ТОП 30 най-добри сортове касис за Сибир с описание и характеристики

Някои сортове касис се отглеждат специално за Сибир. Такива храсти перфектно се адаптират към кратки горещи лета и не умират в мразовити зими. В допълнение към черната, можете да засадите червена и бяла касис във вашата градина. Всеки сорт има своите положителни страни и изисква минимална поддръжка.

Климатични характеристики на региона

Сибир заема огромна площ - от Уралските планини до Тихия океан. Такъв огромен регион се характеризира с климатично разнообразие. На север има субарктически климат, в центъра - континентален, на юг - горещи азиатски степи.

Сибир се счита за най-студения регион на Земята. Зимите тук са дълги и много мразовити. Пролетта идва късно - снегът се топи само в средата на април. През май въздухът се затопля до 14 градуса по Целзий. В северните райони пролетното затопляне се случва през юни.

Лятото е горещо, слънчево, почти не дъждовно, но кратко. Средната лятна температура е 20-25 градуса. Нощните студове могат да продължат до средата на юни, след това да се оттеглят и да се върнат до края на август. Есента в Сибир е бърза, има бърз преход от лято към зима. В началото на септември температурата на въздуха може да бъде равна на 14 градуса по Целзий, а до края на този месец понякога вали сняг. Вярно, зимата идва в Сибир в началото на ноември.

На какви критерии трябва да отговарят разнообразие от касис за Сибир

Климатът на Сибир не е много подходящ за отглеждане на плодове. Руските животновъди обаче са разработили нови сортове френско грозде, които могат да се адаптират към условията на сухо кратко лято и дълга мразовита зима. За успешното отглеждане на френско грозде трябва да следвате и съветите за грижа за тази култура.

касис за Сибир

Критерии, на които сортът трябва да отговаря за Сибир:

  • устойчивост на замръзване;
  • способността да издържат на резки температурни колебания;
  • отлични вкусови характеристики;
  • устойчивост на гъбични заболявания и атаки на насекоми;
  • бързо узряване на горски плодове;
  • добър добив.

Препоръчителни сортове за Сибир

За този регион са разработени сортове, които перфектно понасят сибирските студове и бързо оживяват през пролетта. Въпреки това, внезапните пролетни студове, въпреки че не влияят на състоянието на пъпките, са способни да съсипят половината от разцъфналите цветя.

големи клъстери

перла

Нарича се още Черната перла. Оттеглена е през 1992 година. Храстите на касиса са със средна височина (до 1,3 метра). Няколко четки с 5-8 плодове на всяка растат на клон. Масата на едно зрънце е 2-3 грама. Възможно е да се съберат 4 килограма реколтата от храста.

брутен

Най-добрата култура, отгледана от руски животновъди. Дава отлични плодове, рядко се разболява, не умира в студено време. Културата е самоплодородна, поради което не се нуждае от опрашващи насекоми. Храстът е със среден ръст, разпространен. Плодовете са сладки и кисели, сочни, с тегло 2,5 грама.

Културата започва активно да дава плодове само 3 години след засаждането. Възможно е да се съберат 4 килограма реколта от едно растение. Плодовете узряват в началото на юли. За зимата е препоръчително да изолирате храстите, въпреки че дори и без подслон, те лесно понасят тридесет градусови студове.

Бери Брутен

Херкулес

Културата е зимостойна, самоплодородна, с късен период на зреене. Храстът е висок, с прави стъбла, не много гъст. 8-12 плодове се появяват на всяка четка. Теглото на един е 1,6-3,6 грама. Кожата е черна, леко лъскава, тънка.

Bagheera

Хибридна култура, отгледана от скандинавски и беларуски сорт през 1994г. Понася мразовитите зими и горещото лято еднакво добре. Храстите са гъсти и се разпространяват, дълги до 2 метра. Всяка четка има 5-8 горски плодове. Реколтата узрява през юли. Възможно е да се съберат 4 килограма плодове от храста.

съкровище

Сорт, отгледан специално за Сибир през 1997 г. Бушът е нисък (до 1,5 метра). Плодовете са овални, средно големи, тежат 2 грама. От храста се събират 3,5 килограма реколта.

Съкровище на Севера

Уралска красота

Червена касис, отгледана от уралските животновъди. Бушът е компактен, не много висок (до 1,2 метра). Ягоди (около 20 броя) узряват на гроздове с дължина до 7 сантиметра. Теглото на един е 1,7 грама. Производителност - 3,5-9,5 килограма на растение.

Култури с червени плодове

Диви сортове червена касис могат да се намерят в сибирските гори. Въпреки това, в летните вили, тези храсти не се вкорениха дълго време. Всички сортове червено френско грозде, засадени в Сибир, са хибридни. Културата, адаптирана към климатичните характеристики на този регион, е получена чрез кръстосването на устойчиви на замръзване диви и южни плодови сортове.

Холандско розово

Добре известен сорт в Западна Европа. Бушът е компактен, висок до 1,5 метра. Това е само плодородна култура с розови плодове, които имат прозрачна тънка кожа. Теглото на един е 1,5-2,5 грама. На една четка могат да се появят до 15 плодове. Възможно е да се съберат до 9 килограма реколта от всеки храст.

Холандско розово

Chulkovskaya

Стар самороден сорт, който перфектно узрява във всички руски региони. Храстът е компактен, със средна височина. 6-8 плода растат на едно гроздово грозде. Теглото на едно малко зрънце е 0,7 грама. Културата понася добре мразовитите зими и летните суши. Плодовете са червени, прозрачни, но леко кисели. Главно се отглежда за консервация.

Йонкер Ван Тетс

Холандски самоопрашващ се сорт, който се появи в Русия през 1992 г. Храстът е висок, с дълги и прави стъбла. На всяка четка се появяват до 10 плодове. Масата на един е 0,7-1,5 грама. Плодовете имат сладък, леко кисел вкус, сочни са, ядат се пресни и консервирани за зимата. Възможно е да вземете до 7 килограма плодове от едно растение.

Ранно сладко

Самородна плодородна култура с ранно плододаване и вкусни сладки плодове. Храстът е нисък, с гъста корона. Плодовете на плодовете са червени, прозрачни, малки, теглото на един е 0,5 грама. Използва се за консервиране и прясна консумация.

ранно сладко

Бялоплодни сортове

За разлика от червената и касиса, бялото френско грозде е много по-сладко и вкусно.Този тип обаче не е много популярен сред летните жители. Въпреки че белите прозрачни плодове правят отлично сладко или сладко. За да получите желе, дори не е необходимо да добавяте желатин към сиропа, тъй като в плодовете има толкова много пектин. Ароматното вино и ликьори се приготвят от плодове от бяла касис.

Minusinskaya бял

Степен, отгледан през 2005 г. Втулки - къси, компактни. Плодовете са средни, теглото на един е 1,5 грама. Производителност - 6,5 килограма на растение. Плодовете са сладки, леко кисели и имат големи семена.

Бял Потапенко

Сорт, отгледан за района на Сибир през 1991 г. Храст със средна височина (до 1,5 метра), леко разпространен. Четки - дълги 5 сантиметра. Плодовете са малки (0,5 грама), но сладки. От един храст се събират до 2 килограма реколта.

бял потапенко

Най-сладките сортове

Сред огромното разнообразие от касис можете да изберете най-сладките сортове. В плодовете на такива култури съдържанието на захар е 10-12 процента. Поради своите отлични вкусови характеристики, сортовете сладка касис се отглеждат за консумация или консервиране. Популярни сортове: Bagheera, Triton, Green Haze, Nina, Selechenskaya-2.

тритон

Развъден в Швеция, той е идеално адаптиран към мразовитите зими. Храстът е висок, но не се разпространява. На една четка, с дължина от 7 до 12 сантиметра, растат 6-13 плодове. Масата на един е 0,9 грама. Самородовата култура започва да дава плодове само 3 години след засаждането. От храста се събират 3,5 килограма реколта.

Устойчиви на болести и вредители сортове

Прахообразната мана и петна по листата (септория и антракноза) се считат за често срещани заболявания на касиса. При благоприятни условия за развитие на болести можете да загубите половината, а понякога и цялата реколта. Животновъдите са разработили нови сортове касис с отличен имунитет. Такива култури добре понасят тежки зими, бързо се съживяват и дават плод, не се страхуват от основните врагове на храста - бъбречната акара и жлъчната листна въшка. Популярни сортове: Binar, Selechenskaya, Titania.

плод в кофа

Binar

Зимоустойчива култура със средно големи плодове (до 1,4 грама). Храстът е висок и компактен. Всеки грозд, дълъг 4-8 сантиметра, отглежда 5-7 плодове. Културата рядко страда от брашнеста мана, антракноза и не се повлиява от бъбречни акари.

Най-добрите едроплодни сортове

Много летни жители предпочитат да отглеждат едроплодни касис. Плодовете на най-добрите сортове едра касис са едри, сочни, сладки с лека киселинност. Масата на един е от 2 до 8 грама.

енергичен

Културата се отглежда от животновъди, особено за отглеждане в Западен и Източен Сибир. Това е хибридна култура, перфектно адаптирана към мразовитите зими и кратките лета. Храстът на сорта е жизнен, разпространен, нисък (до 1,5 метра дължина). Един тънък грозде расте от 6 до 12 големи плодове. Реколтата може да бъде събрана в края на юли и до средата на август.

Енергичен в ръцете

Титания

Сортът, отгледан от шведски животновъди, се появява в Русия през 90-те години. Повдигнат храст с прави дълги стъбла. Височина - 1,5 метра. Започва да дава плодове през юли. На всяка четка растат до 20 плодове. Масата на един е 4 грама.

Selechenskaya-2

Храстът е компактен, с прави издънки, дълъг 1,9 метра. Във всяка четка се образуват до 14 плодове, теглото на една е 4-6 грама. Плодовете са едри, сладки, ароматни, сочни.

пигмей

Сортът е отгледан едва през 1999 година. Короната на храста не се разпръсква, издънките растат нагоре и достигат дължина от почти два метра. Плододаването се появява в края на юни и продължава до средата на юли. Това е самоопрашваща се култура. Всеки клъстер дава 10-12 плода. Плодовете са едри, сладки, теглото на един е 5-7 грама. Възможно е да се съберат 5,5 килограма реколтата от всеки храст.

Dobrynya

Сортът се появява едва през 2004 г. Храстите са изправени и ниски. 7-10 плодове се появяват на всяка четка. Масата на един е 5 грама. От храста се събират 2 килограма реколтата.

касис Добриня

Ранно узряване на сортовете

Ранните сортове узряват в края на юни и началото на юли. Такива сортове бързо оживяват след замръзване, цъфтят в средата на май. При пролетни студове до 50 процента от цветята умират.

лама

Сортът е познат от 1974 г. Храстът е плътен, компактен, висок. Плодовете на плодовете са средни по размер, теглото на един е 1,1-2,4 грама. От храста се събират до 2,5 килограма реколта.

Подарък за куриози

Сорт за ранно узряване, получен през 2004 г. Храстът има ниски, прави стъбла. Плодовете са едри (с тегло 1,9-3,6 грама), сладки и кисели, с малко количество семена. Тази самоплодна култура дава отлични плодове, рядко се разболява.

подарък на Curios

Ника

Ранен сорт със средно голям храст. Плътността на короната е средна. Гроздовите гроздове са къси (до 4 сантиметра). Плодовете са едри, тежат 2-4 грама. Самородна плодородна култура. Понася мразовитите зими и летните суши.

Средносезонни култури

След ранната касис узряват сортовете от средния сезон. Периодът на плододаване е от средата на юли до средата на август. Плодовете се консумират пресни или консервирани за зимата.

Рита

Самороден сорт, отгледан специално за Сибир. Храстът е висок, с прави дълги стъбла, гъста зеленина. Четките са дълги 6,5 сантиметра, всяка от които расте до 7 плодове. Масата на едно зрънце е 2-4 грама.

специална оценка

Altayanka

Храст - полуразпръскващ се и средно голям. Плодовете са със среден размер (тежат 1,1-1,6 грама). Възможно е да се берат 3,8 килограма от реколтата от едно растение.

Сортове за късно узряване

Късните сортове узряват през август и дават плодове до средата на септември. Растенията са зимноустойчиви, имат приятен вкус, сладко-кисели плодове. Вярно е, че сортът септември, въпреки че дава плодове преди първата слана, обаче има кисели плодове. Плодовете на тази касис се използват за консервация. Има и други сортове с късен период на зреене: Мила, Хармония.

Мила

Отличителна черта на този сорт е самоплодородието и големите плодове. Храсти - ниски (до 1 метър), разпространяващи се. Масата на едно зрънце е 2,5-4,5 грама. Можете да съберете 3,5 килограма от реколтата от храста.

големи плодове

Съвети и трикове за засаждане и отглеждане

Касисът може да пусне корени на всяка почва, но е препоръчително веднъж годишно да наторявате почвата с органични вещества и минерали. Културата не обича кисела и блатиста почва. Ако почвата е твърде глинеста, можете да добавите малко пясък, компост, суперфосфат и калиев сулфат. Киселинността на почвата се намалява с вар, дървесна пепел или доломитово брашно.

Как и кога да се засади

Препоръчително е да засадите касис на слънчево място, в югозападната страна на площадката. Храстите на тази култура понасят леко засенчени места, но в пълна сянка те започват да болят много и плододават слабо.

Можете да засадите млади стъбла в земята през пролетта (в края на април) или в началото на септември (3 седмици преди началото на първата слана). Първо, трябва да подготвите място за засаждане на разсада. Малка дупка е изкопана в земята, дълбока 50 сантиметра. Изкопаната почва се смесва с изгнил компост (кофа) и минерални добавки (50 грама суперфосфат и калиев сулфат).

растат на студа

По-добре е да купите разсад в специална детска стая. Младите растения трябва да са не повече от една година, а височината им трябва да бъде 40 сантиметра. Стъблата трябва да имат пъпки. Разсадът трябва да има здрави корени с дължина 20 сантиметра. Преди засаждането корените на храста се поставят за един ден в разтвора на Корневин (за стимулиране на растежа).

Разсадът се потапя косо върху оплодената почва, покрита с останалата почва. Почвата е тампонирана, полива се с 8 литра вода. Земята около храста е мулчирана с дървени стърготини.

Ние осигуряваме правилна грижа за храстите

При добра грижа храстите ще дават плодове добре и рядко се разболяват. Препоръчително е да поливате храстите през периода на цъфтеж и образуването на яйчници в сух сезон. Тази техника почти ще удвои добива. Налейте до един литър вода под един храст.

Всяка година през есента, след падане на листата, се извършва подрязване.Клонките се съкращават, изтъняват. През пролетта, преди счупване на пъпки, се отстраняват сухите и болни леторасти. Всяка година няколко стари клона се отрязват напълно, оставяйки едногодишни или двугодишни. Отрязвайки стари стъбла и оставяйки млади, те подмладяват храста.

правилна грижа

Когато настъпи периодът на цъфтеж, летните жители нямат нужда да се притесняват от опрашването на насекомите. В крайна сметка повечето от новите сортове са самоплодни. Касисът цъфти в средата на май и често пада под пролетни студове, поради което половината от реколтата загива.

Зрее, в зависимост от сорта, от юни до август. Разликата във времето на зреене е две седмици. Плодовете се берат веднага щом узреят.

За предотвратяване на заболявания храстите се напръскват с фунгициди, разтвор на меден сулфат, 8% урея. Колоидната сяра и тинктурата от чесън се използват за борба с вредители. За зимата храстите се огъват към земята и се покриват с агрофибър.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква