Как можете да отглеждате цариградско грозде от семена у дома

Почти всеки собственик на градински парцел се занимава с отглеждане на цариградско грозде. И има причини за това, по-специално, Бери се отличава с полезни свойства, има отличен вкус, а също така се характеризира с ранна зрялост и висок добив. За да се получи здраво растение обаче, трябва да се положат усилия от момента на засаждането. След това ще ви кажем как правилно да отглеждате цариградско грозде от семена.

Може ли цариградско грозде да се отглежда от семена?

Тези, които желаят да отглеждат цариградско грозде от семена у дома, трябва да знаят, че има случаи, когато "бебето" няма всички сортови характеристики на майчиното растение.

Загубата на някои свойства на майчиното растение в едно растение се дължи на факта, че то има способността да кръстосано опрашва. В резултат на това процесът на прехвърляне на прашец от растение от един сорт в растение от друг води до факта, че разсадът получава нови характеристики, които не винаги са положителни.

В допълнение, повечето сортове вече са хибриди, които в процеса на селекция получиха както характерните си характеристики, така и родителските. Тези разсад могат да развият характеристики на родителските си култури във времето.

Най-подходящи сортове

Животновъдите се опитват да гарантират, че вкусът на цариградско грозде е качествено подобрен, а самият храст не е толкова бодлив, тъй като това затруднява прибирането на реколтата.

Ако говорим за най-често срещаните сортове цариградско грозде, заслужава да се подчертае следното:

  1. Руски сорт - се отнася до ранно узряване и се отличава с висок растеж. Дава добра реколта. Плодовете са овални и тъмночервени на цвят. Теглото е приблизително 4 грама. Един храст дава до 6 килограма плодове.
  2. Малахитът е среднозрял сорт. Издънките също са високи. От един храст събират от 6 до 7 килограма плодове. Цариградско грозде има кръгла ягода и е със зелен цвят. Този сорт има вкус сладък, но има лека киселинност, което не разваля цялостното впечатление от горския плод.
  3. Дата - този сорт принадлежи към късното узряване. Бушът расте висок и плододава добре. Така от растение за възрастни можете да съберете до 12 килограма плодове, а теглото на едно зрънце ще се колебае около 20 грама. Вкусът на този сорт е сладко-кисел.

семена от цариградско грозде

Основни принципи на отглеждане

За да отглеждате цариградско грозде от семена, трябва да се придържате към определени правила на селскостопанската технология.По-нататък предлагаме да се спрем подробно на всеки от тях.

Подготовка на семената

Събират се узрели плодове, от тях се изваждат семена, които се изплакват обилно в топла вода, така че да не остане каша. След това семената се разстилат върху чиста, суха кърпа, за да изсъхнат.

Избор и подготовка на място за кацане

За сеитба се подготвят контейнери, на дъното на които се полага дренажен слой от камъчета или експандирана глина. Що се отнася до почвения субстрат, за засаждане на цариградско грозде, той се приготвя от плодородна почва, речен пясък и органична материя (оборски тор).

памучна подложка

Засяване на семена

Семената трябва да се разпространяват върху почвената повърхност след около 5 сантиметра една от друга. Струва си да ги задълбочите леко, поръсете с остатъците от земята отгоре около половин сантиметър

Контейнерите с почва се поливат и отгоре се покриват с фолио. Кръстниците се държат при температура около + 3- + 5 градуса.

На следващата пролет саксиите се поставят в земята в градински парцел. Това трябва да се направи само когато разсадът има два листа.

Допълнителна грижа за цариградско грозде

Засаждането не е всичко, което е необходимо за получаване на реколта. Така че допълнителните грижи за цариградско грозде също трябва да бъдат правилни, за които ще научите по-късно.

млади разсад

оран

За стабилното развитие на цариградско грозде, както и културата да дава плодове, си струва системно да се копае или разрохква почвата. Що се отнася до дълбочината и здравината на почвата, тя зависи единствено от структурата на почвата. Така че, гъстата почва изисква копаене с лопата, а разхлабената почва е достатъчна, за да се „пухне“, използвайки градинска вила.

Корените на храста са близо до почвената повърхност, така че обработката, която се извършва до короната, трябва да се извърши възможно най-внимателно. В момента на разхлабването е допустимо да докосвате само горния слой на почвата, без да задълбочавате повече от 7 сантиметра. Що се отнася до периметъра около храста, можете да работите на земята по-уверено.

Не по-малко важно е навременното унищожаване на плевели, които провокират висока влажност на дъното на храста, а това са подходящи условия за възникване на различни заболявания.

големи плодове

Горна превръзка и поливане

Кръстниците принасят плодове в продължение на много години, като приемат голямо количество хранителни вещества от почвата, така че ежегодното прилагане на различни торове е необходима мярка. През пролетта всеки храст се нуждае от половин кофа компост, 50 грама суперфосфат, 25 грама амониев сулфат и калиев сулфат. В случай, че храстите са големи и дават добра реколта, процентът се удвоява.

Торовете трябва да се прилагат по периметъра, а именно на тези места, където се намират корените на растението; след като тези места са изоставени, почвата се разхлабва. Първите торове се прилагат веднага след като културата цъфти, след това, след 2-3 седмици, подхранването се извършва с помощта на разтвор на оборски тор в съотношение 1: 5.

Подрязване на храст

Някои хора смятат, че образуването на храсти не е толкова важно при отглеждането на цариградско грозде, обаче това мнение е погрешно. И така, първо резитбата допринася за формирането на основата на храста: многогодишните клони се нарязват наполовина, а кореновите издънки също се елиминират.

подрязване на клони

От четвъртата година се извършва резитба на храстите, за да се премахне удебеляването. Като част от тази процедура се отстраняват слаби и сухи издънки. Старите издънки се подрязват от храсти, които са на възраст от 3 до 6 години.

Защита от студ

Растението не може да се нарече причудливо и дори под слой сняг корените на цариградско грозде ще бъдат защитени. Независимо от това, опитните градинари препоръчват да се третира културата с лекарства преди настъпването на студено време, което ще попречи да се разболее и ще помогне да даде плод добре, когато дойде времето.

След прибиране на реколтата и листната маса е отпаднала, растителните остатъци се отстраняват безпроблемно. След това цариградско грозде се обработва с течност от Бордо.След това трябва да изкопаете почвата близо до багажника, така че насекомите да не могат да удрят цариградско грозде. След като културата се нуждае от подхранване.

подслон за зимата

Методи за борба с болести и вредители

Кръстниците понякога са нападнати от молци, пилари или листни въшки. За да се защитят от подобни атаки, те използват Karbofos, каста за пепел или биологични агенти. Обработката се извършва през пролетта. Ако възникне нужда, пръскането се извършва отново след започване на цъфтежа.

Друг растителен проблем е брашнестата мана, която се идентифицира по сиви петна по листата. За борба с това заболяване е подходящ разтвор на сода за хляб и железен сулфат. Такава обработка се извършва веднага щом бъде открит проблем.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква