрелките, като се обръща внимание на въздушните крушки, които се образуват в краищата им. В случай, че по черупката вече има пукнатини и самата крушка е ясно видима, е необходимо да започнете да изкопавате реколтата.
 2. При летния сорт листата служат като ориентир. В узрял чесън те все още са зелени в центъра и пожълтяват на дъното.

Времето за прибиране на реколтата, в зависимост от регионите и климатичните условия

Тъй като климатът е различен в различните райони, времето на прибиране на реколтата също е различно. Приблизителното време на зреене на чесъна по региони:

 1. Южни райони - работата се извършва от 10 до 20 юли.
 2. Средна лента - копаят зеленчук през последното десетилетие на юли.
 3. Московски предградия - започват да берат в края на юли или началото на август.
 4. Ленинградска област - събирането се извършва през първото десетилетие на август.
 5. Урал и Сибир - започват работа на 20 август.

Времената за прибиране на реколтата са приблизителни, тъй като всяка година времето е различно и прави свои корекции в процеса на изкопаване на чесъна.

Тънкости при събирането на чесъна според лунния календар

Когато определят времето на прибиране на реколтата, много градинари се ръководят от препоръките на лунния календар, където са посочени благоприятни и неблагоприятни дати.

През юли

През втория летен месец жителите на южните райони и средната зона започват беритбата. За тях благоприятните дни през 2020 г. са 23, 24, 25, 26, 27 юли.

През август

Градинари и земеделски производители от района на Москва и района на Ленинград, както и някои области от средната лента, започват събирането на реколтата през август. Препоръчва се да започнете работа на 19-ти, 20-ти, 21-ви, 22-ри, 23-и, 24-ти и 25-ти.

През септември

Стопаните и летните жители на северните райони започват да берат този зеленчук през първия месец на есента. Подходящи числа за лунния календар се считат - 8, 9, 16, 21, 25, 26.

събиране на чесън

Събиране на растение в зависимост от сорта

Времето и особеностите на събирането на реколтата от градинско легло зависят от нейното разнообразие. И двата зимни и пролетен чесън се отглеждат в парцелите на домашните градинари.

зима

Чесънът, засаден преди зимата, започва да се бере от градината от средата до края на юли, в зависимост от климата на района на отглеждане. Но ако се отглеждат ранни сортове, тогава периодът им на зреене не надвишава 3 месеца. Късните сортове зимни зеленчуци са готови за копаене след 4 месеца.

Следователно, за да се определи точно началната дата на работа, добавете тези цифри към датата на слизане.

Друг критерий, който влияе върху началото на работата, е броят на фракциите на главата. По правило чесънът, състоящ се от една голяма скилидка, узрява по-рано от многофракционен чесън. На следващо място, растенията с малки зъби са готови за събиране, а в самия край - екземпляри с големи зъби.

пружина

Този чесън се засажда през пролетта. Характеризира се с приятно зреене и дълго съхранение, при условие че се добива навреме. Незрял зеленчук губи хранителната си стойност, а преекспонираният зеленчук не се съхранява добре. Пролетният сорт чесън се прибира малко по-късно от зимния. Това е така, защото зеленчукът се нуждае от време, за да се вкорени след засаждането през пролетта. Чесънът, засаден преди зимата, успява да направи това преди настъпването на студеното време.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
В повечето случаи, ако времето не донесе изненади, летният вид на растението е готов за прибиране от 20 август. Работата е в ход до 10 септември. В случай на дъждовно и студено лято, тези периоди се изместват леко.

Как да копаем чесън правилно

Опитните летни жители се подготвят предварително за процедурата за копаене на чесън, месец преди очакваната дата, като спират напояването на лехите с растението. Ако е необходимо леко да се ускори процесът на зреене на зеленчука, седмица преди началото на работата, те разграбват земята от главите, като по този начин получават достъп до слънчевите лъчи и въздуха.

събиране на чесън

Препоръчително е да изкопаете главите чесън при сухо и слънчево време, ако прибирането на реколтата по време на дъжд, такива екземпляри ще бъдат лошо съхранени и ще започнат да гният преди Нова година. Процесът на прибиране на реколтата се извършва съгласно следния алгоритъм:

 1. Дезинфекцирайте градински инструменти - лопата или вила.
 2. Вкопайте внимателно чесъна и го извадете заедно със стъблата и листата. Това е необходимо, за да могат стъблата да отделят хранителните вещества в тях към главите.
 3. Останалата част от земята се отърсва и културите се подреждат в един слой под навес. Важно е зеленчукът да не е изложен на пряка слънчева светлина и дъжд.
 4. Корените на културата или се съкращават веднага, или го правят, когато изсъхне малко (след 2-3 седмици).
 5. За сушене някои градинари връзват чесъна на гроздове и го окачват под покрива на навес или друга помощна стая.

Важно е да запомните, че зеленчукът се внася в стаята през нощта, така че да не е наситен с влага.

Подготовка на реколтата за дълго съхранение

Необходимо е да започнете да приготвяте зеленчуци за дългосрочно съхранение само след като са напълно сухи. Първите стъпки първо се определят от мястото и условията на съхранение. Цялата реколта е сортирана в 3 категории:

 • за засаждане през следващия сезон;
 • за дългосрочно съхранение;
 • за консумация скоро.

По правило най-големите екземпляри със зрели зъби се използват за засаждане преди зимата. Малките и повредени глави се отделят за готвене скоро. Ако по чесъна се забелязват следи от мухъл или гниене, той се изхвърля; съвместното съхранение със здрави екземпляри ще доведе до заразяване на цялата реколта.

Следващата стъпка в подготовката е подрязването. Дължината на корените зависи от целта, за която планирате да използвате зеленчука. Ако трябва да се съхранява дългосрочно, оставете от 3 до 5 мм. В случай на предстоящо слизане е необходима дължина на корена от 5 до 10 мм. За подстригване използвайте заточен нож или резачка. Основното нещо е да не повредите дъното на крушката по време на работа, тъй като това ще доведе до намаляване на срока на годност.

събиране на чесън

Стъблата също се нарязват, дължината им зависи от избрания метод за съхранение. Ако смятате да окачите чесъна от тавана, оставете по-дълги стъбла. Резените се правят или прави, или коси, това не влияе на продължителността на съхранение.

След края на работата, чесънът се изпраща в хладно помещение с добра вентилация за още 2 седмици и след това се поставя на съхранение.

Кутии

За да съхранявате реколтата, вземете дървени или пластмасови кутии. Главите се поставят в тях на слой не повече от 15 см и се отстраняват в хладно помещение, където няма достъп до светлина. Препоръчителна температура - от 1 до 3 градуса по Целзий, влажността не трябва да надвишава 65%.

Мрежи

Нарязаните глави са сгънати на фина мрежа и окачени от тавана. Използват се и за съхранение на калъфки за възглавници, в които се изсипват лукови кори, за да се елиминира излишната влага.

В сол

Ако влажността в помещението надвишава препоръчителните граници, е подходящ метод за съхранение на реколтата с помощта на сол. В долната част на съда (кутия, кутия или стъклен буркан) се изсипва слой сол на 2 см. След това се поставя чесън и всички празнини също се покриват със сол. Последният слой е в самия връх. Този метод помага да се отървете от влагата и да удължите срока на годност на реколтата.

Вместо сол, брашно или дървена пепел се използва също.

В парафин

Парафинът се загрява на водна баня до течно състояние и главите се потапят в него. Щом изсъхнат, сложете ги в кутия или кутия и ги занесете в мазето.

В стъклени съдове

Банките са предварително стерилизирани и изсушени. По-добре да вземете контейнери от 2 или 3 литра. На дъното се изсипва слой брашно и по него се разстила чесънът, като по този начин се запълват всички празнини. Брашното отново се слага на самия връх и се покрива с найлонов капак. Да се ​​съхранява в изба или върху остъклена лоджия.

В стъклени съдове

На земята

Чесънът се съхранява в земята без загуба на вкус до пролетта. За да направите това, реколтата се опакова в найлонови торбички, опаковани отгоре с вестник на 2 или 3 слоя. Те са заровени в земята на дълбочина около 50 см, а отгоре са изолирани с паднали листа или смърчови клони.

Плетене на плитки

За този метод изсушените стъбла не се нарязват на етапа на подготовка. Те са изтъкани заедно в косичка, препоръчителното количество в една плитка е 15 броя. За укрепване се използва канап, в края те правят контур, за който след това са прикрепени към тавана.

Трябва ли да премахна стрелките?

Стрелките се образуват само от зимния чесън, ако не се отстранят, те ще изтеглят всички хранителни вещества от главите.Въпреки това, понякога градинарите оставят няколко парчета, за да се ориентират, когато е необходимо да започнат реколтата. Ако се вземе решение за отрязване на стрелите, те правят това, когато започнат да се усукват в спирала.

Ако чесънът е презрял, какво да правя?

Ако зеленчукът е презрял и се натрошава на карамфил в земята, пресейте почвата, за да ги извлечете. Такъв чесън не се оставя за зимно съхранение и се използва предимно в готвенето.

Възможни грешки

Ако летен жител наскоро е отглеждал чесън, той прави грешки:

 1. Прекомерно излага растенията в земята.
 2. Реколта при влажно време.
 3. Пуска развалени копия за съхранение.
 4. Не се придържа към препоръките за условията на съхранение.

За да направите запас от ароматен зеленчук за цялата зима и да запазите отглежданата реколта, е необходимо да се проучат препоръчителните срокове за прибиране на чесъна и изискванията за неговото съхранение.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква