Описание на най-добрите сортове кориандър (кориандър), полезни свойства и отглеждане

Cilantro принадлежи към едногодишната билка и има специфичен аромат. Поради вкусовите си характеристики растението придоби широко разпространение в кулинарията. Използването на различни сортове цилантро може да промени възприемането на ястие и да внесе иновация в познатите рецепти.

История на появата в Русия

В Русия кориандърът започна да се разпространява сравнително наскоро. Първоначално растението се е заселило на територията на европейските страни в западната и централната част. За първи път килантро под формата на семена заедно с анасон е донесен в Русия от Испания от граф Апраксин. Семена от кориандър бяха раздадени на селяните от село Красное, провинция Воронеж, за отглеждане. Сред семената на анасон имаше семена от кориандър, които те искаха да унищожат като плевел. С течение на времето растенията с цилантро се вкусват и използват като ароматна подправка.

описание на най-добрите

Описание на сорта

Сеящият кориандър принадлежи към тревистите растения от семейството на чадърите. Въпреки необичайния си аромат, растението заема високо място сред всички известни подправки. Сред всички култури с етерично масло, отглеждани в Русия, повече от 75% от площта е кориандър.

семена кориандър

Външен вид

Цилантрото растение достига височина около 70 см, има закръглени стъбла, разклонени от основата, изправен коренообразен корен и пресечени листа. В краищата листата на кориандъра могат да бъдат назъбени или трилистни. По време на периода на цъфтеж растението е покрито с малки бледо розови или бели цветя, сгънати в чадъри. Зрелите плодове на кориандъра са тъмни семейства с дължина около 50 мм. Плодът на кълбовидния кориандър с кафяво-жълт цвят се разпада на две миниатюрни сфери под налягане.

достига височина

Химичен състав

Пикантният кориандър е богат източник на рутин, витамини В и С, каротин, калций, фосфор и магнезий. Сухите семена от цилантро имат прохладна пигментност и специален аромат, тъй като процедурата на сушене премахва транс-трикеденол-2 алдехида от растението.

източник на рутина

Благоприятни характеристики

Реколтата от етерично масло се използва в различни индустрии поради своите полезни характеристики. Те включват следното:

  • цилантро обогатява ястия с витамини А и С;
  • семената на растението помагат за заздравяването на ожулванията, намаляват болката, стабилизират процеса на храносмилане и работата на черния дроб, помагат при лечението на хемороиди и премахват запека;
  • честата консумация на кориандър укрепва имунната система, има антисептични и противовъзпалителни ефекти;
  • зелените подобряват апетита, активират процеса на отделяне на токсини от тялото, подобряват чревната перисталтика, укрепват кръвоносните съдове и имат благоприятен ефект върху състава на кръвта;
  • кориандърът понижава кръвната захар, затова се препоръчва да го включите в редовна диета при захарен диабет;
  • културата с етерично масло помага да поддържате фигурата си и да се борите с наднорменото тегло.

полезни характеристики

Къде расте?

Всякакви сортове цилантро покълват по-добре в слънчеви райони с плодородни почви с леко кисела реакция. Когато избирате място за засаждане на кориандър Избягвайте тежки, глинести почви, които образуват гъста кора. Можете да засадите кориандър не само в лехите на лятната вила, но и у дома.

слънчеви територии

Хранителната стойност

100 г цилантро съдържа 1% от дневната стойност на въглехидратите, 3% протеин и 1% мазнини. Съдържанието на въглехидрати на растението в грамове е 3,7 g, което е около 52% от общата енергия на порция, или 15 kcal. Общото съдържание на калория в кориандъра е 23 kcal.

Съставът на зелените съдържа 0,9 г захар и 2,8 г фибри. Кориандърът не съдържа трансмазнини и холестерол. От мастноразтворимите витамини има: бета-каротин, алфа-каротин, витамини А, Е и К. Кориандърът също съдържа редица макро- и микроелементи.

въглехидратни норми

Подправки от кориандър

Кориандърът е често срещана подправка в индийската, грузинската и много други ориенталски кухни. Зелените кориандър са включени в рецепти за кисели краставички, печива, маринати и ликьори. Поради лекия си вкус, килантрото е идеално комбинирано с други подправки, например с босилек, копър, чили, мента. Най-популярната комбинация от килантро с кимион. Cilantro също е включен в индийската масала и микс от къри.

ориенталски кухни

Полза и вреда

Кориандърът има благоприятен ефект върху човешкото тяло, използва се при депресия, настинки, диабет. Етеричното масло, съдържащо се в подправката, има силно противовъзпалително и антивирусно действие и се отделя чрез отделителната система, лекувайки бъбреците и пикочния мехур.

Въпреки полезните характеристики на кориандъра, увеличената консумация на кориандър може да доведе до негативни последици. Зелените са противопоказани при нарушения на миокарда, тромбофлебит и съдови заболявания. Кориандърът може да провокира алергична реакция, затова страдащите от алергия трябва да консумират продукта в малки количества. За да се включи цилантрото в диетата в ограничено количество е необходимо и за жени по време на лактация или бременност.

човешкото тяло

Видове цилантро

Има голям брой сортове кориандър, които се различават по вкус, външен вид, характеристики на отглеждане и други показатели. Най-често срещаните сред градинарите са следните видове килантро:

вкусови характеристики

авангард

Препоръчва се за употреба като зелени салати и подправки. Силно ароматен сорт с добив от 1,3–1,5 кг / кв. м.

зелени салати

Бородино

Сорт кориандър в средния сезон, който узрява за 40–45 дни. Теглото на всяко растение е около 25-30 г. Производителност - 2,5 кг / кв. м.

всяко растение

Кин-дза-дза

Изправено растение със слабо разклонение. Отличителна черта е липсата на оцветяване на антоцианин на чадъра. Среден добив - 1,5-1,6 кг / кв. м.

отличителна черта

Пазарен крал

Растителен сорт с гъста растителност. Листата са средни по размер, наситено зелени, гладки. Основните предимства на сорта включват висок аромат и устойчивост на замръзване. Производителност - 2,9 кг / кв. м.

среден размер

пикник

Бързо растящи видове килантро, които узряват за 35 дни. Листата са големи с назъбени ръбове. Производителност - 3,2 кг / кв. м.

назъбени ръбове

чар

Къснозреещ сорт кориандър. Периодът на зреене е 35 дни. Малки растения с височина до 40 см. Производителност - 3,2 кг / кв. м.

период на зреене

Чико

Добре листни растения с височина 50-60 см. Сортът в средния сезон расте през 40-45 дни. Добивът е нисък - около 0,8-1,2 кг / кв. м.

средно сезонен сорт

Alekseevsky

Cilantro сорт растения с гладки листа и чадър съцветия. Височина на растението 85-90 см. Производителност - 1,4 кг / кв. м.

чадъри съцветия

лъч

Компактен сорт кориандър с тегло 20–40 g и височина около 50 см. Съдържанието на протеини е 9% и е два пъти по-голямо от стандартното. Добивът на растението е 1,5-1,7 кг / кв. м.

съдържание на протеин

Нарастващ

Семената на цилантро могат да покълнат дори при ниски температури на околната среда, започвайки от 6 градуса по Целзий. Засяването на растението може да започне в началото на пролетта, като семената се поставят в открита почва. Много градинари засаждат растението на няколко етапа, оставяйки между тях две седмици почивки. Разрешено е да започнете сеитбата на кориандър от март до края на лятото. Големите семена се засяват в широки редове, оставяйки празнини от около 40 см. Оптималната дълбочина за поставяне на семената е 2–3 cm.

Ранните издънки на кориандъра понасят късни студове, до 7 градуса под нулата. В същото време за активен растеж и постигане на добър добив на кориандър са необходими топли условия - над 20 градуса по Целзий.

Също така, растителните разсад изискват слънце, така че при засаждането трябва да се избягват потъмнелите площи. При липса на слънце храстите от кориандър ще се простират нагоре и няма да дават гъста растителност. Земята за отглеждане трябва да е плодородна. Независимо от сорта, се препоръчва отглеждането на килантро след зеле, домати, бобови растения и картофи. Кориандърът се размножава изключително чрез семена.

температура на околната среда

грижа

Не са необходими специални грижи, за да узреят килантро. Достатъчно е да следвате няколко стандартни правила. На първо място за растението е важно обилното поливане. Максималната нужда от поливане възниква в началото на вегетационния сезон. Необходимо е умерено поливане по време на зреене на семената и във фазата на пъпката. При условията на дълги дъждове растенията не могат да се поливат, тъй като излишната влага води до образуването на гниене.

През първия месец на отглеждане на кориандъра, след всяко поливане, трябва внимателно да разхлабите горния почвен слой, за да подобрите аерацията на корените. В противен случай растенията значително ще регресират в растежа. За да се изгради гъста растителност, разсадът трябва да се гмурка или разрежда на етапа на растеж на второто листо.

специални грижи

Вредители и болести

При отглеждане на кориандър съществува риск от срещане на агресивни вредители. Най-опасно е семето от кориандър, като пробива дупки в плодовете и причинява значителни щети на реколтата. След като влезе вътре в плода, ларвата се активира и прогризва ендосперма. Ако в лехите се открие вредител, се изисква сеитба на обработени семена и постоянно отстраняване на плевелите с по-нататъшно задълбочено копаене. В допълнение към семеносеца, килантрото може да бъде засегнато от зимната лъжичка, райета и чадъри. Методите за справяне с тях са подобни и като допълнителна мярка могат да се прилагат инсектицидни торове.

Сред болестите, разпространяващи се към килантро, са рамулариазата и брашнестата мана. Рамулариазата засяга растенията с прекомерна влага и постоянна слана. По листата на културата се появяват тъмни петна, които постепенно са покрити с цъфтеж. С течение на времето засегнатото растение умира. Брашнестата мана е гъбично заболяване, което бързо се разпространява от едно растение към съседни растения. Листата на болните растения започват да пожълтяват и отпадат. Основните мерки за премахване на заболявания от кориандър са периодичното хранене, спазвайки правилата за грижа и обличане на семената.

агресивни вредители

Събиране и съхранение

Необходимо е да се отреже растителността до момента, в който растението ще постави цветни стъбла. Ако пъпките вече са се появили, тогава зелените ще придобият неприятен вкус и ще започнат да имат горчив вкус.При прибиране на реколтата се препоръчва да оставите малък дръжка с височина около 10 см, за да може килантрото да расте отново. В същото време втората вълна от пълноценна култура не винаги расте и в случай на растеж листата стават по-малки. Беритбата на кориандъра може да отнеме няколко дни, ако засаждането е неравномерно.

Има много начини за съхранение на кінза. Вкъщи зелените запазват своите полезни свойства, когато се оставят в хладилника. Растението може да се увие във фолио или да се постави в буркан. Основното е, че килантрото е запечатано и към него не тече въздух. Оставянето на прясна килантро в херметична тава ще я задържи около 8-10 дни. Ако е необходимо да се осигури дългосрочно съхранение на кориандъра, по-добре е да се използват методите на замразяване, осоляване, сушене и мариноване.

стъбла цветни стъбла

Ако трябва да оставите пресни билки за зимата, по-добре е да ги изсушите. За да направите това, измийте растението добре във вода и напълно измийте праха и остатъците от земята. Първо зелените трябва да изсъхнат малко, след което те трябва да бъдат нарязани и разпределени върху хартиен лист на тънък слой, за да изсъхнат напълно. Можете да изсушите кориандъра в сухо, добре проветриво помещение или във фурна, предварително загрята до 40 градуса. Изсушеният кориандър трябва да се постави в стъклен буркан или торбичка. Когато изсъхне, срокът на годност е около година.

С помощта на метода на замразяване е възможно спаси килантро в наситено зелен цвят. За целта го измийте, оставете да изсъхне, поставете го в найлонови торбички или запечатани съдове и го поставете във фризера. При постоянна температура от -18 градуса кориандърът може да се съхранява една година. По-добре е килантрото да разделите на малки порции, така че да можете да получите правилното количество по всяко време.

по-добре го изсушете

Кориандър масло

Билковото подправено масло се използва широко в ароматерапията, медицината и други индустрии. Предимствата на органичното растително масло от кориандър включват антибактериални, успокояващи, холеретични и затоплящи свойства. Чрез добавяне на масло от кориандър в ежедневната диета можете да предотвратите развитието на заболявания като гастрит, метеоризъм, диспепсия. Доказано е, че естественото масло от цилантро насърчава добрия апетит, жлезистата секреция и активното производство на стомашна киселина.

Като превантивна мярка се препоръчва да се консумират 1-3 капки кориандрово масло, смесени с мед ежедневно.

Външното приложение на масления продукт помага при лечението на ставни болки при ревматизъм или артрит, както и за облекчаване на конвулсивни симптоми и мускулни спазми. Поради антиинфекциозния си ефект маслото от кориандър се използва при кожни заболявания и възпаления. Успокояващият ефект на маслото облекчава нервността и подобрява състоянието при стресови ситуации. Употребата на продукта се препоръчва при обща умора и понижен имунитет.

кориандър масло

Приложение

Лечебни свойства на килантро ви позволяват да го използвате в традиционната медицина. Инфузията на семена от цилантро е изключително полезна в борбата срещу настинки. Сушени билки, сварени във вряща вода, се използват за премахване на лошия дъх. Алкохолната тинктура от кориандър може да действа като успокоително при нервни разстройства и истерия. За приготвяне на екстракта зелените семена се вливат с водка.

Понякога чай се приготвя от семената на тревисто растение, което дънер може да се пие по време на подготовка за раждане. Най-добре е да започнете да пиете напитката от растението 2-3 седмици преди планираното раждане. В същото време е важно да се разбере, че по време на бременност трябва да консумирате цилантро в ограничено количество, за да не провокирате вероятни алергични реакции.

лечебни свойства

Отвара от семена от кориандър се използва за лечение на грип и болки в гърлото. Наличието на антисептичните свойства на растението осигурява бързо изцеление на пациента и саниране на устната кухина.В народната терапия отвара и инфузия на кориандър се използват за лечение на екзема и дерматит, като се прилагат компреси върху проблемните зони на кожата. Измиването с разтвор на кориандър прави кожата мека и кадифена.

Растението е най-разпространено в готвенето поради своя специален вкус и ярък аромат. Растението се използва като подправка, подправка или прясно прибрана. Зеленчуците от цилантро се добавят към храната в края на готвенето или се поръсват върху готовото ястие, за да добавят ярък цвят и богат аромат. Кориандърът е подходящ за комбиниране с всякакви зеленчукови салати, супи с ниско съдържание на мазнини, ястия с риба и месо.

антисептични свойства

Маслото от кориандър се използва активно в козметологията за производство на почистващи тонери и лосиони за грижа за кожата. Козметичните препарати, базирани на него, се използват за премахване на акне и акне, за борба с люспестата кожа и подпухналостта. Кремовете Cilantro са ефективен препарат за подмладяване и поддържане на здрава кожа. Продуктите за грижа за косата, съдържащи цилантро, предотвратяват ранната сива коса, премахват пърхота и стабилизират секрецията на мастните жлези.

Можете също така да използвате cilantro за отслабване. Продуктът е разрешено да се консумира с всяка диета, която предвижда наличието на зелени в диетата. Кориандърът стимулира ускорения метаболизъм в организма. Докато спазвате диета, се препоръчва закуска с коктейли със зеленчуци и билки. Наличието на кориандър в състава на такива коктейли дава сила и енергичност, помага да издържите тренировките и активно да отслабнете.

използван в козметологията

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква