Описание и сортове на Брянско ябълкови дървета, правила за засаждане и грижи

Брянското ябълково дърво е чест посетител на овощните градини на централна Русия. Резултатът от усърдната работа на брянския селекционер беше преди всичко похвала. До 3 вида от един и същ сорт и всеки от тях е добър по свой начин. Непретенциозно, плодоносно дърво отдавна е намерило път към сърцето на запален градинар. Достатъчно е да покажете малко внимание на това растение и то ще благодари на собственика с безпрецедентна реколта.

Как се отглежда сортът Брянско

Дървото е отгледано от селекционера А. И. Астахов във Всеруския изследователски институт на Лупин. Ученият беше изправен пред задачата да създаде разнообразие от ябълкови дървета, които са устойчиви на болестта краста. Прекосявайки популярния сорт Winner с хибридното ябълково дърво SPO 523, селекционерът постигна положителен резултат. Сортът се оказа плодотворен, а полигените и гена Vm, въведени в структурата на растението, укрепиха имунитета на ябълковото дърво.

Предимства и недостатъци

Непретенциозният сорт може да се похвали с много предимства, но за да се отглежда успешно плододаващо дърво, е необходимо да се вземат предвид дребните недостатъци на растението.

Предимствата на сорта:

  1. Дървото успешно се съпротивлява на много болести.
  2. Ябълковото дърво е издръжливо, лесно понася зимния студ.
  3. Плодовете се държат на клоните до периода на прибиране на реколтата.
  4. Дървото дава първите си плодове вече 3-4 години след засаждането.
  5. Вкусът на ябълки ще зарадва дори и най-изкусните градинари.

Недостатъци на сорта:

  1. В резултат на дълъг период на съхранение структурата на плодовете се променя - кашата става рохкава. В същото време вкусът на ябълките остава същият.
  2. При недостатъчна грижа плодовете са засегнати от гниене.

ябълково брянско

Сортове и характеристики на сортовете

Александър Иванович Астахов създаде 3 сорта на Брянската ябълка. Всеки от тях е привлекателен по свой начин.

алое

Сортът е получен в резултат на кръстосване на хибрида SR 0523 и ябълковото дърво Winner, обичано от много градинари. Среден размер и компактна заоблена корона придават на дървото чист вид. Изправените му издънки се втурват нагоре, но постепенно образуват тъп ъгъл с багажника. Светлозелени, големи листа са леко извити.

Непретенциозно растение е отзивчиво към добрите грижи. Всяка година ябълковото дърво носи реколта от ярки сладки и кисели ябълки.Плодовете не могат да се нарекат едри, размерът им достига 200 г. Сочната, хрупкава каша на плода има плътна текстура. Уникалният аромат, изравнената форма и яркият пурпурен цвят правят сорта разпознаваем.

Реколтата може да бъде събрана още през септември. Ако спазвате правилата за съхранение, алените ябълки лежат до пролетта. Фиданките не трябва да се поставят в низини, тъй като при ниски температури скелетните клони на дървото могат да замръзнат.

ябълково брянско

златист

Зимен десертен сорт се появи в резултат на кръстосването на легендарната Антоновка с също толкова известното ябълково дърво, наречено Golden Delhi. Устойчив, бързорастящ, зимноустойчив сорт редовно радва стопаните с реколта, но за разлика от червената брянска ябълкова дървесина има периодично плододаване. Първата реколта може да се види вече на петата година след засаждането. Дърветата със среден размер имат гъста, буйна корона. Извитите клони на ябълковото дърво образуват прав ъгъл с багажника.

Едрите ароматни плодове потвърждават напълно името. Невъзможно е да се погледне равнодушно на златна, лъскава ябълка. Тъмните петънца блестят изпод кехлибарената кожа на продълговатия плод, а пикантният аромат буди спомени за ориенталски сладки. Теглото на ябълките варира от 180 до 250 г. Ако се спазват правилата за съхранение, плодовете могат да лежат безопасно до май.

ябълково брянско

розов

Основната разлика между сорта и другите сортове на Брянската ябълкова дървесина е способността да растат и плододават безопасно при неблагоприятни условия. Прекрасно продуктивно растение, то расте бързо и не изисква много поддръжка. Ябълковото дърво успешно се противопоставя на гъбични заболявания.

Компактната, заоблена форма на дървото изглежда много декоративно. Реколтата узрява през септември. Продълговатите, заоблени ябълки имат уникален сладко-кисел вкус. Ароматните плодове се съхраняват до декември.

Описание на културата

Зрело дърво достига 5 м височина. Ябълковото дърво принадлежи към раннорастящите, високодобивни сортове. Непретенциозното дърво е работило добре.

Външни параметри

Средно едро ябълково дърво се отличава с изправени издънки. Клоните се втурват нагоре, кората на издънките е гладка. Издънките са украсени с големи, леко набръчкани листа.

ябълково дърво bryanskoe

Височина на дървото и ширина на короната

Възрастно дърво достига височина 5-7 м. В зависимост от размера и възрастта на ябълковото дърво, короната на растението се разпространява на ширина 4-6 m.

Годишен растеж

Брянската красавица расте бързо. Всяка година височината на ствола се увеличава с 55-70 см, но ако дървото е засадено на сенчесто място, растежът ще бъде по-скромен.

добив

Едно от основните предимства на брянската красота е нейният висок добив. Дървото дава голям брой плодове всяка година. Дори дърво на средна възраст може да произвежда повече от 200 кг ябълки на сезон.

Самоплодородие и опрашване

Сортът не се нуждае от опрашване, което означава, че може да направи, без да е в съседство с други ябълкови дървета. Растението принадлежи към групата на самоплодните дървета.

ябълково брянско

Оценка на дегустация на Apple

Оценка от 4,8 от 5 показва отличния вкус на плодовете. Десертните ябълки се отличават с изискан аромат, сладко-кисел вкус и богати на витамини. Ябълките е добре да се ядат пресни. Освен това от плодовете се правят сокове, конфитюри, вино и консерви.

Устойчив на минусови температури и суша

Сортът е устойчив на капризите на времето. Ябълковото дърво може да издържи на 35-градусови студове без да навреди на здравето и да се чувства чудесно през сухо лято. Ако обаче растението е засадено на ниско място, разсадът може да замръзне.

Болест и имунитет срещу насекоми

Растението има добър имунитет и е по-малко вероятно да страда от заболявания, отколкото други представители на културата. За съжаление, ябълковото дърво често е хванато от плодно гниене.

ябълково брянско

Съвети за засаждане

Здравето и производителността на едно ябълково дърво зависи от спазването на правилата за грижи и засаждане на растението.

Подготовка на разсад

Препоръчително е да натопите корените на 1 или 2-годишен разсад в питателна каша, направена от глина, вода и оборски тор.

По този начин те осигуряват допълнително хранене и защита на корените на младите дървета.

График и схеми

Ябълките се засаждат през пролетта или есента. Пролетното засаждане трябва да се извърши рано преди счупването на пъпките. През есента дървото се засажда в края на септември. Крайният срок е началото на октомври. Ябълковото дърво трябва да има време да се вкорени и да се адаптира към новите условия преди настъпването на замръзване. Разстоянието между разсада трябва да бъде най-малко 5 m, а между редовете трябва да се остави коридор от 5-6 m.

модел за кацане

Процедурна технология

Дървото се засажда на слънчево и сухо място. За засаждане се изкопава дупка с размери 100х100 см, дълбочина 70 см. По-добре е да подготвите дупка за засаждане 2 месеца преди засаждането.

Ямата трябва да се напълни с торф, хумус, пепел и фосфор-калиеви торове.

Разсадът е поставен така, че кореновата яка да остане над земята. Дупката се запълва с почва, почвата се уплътнява малко и около багажника се прави жлеб. Засаденото дърво се полива и мулчира с 15 см слой дървени стърготини или малки стърготини.

Отглеждане на ползотворна градина

Познаването на селскостопанската технология ще помогне дори на начинаещ градинар да постигне не само завидна реколта, но и да запази ябълковите дървета в здраво състояние.

Редовност на поливането и торенето

През първите месеци от живота разсадът се нуждае от по-често поливане. През летния период растението се навлажнява поне 7 пъти. В следващите години е достатъчно да поливате ябълковото дърво 4-5 пъти на сезон. Всяко дърво трябва да приема 6-7 кофи вода.

поливане на ябълковото дърво

В ранните години не е необходимо да се хранят дървото, то има достатъчно храна от ямата за засаждане. В следващите години ябълковото дърво се подхранва с органични и минерални торове.

Как правилно да боравите с дърво

Пръскането с химикали се извършва в началото на пролетта. През останалото време болните плодове и листа се събират на ръка и се унищожават.

Подрязване и оформяне

За да не расте короната и да стане твърде гъста, е необходимо да се подрязва. Повредените или отслабени издънки се безпощадно отстраняват. От втората година основното стъбло на растението се подрязва. Това се прави за увеличаване и развитие на страничните клонове.

подрязване на ябълки

Мулчиране и зимуване

Когато подготвяте дърво за зимата, то трябва да се пръска, за да го предпази от вредители. Тогава корените на ябълковото дърво се изолират с торф или хумус мулч.

Характеристики на плододаването

Въпреки непретенциозния си характер, плододаващото дърво се нуждае от грижи.

синхронизиране

Ябълковите дървета започват да дават първите си плодове бързо. Вече 4-5 години можете да изчакате реколтата.

цъфтеж

Брянската ябълкова цъфти през май. Ако дървото расте в южните краища, първите цветя ще се появят в последните дни на април.

ябълково брянско

Узряване на плодове

Както всички представители на зимните сортове, брянските красавици дават реколта в края на септември.

Продължителност на съхранението

Гарантираният срок на годност на плодовете е до последните дни на декември. Ако се спазва температурния режим, ябълките могат да лежат до пролетта.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква