Кога да копаем чесън в района на Москва през 2020 г.

Много градинари се занимават с отглеждането на чесън, тъй като този зеленчук се счита за незаменим при приготвянето на много домашни консерви и зеленчукови ястия. Качеството на реколтата чесън директно зависи от това кога е бил прибран. Ето защо се препоръчва предварително да се разбере кога е по-добре да се копае чесън в района на Москва през 2020 г.

Пролетни сортове чесън за района на Москва

Много жители на района на Москва се занимават с отглеждането на пролетни сортове чесън в открито поле. Отличителните характеристики на такива чеснови храсти включват продължителността на съхранение на събраните плодове и добива. Хората, които отглеждат пролетен чесън на своите парцели, успяват да съберат повече от 10 кг плодове. Събраните узрели луковици могат да се съхраняват в оптимални условия до началото на следващия сезон.


Има три основни сорта пролетен чесън, които могат да се отглеждат в района на Москва.

Московски

Този сорт чесън е зеленчук от средния сезон, който узрява в рамките на месец и половина. Основното му предимство се счита за високо ниво на добив, което позволява събиране на 2-3 кг узрели луковици от десет квадратни метра. Плодовете на чесъна Московски имат заоблена форма, повърхността им е покрита с гъста кожа. Средно узрялата глава тежи около 15 грама.

глави чесън

Сортът е доста причудлив спрямо почвата, поради което за отглеждането му са избрани площи с почва, богата на минерални компоненти.

Също така, когато избирате сайт, обърнете внимание на киселинността на почвата, която не трябва да бъде твърде ниска или висока.

Degtyarsky

Този сорт наскоро беше развъден специално за отглеждане в района на Москва и други региони със сходни климатични условия. Принадлежи към видовете чесън със среден период на зреене на луковицата. Характерна особеност на Дегтярски е цветът на листата му, които са боядисани в ярко зелен цвят.

Дегтярски чесън

При отглеждане на чесън в оптимални условия за него могат да се получат повече от 3 кг луковици от десет квадратни метра. Зрелите плодове се състоят от 15-16 зъба и тежат около 40 грама. Те са покрити с червеникави люспи с малки бели ивици.

Гъливер

Gulliver се счита за най-големия сорт чесън, който може да се отглежда в района на Москва. Листата на възрастен храст са широки 45 мм и дълги 50-60 см. В същото време на едно растение се образуват повече от десет листа.

чесън гуливер

Гъливер обаче е известен не само с големите си листа, но и с луковиците си.Средно теглото на един узрял плод достига 100 грама. Ако отглеждате зеленчук в плодородна почва, теглото на луковиците се увеличава до 200-300 грама.

Всяка глава на Гъливер е покрита с три слоя сиви люспи, под които има 3-4 зъба чесън.

Най-добрите сортове зимни култури за региона на Москва

Някои градинари предпочитат да отглеждат зимни сортове чесън. Те се различават от пролетните култури по равномерното подреждане на зъбите в главата, големия размер на плодовете и устойчивостта на често срещаните болести.

Московска област сорт зимен чесън

Сравнително млад вид, който е развъден специално за отглеждане в района на Москва и в други райони на средната лента. Възрастните листа израстват до 50 см височина. Те са оцветени ярко зелено и покрити с тънък восъчен слой. Основното предимство на чесъна в близост до Москва е неговата плодовитост. На квадратен метър могат да бъдат събрани повече от 2 кг луковици.

млад чесън

Плодовете са покрити със светли люспи, на повърхността на които се виждат лилави тънки ивици. Всяка глава чесън се състои от 6-8 зъба с тегло около 13-15 грама.

Грибовски 60 и юбилейни сортове

Gribovsky 60 и Gribovsky Jubilee принадлежат към бързо узряващите сортове чесън. Техните отличителни характеристики включват устойчивост на бактериални заболявания и най-често срещаните вредители.

Грибовски 60 и юбилейни сортове

Луковиците в тези сортове са много големи, тъй като теглото им достига 50-65 грама. При спазване на всички агротехнически правила по време на отглеждането, теглото на плодовете може да се увеличи до 100 грама. Луковиците се състоят от 7-10 скилидки с тегло 5-12 грама. Всички зъби са покрити на няколко слоя с гъсти, червеникави люспи.

Зимни комсомолец

Сортът е устойчив на замръзване и затова е идеален за засаждане на открито. В процеса на отглеждане на Комсомолец храстите образуват плътни и големи луковици с тегло 30-40 грама. Те са покрити с бели люспи, които в крайна сметка придобиват слаб нюанс на лилаво. Ще отнеме най-малко три месеца, докато луковиците напълно узреят.

Зимни комсомолец

Условия за засаждане и събиране на чесън в района на Москва

Препоръчва се засаждане на зимни сортове чесън през есента, в края на октомври. Това е най-благоприятното време за засаждане, тъй като земята все още ще бъде достатъчно топла и засадените чесънови зъби ще имат време да се вкоренят до зимата.

Времето за прибиране на зрелите луковици зависи от няколко фактора, които включват климатичните особености на региона и избрания метод на засаждане.

Разбира се, времето на зреене на главите при много разновидности е приблизително същото. Въпреки това, понякога, поради топлото време, плодовете узряват много по-рано. Ето защо, преди да засадите зеленчук, се препоръчва да се запознаете по-подробно с времето на засаждане и прибиране на основните видове чесън.

загребвам чесън

Зимен чесън

При умерени климатични условия зреенето на зимните култури започва през втората половина на лятото. Следователно луковиците се изкопават от градината в края на август или началото на септември. Ако лятото е много горещо, най-добре е да берете няколко седмици по-рано.

Пролетен чесън

Такъв чесън се бере малко по-късно - през втората половина на септември. Опитните градинари се съветват да берат 10-15 дни след прибиране на зимните луковици. Точната дата на прибиране на чесъна обаче не може да бъде определена, тъй като всичко зависи от метеорологичните условия.

изкопан чесън

Зреещи знаци

Преди да започнете реколтата, трябва да се уверите, че тя е напълно узряла. За целта се препоръчва да се запознаете с основните признаци на пълно узряване на луковиците от чесън.

За да определите нивото на узряване на плодовете, трябва внимателно да ги разгледате. При узрял чесън листата на храстите падат и постепенно изсъхват.

Най-често признаците на зреене започват да се появяват в края на юли. Ако те са се появили много по-рано, тогава това показва наличието на заболяване или вредители. Също така за определяне на зрялост на чесъна проучете стрелките, които се появяват на храстите в началото на лятото. В процеса на узряване те, подобно на листата, започват да изсъхват.

узряване на чесън

Някои градинари копаят няколко луковици от почвата, за да проверят зрялост. Те се считат за узрели, ако:

 • филмът се отстранява от повърхността на зъбите без затруднения;
 • главата е покрита с няколко слоя люспи;
 • крушката е твърда на пипане.

Ако изкопаните плодове са твърде меки или на повърхността им няма люспи, това показва незрялост на чесъна.

Събиране и съхранение

Препоръчва се напълно да спрете намокрянето на почвата три седмици преди прибирането на реколтата, за да ускорите зреенето на луковиците. След като главите са напълно узрели, можете да започнете реколтата.

Процесът на прибиране на главите чесън се извършва на няколко етапа:

 • Копае се в храсти с лопата или вила. Не издърпвайте главите с ръце, тъй като това може да повреди зъбите.
 • Лепкавата почва внимателно се отстранява от изкопаните плодове на ръка. Не можете да биете главите по земята или да ги разклащате силно.
 • Изкопаната реколта се подрежда внимателно подред на слънце за по-нататъшно изсушаване. Ще минат поне четири дни, докато чесънът изсъхне напълно.
 • Изсушените листа и стъблата се отделят от главите.

Събиране и съхранение

Препоръчва се зимните сортове чесън да се съхраняват в помещения с ниски температури, тъй като при такива условия реколтата няма да се влоши по-дълго. Пролетният чесън не е толкова взискателен към температурата, така че се съхранява добре в топли помещения.

Какво можете да засадите след чесън

Чесънът се счита за отличен предшественик за повечето зеленчуци, но не и за себе си. Градинарите с дългогодишен опит не съветват отглеждането на храсти с чесън на едно и също място две години подред, тъй като след пресаждането добивът се влошава няколко пъти.

На мястото, където чесънът е отглеждан, се препоръчва да се засаждат следните зеленчуци:

 • ранни сортове картофи;
 • морков;
 • зеле;
 • чушка;
 • син;
 • домати;
 • цвекло;
 • магданоз;
 • копър.

пресен копър

Растенията, принадлежащи към семейство Solanaceae, растат най-добре след чесън. Такива зеленчуци използват пълноценно хранителните вещества, които остават на площадката, и постепенно възстановяват плодородието на почвата.

Лунен календар

Някои градинари предпочитат да събират реколтата чесън според лунния календар. С негова помощ можете не само да разберете информация за времето на засаждане на зеленчуци, но и да разберете кога е по-добре да започнете да берете зряла реколта. Лунният календар взема предвид циклите на месеца, неговите фази и дори знаците на зодиака.

Благодарение на това можете да намерите цялата необходима информация за нови луни, пълни луни и времето на прехода на Луната към нова фаза.

Според лунния календар за 2020 г. беритбата може да се извършва през целия август и юли. Благоприятните дати през юли са 15, 16, 21, 23, 25 и 27. През август е по-добре да вземете чесън на 10-ти, 14-ти, 17-ти и 21-ви. Юни се счита за неблагоприятен месец за изкопаване на луковици. Прибирането на реколтата в началото на лятото ще доведе до влошаване и изсъхване по-бързо.

заключение

Чесънът се счита за доста популярен зеленчук, който отглежда почти всеки градинар. За да отглеждате такова растение в региона на Москва, трябва да се запознаете с най-подходящите сортове за този регион и с особеностите на събирането на зряла култура.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква