Какви видове торове са най-добри за грах и тяхната система на приложение

Грахът съдържа витамини В и С, каротин. От втората половина на април до началото на май вече може да се засади в градината, а първият сладък грах се появява през юни. Покълването на семената се извършва при + 4–6 градуса. Кълновете перфектно издържат на малки студове до -3 градуса.

Тази зеленчукова култура е доста взискателна към състоянието на почвата. За увеличаване на добивите е необходимо да се използват торове за грах.

Торене на почвата преди засаждането

Ако почвата е добре култивирана от есента, тогава тя не се нуждае от допълнително торене преди засаждане. Обикновено грижата за градината през септември, засаждането на грах за следващата година се свежда до следното:

по-добре за грах

 • избрана е плодородна зона на слабо кисела почва;
 • леглото се изкопава, прилагат се торове (30 грама калиева сол + 60 грама суперфосфат на 1 м2);
 • земята се изкопава през пролетта, подхранва се със селетер (10 грама на 1 м2).

Но в случай на студена пролет трябва да се прилага азотно торене. Образуването на възли се случва в загрятата земя и азотът им помага в това.

леко кисела почва

Третиране на семена

За да се предпазят бъдещите растения от болести и вредители, е необходимо да се извърши процедура за обработка на семена. За това върху него се прилагат пестициди, които могат напълно да унищожат външни и вътрешни инфекции, да защитят кълновете от почвени паразити.

Преди сеитбата семената се обработват с полезни елементи, които веднъж попаднали в почвата, се свързват от слабо разтворими вериги. Благодарение на това растенията абсорбират необходимите вещества и се развиват по-добре.

Популярно е сред опитни градинари да обработват семена с елементи като желязо, мед, кобалт, йод, молибден и манган. Самата процедура е доста проста и добавките не вредят на бъдещата реколта.

болести и вредители

Характеристики за торене на различни почви

Грахът расте добре на много видове почви, но не и на кисели, леки пясъчни и алкални почви. Високата киселинност на почвата провокира инфекции в растенията, те не могат да придобият сила. Ако на площадката се открие неблагоприятна за зеленчук почва, тя трябва да се калцифицира, тоест да се добави 350 грама вар на 1 м2.

Ботаниците препоръчват сеитбата на семена на средно глинести почви, влагоемки и богати на хумус. Трябва да знаете със сигурност дали на мястото има подземна вода, защото корените на граха могат да проникнат дълбоко в земята. Твърде много влага има отрицателен ефект върху растенията.

пясъчен и солонезичен

Горна превръзка

За да осигурите зеленчукова култура с достатъчно хранене, тор трябва да се прилага, както следва:

 • След прибиране на реколтата през есента се разстила на 1 м2 половин кофа изгнила трева.
 • При засаждане наторете почвата с нитрати, калиева сол, суперфосфат (40 грама от всеки елемент на 1 м.)2).
 • По време на покълването добавете зелена инфузия (коприва плюс глухарчета).
 • При цъфтеж подхранвайте с нитрофос (1 супена лъжица на кофа вода). Консумация - 5 литра на 1 м2.

торя

В открито поле

Препоръчва се торене на грах, който расте в легла два пъти на сезон. Първото време за подхранване е необходимо в началото на цъфтящи растения. За целта вземете 1 с.л. течен тор и се разрежда с 10 литра вода. 1 м2 Консумират се 3 литра. Поливането трябва да е точно в корена, като се използва лейка без сито. За подобряване на растежа грахът се напръсква с естествен стимулант. Процедурата трябва да се извършва при не слънчево време, рано сутрин или вечер. Културата се опложда втори път, когато се появят първите остриета.

два пъти на сезон

В оранжерията

По време на отглеждане на грах под филма, трябва да го подхранвате 2 пъти с всякакви сложни минерални торове. За първи път, когато растението започне да цъфти, втори път - преди появата на плодови яйчници.

Внимание! Грахови листа обича да яде листни въшки, така че ако се намери, измийте го с вода. Ако културата е засегната от брашнеста мана, незабавно унищожете болното растение, тъй като инфекцията се разпространява бързо.

всеки комплекс

На перваза на прозореца

Подхранването на слаби кълнове се извършва с помощта на разтвор на урея, 1 грам вещество се разрежда на 1 литър вода. Тор се прилага, когато грахът достигне 8-10 см височина.

За да получите добра реколта у дома, трябва да спазвате следните правила:

 • не купувайте торове, в които азотът е в нитратна форма;
 • използвайте водоразтворим фосфат по време на сеитбата;
 • не поливайте калиеви торове със съдържание на хлор;
 • при цъфтеж, поливайте и подхранвайте редовно.

разтвор карбамид

Торове

Грахът изисква плодородна почва. Новоотглежданите сортове имат висока способност да усвояват голямо количество минерални микроелементи. За да получат прилична реколта, растенията трябва да абсорбират 3 части азот, 1 - фосфор, 2 - калий и 1,5 - калций.

имат високо

органичен

Някои градинари не препоръчват използването на този вид тор. Според тях грахът започва да расте енергично и бързо гние. Има и предположение, че грахът може да бъде засет едва през следващата година след органично торене. Въпреки това, зеленчуковата култура обича такива превръзки и се храни добре с трудно разтворими фосфорни съединения.

използвайте торове

Фосфор-калиев

Въвеждането на фосфорни и калиеви торове е най-добре през есента за изкопаване на зеленчукова градина. Ако следвате този съвет, тогава в сравнение с пролетното подхранване тази ефективност се увеличава до 30%, а в сухо време - до 50%. Препоръчва се използването на калиев тор с най-ниско съдържание на хлор в неговия състав.

копаеш градина

Трейс елементи

Често е необходимо да се използва бор. Количеството му в почвата се увеличава от въвеждането на оборски тор, намалява след варовиването.

При оплождане с молибден добивът на грах се увеличава до 50%. Този елемент помага за развитието на по-добри възли, увеличава количеството на протеини и захар. По принцип се извършва подхранване с корени.

Медта е много ефективна при торфени блатове и пясъчна почва. Най-често се използват меден сулфат и меден сулфат.

Магнезият е от съществено значение за граха. При липса му реколтата може рязко да спадне. Ако има малко калций в почвата, тогава е безопасно да се каже, че там също има малко магнезий. Доломитизирани варовици или калиеви торове се използват за обогатяване на почвата.

количество в почвата

Бактериален

Микроорганизмите могат да подобрят храненето на граха. Те не съдържат никакви полезни елементи. Учените са създали няколко вида такива торове - Agrofil, Mizorin, Rizoagrin, Flavobacterin и други.... След приложение коренното хранене се увеличава и биохимичните процеси се засилват.

полезни елементи

Методи за лечение и дозировка

Системата за торене на грах включва следните препоръки:

 1. За да не допуснете растенията да натрупат излишна биомаса, а не да изгният в корена, е по-добре да не използвате органична материя директно под храстите.
 2. Торовете с азот се прилагат в съотношение 30-45 килограма на 1 ха2, ако съдържанието на хумус в земята е до 1,8%, с дефицит на влага и ниски температури.
 3. По-добре е да се прилагат фосфорни и калиеви торове на местно ниво.
 4. Медният сулфат се използва, ако медта е под 9 mg / kg в торфено-болотни почви и 3,3 mg / kg в мрачно-подзолисти почви.
 5. Когато сеете грах на кисела почва, е необходимо да го варите предварително през есента.

изгнили

Безопасност при обработка

За да избегнете негативни последици след използването на торове, трябва да се спазват следните правила:

 1. Не плетете и не разрохкайте почвата, докато наторявате.
 2. Използвайте защитни ръкавици, затворено облекло, респиратори.
 3. Не увеличавайте дозировката.
 4. Измийте ръцете и лицето със сапун след работа.

използване на торове

Грахът като тор

Грахът има невероятна особеност да обогатява почвата с азотни съединения. Растителните възли, които се образуват в кореновата система, са богати на микроорганизми. Те абсорбират азот от въздуха, хранят културата с минерални соли и вода. Толкова ценно свойства помагат грах растат дори на бедни почви.

След прибирането на реколтата растенията напускат почвата, която остава богата на азот. Следователно земята вече не изисква допълнително приложение на оборски тор. Общоизвестно е, че грахът е отличен предшественик за много градински растения.

азотни съединения

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква