Причините, поради които чесънът гние в градината: какво да правим и как да се справим с него?

Според определени признаци зеленчукопроизводителят може да разбере защо чесънът изгнива в градината. Това ще помогне да се предприемат действия и да се избегнат големи загуби на реколтата. Можете да изброите основните причини за гниещи крушки:

 • гъбични заболявания;
 • бактериално гниене;
 • вирусни заболявания;
 • вредители.

Простите селскостопански техники ще помогнат за намаляване на риска от инфекция:

чесън в градината

 1. Спазване на правилата за сеитбообращение. Годишната промяна на мястото за посевите на площадката помага да се избегне размножаването на микроорганизми и вредители, които заразяват определена група растения. За чесъна времето за връщане в градината е най-малко 4–5 години. Най-добрите предшественици са младото зеле, краставиците,
 2. Изборът на слънчево и повишено място на сайта за засаждане на чесън. За тази култура, особено за зимните сортове, пролетната застоя на вода след топенето на снега е опасна. За да предотвратите изгниването на чесъна, можете да защитите растенията, като подредите високо легло.
 3. Съвестно есенно почистване на обекта от всички растителни отпадъци и ежегодно копаене. Повечето вредители и микроорганизми са в състояние да презимуват върху забравени гниещи луковици и стъбла и през пролетта да се придвижват до уязвими млади издънки.
 4. Използвайте здрави семена. Преди засаждането е необходимо да подредите и да отсеете всички скилидки чесън с признаци на болест. Съхранявайте луковиците със семена на хладно и сухо място (+ 1–2 ° C) в малки ленени торбички или кутии с дупки. Полезно е да се подновят запасите от засаждане на чесън чрез отглеждане на луковици (за сортовете със стрелки).
 5. Изсушете добре семенните луковици преди съхранение.
 6. Третиране на посадъчен материал с фунгициди преди засаждането.
 7. Навременното поливане и разхлабване на леглата.
 8. Премахване на болни растения извън обекта.
 9. Приготвяне на плодородна неутрална почвена смес в градината и навременно подхранване със сложни торове.
 10. Спазване на оптималните срокове за засаждане и прибиране на реколтата.

гъбични заболявания

Гъбични заболявания

Основните виновници на гниенето на чесъна в градината и по време на съхранение са гъбите. Нередовното поливане в съчетание с неблагоприятните метеорологични условия провокира развитието на патогенни микроорганизми.

За да се намали рискът от инфекция чрез заразен семенен материал, се извършва предсеитбена обработка на чесън с фунгициди: Maxim, Fitosporin, HOM.

правила за сеитбообращение

Фузариум (долно гниене)

Оптималните условия за растеж на несъвършени гъбички от род Fusarium са висока влажност и топло време (над 13-20 ° C). Следователно, най-често това заболяване се среща в южните райони.

Инфекцията с фузариум засяга много култивирани растения и обикновено зимува върху растителни остатъци.Причината за бързото заразяване и гниене на луковиците е механично увреждане от вредители и по време на прибиране на реколтата.

риск от инфекция

Симптоми:

 • След образуването на 5-7 листа, връхчетата им започват да пожълтяват и изсъхват, постепенно превземайки цялото растение.
 • На листата могат да се видят кафяви ивици. Малък розов цъфтеж понякога се появява в синусите.
 • Ако се опитате да издърпате чесъна от земята, той лесно се отделя, тъй като корените бързо изгниват по време на фузариум.
 • В луковиците и карамфила дъното омеква и става покрито с лек мицел. Когато отваряте крушката между карамфила, можете също да забележите следи от мицел.

При откриване на фузарийно заболяване болните растения се отстраняват спешно от мястото и независимо от метеорологичните условия поливането временно се намалява.

дъното гние

Бяло гниене на чесън

Sclerotium cepivorum Ber е чест натрапник в чесновото легло и причината луковиците да изгният. Какво прави бялото гниене с чесъна:

 1. Първият признак на инфекция, видим за производителя, е пожълтяването на върховете на листата, което бързо покрива цялата зелена част на растението.
 2. Ако изтръгнете болен чесън от земята, върху корените се вижда бял цъфтеж на гъбичния мицел. Бързо влиза в крушката през дъното. Чесънът започва да гние и придобива воднист вид.

пожълтяват и изсъхват

Често собственикът на градината не придава значение на изсушаването на чесновата зеленина и научава за болестта, когато луковиците вече гният.

Фунгицидите помагат за спасяването на по-голямата част от реколтата с навременна обработка и отстраняване на заразените растения от сайта (Uniform, Switch, Custody).

изсушаване на зеленина

Пухена мана (мана)

Гъбично заболяване на повечето луковици, причинителят на които е Peronospora destructor Casp. Много висока влажност и хладно време (7-16 ° C) са подходящи за растеж. Гниенето на луковиците се улеснява през лятото с чести мъгли, продължителни валежи. При такива условия пероноспорозата може да унищожи по-голямата част от реколтата за 2-3 седмици. След настъпването на сухи слънчеви дни разпространението на инфекцията се забавя.

За да не пропуснете началния стадий на заболяването, трябва да знаете основните симптоми:

фалшиво брашно

 • Листата са покрити с жълтеникави овални петна.
 • При много влажно време растенията показват светло лилав разцвет на спорите.
 • Листата се извиват и отпадат. Постепенно инфекцията улавя цялата въздушна част, слиза в крушката и започва процеси на гниене.

Долно мана презимува в почвата в забравени луковици или в семена.

Ако се открие заболяване, леглата трябва да бъдат третирани с фунгициди: Quadris, Areva Gold VG, Ridomil Gold.

семенен материал

Бактериално гниене

Механичното увреждане на чесъна е основната причина, поради която бактериалното гниене засяга чесъна.

Обикновените виновници са насекомите вредители, които нарушават целостта на луковиците. Заразените зъби се покриват с ивици и петънца, плътта става стъклена, придобива перлен оттенък и "сварен" вид. Такъв чесън има неприятна гнила миризма и постепенно се превръща в слуз.

бактериално гниене

Опасността от тази инфекция е, че окончателното гниене на чесъна обикновено се случва по време на съхранение и е трудно да се разпознае по появата на неотворена крушка.

Как да се справим с бактериалното гниене:

 • борба с насекомите;
 • през есента градината се почиства съвестно от органични остатъци;
 • торене с минерални торове с високо съдържание на фосфор;
 • спазване на сеитбооборота.

минерални торове

Вредители

Честа причина, поради която чесънът гние в земята, е увреждане на растенията от насекоми вредители. Нарушаването на правилата за сеитбообращение, обедняването на почвите и нестабилното поливане на леглата може да доведе до бързото разпространение на вредители и голяма загуба на добива. За интегрирано управление на вредителите се използват инсектициди с общо предназначение (Интавир).

чесън в земята

Лукова муха

Ларвите на луковото муха се хранят с чеснова каша.Насекомото зимува в почвата на дълбочина 10-20 см под формата на какавида. По време на цъфтежа на градинарските култури мухата пълзи на повърхността и след 5-10 дни снася бели яйца на чесън или наблизо на почвата. След 3–7 дни ларвите се появяват и пробиват път в луковиците.

През сезона 2-3 поколения лукова муха имат време да се появят. Причината за бързото нарастване на популацията на луковата муха е дъждовното лято. Повредените луковици бързо изгниват поради вторични гъбични и бактериални инфекции. Чесън листата пожълтяват, къдрят и изсъхват. Личинките могат да се видят при нарязване на луковицата.

лукова муха

Следните мерки ще помогнат за защита на лехите от чесън:

 • Дълбоко есенно копаене на обекта.
 • Мулчиране на легла с чеснов торф, като лукова муха не обича торфените почви.
 • Засаждане на моркови между редовете.
 • Прашете растения веднъж седмично, от края на април до средата на юли, със смес от 10 г тютюнев прах, 100 г пепел и 5 г смлян черен пипер.
 • Пръскайте почвата и растенията със следния състав: 2-3 чаени лъжички смлян червен пипер и 250 г тютюнев прах се разбъркват в 2-3 литра вряла вода. Настоявайте три дни на топло място и разредете в кофа с вода с добавяне на 50 ml течен сапун. Обработката се извършва на всеки 7 дни, като се започне от края на април.

чеснови лехи

Корен от лук

Този малък осемкрак вредител от вида Rhizoglyphus echinopus при подходящи условия (23-26 ° C и влажност 60–65%) може да навреди на значителна част от реколтата от чесън и лук. Той снася 200-300 яйца в луковицата, от която след 7-8 дни се излюпват ларвите на кореновата акара. След месец новото поколение е готово за по-нататъшно възпроизвеждане.

Методи на разпространение:

прашене на растения

 • кърлежът лесно се пренася от вятъра;
 • той е в състояние да се движи между растенията независимо;
 • вредителят е в състояние да презимува върху остатъци от чесън и лук в почвата или в семенните луковици между скилидките.

Кърлежът гризе в долната част на луковицата, поради което изостава и започва гниенето на чесъна в градината. Листата на болните растения пожълтяват, когато луковицата се отвори, между зъбите се виждат кафяви отпадни продукти от кърлежите.

коренен акар

Мерки за контрол:

 • заразените легла могат да бъдат третирани с инсектицид (Keltan или Rogor);
 • след прибиране на реколтата е полезно чесънът да се изсушава за една седмица при температура 30–35⁰С;
 • Преди засаждането издълбайте зъбите за 20 минути в 0,8% разтвор на колоидна сяра.

в състояние да се движи

Стъклова нематода

Първо място сред вредители чесън принадлежи към стволовата нематода, червеят от вида Ditylenchus allii Bej. В тежки глинести почви е в състояние да унищожи по-голямата част от реколтата. Причината за гниенето на чесъна е не само механично увреждане на луковиците, но и вторично увреждане от гъбички и бактерии.

Остатъците от чесновите растения, чесъна и семенните луковици, забравени в земята, са подходящи за зимуване на тези вредители. Ларвите и възрастните се хранят със сочни части от карамфил и стъбла. И високата влажност, и хладното време са благоприятни условия за разпространение.

люспите се напукват

Признаци:

 • На първо място, червеите изяждат дъното на луковиците. Коренът бързо изгнива и умира.
 • Везните се напукват и падат, крушката бързо се разпада.
 • Растението забележимо изостава в развитието си, листата първо се покриват с леки ивици, след което пожълтяват и изсъхват.
 • Заразеното растение лесно се откъсва от земята и има неприятна гнилостна миризма.
 • С късна зараза по листата могат да се видят бели следи от проникване на нематода в растението.

изостава в развитието

Общи предпазни мерки могат да се добавят:

 • Облекчаване на тежки почви чрез въвеждане на насипни органични компоненти: торф, слама, дървени стърготини.
 • Посейте заразените площи със зелен оборски тор, последвано от изкопаване.
 • Мариноване на семена от карамфил в разтвор на формалин от 0,5-1% или вливане на дървесна пепел.

заразени зони

Отзиви
 1. Valentine39
  4.04.2019 23:54

  Смятам, че пръскането на чесъна е напълно неестествено и се отразява зле на качеството му. При гниене е достатъчно просто да намалите количеството на поливането, без никакви химически обработки.

  Отговарям
 2. Лушина Наталия Валентиновна на 65 години. Владимир
  6.06.2019 07:31

  Спазвам всички препоръки. Съхранявам семената на сухо място. Поддържам почвата в разхлабено състояние, без остатъци от миналата година. Чесънът винаги се ражда едър. Много съселяни станаха мои редовни клиенти. Лято 2019 започна с гореща вълна. И пролетта не зарадва с обилни дъждове. Веднъж изсипах чесъна. Развързани навреме и ... О! Атака! След като се справих с парцела за картофи, се връщам и ... половината градина е изгнила. Ужасявам се. Основното нещо е сега да запазите семенния материал. Ще следвам всички съвети в тази статия. Всичко е много тъжно. В крайна сметка колко труд се изисква със зимния чесън ...

  Отговарям
 3. Александра
  7.07.2020 21:09

  Аз също изгних навсякъде. Следях сеитбообращението и следвах всички съвети. Семето беше чисто и обработено навреме. Съседите имат една и съща картина

  Отговарям
  • администратор
   7.07.2020 14:21

   Очевидно все пак сте пропуснали някакво правило. Може би това се отнася до поливане и разхлабване на лехите или торене с минерални торове. Ако вие и вашите съседи сте използвали едно и също семе, тогава това е причината.
   Не са изключени непреодолима сила: неблагоприятни метеорологични условия, студено и влажно лято. Обикновено гниенето възниква поради неправилно поливане, растежа на гъбичките.

   Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква