Описание на черно грозде, култивиране и сортове Кишмиш

Черното грозде Кишмиш е търсено от много години. Не е трудно да се отглежда трапезен сладък сорт с малки, невидими семена в умерен климат. Кишмиш включва - флавоноиди, витамини А, С, фолиева киселина, захароза, глюкоза, фруктоза, фибри, минерали, етерични масла, хлорофил, квертецини. Калорично съдържание 400 kcal на 100 g продукт.

Произход на сорта

Кишмиш означава „сушено грозде“ от персийски. Споменава се през 13 век. Родината му е Централна Азия и Близкия Изток, той се появи заедно с тюркските племена. Животновъдите забелязаха, че в него няма кости или има много малко от тях и създадоха нови сортове на базата на Кишмиш. Има и бял, червен, розов кишмиш.

Описание и характеристики на черното грозде Кишмиш

Гроздето от този сорт е средносезонно, трапезно. Храстът е жизнен, дължината на лозата е до 2-2,5 м. Листата му са средно големи, силно разчленени, трилистни, тъмнозелени. Цветята са бисексуални, изумруден оттенък. Плодовете узряват 3 месеца след началото на цъфтежа.

Гроздовете от сорта Кишмиш са цилиндрични, плътни, тежат 300-700 г. Плодовете не са много едри, овални, удължени в горната част и леко сплескани в долната част. Едно зрънце има маса 2,7-3 g, тъмно синьо със сив восъчен цъфтеж. Пулпът е сочен. Вкусът е деликатен, плодов, с високо съдържание на захар, 22-27%.

Тъмният Кишмиш се използва в свеж, изсушен вид, компотите се правят от горски плодове, стафидите са в търсенето на печива.

грозде Кишмиш

Предимства и недостатъци

Kishmish има редица предимства:

  • горски плодове не съдържат семена;
  • носи голяма реколта - 250 ц / хектар;
  • можете да транспортирате четки на дълги разстояния;
  • лесна за грижа, подобно на други сортове;
  • горски плодове не се напукват при дъждовно време;
  • използва се за приготвяне на вина, сушени плодове, безалкохолни напитки.

Недостатъците на сорта са непоносимост към ниски температури, податливост на болести - оидимум, антракноза и атаки на вредители - оси, листни валяци. След узряване плодовете трябва да бъдат отстранени незабавно, в противен случай те ще загубят вкуса си.

монета върху грозде

Функции за отглеждане

Те вземат предвид времето и избират правилното място за сорта грозде.

Период на засаждане

Гроздето от Кишмиш се засажда през есента или пролетта, в студени райони се препоръчва да се прави това през пролетта. През лятото кореновата система ще се укрепи. На юг този сорт може да бъде засаден през есента.Закупуват материал за засаждане в специализирани магазини, разсадници, където има гаранция.

Подготовка на сайта

Място за многогодишно растение се избира свободно, незасенчено, защитено от вятъра. Най-добрият вариант е юг, югозапад с лек наклон.

сюжет подготвен

Пясъчните глинести, глинести, черноземни, кестенови почви са подходящи за сорта Кишмиш. Площадката се изкопава предварително и се въвежда хумус - 3-4 кг на 1 кв. м и суперфосфат - 100 г на 1 кв. м. В киселата почва се добавя фосфоритно брашно, към глинестата почва се добавя едрозърнест пясък.

Процес на засаждане

Гроздовите храсти се засаждат на разстояние 2,5 м, между редовете - 3 м. Корените на разсад се нарязват, поставят се във вода за 1-2 дни.

Първо, изкопайте дупки с размери 80 х 80 см. На дъното се полага дренаж от чакъл. Земята се смесва с изгнил оборски тор, суперфосфат, калиева сол. Разсадът е инсталиран, поръсен с пръст, оставяйки 2 очи над повърхността. Вода с помощта на две кофи на храст. Слагат специални опори - стълбове с опъната тел. Почвата е мулчирана със слама, изгнили дървени стърготини.

яма за кацане

Специфична грижа за растенията

През май отглежданата гроздова лоза се връзва, през юни - прищипва се, издънките се отстраняват. През юли прищипете върховете. Кръгът на почти ствола е изчистен от плевели, разхлабен. Втулката се оформя по различни начини - под формата на втулка на вентилатора или формация върху пергола. Слабите, болни, замразени издънки от сортове грозде се отстраняват през пролетта.

Поливане и торене

Силното поливане не е необходимо за Кишмиш. На всеки 4 дни са необходими 2-3 кофи вода за разнообразен храст. По-добре е да приложите капково напояване. Полива се през пролетта преди и след цъфтящи издънки, по време на активен растеж. Не поливайте 2 седмици преди прибиране на реколтата.

Преди вегетационния период под гроздовия храст се прилагат азотни торове, а след това фосфорно-калиеви торове. През есента не се изисква азотно торене на гроздето, въвеждат се органични вещества, а след това сложни минерални смеси.

синя кофа

Подготовка за зимния период

През есента лозата се подрязва. Образуването на сорт храст предполага 8-10 издънки на линеен метър. Оставете поне метър между ръкавите.

След отстраняването на плодовете и подрязването преди настъпването на студеното време, храстите се третират с разтвори от желязо и мед. Падналите листа се отстраняват.

За да се предпази от студено време, лозата се връзва и полага в изкопани окопи на дълбочина 20 cm.

Поръсете с почва, като направите могила от 30 см или използвайте агрофибър и създайте балдахин от клони. Освен това можете да използвате слама, царевични стъбла.

резитба за зимата

Описание на болести и вредители

Гроздето често е заразено с болести. За профилактика е необходимо да напръскате храстите с течност Бордо или да вземете "Ridomil Gold". Множество - три пъти на сезон. Това се прави през есента, след като листата са паднали, в ранна пролет преди счупване на пъпки, през вегетационния период, когато леторастите достигнат 12-15 cm.

оидиум

Брашнестата мана се появява отначало като малки бели петна по пъпките. Тогава се образува бял цъфтеж, превръщащ се в кафяви петна с неправилен сив разцвет и мухлясала миризма. Съцветия спират да растат, пресъхват, падат. Ако са засегнати плодовете, те се спукват, втвърдяват и гният. Лозата се обработва преди и след цъфтежа. Повторете след 20 дни и в началото на август. Препарати за оидиум - колоидна сяра, "Stroby", "Vectra", "Tilt".

Oidium върху горски плодове

плесен

Гъбичните спори покълват при мокро време. Листата и вените имат жълти мазни петна. От долната страна има сив пух, след това отива към пъпки, цветя. Плодовете стават кафяви, пукат се и се оттичат от сок. Храстите трябва да се проветряват, засегнатите части трябва да се изгорят, да се обработят с фунгициди - меден оксихлорид, "Poliram", "Thanos", когато се появи гъбичка и за профилактика.

Вредители

Гроздето обича гроздето. Храни се с яйчници, плодове.Когато се появи, е необходимо лечение с инсектициди.

За да се предпазят сочните плодове от нахлуването на оси, те се прогонват с дим или се поставят специални торбички на всеки куп. Поставете очила с капани с отровна стръв. В някои случаи се използва химическо третиране.

гроздова ролка

Събиране и съхранение

Минималната реколта от кишмишки плодове може да се получи за една година. Събирайте четките в сухо време, в края на август, началото на септември. Плодовете се съхраняват при температура от + 1 ... + 3 C на тъмно и сухо място с добра вентилация. Те държат гроздовете на рафтове от слама или в кутии.

Сортове черен кишмиш

Kishmish има няколко разновидности с отличен ягодов вкус и имунитет.

черни стафиди

Черен пръст

Второто име е Черен пръст, отглеждан в Израел. Сортът се отличава с удължени едри плодове с дължина до 3 см, с тегло до 14 гр. Гроздовете му са 1-1,5 кг. Кожата е твърда. Има имунитет срещу болести, издържа на слани до -20 В. Вкусно, съдържание на захар 20%. След началото на вегетационния сезон той узрява за 150 дни.

Черен изумруд

Нарича се Черен изумруд. Ранен сорт, американски. От началото на вегетационния период плодовете узряват след 105 дни, в края на юли. Букети с тегло 400-600 g, плодове 3-6 g с гъста каша. Четките тежат 500 г. Добивът й е много висок, но не е устойчив на болести. Температура на трансфер -23 ОТ.

големи гроздове

Черен султан

Произведено от хибридите Glenoru и Talisman. Ранен сорт, узрява 120 дни след счупване на пъпки. Бушът е енергичен, не се изисква опрашване, гроздове с тегло до 700 гр. Плодове с плодов аромат 2-5 г. Съдържанието на захар в сорта е до 24%. Издържа на студове до -25 В. Има имунитет към мана, сиво гниене, брашнеста мана.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква