Характеристики на волградската порода овце, плюсове и минуси и отглеждане

Волгоградската порода овце се характеризира с редица характеристики. Тези животни принадлежат към посоката на месо и вълна и са много продуктивни. За да бъде отглеждането им успешно, е необходимо да се осигурят на животните пълна и висококачествена грижа. Тя трябва да включва правилното хранене, предотвратяване на развитието на болести и нападения от вредители. Не е малко важно създаването на подходящ микроклимат в кошарата.

Външен вид и характеристики на Волгоградската порода

Това е фино-вълнена порода овце, която е получена чрез сложно кръстосване. Развъдната работа се извършва в държавното стопанство „Ромашковски“ във Волгоградска област от 1932 до 1978 година. Като основа бяха използвани мастни опашки с груба вълна. Те бяха кръстосани с новокавказки овни и прекоси. Получените хибриди бяха комбинирани с кавказки и грозни породи. Представителите на следващите поколения бяха отгледани „в себе си“, избирайки най-успешните личности.

Авторите бяха изправени пред задачата да създадат порода овце от месо и вълна. В същото време те не отхвърлиха млечните характеристики.

В резултат на развъдната работа е получена порода от фина вълна, която принадлежи към месо-вълнената посока на производителност. Представителите на тази порода са добре развити. Те се отличават с големи размери, ясно изразени месни форми и пропорционална конституция.

Овцете се характеризират с компактно тяло с дължина 70-75 сантиметра. Те имат здрави крака с добре изпълнени бедра. В холката височината на животните достига 68-70 сантиметра. Главата е голяма. Също така, животните се характеризират с масивна шия. Гърбът е плосък, а холката и слабините са широки.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
Овците от тази порода нямат гънки, обаче, в областта на шията може да има бурда. Повечето от женските и мъжките са без рога.

Представителите на тази порода перфектно съчетават изпълнение на месо и вълна. Овцете тежат 110-125 килограма, овцете - 58-65. Представителите на тази порода се считат за ранно узряване. Агнешкото на 7 месеца вече тежи 20-25 килограма. Живото тегло на агнетата за кълцане е 30-35 килограма.

много овце

Кралиците се характеризират с доста висока плодовитост. Тази цифра достига 130-160%. Производството на мляко при кралици с 1 агне е 95-105 килограма. Ако има две агнета, този параметър е 145-150 килограма. Овцете се отличават с доста гъста вълна, която се характеризира с забележимо равномерно кримпване и бял нюанс.Руното има щапелна структура и средна плътност. Външният телбод има предимно малка квадратна форма.

Дължината на козината при женските е 8-9 сантиметра, при мъжете - 9,5-10,5. Мазнината се отличава с леки нюанси - предимно кремави. Средно срязването на вълна от мъжки е 13-15 килограма, от женските - 5,5-6.

Представители на тази порода се отглеждат в района на Волга, в Урал, в централна Русия. Най-доброто разплодно стадо се намира в района на Волгоград. Тъй като животните успешно съчетават характеристиките на месо и вълна, броят на добитъка непрекъснато се увеличава. Днес тя включва 940 хиляди глави. Освен това 98% от стадото е чистокръвно.

Основни положителни и отрицателни аспекти

Предимства и недостатъци
високи параметри на производителността;
съчетание
комбинация от характеристики на месо, млечни продукти и вълна;
силен имунитет;
устойчивост на колебания на времето.
не много високи характеристики на вълната;
суха руна.

Тънкости в поддръжката и грижите

Препоръчва се животните да се държат в топъл хамбар. Това трябва да стане при температура най-малко +8 градуса. Важно е подът да е сух и топъл. Препоръчително е да го направите от дърво. На овцете е трудно да понасят висока влажност и течения, затова е важно да се гарантира, че конюшнята е суха и топла.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
Прекомерната влажност и течения също вредят на здравето и нормалното развитие на тези животни, а качеството на осветлението не е особено важно.

Овцете могат да прекарат много време на пасища. Те са в състояние да се адаптират към студеното време и дори да получават храна под снега. При дъждовно време обаче не си струва да карате овце на пасище. Мократа храна може да провокира храносмилателни смущения.

много овце

хранене

Храненето на животните е лесно. Те могат да ядат различни видове трева, листа, сухи стъбла. Освен това овцете трябва да прекарват по-голямата част от времето си на пасища. През пролетта и лятото, в допълнение към пасищата, се изисква да се хранят домашни любимци с минерали. През есента тревата става по-малко питателна. Затова си струва да въведете в диетата на животните кореноплодни култури, зърнени култури, грах, трици.

През зимния сезон силажът и комбинираните фуражи се използват като основа на храненето. Животните могат да ядат сено през цялата година. Важно е да се гарантира, че овцете пият много. Мястото за паша трябва да се намира в близост до отвор за поливане.

Правила за развъждане

За да получите потомство, 1 агне е достатъчно за 10-15 кралици. Животните достигат полова зрялост на 5-7 месеца. В същото време си струва да разрешите развъждането на овце не по-рано от 1 година. Чифтосването се извършва по време на лов на женски. Продължава 1-2 дни. При липса на покритие следващият лов започва след 2,5-3 седмици.

много овце

Периодът на бременност на овцете е приблизително 5 месеца. Важно е да се гарантира, че през този период животните не се страхуват от нищо. Агнетата най-често се раждат в края на зимата или началото на пролетта. Понякога това се случва и през лятото.

Болести и профилактика

През лятото овцете често се сблъскват с атаки от кръвосмучещи насекоми. Те не само използват животните като хранителен източник, но и снасят яйца в засегнатите райони. За да предотвратите заболяването и да облекчите условията на живот на овцете, трябва да инспектирате. Когато се появят рани, те трябва да бъдат почистени и дезинфекцирани.

Волгоградската порода овце е много популярна сред фермерите. За да имате успех в отглеждането на животни, се препоръчва да им осигурите подходящи грижи.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква