Описание на 6-те най-малки породи овце-джуджета и тяхното съдържание

Овцете-джуджета отдавна са опитомени и отглеждани главно от дребни фермери. Тези животни се хранят по-малко от най-близките си роднини, обаче, тяхната производителност е много по-ниска. Мини овцете са полезни за разплод за летни жители и собственици на селски къщи. Такива животни не изискват специални грижи, заемат малко място, а също така играят ролята на компаньони или домашни любимци. Джуджетата могат да се отглеждат за месо и вълна.

Произходът на овцете джуджета

Овцете-джуджета са подобни на "нормалните" животни, само че те са малко по-малки. Височината в холката, дори и в зряла възраст, достига само 40-50, максимум 60 сантиметра. И такива животни тежат не повече от 10-20-37 килограма. Произходът им е съвсем естествен. Повечето от малките овце, които се отглеждат за декоративни цели в зоологически градини или частни ферми, са естествени творения.

Това не са джуджета, болни от някои болести, а просто малки животни. Появата им беше повлияна от местообитанието им, храната, климата, необходимостта от камуфлаж и защита от врагове. Малки овце могат да се намерят на френския остров Уесант или на Шетландските острови, в Западна и Централна Африка.

Европейските джуджета израснаха в трудни климатични условия, където именно малкият им растеж им помогна да се защитят от студа по равнините, издухани от всички ветрове. Африканските джуджета, от друга страна, са адаптирани към лоша диета и горещ пустинен климат.

Мини овце се отглеждат за вълна, месо и като домашни любимци. Те са стадо животни, които обичат компания и ядат основно трева през лятото и сено през зимата. Те растат до три години. Тогава растежът на около 50-60 см при холката спира. Продължителността на живота при нормални условия на задържане и качествено хранене е около 15-20 години. Изгодно е да държите и размножавате джуджета, обаче, закупуването на минипорода ще струва поне 200 долара.

овце-джуджета

Популярни породи

Най-популярните овце-джуджета:

  1. Декоративен Камерун. Те са червеникаво-кафяви овце с черни петна по корема и краката и произхождат от Камерун. Височина в холката - до 60 см, тегло - до 37 кг. Овните имат спираловидни рога, растящи отстрани, а женските са без рога. Тези плодородни животни раждат по 2-3 кубика наведнъж. Овцете имат къса коса. Вкъщи се отглеждат основно за месо.
  2. Wessan (wessent). Тази порода се нарича още бретонското джудже. Животните идват от остров Уесант, който се намира в Атлантическия океан край западното крайбрежие на Франция. Суровите климатични условия са повлияли на формирането на тази устойчива порода. Височина в холката - 40-49 см, тегло - 13-22 кг. Цветът на козината е черен, но може да бъде кестен, кафяв, сив, бял. Овните имат големи, спираловидни рога на главата си.Отглежда се за вълна и месо.
  3. Джудже Ромни от Нова Зеландия. Животните от породата джудже бяха изкуствено развъждани от новозеландски зоотехници на базата на овце Ромни от Обединеното кралство. Джуджетата имат удължено тяло, къси крака, бяла коса и дълга опашка. Височина в холката - не повече от 50 см. Овните и овцете са без рога. Джуджето Ромни се отглежда за вълна и месо.
  4. Западноафрикански джуджета (гном, нигерийско джудже). Това са овце с височина до 50-60 см и тегло до 37 кг. Те отдавна са опитомени и живеят в Западна и Централна Африка. Вълна - къса, цвят - бяла или пиела (бяло-кафява, бяло-черна). Овните имат рога, женските са без рога. Отглежда се за месо.
  5. Джудже чевиот. Тази мини-овца е родом от Обединеното кралство. Породата е месо-вълна. Височината в холката на животното е 50-60 см, тегло - 20-40 кг, цвят на козината - тъмен или светъл.
  6. Шетландски овце. Животните са родом от Шетландските острови. Височина - не повече от 60 см, тегло - около 37 кг. Цвят на козината - кафяв, светъл. Отглежда се за месо и вълна.

Най-малкото агне

Най-малката е породата Усесант, или бретонското джудже. Това животно е от френския остров Уесант. Овните и овцете не растат над 50 сантиметра. Овцете, дори и в зряла възраст, тежат колкото кучетата - около 10 кг. Овните са малко по-големи.

Уессаните се отглеждат за вълна и месо. Производителността на тази порода е ниска. Животните имат дълга, до 12 см вълна, която може да се реже през пролетта. Най-често се отглеждат черни овце. Понякога джуджетата коса може да бъде червеникава, кафеникава или бяла.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Женската, която обикновено е покрита през есента, ражда само едно агне през пролетта. Масата на новородено бебе е не повече от 1 кг. На 3-месечна възраст агнетата вече тежат 4-4,5 килограма.

Животните се отглеждат от фермери и любители на екзотични породи в Германия, Франция и Великобритания. Джуджетата имат приятелски характер, те са отлични спътници, домашни любимци, обичани от децата. До края на първата година от живота овцете тежат около 20 кг, добивът на клане на месо е приблизително 50 процента.

овце-джуджета

Характеристики на съдържанието

Овцете-джуджета трябва да бъдат пасени на открито през лятото. Животните трябва да ядат зелена трева и да бъдат на слънце. Необходимо е да се изгради специално помещение за овцете, където те да почиват през нощта, да се крият от дъжда и да се пазят през цялата зима. Можете да ги заведете в ъгъла си. Едно животно трябва да има 1-1,5 кв. м площ.

Декоративните мини-породи не се препоръчват да се държат в жилищна сграда или апартамент. Тези животни ще се катерят по мебели, ще дъвчат и освен това е нереалистично да ги тренирате до таблата. Най-доброто място за джуджета е плевня, плевня, кошара и развъдник. На закрито трябва да поставите ясла за сено, хранилки за зеленчуци и зърно, чаши за пиене за вода.

Овцете джудже могат да се държат като жива косачка за трева. Те ще подстрижат цялата трева на тревата в близост до къщата. През лятото животните могат да се хранят с върхове, ситно нарязани зеленчуци от градината и плодове от градината.

За зимата овцете трябва да приготвят сено (до 300 кг на индивид). Животните трябва да се държат на закрито през зимата. Хранят се 2-3 пъти на ден. Зеленчуците се дават в нарязан вид. Една овца изяжда 1-2 кг сено, 0,5 кг кореноплоди, 100-250 г зърно (ечемик, овес, царевица), 1-2 кг силаж на ден. Джуджетата се поливат между храненията (2 пъти на ден). На една овца се дават 2-3 литра вода наведнъж.

През зимата животните се хранят с премикси, костно брашно, креда, ястие, торта, а аптечните витамини и минерали трябва да се купуват. Соленият камък трябва да бъде в коритото през цялата година.

Развъждане

За разплод е по-добре да се купуват чистокръвни животни в развъдна ферма.Джуджетата достигат полова зрялост на 6-8 месеца. Вярно е, че животните се чифтосват по-късно. Овцете се покриват за 1-1,5 години. Бременността на женската продължава 5 месеца. Тя ражда 1-3 кубчета (в зависимост от породата). Агнетата до 3 месеца трябва да живеят под овцете и да се хранят с млякото си. Тогава овцете постепенно се прехвърлят на сено и трева.

На възраст от 3 месеца джуджетата се препоръчват да бъдат ваксинирани срещу най-опасните заболявания (болест на краката и устата, антракс, едра шарка, бяс).

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква