Как и кога да сеем, отглеждаме и да се грижим за кориандъра преди зимата

Кориандърът (кориандърът) е много популярна тревиста билка сред градинарите. Те практикуват отглеждане на килантро за ранна зеленина, засяване на семена преди зимата. Културата е студоустойчива, така че няма проблеми с леки пролетни настинки, семената презимуват добре в почвата. Познаването на правилата на селскостопанската технология ще ви помогне да отглеждате добра реколта от зеленина (цилантро) и семена (кориандър).

Подготовка на сайт за засаждане на цилантро

Две седмици преди засаждането започват подготвителните работи. Определете местоположението, анализирайте състава на почвата, отстранете корените и всички растителни остатъци. Ако културата на предшественика е страдала от гъбични заболявания, почвата се третира с фунгицид.

расте и се грижи

Грундиране

По време на периода на предсеитбена обработка на почвата си струва да се анализира нейният механичен състав и нивото на киселинност. Кориандърът се развива и узрява нормално, давайки добра реколта, на лека, рохкава почва.

Леките глинести и песъчливи глинести са идеални. Структурата на тежките почви трябва да се работи, докато се подготвят хребетите за засаждане. Добавете пясък, торф, компост. Пропорциите и видът на добавката зависят от качеството на почвата в градината. Изчерпаната почва се обогатява с:

анализирам

 • био (0,5 кофи на 1 м²);
 • суперфосфат (1 ч.л.);
 • калиев нитрат (1 ч.л.).

Нивото на киселинност на кориандъра е важно. Расте добре, ако почвата е неутрална до умерено кисела.

Осветление на зоната

Излагането на светлина пряко влияе върху съдържанието на етерични масла в плодовете. Кориандърът е култура, която се нуждае от светлина за пълноценно развитие. При кацане на сянка:

расте добре

 • плодовете узряват бавно;
 • реколтата е малка;
 • процентът на етеричното масло в семената е нисък.

Слънчевата зона е предпоставка за добра реколта. Низините не са подходящи за засаждане, особено при сеитба на семена преди зимата. Те ще се намокрит, преди да успеят да станат. За предпочитане е културата да се култивира на равни и повишени повърхности.

добра реколта

Предшественици

Всяка градинска култура, която е била биологична, ще бъде добър предшественик на кориандъра. Подправката се чувства чудесно след краставици, всички видове бобови растения, зеле и картофи. Ароматната билка върви добре с пикантни билки (кимион, анасон), има добър ефект върху растежа на зеленчуците (краставици, тиквички, карфиол).

предшественик на кориандъра

Сортове кориандър

Масовото отглеждане на кориандър се извършва в Северен Кавказ, Украйна и южните райони на Руската федерация.Аматьорите градинари засаждат килантро навсякъде, неговите ароматни зеленини могат да бъдат намерени сред летните жители на Якутия. Когато избирате сорт, трябва внимателно да прочетете описанието.

Растителните сортове се използват за получаване на зеленина, те цъфтят късно. Ранозрелите сортове, бързо навлизащи в цъфтежа, се засяват за събиране на семена и приготвяне на етерични масла.

южни райони

Популярни зеленчукови сортове цилантро

Растителните сортове включват сортове кориандър, при които цветята се образуват по-късно, това ви позволява да получите повече зеленина за рязане. Сред летните жители сортовете се считат за популярни:

 • Амбър;
 • Borodinsky;
 • Тайга.

Кехлибарът е добър за късната си стрелба и ранната изобилна зеленина. Рязането може да се извърши един месец след покълването. Кориандър Бородински зарадва летните жители със сочни ароматни листа. Може да се използва на зелени за 1-1,5 месеца, а семената узряват за 90 дни.

образувани по-късно

Тайгата е много популярен сорт за късно узряване. Като килантро можете да го използвате след 1-1,5 месеца. Листата са ярко оцветени, плътни, ароматни. Те служат като чудесно допълнение към различни ястия.

Сортове кориандър

Всеки сорт може да се засее за получаване на семена от кориандър. При засаждане през есента разсадът се появява рано, плодовете узряват успешно при всякакви метеорологични условия. За ранно производство на подправки можете да посеете сорта Debut за ранно съзряване, неговите характеристики:

може да се използва

 • узрява за 1,5 месеца;
 • височина на гнездото 29 см;
 • тегло на гнездото 25 g.

Сортът е добър, защото за кратко време можете да получите зеленина за ястия от месо, риба, както и пикантни семена за добавянето им към сосове, печива, маринати.

Струва си да се обърне внимание на сорта Stimul от средния сезон. Може да се засява преди зимата или началото на пролетта. Образува добре листни розетки с тегло до 45 г. От узрели плодове се получава отлична подправка. Стимулът е подходящ и за събиране на зеленина, може да се сее на всеки 2 седмици до 15 юли и да се отрязва след 1-1,5 месеца.

зелени за ястия

Засяване на семена от килантро в открита земя

Не е трудно да отгледате добра реколта от качествени семена от килантро. Тази култура не изисква сложни технологии. Повечето градинари практикуват засаждане със сухи семена (преди зимата, началото на пролетта) или третирани със стимуланти на растежа (през пролетта, лятото).

За да се получи ранно производство, те се размножават чрез разсад. Сеитбата за разсад се извършва през февруари, като се използват отделни чаши, кутии за разсад. Почвата се взема от градината. Порасналите гнезда се засаждат в открита земя, когато са преминали студове и почвата се затопли. Ако има заплаха от повтарящи се студове, разсадът се покрива с покривен материал за през нощта.

цилантро е лесно

Датите за засаждане на кориандър

Когато избирате сорт, трябва да обърнете внимание на характеристиките и периода на зреене. Възможно е да се отглежда кориандър за ранна реколта, като сеят ранни зреещи сортове, семената им узряват след 30 дни. Беритбата на среднозрелите сортове започва след 35-40 дни, къснозрелите сортове - след 45-50 дни.

Датите на засаждане зависят от сорта и метеорологичните условия. Можете да сеете в открита земя преди зимата и от април до юли. Ако основната цел на засаждането е получаване на зеленина, тогава от април до средата на юли, цилантрото се засява на всеки 2 седмици.

ранно получаване

Как да събираме семена

Семената започват да узряват в края на август. Периодът на прибиране на реколтата продължава до средата на септември. Ако не премахнете всички растения, тогава догодина семената, които са паднали в земята, ще покълнат. Това трябва да се има предвид при прибирането на реколтата. Културата на кориандъра е студоустойчива и се размножава чрез самостоятелно засяване дори в Сибир.

Готовността на семената за прибиране на реколтата се определя от цвета им. Можете да започнете прибирането на реколтата, когато 60% от всички плодове станат кафяво-кафяви. Сутрин или вечер, храстите трябва да бъдат отрязани на нивото на почвата, събрани в гроздове и изсушени висящи на сянка (таванско помещение, навес, навес). Можете да намажете семената след 7-10 дни и да ги използвате в готвене или за есенно-пролетни насаждения.

детайла трае

Предварителна подготовка на семената

За засаждане се използват зрели семена, които не са изтекли. Кълняемостта се поддържа 2 години. Сеитбата се извършва със сухи семена, те не изискват допълнителни обработки. Цялата обработка преди сеитбата се свежда до визуален преглед и отхвърляне на неузрели семена, те лесно се различават по миризма, наподобява миризмата на дървеници.

срок на годност

Кога да сеем кориандър

В оранжериите първата сеитба се извършва през февруари или март, точното време зависи от температурата на почвата и въздуха. Можете да очаквате появата на дръжки на 40-ия ден след появата на кълнове. С по-късна сеитба (май, юни) цъфтежът настъпва по-рано.

За засаждане на култура за семена идеалното време за засаждане на открито е началото на пролетта или есента. С късната сеитба броят на семената намалява и обемът на зелените расте. Cilantro принадлежи към растенията с дълги дневни часове и когато намалява (юли-септември), растежът на растенията се забавя, броят на стрелите намалява.

почва и въздух

Как да сеем килантро на открито

Препоръчителна консумация на семена 1,5 g / m². Трябва да засадите на дълбочина 1,5-2 см. Разрешени са различни методи за сеитба:

 • в бразди;
 • разпръснати;
 • в дупката.

Когато засаждате на редове, поддържайте интервал от линии 15 см. При засаждане в разстилане от 1 м² 2,5 г семена се разпръскват на случаен принцип. Ямките се оформят, като се наблюдава стъпка от 10-15 см, във всеки се поставят по 3 семена. Преди сеитбата почвата трябва да е влажна.

методи за сеитба

Характеристики на кацане преди зимата

Времето за засаждане на килантро преди зимата зависи от региона, обикновено съвпада с края на индийското лято. Затоплянето може да причини покълване на семената, което е нежелателно. През есента използвайте обичайните методи за засаждане, същите като през пролетта и лятото. Основната разлика е суха почва. Браздите не се поливат преди засаждането.

грижа

Грижата при отглеждане на семена и зеленина е една и съща: премахване на плевели, разхлабване на междуредията, поливане и периодично изтъняване. Засаждането на редове с оптималното разстояние между редовете улеснява поддръжката. В същото време можете да премахнете плевелите и да разхлабите почвата с помощта на градински инструмент (плосък резец, разхлабител).

зависи от региона

Изтъняващи кълнове

С появата на разсада е необходимо да се следи тяхната плътност. Без изтъняване, когато се поставят плътно, растенията ще бъдат слаби с малко листа и семена. Прореждането на културите се извършва периодично, като се поддържа интервал между издънките 6-9 cm.

поставяне на растения

Характеристики за поливане

Влагата в почвата влияе върху качеството на продукта. Честа причина за ранното отстрелване на кориандъра е продължителната липса на влага в почвата. Мократа и рохкава почва е основното условие за отглеждане на пищна зеленина. По време на дъждовете поливането се спира, тъй като в почвата има достатъчно естествена влага.

Фаза на растежРазход за 1 м²
Преди и след появата3 до 5 л
Активен растеж на въздушната част8 л
Узряване на семената2 л

Правила за хранене на кориандър в градината

Когато отглеждате кориандър, всички торове се прилагат преди засаждането. При засаждане преди зимата, хумус и минерални торове, съдържащи калий и фосфор, се внасят в почвата преди копаенето. През пролетта, преди покълването, почвата може да се полива с течен разтвор на карбамид при стандартна концентрация 1 супена лъжица. л. на кофата. Кориандърът расте на добре наторена почва без допълнително торене.

стрелящ кориандър

Болести и вредители

Не са толкова много болестите, от които страда засаждането на цилантро, но по време на продължителни дъждове и с чести роси сутрин, можете да останете без реколта. Причината за кориандъра може да бъде причината. Причинителите на болестта могат да заразят растението през целия вегетационен период.

Първите признаци на рамулариаза се появяват по листата (кафяви петна).

По-нататъшното развитие на болестта е придружено от увреждане на цялата въздушна част: стъбла, чадъри, пъпки, цветя, плодове. Ако периодът на заболяването съвпада с цъфтежа на кориандъра, тогава до 80% от реколтата се губи. Преди образуването на стъбла и появата на пъпки, засаждането може да се третира с фунгициди.По време на цъфтежа всички третирания се спират, тъй като растението е добро медоносно растение.

продължителни дъждове

При повишена влажност на почвата и въздуха, килантрото може да бъде повлияно от брашнеста мана. Гъбичката засяга въздушната част. Когато се появят първите симптоми (бял цъфтеж), можете да се справите с народния метод - третирайте растенията с разтвор на сапун и сода. Когато използвате химията, зелените не трябва да се ядат, докато ефектът от лекарството продължава. От вредителите си струва да се страхувате:

 • дървеници;
 • сеячи;
 • зимни лъжички;
 • чадър молец;
 • wireworm.

брашнеста мана

Реколта килантро

Cilantro се отглежда за консумация в прясно състояние, сушене, замразяване. Необходимо е да сеете семена няколко пъти през лятото, за да получите 2 или повече култури от един парцел. Зелените растат бързо назад, подходящи за консумация и за прибиране на реколтата преди цъфтежа. За събиране на зеленина се използва остър градински нож, като се нарязва на 2-3 см от земята.

Важно! За да може растението да освободи нови зеленини, горните листа трябва да бъдат отрязани, оставяйки цялото дъно на кориандъра непокътнат.

прясно

Пикантните билки се сушат на сянка. Съхранява се в смачкана форма. Използва се херметически затворен контейнер. сух килантрото запазва полезни свойства и етерични масла за не повече от година. Зелените се съхраняват по-дълго при замразяване (2 години). Преди замразяване се измива, суши, смачква и разпръсква в контейнери.

Реколтата от кориандър (кориандър) ще бъде отлична, ако се спазват всички препоръки за избор на място за засаждане, подготовка на почвата и грижи. На масата през цялото лято ще има свежи ароматни зеленина за риба, месо и други ястия, а от август до септември ще може да се съберат семена от кориандър.

повторно затварящ се контейнер

Отзиви
 1. ШАБУРОВ РАФАЙЛ
  10.10.2018 15:31

  МНОГО ПОЛЕЗНА КУЛТУРА, НЕ СЕ ТРУДНО ДА РЕШЕТЕ, ПРИЯТНИ ПОСЕЩЕНИЯ, БОЛКИ ХАРВЕСТ, СПИЦИ!

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква