Как да отглеждате кориандър през зимата на перваза от семена у дома

Пресните билки са винаги в търсенето. Неговият дефицит е особено остър през зимата. Лятните жители намериха изход, като отглеждат кориандър на перваза на прозореца. Как правилно да отглеждате цилантроначинаещите градинари мислят кой сорт да изберат за засаждане. Необходимо е да се създадат подходящи условия за отглеждане на дома, за да се получи качествена реколта.

Какво е

Много летни жители познават тази зеленина от първа ръка. Но всички хора са разделени на 2 категории, някои обичат килантро, други дори не понасят миризмата му. Вярвайки, че мирише на бръмбари.

Кориандърът се използва от дълго време; учените са открили споменаването на употребата на килантро в египетските писания. Полезно растение, разпространено на много континенти. В някои страни дори се счита за плевел. Използва се в готварството, медицината, козметологията и други области.

през зимата на перваза на прозореца

Кориандърът, или кориандърът, е едногодишно растение със силна миризма. Той има няколко имена, но това не намалява ползите от използването му за човешкото тяло. Cilantro расте от семена, които остават в земята за зимата или са засадени през пролетта.

Като подправка семената от кориандър се натрошават и се добавят към храната няколко минути преди приключването на готвенето. Има и други свойства на растението, които ще бъдат описани по-долу.

множество заглавия

Вреда и полза

Кориандърът има много полезни свойства, но има и противопоказания. Трябва да се запознаете с тях, преди да решите да отглеждате килантро у дома.

Професионалисти:

 • Жена и кориандър. Cilantro стимулира синтеза на естроген. Подпомага борбата с депресията. Маските с неговата употреба подобряват състоянието на кожата, включително елиминират лющенето.
 • Ефекти върху стомашно-чревния тракт. Нормализиране на апетита, отстраняване на бактериите, подобряване на процеса на храносмилане.
 • Повишена мъжка сила. Cilantro повишава потентността, съдържа естествен хормон. Помага за облекчаване на симптомите на простатит.
 • Укрепване на костната тъкан.
 • Диуретичен ефект.
 • Почистване на организма като цяло.
 • Cilantro улеснява сърцето.
 • Подпомага жлъчната секреция.

има противопоказания

И много повече, ползите от кориандъра е трудно да се надценят. Но освен положителни качества, има и отрицателни. свойства на цилантро:

 • Cilantro не трябва да се консумира от бременни жени и по време на кърмене.
 • Не използвайте кориандър за хора с тромбофлебит, холецистит.
 • Използвайте cilantro с изключително внимание при хора, претърпели инфаркт и инсулт.
 • Въздържайте се от хора със захарен диабет и гастрит с висока киселинност.

Cilantro отдавна е известен със своите лечебни свойства.Но трябва да го използвате внимателно, за да не навредите на тялото.

трудно за надценяване

Отглеждане от семена

Най-лесният начин за отглеждане на цилантро в апартамент през зимата е от семена. Просто трябва да се съобразите с едно изискване, да посеете растението веднага в саксията, в която ще расте. Кориандърът не понася трансплантациите, растението вкоренява, но растежът и развитието му се забавят значително.

цилантро в апартамента

Саксия и почва

Контейнерът за отглеждане на кінза у дома трябва да бъде дълбок и широк. Кореновата система на кориандъра изисква много място, защото има дълги корени. Ширината на саксията е 45 см, височината - 30 см. В такъв контейнер цилантрото се чувства страхотно.

Кориандърът изисква рохкава, богата на органични вещества почва за правилен растеж и развитие. Ако е необходимо, закупете готова почва в магазина. Като опция, смесвайки го 50 x 50 със земята от площадката.

дълбок и широк

Ако направите хранителен състав за засаждане на килантро сами трябва да смесите:

 • 1 част копка земя;
 • 1 част хумус;
 • 0,5 части пясък.

Не забравяйте за доброто оттичане на кориандър, счупена експандирана глина, тухла или натрошен камък, тяхното отсъствие се компенсира от парчета пяна.

За дезинфекция, няколко дни преди засаждането на килантро, саксията се залива с вряла вода с калиев перманганат или 1 супена лъжица. л. дървесна пепел.

 трябва да се смесва

Подготовка на семената

Кориандърът се купува само в специализирани магазини. Те продават качествени семена, които гарантирано покълват. Те трябва да са пресни, 1 година или максимум 2, по-късно цилантрото няма да поникне. Нежелателно е да се купува в магазини за хранителни стоки, тъй като кориандърът е термично обработен. Спазвайки тези изисквания, можете да отглеждате отлични зелени на перваза на прозореца.

Когато засаждате, разделете килантрото наполовина. Така ще покълне по-бързо.

специализирани магазини

Сортове за отглеждане

Изборът на сорт кориандър играе важна роля. Правилно подбраният вид ще даде реколта и ще осигури зеленина за цялата зима. Cilantro на перваза на прозореца расте при спазване на прости изисквания, изпълнявайки които, те получават обявената реколта:

съчетан изглед

 1. Стимул. Cilantro храстите са компактни, височина 25-30 см. Цветът на листата е тъмнозелен. Узрява за 2 месеца.
 2. Царят на пазара. Особеността на сорта е неговата непретенциозна топлина. Много зеленина, узрява за 35-45 дни.
 3. Амбър. Полуразпръснати храсти. Цветът на листата на цилантро е тъмнозелен. Узрява в рамките на 45-50 дни.
 4. Vanguard. Голям добив на зеленина. Има висок имунитет към заболявания. Ароматът е силен и устойчив.
 5. Петруша градинарят. Листата е нежна и сочна, с лек нюанс. Храстите са обикновени. Зрее след месец.
 6. Alekseevsky. Cilantro е устойчив на температурни спадове. Втулките са изправени и компактни. Узрява в рамките на 35 дни.
 7. Ориенталски аромат. Височина на растението 60 см, много листа. Светло зелен цвят. Особеността на сорта цилантро е силният пикантен аромат. Готов за употреба в рамките на 35-45 дни.
 8. Санто. Височината на храстите на кориандъра е 60 см, размерът на листата е среден. Отлежава за 50 дни.

Независимо от характеристиките на сортовете килантро, най-добрите се определят от самите градинари. Добивът на кориандър директно зависи от грижата за реколтата.

непретенциозен към топлината

сеитба

За да отглеждате килантро на перваза на прозореца, трябва правилно да засадите семената. За това е необходимо да се изпълнят редица изисквания.

Как да засаждате килантро в саксия:

засадете правилно

 1. Дъното на контейнера трябва да бъде запълнено с дренаж.
 2. След това напълнете с питателна почва, оставяйки 3 см от върха.
 3. Поставете 10 цели семена от килантро или 20 отделни (в зависимост от ширината и дължината на съда, броят на семената от кориандър варира).Едно кръгло семе дава 2 растения.
 4. Покрийте с пръст, дебелина на слоя 1-1,5 cm.
 5. Навлажнете земята, препоръчително е да използвате спрей бутилка.
 6. Саксиите се поставят на топло, тъмно място, покрити с пластмаса или стъкло.
 7. До поникването на цилантрото поддържайте влажността на почвата.
 8. Семената от кориандър се нуждаят от 7-10 дни, за да покълнат.

Ако семената на килантрото се накисват за 1 до 2 часа преди засаждането, те ще покълнат по-бързо. Веднага след като се появят издънки, саксията се поставя върху осветен перваза, полиетиленът се отстранява.

хранителна почва

Къде да поставите саксията за разсад

Кориандърът обича светлината, при липса на дневна светлина се поставят допълнителни осветителни лампи. Подходящи са прозорци с изложение на запад, в идеалния случай се използват южни. Колкото повече светлина, толкова по-добре оцветява цилантрото. Температурата на закрито е не по-ниска от +15 ⁰С.

Как да се грижим

Достатъчно е да се изпълнят прости агротехнически изисквания. Грижите за цилантро са минимални, растенията са непретенциозни и неизискващи.

комплект осветление

температура

Кориандърът е студоустойчив, но има отрицателно отношение към топлината. Следователно оптималната температура за отглеждане на зеленина в стайни условия ще бъде + 14 ... + 20 ⁰С. В този случай е необходимо да навлажнете килантрото, напръскайте храсталака около веднъж седмично.

оптимална температура

Поливането

Зелените кориандри изискват влажна почва, за да растат и да се развиват правилно. Първите 1-1,5 месеца трябва да се навлажни със спрей бутилка. Това е, за да се избегне замъгляване на корените на килантрото.

В бъдеще леко поливайте почвата близо до корените на кориандъра. Водата не трябва да влиза в контакт с листата. Внимателно се уверете, че растението не изсъхне, килантрото трудно понася подобни натоварвания.

поливайте почвата

Осветление

Светлината е необходима за правилното развитие, кориандърът не се разтяга и дава само буйна зеленина, ако има достатъчно светлина. Cilantro се нуждае от 6-10 часа на ден; ако има недостиг, первазите на прозорците са оборудвани със специални лампи.

изтъняване

Препоръчва се премахване на излишните растения от кориандър. Това е необходимо, така че останалите кълнове от цилантро да се чувстват по-разхлабени и да образуват повече зелена маса вместо тънки листа.

протяга се и дава

Когато отстранявате излишните цилантрови растения, трябва да внимавате, не е необходимо да изваждате ненужни кълнове с корените. Те се режат внимателно с нож или ножица. Увреждането на кореновата система на останалите растения ще забави растежа и развитието на храста.

Изтъняването на кориандрата навреме ще даде възможност на останалите разсад от кориандър да развият повече зелена маса.

Премахване на дръжки

Реколтата на перваза е необходима, за да снабдите трапезата с пресен цилантро. Но не забравяйте, че всяко растение има тенденция да се размножава. Когато се появят дръжки, растежът на зелената маса на кориандъра значително се забавя. Растението влага цялата си енергия в отглеждането на семена.

трябва да се откъсне

За тези, които не се нуждаят от тях, се препоръчва да извадите дръжките от килантрото. Внимателно, за да не изкорените растението, изрежете зараждащите се цветя с ножица. Тогава растението ще продължи да радва със зелена зеленина.

тор

Летните жители не препоръчват ревностно хранене. Но веднъж месечно не пречи на подхранването на кінза със сложни торове. Така листата ще бъдат по-пищни, зелените ще бъдат по-сочни и ароматни.

дръжки от цилантро

Вредители и болести

Сред насекомите, които вредят на килантро:

 • дървеници;
 • семеносец;
 • зимна лъжичка;
 • чадър молец;
 • wireworm.

които причиняват

За борба с тях се препоръчва кориандърът да се третира с инсектициди.

От заболяванията килантрото е податливо на брашнеста мана и рамулария. При болни растения цветът на листата се променя. Изисква се спазване на техниката на засаждане и предотвратяване на обезводняване. Ако килантрото е заразено, болните растения се отстраняват, всички зелени се третират с фунгициди. Не трябва да ядете преработени листа от кориандър до срока на годност на лекарството. Тези данни са посочени в инструкциите.

инсектицид от кориандър

жътва

За разлика от събирането на цилантро зелени в лехите, растенията от перваза никога не се режат до корена. Оставете 1 см от дължината на стъблото. Тогава листата на килантрото отново ще започнат да растат.

Отрежете листата от кориандър, чиято дължина е най-малко 15-20 см. За да продължите растежа на зеленината, се оставят малки централни листа.

растения от перваза на прозореца

Особеността на килантрото е, че той умира много бързо.За да не останете без кориандър, трябва да засаждате нови семена на всеки 2-3 седмици. Тогава ще се снабдите с цилантро зелени за дълго време.

Семената от кориандър се събират, когато лесно се отстраняват на ръка. Най-често цветът им се променя до светло кафяв. Cilantro се изсушава старателно.

разделени с ръце

съхранение

Съхранявайте прясна килантро във фризера, нарежете и замразете листата. След това добавете към готовото ястие. Ако не е възможно да замразите кориандъра, можете да го изсушите. Нарязваме на козунака и поставяме в сух съд със стегнат капак.

Узрелите семена се сушат и се съхраняват като цяло. Така килантрото запазва по-голямата част от веществата, за които е ценено. Преди употреба намажете кориандъра.

листа нарязани

Как да отглеждате цилантро на прозорец в усукани през зимата

Има такъв метод за отглеждане на зелените кориандър на первази, като засаждане в обрати. Процесът е прост, цилантро зелените растат отлично. Ще имаш нужда:

 • пластмасови торбички за замразяване;
 • нетъкана кърпа;
 • голямо пластмасово стъкло;
 • гъба за равномерно поливане;
 • течен разтвор на калиев перманганат;
 • водороден пероксид;
 • плодородна почва;
 • семена от цилантро

кориандър на первазите

Работната повърхност се подготвя, полиетиленът се сгъва наполовина, дължината е около 35-40 см, на върха се полага рулонена кърпа, дължината й е по-къса от полиетилена. Трябва да оставите свободен ръб, за да увиете усукването с него, когато приключите. След това внимателно навлажнете с манганова вода. Следващият етап е разгъването на почвата. Дебелина на слоя 1 см, разпределете върху повърхността на кърпата, оставете 1 см от горния и долния ръб.Навлажнете обилно с разтвор на калиев перманганат. Отгоре, отстъпвайки на около 1-1,5 см от началото на почвения слой, разстелете кориандъра. Семената на цилантро често се поставят на всеки 1 cm.

Последният етап е сгъването. Чиста тръба е свити, не е силно изстискана или компресирана. Оставя място за корени. Когато почвата свърши, увийте останалата част от полиетилена малко по-плътно. Вържете получения обрат, така че да не се размотава. Прикрепете хартия, върху която се подписват името на семената и датата на засаждане.

чиста тръба

В долната част на пластмасовото стъкло се излива вода, там се добавят около 0,5 см, 12-15 капки водороден пероксид. В него се поставя усукване с цилантро, затворено с полиетилен, затегнато с еластична лента. Внимателно следете нивото на водата, тя не трябва да пада. След поникването на цилантрото отстранете филма, поставете чашата на слънчев перваз.

Отзиви за отглеждането у дома

Съвети от опитни градинари ще помогнат на начинаещия производител да отглежда правилно зелените кориандри, като същевременно ще избегне често срещаните грешки.

налива се вода

Надежда: „Лесно е да отгледате килантро. Достатъчно е да се изпълнят прости изисквания, а зелените ще са на масата през цялата година. Няма нужда да пресаждате растения, културата не харесва това. По-добре е първоначално да засадите цилантро в голям контейнер, след което да пробиете. Подправката не е по вкуса на всеки, а и по здравословни причини. Затова ви съветвам да помислите и оцените всички плюсове и минуси.

Cilantro е полезен зелен витамин, необходим за хората. Не е трудно да го отглеждате на сайта, но онези летни жители, които много обичат кориандъра, го отглеждат у дома на перваза на прозореца. В това няма нищо трудно, достатъчно е да намерите място, добри семена и да изпълните изискванията за грижа за цилантро.

прости изисквания

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква