Кога и как правилно да подрязвате къпините за добра реколта

За да може къпината да даде плод добре през идния сезон, е необходимо да направите правилната резитба. Също така процедурата ще допринесе за формирането на красив външен вид и ще увеличи размера на плодовете. Ако плодоносните клони не се отстраняват ежегодно, в резултат растението ще престане да дава. Ето защо е важно да знаете всичко за подрязването на къпините, кога и как да го направите правилно.

Ползите и необходимостта от подрязване

Къпините са двугодишни растения. Това означава, че само клоните от миналата година и веднъж могат да дадат плод. Новите издънки растат през лятото, набират сила и се подготвят за плододаване през следващия сезон. Следователно, когато се берат плодовете, старите клони стават ненужни. Те засенчват младите издънки и пречат на развитието им. Ако не ги отрежете навреме, тогава през следващия сезон плодовете ще станат малки и ще бъде много трудно да стигнете до плодовете.

За добра реколта резитбата не трябва да се пренебрегва, тъй като наличието на ненужни издънки ще допринесе за развитието на болести и намаляване на обема на реколтата.

Какво да търся

Къпините ежегодно дават много нови издънки, ако не бъдат изрязани, тогава не може да се избегне удебеляване. Изтъняването е най-добре, когато храстите все още спят. Идеалното време е пролетта, когато листните пъпки набъбват и става ясно кои издънки са пострадали от замръзване. Трябва да започнете с тези, които растат настрана. Изрежете в корена.

узряла къпина

Всички сортове развиват много растеж около корените, които трябва да бъдат премахнати. Ако процедурата не бъде проведена навреме, храстът ще отслаби, тъй като ще стане непроницаем за слънчевата светлина. В резултат на това ще започнат да се развиват различни болести и културата ще бъде атакувана от вредители.

Освен това растението ще бъде трудно да оцелее през зимата, тъй като къпината се нуждае от компетентна резитба.

Време на подрязване на градински къпини

Пролетната резитба има за цел да премахне замръзналите издънки. Есента - да се отървете от старите клони, а лятото - за стимулиране растежа на страничните издънки.

Новите, само засадени разсад не се нуждаят от резитба през пролетта. И изискват специални грижи:

 1. Младите издънки, които се появяват през лятото, са завързани с тел.
 2. Страничните издънки, появяващи се в аксилите на листата, се нарязват на 1 лист.
 3. През зимата е необходимо да се отстранят издънките, оставяйки 3-те най-силни, и да се скъсят с две трети.
 4. На следващата година от коренището ще започнат да растат много нови издънки. Ще трябва да оставите максимум 6 силни и да ги вържете към пергола, като същевременно се разпределяте вляво и вдясно.

подрязване на къпини

През пролетта

Бушът се инспектира, когато заплахата от замръзване е преминала. Визуално определете жизнеспособността на камшика. Ако има еластичност, здрав блясък и кафяв нюанс, тогава растението е оцеляло през зимата. Всички чупливи, черни и груби екземпляри се отстраняват.Препоръчва се премахване на издънки, които се съмняват. Те ще дадат по-малко плодове, отколкото здрав екземпляр.

лято

При изправените сортове точката на отглеждане се намира в центъра на багажника. За да стимулирате растежа на страничните клони, ще трябва да прищипате горната част. Тази процедура се нарича прищипване. Лятната резитба се извършва в началото на юни. Върховете се подрязват със 7 сантиметра, за да предизвикат разклоняване. През юли, когато младите храсти достигнат 1 метър, върховете се подрязват. След плододаването клоните, от които са отстранени всички плодове, се отрязват напълно. През август доведените деца, които са достигнали дължина 40 сантиметра, се отстраняват и съкращават на 4 листа. Дългите храсти също трябва да бъдат съкратени през второто десетилетие на август.

подрязване на къпини

Ако на пасинките са останали много пъпки, тогава реколтата ще бъде по-изобилна през идния сезон, но плодовете ще растат малки и не ароматни.Лятната резитба не трябва да се прескача. В противен случай от издънките ще се образува хаос, което ще усложни процеса на прибиране на реколтата.

През есента

По това време на годината се извършва резитба за зимата, което позволява:

 • Рационално използване на хранителни вещества, доставяни на растението. Всички необходими предмети ще получат млада снимка, а не стара и безполезна.
 • Увеличете устойчивостта на замръзване. Слънцето ще падне в центъра на храста, а новите издънки ще бъдат по-лесни за изолиране, ако е необходимо.
 • Нормализирайте общото натоварване на растението, което ще допринесе за добра реколта.

Есенното подрязване на младите мигли ще стимулира бъдещото цъфтене, а плододаващата част на растението е напълно отрязана в корена.

подрязване на къпини

Също:

 • отървете се от тънките и малки мигли;
 • отрежете клоните, повредени от вредители, тъй като те не могат да преживеят студа;
 • за стимулиране на добро цвекло, младите и дебели издънки се отрязват с една четвърт;
 • подрязването се извършва над пъпката, конопът не трябва да се оставя, тъй като те изгниват и заразяват храста.

Схеми за подрязване на къпина за начинаещи

Специален метод за формиране през пролетта ще помогне за улесняване на есенната резитба и получаване на най-богата реколта. Грижата зависи от вида на реколтата.

Изправени сортове

Този сорт има високо ниво на зимна издръжливост, но се препоръчва да го затопляте по време на сурови зими. По време на процедурата е лесно да се повреди растението, следователно храстите трябва да се подготвят предварително:

 • през пролетта те премахват замразени издънки и стари клони, които не са били събрани преди зимата;
 • двугодишните презимуващи издънки трябва да се повдигат и да се връзват към пергола в изправено положение;
 • млади издънки са прикрепени към дъното на пергола при лек наклон.

подрязване на къпини

Такъв препарат разпределя растенията според възрастта. Храстите, които ще дават култури през този сезон и ще станат безполезни, се намират в центъра, а през есента ще бъде лесно да ги намерите и премахнете.

Правилно образуване на есенния храст:

 1. Обвързаните храсти, разположени в средата на пергола, се отстраняват. Нарежете ги напълно.
 2. Те избират силни клони и оставят само 8-9 от най-добрите. Останалите се изрязват в корена.
 3. Зеленият растеж се съкращава с една четвърт. След това се разстила на земята под формата на вентилатор и покрийте със слама. През пролетта трябва да ги завържете в долната част на пергола.

Храстовите къпини се подрязват 8 сантиметра всяко лято, за да насърчат страничния растеж. Есенната резитба се състои в премахване на клони, които са дали плод. Те трябва да бъдат отрязани и внимателно отстранени от жицата, за да не се повредят останалите втулки с бодливата част.

подрязване на къпини

Пълзящи сортове

Къпините започват да се образуват през пролетта. Избират се млади издънки, които ще зимуват. Оставете 10 парчета, а останалите се нарязват в корена.Новите издънки също се отрязват. Конопът не трябва да остава след процедурата. Такава схема ще укрепи корените и ще разпредели равномерно хранителните вещества. Ако отложите процедурата, тогава наесен ще получите растение, в което вегетативната маса ще се обърка и сгъсти.

Процес на резитба:

 1. Издънките, които са зимували, трябва да бъдат навити на тел под формата на спирала. Посоката е избрана вдясно.
 2. Фиксирайте младите издънки със същата техника, но навийте в обратна посока. Този процес ще раздели плодоносните зони и вегетативната маса. Процесът се извършва през пролетта.
 3. Преди студеното време частта, която даде реколтата, се отрязва.
 4. Всички млади издънки се развиват. Изберете 8 силни. Останалите се отрязват. Тази част ще служи като плододаваща зона през следващата година.
 5. За сорт, който има тръни, окопите се изкопават и се оставят да презимуват в тях. Реколтата без трън се притиска към почвата и се покрива с агрофибър.

подрязване на къпини

През сезона се образуват нови издънки, които трябва да бъдат прикрепени към жицата и поставени хоризонтално. Опитните летни жители препоръчват да премахвате долните пъпки на всеки клон. Когато леторастите се развият и плодовете узреят, те се размазват по земята и се влошават от поливането. През пролетта горната част на издънката се отрязва, оставяйки височина 1,5 метра.

Това значително ще стимулира растежа на растенията и ще разпредели по-добре хранителните вещества в цялата къпина.

Ремонтирани сортове

Ремонт на къпина изисква най-простата грижа. След като храстите са дали реколтата, храстът се изрязва до корена. Мястото, където е израснал, е обхванато от:

 • смърчови клони;
 • мулч;
 • agrofiber;
 • слама.

През пролетта материалът се отстранява, след това издънките започват да покълват, което ще осигури повече плодове в края на сезона.

подрязване на къпини

Резитбата на къпини е предпоставка за осигуряване на обилна реколта през идния сезон.

Сортове без тръни

Къдравите сортове без тръни се наричат ​​"розетка". Препоръчва се да ги отглеждате със странични издънки. За да направите това, те се нарязват на височина 4 пъпки. Подрязването се извършва през пролетта, преди началото на потока на сока. Когато растението навлезе в вегетационния сезон, страничните издънки ще започнат да растат от оставените пъпки. Първите години са оставени на земята, тъй като те няма да дадат плод. На следващата година те са вдигнати на асмите. След 3 години старите клони се изрязват в корена, тъй като по тях няма да има реколта. Не позволявайте на мраморите да растат хаотично. Това ще доведе до намаляване на добива. Следователно допълнителните храсти, които се появяват, се отрязват напълно.

През есента сортовете се мулчират. Идеалният подслон за есенния период е зелен оборски тор. Зима - смърчови клони и торф.

Картина жартиера след подрязване

Най-трънливият храст в градината е къпината. Тази убождане е голям проблем за формирането на короната. Правилното прилягане значително ще улесни последващите грижи. Спазвайте правилното разстояние между растенията за свободен достъп. За изправените хора е 3,5 метра, за пълзящите хора - 4,5 метра. Това ще позволи издънката да бъде свободно прикрепена към пергола и да улесни подрязването.

къпинов дресинг

фен

Правилна формация:

 1. Издънките, които са презимували и оцелели, са прикрепени към пергола точно над кореновата система в изправено положение.
 2. Малките стъбла трябва да бъдат разделени в две посоки и завързани с дъното на опората. Височината над земята ще трябва 30 сантиметра.

Кабелна кола

Този метод е подходящ за пълзящ сорт, достигнал дължина 10 метра. Клоните са събрани в едно въже и оформени в цилиндър. За това сглобеният сноп се завързва с пръстени, поставяйки ги на различни височини. Това ще улесни връзването на издънките към опората.

подрязване на къпини

При фиксиране дълги клони и млади се събират в различни въжета и се насочват в противоположни посоки. Младите стъбла са прикрепени към долната част на опората.

Вълна

Методът е подходящ за пълзящи сортове. Процес:

 • годишните издънки са фиксирани върху горните нива на опората;
 • старите клони се оформят на вълни, като се връзват между долния и средния ред.

През есента се отрязват двугодишни клони, а през пролетта на тяхно място се поставят млади стъбла. Така че всяка година старите клонове се заменят с нови. Жартето гарантира удобно събиране на зрънце.

Торене на къпини след подрязване

След предприетите мерки растението трябва да бъде подхранено:

 • изгнил тор;
 • разтвор за птици;
 • зрял компост.

Горната превръзка се нанася върху кръга на почти ствола след отстраняване на плевелите и разрохкване на почвата.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква