Как да засаждате киселец и да се грижите за него в открито поле, как да го нахраните след рязане

Дълги години киселецът не привличаше много внимание от производителите на зеленчуци и беше известен като диво растение. Днес тя зае своето достоверно място сред култивираните растения в личните ни парцели, защото има много ценни качества. Това е едно от първите растения, което дава нежни листа, богати на хранителни вещества през пролетта. И като се има предвид, че засаждането и грижата за киселец в открито поле не създава много проблеми, отглеждането му се счита за най-лесното.

Характеристики и характеристики на растението

Киселата киселец е въведена в културата, тя също е градинска или обикновена (Rúmex acetósa), която принадлежи към тревисти многогодишни растения от семейство елда. Образува базална розета от яйцевидно-продълговати листа, заострени в края. Отнася се до еднодомни растения с кръстосано опрашване. Той има стъбло, разклонен корен, който прониква дълбоко в почвата.

характеристики на растенията

При цъфтеж киселецът изхвърля цветно стъбло до 70 см с малки, червеникаво-жълти цветя, събрани в съцветие на паника. Семената се формират на втората година след сеитбата и са малки триъгълни ядки. Те узряват в края на лятото и са подходящи за размножаване.

Поради високата си устойчивост на замръзване, той се чувства отлично в северните ширини, където зимува добре и дава зелени витаминни продукти в началото на пролетта. Дори връщащите студове и временните студени щракания не са ужасни за него. Семената са в състояние да покълнат веднага след като почвата се размрази, но най-добрата енергия за покълване се наблюдава при затоплена влажна почва.

Благодарение на своята непретенциозност техниката на отглеждане е доста проста. Както при отглеждането на всяка зеленчукова култура, има някои нюанси, характеристики и определени изисквания, които растението поставя за добър растеж.

градинска култура

Популярни сортове киселец

Животновъдите са работили върху тази зелена култура и благодарение на тях са се родили сортове и сортове кисела киселец, като:

кисел киселец

 1. Belleville - се отнася до средно ранните сортове. Той има повдигната и разпространяваща се розетка от листа. Листата растат на дебели стъбла със средна дължина. Те се отличават с по-големия си размер, светлозелен цвят и приятен, леко кисел вкус. Сортът е устойчив на стъбла и замръзване.
 2. Малахит - представлява група средно ранни сортове: интервалът от време от покълването до рязането е 45-50 дни.Листата са подредени на дълги дръжки. Те са удължени, копиевидни, с вълнообразни ръбове. Те се различават по лека киселинност.
 3. Широколистът е ранно узряващ сорт. Първата реколта може да се получи 40 дни след засаждането. Листният лист е яйцевиден, от среден до голям. Различава се в нежни, сочни листа със средно кисел вкус. Той има висок добив и е устойчив на стрелба.
 4. Одеса-17 - отгледана като ранно зреещ сорт. Има повдигната и разперена розетка с удължени, овални листа. Един от сортоустойчивите сортове, който добре понася краткосрочната липса на влага.
 5. Спанакът е представител на средно ранните сортове с големи листа. Отличава се с изправена и рохкава розетка, върху която са разположени тъмнозелени, леко мехурни листа. Те имат леко кисел вкус и са богати на витамин С.

В Европа е популярен субалпийският вид, който расте добре по скалисти хълмове. В SSL обичаме nodule киселец, който има стъбла за храна. В Кавказ се отглежда киселец, за който корените се използват като храна.

средно ранни сортове

Дати на засаждане на киселец

Въз основа на това, когато собственикът иска да получи реколта от зелени продукти, се избира времето за сеитба. Методът за разсад при отглеждане на киселец не е необходим, тъй като семената покълват добре дори в неотоплена почва.

Следните дати на сеитба са най-оптимални:

 1. Ранна пролет, веднага щом се стопи първият сняг. През лятото младите разсад ще станат по-силни, ще придобият сила и до есента може да се събере първата реколта от зелени листа.
 2. В началото на юли, когато се добива ранната реколта от репички и салати. През оставащия летен период растението ще се вкорени и ще се укрепи, а след зимата активно ще расте.
 3. Сеитбата през есента преди зимата се извършва, когато започват първите студове и топлите дни, така че семената не са имали време да покълнат, а просто презимували в земята. Активният растеж ще започне в началото на пролетта, а до средата на лятото ще бъде възможно да се отрежат първите листа.

зелени продукти

При засаждането през лятото е важно редовното поливане, за да не изсъхне деликатните разсад. А възрастните растения с липса на влага отиват към стрелата и започват да цъфтят, образувайки плитка розетка от листа.

Има необичаен начин за прибиране на пълноценни листа в началото на пролетта. Корените се изкопават през есента, листата се отрязват и се оставят в мазето, изкопано в пясъка. В началото на пролетта те се засаждат в оранжерия, където растението активно расте. След месец листата за зеления борш са готови.

тревни листа

Отглеждане на киселец в открито поле

Преди семената да паднат в земята, първо трябва да ги накиснете за няколко дни. След като са наситени с влага, те ще дадат 100% покълване. На дачата е необходимо предварително да подготвите сайт за засаждане. Трябва да се помни, че киселецът е многогодишна култура и малко кълнове след няколко години ще се превърне в голямо разпространяващо се растение. За да отглеждате Rúmex acetósa, изберете леко засенчена и просторна зона.

Избор на място и почва за киселец

По-добре е да изберете сайт и да го подготвите през есента, като провеждате традиционни събития:

 • изравняване на мястото;
 • почистване на плевели;
 • изкопаване.

Щавелът предпочита умерена сянка и леко кисела почва. Расте добре на глинести и песъчливи глинести почви. Той обича влагата, но съдържанието й трябва да бъде умерено, така че е избран сайт, където няма близко разположени подземни води.

избор на седалка

Подготовка на почвата

Тъй като културата ще расте на едно място в продължение на няколко години, препоръчително е да обогатите почвата с хранителни вещества:

 • добавете компост или хумус;
 • в бедни райони - сложни торове;
 • 1-2 седмици преди сеитбата - азот.

Щавелът ще расте на всяка почва, но образува жилава или плитка розета от листа и може да започне ранен цъфтеж. В същото време качеството на зелените продукти ще се отрази значително. Можете да избегнете това, като знаете как да подхранвате почвата с полезни вещества.

подготовка на почвата

Сеитба киселец

Дори ленив производител на зеленчуци знае как да засади семената на зелена култура. Няколко прости трика и целта е постигната:

 1. В навечерието на сеитбата почвата в градината трябва да се полива обилно. Можете да намокрите редовете непосредствено преди засаждането.
 2. Градинското легло се приготвя за няколко дни, така че почвата да има време да се утаи и семената да не се озовават дълбоко в почвата в рохкава почва.
 3. Дълбочината на засяване е не повече от 1 см. След появата на разсад е задължително да ги разредите, оставяйки разстояние между растенията 2-3 см. Година по-късно, след като съберете следващата култура, извършете друго изтъняване, като поставите Rúmex на всеки 10 см.

След засяването на лехите е най-добре да мултирате леко с торф и да покриете с фолио. В този случай разсадът ще се появи два пъти по-бързо - след 5-7 дни.

черни семена

Защо киселец не се появи?

Как да обясня нежеланието на непретенциозна култура на листата да се роди? Кълняемостта на семената обикновено е добра, те се излюпват дори при най-неблагоприятни условия. Най-честата причина е дълбоко засяване, при което запасите от хранителни вещества в семето са недостатъчни, за да могат да се появят кълновете. Ако почвата е твърде рохкава и последващо поливане, семената също могат да отидат по-дълбоко.

култура на листата

Може ли киселецът да бъде трансплантиран?

Как да трансплантирате храст за възрастен киселец? Това е лесно да се направи, като се има предвид, че той на практика не се разболява по време на тази процедура. Трябва да:

 • подгответе място, подходящо за растеж на зелена култура;
 • изберете здрави растения;
 • отрежете най-големите листа, без да докосвате пъпките;
 • отрежете леко дългия корен;
 • трансплантирайте на ново място.

Най-доброто време за трансплантация е топъл есенен ден, така че преди измръзването растението да се засили и да се вкорени на ново място.

възрастен храст

Правила за грижа за киселец

Методите за грижа са традиционни и включват всички основни агротехнически мерки: поливане, разхлабване, мулчиране, подхранване. След като разбрах как правилно да се грижим за растение, като се започне от разсад и завърши с растение за възрастни, можете да се захванете с бизнес и все още да получите вкусни зелени листа през цялото лято.

Редовност на поливането

Почвата трябва да се поддържа влажна по всяко време, но е особено важно да се поддържа тази хидратирана, докато растенията са млади. Именно в началния период на растеж те се нуждаят от много влага. Поливането се извършва според нуждите. Ако лятото е дъждовно, тогава е достатъчно едно поливане на седмица. По време на сухи периоди се изисква вода ежедневно.

Ако земята е суха, тогава киселецът може да изхвърли стрелката на цветя през първата година на растеж. В този случай всички сили на растението отиват към цъфтежа, а не към образуването на зелена маса. По време на растежа дръжки трябва да бъдат премахнати.

редовност на поливането

Плевене и разхлабване

Плевелите растителност запушва храстите, които се простират, губят цвят и вкус. Лесно е да се отървете от тях, като внимателно отпивате редовете на всеки две седмици. Разхлабването също е задължителна процедура, която помага да се отървете от почвената кора, че влагата и въздухът имат достъп до корените.

Можете да го разхлабите на значителна дълбочина (за възрастни храсти), тъй като кореновата система лежи дълбоко. Достатъчно е да разрохкате земята 3-4 пъти на сезон.

Мулчиране и торене

Препоръчително е да мулчирате почвата в началото на пролетта, когато се появят първите зелени листа. За предпочитане е да използвате торфен чипс като мулч. По този начин почвата ще задържа влагата по-дълго и ще остане рохкава.

мулчиране на почвата

Как да наторим киселец, така че нежните, сочни зелени ще зарадват целия сезон? Три сезона се извършват превръзки:

 1. През пролетта, инфузия на мулеин (1: 6) и комплексен тор с калий и фосфор в състава (съгласно инструкциите).
 2. През лятото се въвежда азот, който насърчава растежа на зелената маса.
 3. През есента пътеките са покрити с компост или хумус, което ще добави допълнително хранене и ще предпази от есенните студове.

На едно място киселецът расте до четири години, след това храстите трябва да се актуализират.През това време почвата се изчерпва и листата стават не толкова нежни.

Характеристики на грижите през есента

Знаейки как да подготвите зелена реколта за зимуване, можете да разчитате на ранна реколта, след като снегът се стопи. В края на есента листата се нарязват на земята, без да докосват пъпките. Пътеките са мулчирани с хумус, торф или компост, за да се предпазят растенията от замръзване. В есенно-пролетния период мулчирането ще помогне за защита на насажденията, а през зимата те ще бъдат покрити със снежна покривка.

функции за грижа

Защита срещу болести и вредители

Знаейки от каква киселец може да се разболее и какви вредители с желание консумира за храна, можете уверено да се заемете с битката, предпазвайки реколтата си от „неканени гости“.

Най-често киселецът е засегнат от:

 1. Ръждата е гъбично заболяване, което причинява появата на кафяви петна по листата. Те се сливат и листът изсъхва. При тежка повреда се използват фунгициди, а с лека такава се ограничават до народни средства.
 2. Пухестата мана образува сивкава плесен (плака) на повърхността на листното острие. Фитоспоринът, който е безопасен за човешкото тяло, помага да се реши този проблем.
 3. Листа от бръснене и гъсеница на листчета, които с готовност изяждат растението. С масовото им натрупване добре помага инфузия на чесън или пасир.
 4. Листните листни въшки изсмукват сокове от листата, които губят еластичността си и стават летаргични. От него помагат запарките от горящи билки: чесън или глухарче. Полезно е да прашите листата с пепел.

гъбична болест

По-добре е да обработвате полезни храсти с естествени средства, така че отровите да не влизат в тялото. Листата израстват бързо и химикалите нямат време да се разлагат, оставайки в растението.

Разтвор от сапун и чесън е полезен. Разтворът съдържа стрък сапун за пране, 3 литра вода и нарязан чесън. Напръскайте листата с напрегнат състав или ги избършете с гъба. Поливането с чиста вода се извършва само след два дни.

Смес от лют пипер, суха горчица и дървесна пепел помага. Пиперът и горчицата се приемат по 1 с.л. л. и се добавя 1 чаша пепел. Прах Румекс със суха смес, боравещ с повечето вредители. Жуков се плаши от смес от прах от пепел и тютюн, но тук е важна редовността. Тази процедура се провежда ежедневно в продължение на 5 дни.

Ако своевременно изчистите мястото на плевелите, наблюдавате сеитбообращението, разхлабите земята и следите състоянието на растението, тогава вредители и болести на киселец няма да е страшно.

много зеленина

Беритба и съхранение на кисели култури

Листата трябва да бъдат отрязани правилно, оставяйки дръжки с дължина 3-4 см над почвената повърхност. В този случай е важно да не наранявате апикалните пъпки на растението. През лятото листата се режат 3-4 пъти с интервал от около 20 дни.

За да се получат висококачествени зелени продукти, дръжките се отрязват веднага щом се появят, в противен случай листата ще се образуват малки и жилави. Ако цветните стрелки са оформени в големи количества, тогава отрязването се спира.

съхранение на реколтата

Листата се съхраняват добре в пластмасова обвивка в хладилника при -1 ° С до две седмици. В стайни условия те не губят качествата си само за 2-3 дни. За да имате зеленина през цялата година, можете да отглеждате киселец като стайна култура в саксия за цветя, като копаете растението през есента от лятната си вила.

Не всички знаят как да получат кисели семена. За да направите това, отрежете кафявите съцветия с полузрели семена, направете малки снопчета от тях и ги оставете да узреят в добре проветриво помещение. Паничките се смилат, а семената се поставят в ленени торбички за съхранение. Те запазват способността си за покълване в продължение на 2 години.

реколтата киселец

Какво може да се засади след киселец?

Редуването на посевите е необходимо, тъй като в почвата се натрупват ларви на вредители и спори на болести, които засягат конкретни култури. При постоянно засаждане на едно място, да речем, нощници, те се разболяват всяка година. Същото се случва и с други култури.

Щавелът стои отделно в семейството на култивирани растения, тъй като само той и ревен принадлежат към семейството на елдата.Те имат свои вредители, но някои заболявания съвпадат с тиквата, например ръжда и брашнеста мана. Следователно, след киселец, можете да засадите всякакви култури, с изключение на пъпеши, които могат да се разболеят в тази област.

Щавелът е обичана и много непретенциозна култура. Някои производители на зеленчуци изобщо не се грижат за това растение: засадили са го и са го забравили. Само ако е необходимо, нарежете листата в различни съдове. Но при правилна грижа листата ще бъдат по-нежни и реколтата ще бъде изобилна.

нови издънки

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква