Времето, когато трябва да премахнете лука от градината в Урал

Отглеждането на лук е една от най-често срещаните работни места в градината. Един зеленчук расте добре в различни региони, ако следвате правилно неговите земеделски техники.

За жителите на северните ширини има разлики в това кога да се добива лук в Урал и в други студени райони, как да се съхраняват и кой сорт трябва да се закупи за засаждане.

Климатични характеристики и избор на разнообразие

За уралските градинари отглеждането на висококачествен лук на открито е предизвикателство. Климатът тук е доста студен, а сезоните имат малко по-различни периоди, отколкото в южните райони. Така че през юни температурата на въздуха може да е напълно неподходяща за сеитба и отглеждане на зеленчуци, а през август вече започва студ и дъждове.

 премахнете лука

Периодът, благоприятен за вегетационния период на зеленчуковите култури, е кратък. Затова сортовете лук трябва да се избират рано узрели. Такива сортове трябва да узряват средно за 1-1,5 месеца.

Ранните и средносрочните сортове са подходящи за засаждане на лук в Урал. Струва си да изберете от онези видове, които са предназначени за отглеждане в северните райони. Семената им са адаптирани към студен климат и покълват добре.

градинско легло в Урал

Най-търсените сред производителите на зеленчуци от Урал са следните сортове лук:

 • Odintsovets.
 • Бесоновски е местен.
 • Щутгард Ризен.
 • Karantalsky.
 • Нос.
 • Strigunovsky.

Те са най-продуктивни и адаптирани към климата на Урал. Сортовете имат всички необходими вкус и витамини. Лукът има кратък вегетационен период и отличен имунитет срещу гъбички и вредители.

Бесоновски местен

Повечето от кореноплодите се различават по това, че могат да бъдат извадени от почвата на етапа на зреене. Те са в състояние да натрупат аромат и сочност при скубане.

Лукът се получава в началото на август. Колкото по-студен е климатът и колкото по-кратък е вегетационният сезон на зеленчук, засаден в северния регион, толкова по-рано той се изкопава от земята. Някои лук правят това. Особеностите на климата ви принуждават да избирате сорта зеленчуци по-внимателно. Културата трябва да е устойчива на климатични промени, на висока влажност и дори на леки студове.

Щутгард Ризен

В зависимост от метеорологичните условия в региона се избират не само сортовете, но и методите на селскостопанската технология. В северните райони зеленчукопроизводителите отдавна използват специфични методи и техники за отглеждане на различни кореноплодни култури.

Това включва използването на оранжерийни сгради, специфичният избор на подхранване и торене на земята. Важно е градинарят да се придържа към прости правила за отглеждане на лук или, както се нарича още, ряпа.

оранжерийни сгради

Нови грешки

Новаците градинари често правят същите грешки, когато отглеждат реколта. Първоначално трябва да изберете правилните комплекти лук за засаждане. Препоръчва се визуално да се оцени неговата цялост.

Лукът трябва да е твърд и плътен, хрущялът, без много повреди, плътно обгръща подземния издънка. Sevok е избран сух. Мокрият посадъчен материал може веднага да се влоши в почвата, без да даде реколта.

От често срещаните грешки могат да бъдат разграничени следните:

отглеждане на култури

 1. Късна реколта. Повечето производители изчакват, докато върховете на лука (перата) пожълтяват и изсъхват, приемайки това като сигнал, че кореновата култура е узряла. В този случай се препоръчва да се вземат предвид спецификите на сорта и да се придържа към неговия вегетационен период. Ако преекспонирате зеленчук в земята, тогава той ще вземе отново корени и пера. Самата цепнатина ще започне да се влошава. Семеен лук, който не е добит навреме, не се съхранява дълго време. Освен това вкусът му става много по-лош.
 2. Грешка е да се смята, че главите от градината трябва да са ясно видими върху узрял лук. И тук е необходимо да се вземат предвид особеностите на посадъчния материал. Има вид култура, при която кореновата култура седи дълбоко в земята и расте повече в ширина.
 3. Увреждането на реколтата може да възникне при ранно копаене на ряпата. Ако описанието на сорта не предвижда ранното му извличане от почвата, тогава това не е необходимо. Важно е внимателно да прочетете неговите характеристики преди засаждането на семената и да действате в съответствие със селскостопанската технология.

късно събиране

Определяне на условията

Беритбата на лук в Урал има свои собствени характеристики. Когато решавате времето, трябва да вземете предвид много параметри и признаци, че зеленчукът е узрял.

Математически изчисления

Ако характеристиките на разсада показват вегетационен период от 65 до 95 дни, тогава дори като се вземат предвид особеностите на климата, той узрява за 70-75 дни.

неговите характеристики

Преброяването на числата трябва да започне от момента на засаждане на лука. Най-добре е да напишете датата и да добавите съответния номер към нея. Най-подходящото време за засаждане е началото на май. Нека е 10-то число. Към него добавяме необходимото време. Оказва се, че реколтата може да се извърши още на 20 юли. По-удобно е да направите броенето, ако в този случай използвате календар.

За градинаря януари, февруари и март са оставени празни в календара. През тези месеци работата може да се извършва само в оранжерийни конструкции. Август, септември и октомври вече се считат за непродуктивни месеци за Урал. През август се извършва последната реколта от лук.

лук

Метеорологично време

Метеорологичните условия играят важна роля за градинаря. От тях зависи колко ще бъде намален или, напротив, удължен вегетационният сезон на зеленчука.

Ако лятото в Урал е рано и земята се затопли, тогава засаждането на разсад се извършва вече в началото на май. След засаждането могат да започнат дъждове и студ, след което узряването на кореновата култура ще се разтегли.

Продължителните летни дъждове в Сибир са често срещано явление, затова е важно внимателно да изберете сорта лук за отглеждане.

засаждане на семена

Външни параметри

Ако метеорологичните условия събориха всички математически изчисления на времето на узряване, остава само да се съсредоточим върху външните знаци.

Параметри на началото на периода на прибиране на ряпа:

 1. Пълната зрялост настъпва около 2 месеца след засаждането. Зелените пера пожълтяват на дъното и изсъхват. Луковите пера започват да пожълтяват в края на юли или началото на август.
 2. Може да се отбележи, че перата вече не стоят точно както преди. Кракът на лука става мек и люспи.
 3. В почти всички култури лук те се ръководят от състоянието на люспите по време на прибирането на реколтата. Тя трябва да е суха и да издаде шумолене.

пълно узряване

Може ли да се ускори процесът на зреене?

Има два начина да помогнете за ускоряване на процеса на зреене:

 1. Зелените и сочни лукови пера трябва да се разбият малко и да се огъват към земята.Това ще позволи на растението да използва всичките си сили за формирането и узряването на самата коренова култура.
 2. Нежно копайте с лопата, опитвайки се да отрежете дългите корени на лука, като същевременно се опитвате да не докосвате ряпата. Методът ви позволява да пренасочвате сокове и сили към най-ранното узряване на грудката. Можете да изкопаете кореноплодите от земята 1-2 седмици по-рано от обикновено.

състояние на люспите

Функции за почистване

2 седмици преди прибирането на реколтата поливането на леглата е напълно спряно. Изберете лъка на ръка или с помощта на вила.

Реколтата трябва да бъде добре изсушена, преди да бъде изпратена за дългосрочно съхранение. За целта той се поставя в добре проветриво място за 2-3 седмици.

Градинарите на Урал не винаги могат да избират слънчеви дни, за да изкопаят реколтата, затова трябва да подготвят лука за съхранение особено внимателно и дълго време.

изкопаване на реколтата

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква