По какво се различава пролетният чесън от зимния чесън и кой е по-добре да се съхранява

Чесънът се счита за най-разпространената и универсална зеленчукова култура. Използва се не само в кулинарията, но и в медицината, когато създава лекарствени отвари и смеси. Има два основни вида чесън - пролетен и зимен. Преди да започнете да засаждате такъв зеленчук, трябва да разберете каква точно е разликата между зимния чесън и пролетния чесън.

Характеристики на пролетния чесън

Популярен сред производителите на зеленчуци пролетни сортове чеснови храстиподходящ за отглеждане на открито и оранжерии. Заоблените луковици от чесън имат сложна структура, която ги отличава от зимните сортове. В люспестите синуси се образуват няколко малки зъба, които в крайна сметка се превръщат в големи лобули. Те се отличават с триъгълна форма с леко удебеление по-близо до средата. Чесънните зъби се комбинират в една твърда глава, която отгоре е покрита с лилави, жълти или бели люспи.

Листата на пролетните сортове имат продълговата форма със заострен връх. Ширината на всяко листо е 1-2 см, а дължината достига 30-35 см. Следващите листа растат от аксилите на предишното, поради което с течение на времето се образува фалшиво стъбло.

Също така върху храстите се образува цветна стрела, която расте до един и половина метра. След цъфтежа върхът му е усукан в спирала и покрит с тънък филм.

Именно в цветната стрелка с течение на времето се образуват семена, които в бъдеще могат да се използват за засаждане на чесън.Пролетните сортове се засаждат през първата половина на пролетта, когато почвата се затопли до 5-10 градуса. Преди това не се препоръчва засаждането на зеленчук, тъй като няма да се вкорени в студена почва.

Характеристики на зимния чесън

За да получат голямо количество реколта, градинарите се съветват да засаждат зимни сортове чесън.

За тези зеленчуци листата са разделени на две категории:

  • Горен. Те са разположени над земната повърхност. Основната задача на горните листове е усвояването на полезни микроелементи.
  • Мащаби. Това са модифицирани листа, които имат защитна функция. Те покриват зъбите на чесъна и ги предпазват от влиянието на околната среда.

Горните листа са доста дълги и растат до 60-65 см. На всеки храст се образуват най-малко осем листа. Първо, долните листа се формират върху храстите, от които по-късно израства фалшиво стъбло.

зимен чесън

Основната особеност на повечето зимни сортове са големите им луковици, чието тегло достига 80-90 грама. Чесънните глави имат плоско-кръгла форма.Повърхността им е покрита с гъсти бели люспи, които защитават зъбите в луковицата.

Засаждането на зимен чесън не се извършва през пролетта, а през есента преди първите слани.

Повечето градинари го засаждат в средата на октомври. Жителите на северните райони на страната започват да засаждат месец по-рано. Въпреки това е невъзможно да засадите чесън твърде рано, тъй като той ще започне да покълва, корените му ще замръзнат поради замръзване.

По какво се различават един от друг?

За да различите независимо зимния чесън от пролетния чесън, трябва да се запознаете с основните им разлики.

По време на кацане

Основната разлика между тези видове е времето на засаждането им. Пролетният чесън не се справя добре с ниските температури, така че не се засажда до пролетта. Идеалното време за засаждане се счита за началото на средата на март, когато земята се затопля нормално.

засаждане на чесън

Зимният чесън се справя добре с температурните промени, така че може да бъде засаден дори през есента.

На външен вид

Най-лесно да се разграничи видове чесън по външния им вид. Пролетните сортове се отличават с малки луковици, които имат 25-30 зъба. Също така характерна черта на такива растения е, че им липсва стъбло. При зимния чесън луковиците са много по-големи и се състоят от 5-10 зъба, които са равномерно разпределени около стъблото.

голям чесън

За грижи

Разликата между различните видове чесън може да се види в начина, по който се грижи за храста. Пролетният вид чеснови храсти се нуждае от плодородна почва, която съдържа много хранителни вещества.

Следователно, за да получите добра реколта, често ще трябва да добавяте органични или минерални торове в почвата.

Зимните растения не се нуждаят от внимателни грижи, тъй като те растат добре дори в пясъчна глинеста почва. Оплодете такъв чесън необходимо е много по-рядко - 1-2 пъти по време на цъфтежа.

засаждане на чесън

По период на зреене

Пролетните сортове узряват до втората половина на лятото, така че се събират през август. Въпреки това, понякога времето може да се измести поради особеностите на климата, в който се отглежда зеленчукът. Зрелите плодове на зимния чесън се берат малко по-рано - през първата половина на юли. Много е лесно да се каже дали крушките са узрели. За целта обърнете внимание на листата, които трябва да са пожълтели и сухи.

зреещ чесън

Като запазваме качество

Пролетният сорт се различава по продължителността на консервирането на събраните глави, тъй като дори при твърде ниски или високи температури се съхранява около две години. Луковиците на зимния чесън се съхраняват много по-зле, особено при температури над 10-15 градуса. При такива условия ще бъде възможно съхраняването на реколтата не по-дълго от шест месеца.

узрял чесън

Кое е по-добре да изберете?

Преди засаждането на зеленчуци много градинари са изправени пред проблема с избора на чесън. Хората, които никога досега не са го отглеждали, не знаят кой сорт да изберат. На този въпрос няма категоричен отговор, тъй като всеки сорт има своите положителни и отрицателни страни.

Ако обаче определите целите, за които се отглеждат чеснови храсти, тогава правилния избор е много по-лесен.

Ако планирате да засадите зеленчук, за да съхранявате събраната реколта в избата през зимата, по-добре е да дадете предпочитание на пролетния чесън. Този вид се съхранява много по-добре при почти всякакви условия.

много чесън

За да създадат зимно съхранение, градинарите се съветват да изберат зимен, тъй като плодовете му се отличават с богат вкус. Също така този сорт е по-продуктивен, така че ще бъде достатъчно да се създаде голям брой заготовки за зимата.

Кой чесън се съхранява най-добре, зимен или пролетен?

Много градинари, които отглеждат чесън на своите парцели, не знаят кой вид зеленчук се съхранява най-добре през зимата. За съхранение през зимата е по-добре да отглеждате пролетни храсти, тъй като плодовете им са по-добри за запазване на качеството.Зимните култури не са подходящи за съхранение през зимата, тъй като поради ниската температура те бързо губят влага и започват да се влошават. Това се дължи на факта, че такива крушки са слабо защитени от влиянието на температурата.

заключение

Някои градинари не могат да изберат чесън за засаждане, тъй като не са запознати с основните му сортове. Затова се препоръчва предварително да се запознаете с характерните разлики между зимния и пролетен чесън, за да изберете подходящ сорт за отглеждане в градината.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква