Описание на предимствата и недостатъците на сорта череша Харитоновская и характеристиките на добива

Има много разновидности на черешова череша, които могат да се отглеждат в домашни градини. Но, за съжаление, не всички от тях отговарят на изискванията на градинарите, някои от тях не са много продуктивни, докато други са твърде капризни или дават малки и кисели плодове. Но всичко това не се отнася за сорта череша Харитоновская - резултатът от работата на специалисти от Всеруския изследователски институт, наречен на В.И. И. В. Мичурин. Културата се оказа в процеса на кръстосване на череши от 2 популярни сорта - Алмаз и Жуковская и взе най-добрите качества от своите „родители“.

Описание на сорта

Cherry Kharitonovskaya - ниско дърво, височината на което не надвишава 3 метра, плододава в големи, кръгли, тъмночервени плодове с нежна пулпа и тънка кожа. Вкусът на плода е силно изразен, сладък, с приятна киселинност.

При черешите стръкът е къс, може лесно да се отдели от клонката, но е по-трудно от самото зрънце, прикрепен е към самия костилка. Но пулпата лесно напуска семето.Описанието на сорта посочва Харитоновката като частично самоплодородна. За да получавате редовно добра реколта, трябва да изберете череши от сродни сортове с високо междуопрашване като съседи за нея. Започва да дава плодове още на третата година след засаждането.

Засаждане и заминаване

Препоръчва се засаждане на разсад Kharitonovka в южните райони през септември-октомври, а на север е по-добре да планирате това събитие през април. Обикновено един сезон е достатъчен, за да може един кълн да се вкорени добре.

харитоновская череша

Културата се нуждае от грижи, но ако вземем предвид някои от характеристиките, това няма да създаде много проблеми.

приземяване

Препоръчва се да подготвите дупката за засаждане поне 4 седмици преди засаждането. Трябва да се помни, че черешката на Харитон има обемна корона, сферична, тя се нуждае от пространство. Разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко три метра.

Ако почвата е подкиселена, препоръчително е да я калцирате предварително.

Засаждането става съгласно следния алгоритъм:

 1. В дупката е монтирано колче.
 2. На дъното се излива слой от смес от почва, извлечена от ямата и изгнил компост или хумус.
 3. Разсадът се поставя на куп по такъв начин, че след засаждането на кореновата яка е на 2-3 см над нивото на земята.
 4. Корените трябва внимателно да се изправят.
 5. Ямата е запълнена с останалата почва с органична материя.
 6. Почвата в ямата се уплътнява, така че да няма празни участъци в близост до корена.
 7. Младо дърво трябва да се полива добре.
 8. Районът около багажника е мултиран, за това можете да използвате торф или хумус.

засаждане на череши

Процесът на засаждане завършва с обвързване на разсада на колче.

тор

През първите няколко години след засаждането на череша тя не се нуждае от торове: получава достатъчно хранене от торенето, положено в засаждането.

На третата година могат да се прилагат торове, но без прекомерно усърдие:

 • излишните торове намаляват устойчивостта на замръзване на растението;
 • достатъчно е да нанасяте органична материя под корена веднъж на 3-4 години, по-добре е да направите това по време на есенното копаене на почвата около багажника;
 • на всеки 5 години дървото се храни с тебешир, липа, доломитово брашно.

харитоновская череша

За плодно дърво е полезна инфузия от пилешки тор - 1 литър тор на 20 литра вода, вливана в продължение на 3-5 дни. Горната дресировка трябва да се въведе след поливане, за да не изгори засаждането.

Поливането

Първоначално разсадът се полива ежедневно, но постепенно той се вкоренява и ще бъде възможно да се премине към режима веднъж на 14 дни. Възрастните череши се поливат не повече от 4 пъти през сезона, но това трябва да се прави обилно. По-удобно е да копаете бразди около дървото на половин метър от ствола и да наливате вода в тях.

резитбата

По време на засаждането горната част на дървото се отрязва на височина 80 см, което води до появата на нови издънки. Черешите трябва да се подрязват всяка година, преди пъпките да започнат да цъфтят. Ако градинарят закъснява с процедурата, тогава е по-добре да го отложите до следващата година.

черешова резитба

Kharitonovka може да расте много широко, така че издънките, които сгъстяват короната, трябва да бъдат премахнати, същото се отнася и за клоните, които проникват и растат навътре.

На следващата година след засаждането издънките се отрязват до 30% от общата дължина. И е по-добре да премахнете напълно долните издънки, както и болни, изсушени, повредени клони. Резените трябва да се обработят веднага с var.

Контрол на вредителите

Много овощни дървета са податливи на инфекция с кокомикоза, но това не се отнася за сорта Харитоновская, има повишена устойчивост. Останалите гъбички могат да заразят черешите, така че си струва да се погрижите за профилактика - да копаете почвата през есента, да покриете багажника с вар.

харитоновская череша

Предимства и недостатъци на храсталака череша

Тази култура има много предимства:

 • дава голям добив на плодове с добър вкус;
 • устойчиви на болести;
 • не изисква сложна поддръжка.

Ако говорим за недостатъците, тогава има малко от тях - Бери има голяма яма, а дърветата в някои региони замръзват.

Когато в градината или лятната вила няма достатъчно храстовидно плодово дърво, което не е просто украшение, а източник на вкусни, сочни плодове, тогава спокойно можете да засадите Харитоновская череша.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква