Отглеждане и грижа за черна ряпа в открито поле, как и кога да се засаждат

Много градинари се занимават с отглеждането на черна ряпа. Тази реколта е лесна за закупуване в хранителния раздел на магазина. Но коренната реколта от собствената ви градина е много по-вкусна.

Ястията от репички разнообразяват менюто на дачата. През зимата тя е доставчик на витамини и минерали. Традиционната медицина е натрупала достатъчно рецепти от кореноплодни зеленчуци.

Културата е лесна за отглеждане. Дори неопитен градинар успява в това. За да получите висок добив, трябва да следвате правилата на селскостопанската технология.

отглеждане и грижи

Описание на сорта

Животновъдите предлагат много разновидности на черна ряпа. Те се различават в периода на зреене. Общи признаци:

 1. Растението представлява семейство Кръстоцветни. Роднини: зеле, ряпа, ряпа.
 2. Образува коренова култура през първата година след засаждането. Във втория - баницата.
 3. Заоблена коренова култура расте от 200 до 600 г. Кожата е черна, плътна. Пулпът е бял, сочен. Вкусът е пикантен, понякога остър.
 4. Растението има зелено пенисто разчленени листа.
 5. Семената са малки, тъмни, кръгли.
 6. По отношение на узряването се дели на ранни (40-50 дни от покълване до прибиране на реколтата), средни (50-65 дни) и късни (100-120 дни) сортове.

неопитен градинар

Репичките са непретенциозни. Лесно е да се грижиш за нея. Отличителна черта на сорта е студоустойчивостта. Растението дава постоянно висок добив.

Градинарите предпочитат отглеждането на зимна (късна) нигела. Има по-гъста и остра пулпа. Съхранява добре.

Подготовка на семената

За сеитба можете да използвате закупени семена или да съберете от по-рано отгледана репичка.

сортова характеристика

Получаване на собствен материал

Лятните жители се интересуват как сами да си набавят семена. За да направите това, засадете кореновата реколта от миналогодишната реколта. Тя трябва да е равна, без повреди, със здрава точка на растеж.

Заводът ще пусне дръжка. Тя трябва да бъде вързана. За да се предотврати обривът на зрели семена, се препоръчва да се завърже цветното стъбло с марля. След узряване стъблото трябва да бъде нарязано, изсушено, след което да се намачка.

вземете семена

Отделете остатъците и частиците от стъблото от семената. Съхранявайте в буркан с плътно прилепващ капак. Трябва да се напише годината на прибиране на реколтата: това ще помогне да се избегне засяването на семена, които са загубили покълването си.

Предсеитбена работа

Преди сеитбата градинарят трябва предварително да подготви семената. Как да се процедира:

капак за затваряне

 1. Семената от известни производители са предварително засадени. Не е нужно да правите нищо с тях.
 2. Собствените семена трябва да бъдат тествани за покълване. Изсипете 20 парчета в чаша вода. Разбъркайте.Пълните ще потънат на дъното, празните ще останат плаващи. Пребройте пълното, разделете на 20 и умножете по 100. Това е процентът на покълване. Той определя колко семена са необходими за сеитбата.
 3. Дезинфекцирайте собствените си семена в разтвор на калиев перманганат. Разтворът е тъмно розов.
 4. За да ускорите покълването, накиснете в разтвор на калиев хумат за 30 минути.

Някои градинари за втвърдяване и увеличаване на покълването затоплят семената за 2-3 часа в топъл воден разтвор (40 градуса по Целзий). След това се измиват в студена вода и се сушат.

Правила за засаждане на репички

Чернушка е непретенциозна култура. Лесно е да го отглеждате в градината. Но трябва да знаете селскостопанска технология. Размерът и качеството на реколтата зависи от точното изпълнение на правилата.

непретенциозна култура

Кога да засадим?

Летните жители се интересуват от: пропуснати дати за сеитба, могат ли да засаждат по-късно. Спазването на режима е необходимо, за да се предотврати културата на стрелба. Репичките са култура на кратки дневни часове. С увеличаване на продължителността на слънчевия период, той изхвърля стълбче.

Време на сеитба:

 • Април - ранни сортове;
 • май - ранно узряване;
 • началото-средата на юли - зимата.

Някои градинари помнят: премахнаха чесъна - време е да засадите зимна репичка.

засадете по-късно

Къде да засадим?

Културата обича слънчеви райони с леки плодородни почви. Те трябва да преминават вода и въздух. Струва си да се осигури воден поток: растението обича влажна почва, но не понася овлажняване.

Реакция на почвата: неутрална или леко алкална. Киселината се неутрализира с доломитово брашно, вар или пепел.

плодородни почви

При засаждане във всяко открито поле се изисква да се наблюдава сеитбообращението на зеленчуковите култури. Забранено е засаждането на репички след репички и други кръстоцветни видове. Отлични предшественици са тиквички, краставици, домати, чесън.

Ако няма достатъчно място, се препоръчва да засадите репички като уплътняваща култура за домати, картофи, лук.

зеленчукови култури

Как да засадим?

За да се получи висок добив, растението трябва да се засади по квадратен начин. Разстоянието между съседните дупки трябва да бъде 10-12 см. Ранните сортове се засаждат по-плътно (8 см), а по-късните - по-рядко (15 см).

Препоръчва се да го задълбочите с 2-3 см. Посейте по 3 семена във всяка дупка. Почвата трябва да се поддържа влажна до покълване.

покълване на почвата

Характеристики за грижа

Репичките са непретенциозна култура. Но изисква известни грижи.

определена грижа

изтъняване

Събитието осигурява на градинаря дори големи кореноплодни култури.

Когато 3-4 истински листа за засаждане растат обратно, се препоръчва да се разреждат от първия път. Трябва да се отстрани най-слабото кълнове. Тънка отново след 3 седмици. Най-силният кълн остава в дупката.

истински листа

Разхлабване

Репичките не понасят образуваната на почвената повърхност кора. Препоръчва се разхлабване на градинското легло след дъжд. Процедурата разрушава каналите, през които се изпарява влагата. Запомнете: разхлабването е "сухо" поливане.

разхлабете градината

Поливането

Растението изисква равномерна влага на почвата. Редуването на сухи периоди и поливане води до напукване на кореноплодите.

Ранните сортове изискват хидратация седмично, по-късните - 2 пъти месечно. Поливането се препоръчва сутрин или вечер (когато топлината утихва). Водата не трябва да пада върху върховете. Трябва да се осигури капково напояване.

воден разтвор

Горна превръзка

За ранните сортове са достатъчни 2 превръзки. През зимата - 3. Първото хранене се препоръчва с азот след появата на котиледонови листа. В останалата част от превръзките трябва да се добави минерален комплекс (азот: калий: фосфор). 2 седмици преди прибирането на реколтата, храненето трябва да се спре.

прибиране на реколтата

Репичките оставящи на цвят

Понякога градинарите получават цветя вместо реколтата. Растенията отиват към стрелката. Има няколко причини:

 • неспазване на датите за кацане;
 • прекомерна сухота на почвата;
 • удебелени насаждения;
 • няма плевене;
 • горещо време.

Спазването на правилата за грижа ще избегне цветен цъфтеж.

дати за кацане

Защита срещу болести и вредители

Кореновата култура е засегната от кръстоцветната бълха.За да се борите с него, се препоръчва да напуснете насажденията с пепел или махорка. Става засаждане на ряпа и лук.

За борба със смолите, краищата на хребетите се поръсват с вар или натрошени яйчни черупки. Някои градинари използват инсектициди.

Растението е болно от брашнеста мана, мозайка. Спазването на правилата на селскостопанската технология ще помогне за предотвратяване на заболявания. Понякога е разумно да се използва лечение, съдържащо мед.

болести и вредители

Събиране и съхранение

Репичките трябва да бъдат събрани своевременно. Ранните сортове се изкопават, докато узреят. Препоръчва се да ги съхранявате в отделението за плодове на хладилника. Срокът е 7-10 дни.

Зимната репичка се изкопава в края на октомври преди първите слани. За прибиране на реколтата трябва да използвате вила: те нараняват по-малко корените.

Репичките трябва да се освободят от върховете, да се изсушат на сянка и да се съхраняват в подземен или изба. Понякога контейнерите с култури се пълнят с пясък. Необходимо е да се поддържа влажност от 50-70 процента в помещението: в противен случай корените ще изсъхнат.

съхранение на реколтата

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква