Причини и симптоми на кафяво петно ​​на ябълково дърво, как да се справим с химически и народни средства

Кафяво петно ​​се появява на различни растения; В сравнение с късната болест болестта не е толкова сериозна. Ако се създадат всички условия за развитието на кафяви петна, половината от реколтата ще умре.

Какво представлява ябълковата филостистоза?

Филостикозата или кафявото петно ​​е гъбично заболяване. Микроорганизмите в процеса на дейност създават кафяви петна по листата на ябълковото дърво. Вероятността от развитие на филостистоза върху ябълкови дървета се увеличава в средата на лятото. В региони с топъл климат можете да забележите появата на кафяво петно ​​в края на май; на такива места овощните дървета страдат най-много от болестта.

Причини за появата на кафяви петна по листата на едно дърво

Те са разделени на две групи:

 • вътрешен;
 • външен.

В първия случай заболяването възниква в резултат на отслабването на тялото. Различни гъбички от рода Phyllosticta са външни фактори за развитието на кафяви петна. Освен това, кафяво петно ​​се среща не само върху ябълки, но и на круши и дюли.

Патогенът започва да се развива, когато настъпят подходящи метеорологични условия. Отвън трябва да е топло и висока влажност.

Зимата не е страшна за гъбичките, тъй като те спокойно могат да изчакат студения сезон, за да заразят възможно най-много насаждения с нова сила в следващия сезон.Късната светлина и кафявото петно ​​не могат да съществуват помежду си в едно и също растение.

кафяво петно

Знаци и симптоми

В средата на май листата на ябълковото дърво са покрити с малки петна. С течение на времето те се размазват и придобиват кафяв оттенък. Петната имат кафяв ръб. В края на лятото средата на петното се изсветлява. Листната плоча става тънка и покрита с черни пикнидии. В региони със студен климат развитието на симптомите се наблюдава по-късно. Въпреки факта, че болестта не е толкова активна, инфекцията не напуска дърветата.

Препарати за защита

Пръскането с фунгициди или антибиотици ще помогне за решаването на проблема. Има много лекарства, които се борят не само с филостистозата.

кафяво петно

"Raek"

Лекарството съдържа активната съставка дифеноконазол. Предимства на фунгицид:

 • ефект след първото приложение;
 • бързо проникване в растението;
 • осигуряване на защита за дълго време;
 • забавя образуването на спори, което прави покълването им невъзможно.

Raek е представен под формата на течност. 2 кубчета лекарства се разреждат в 10 литра вода.Ябълково дърво, болно от кафяво петно, се пръска по време на счупване на пъпки. Процедурата на лечение се повтаря през периода на уплътняване.

Лекарство Раек

"Fitolavin"

Можете да се преборите с филостистозата с друго също толкова ефективно лекарство - "Fitolavina". Това е антибактериално средство с фунгицидни свойства. Активната съставка е фитобактериомицин.

Основното предимство на "Fitolavin" е широк спектър на действие, но има и недостатък. В резултат на употреба лекарството се натрупва в растения и дървета. Ето защо се препоръчва да се прилага, ако инфекцията е достигнала голям мащаб. Пръскането се извършва много преди прибирането на реколтата.

Фитолавин лекарство

"Stroby"

Лекарството за борба с филостистозата е включено в групата на стробилурините. Предимства на фунгицид:

 • действа системно;
 • равномерно разпределен по целия лист;
 • течността по листата не се отмива от дъждове;
 • продължава да работи с температурни спадове;
 • унищожава гъбички и други патогени.

Лечението на кафяво петно ​​върху ябълкови дървета с това лекарство може да доведе до отрицателни последици за човек. Директният контакт с кожата и вдишването на пари води до развитие на алергични реакции. Ако е необходимо да се лекува ябълкови дървета от кафяво петно, се препоръчва да се редува "Строби" с други препарати. По този начин ще бъде възможно да се избегне появата на устойчивост на гъбите.

Лекарство Строб

Фунгицид „Но“

"Но" за пръскане лишава микроорганизмите от способността да дишат. Това води до факта, че гъбичките спират да растат и умират. Използва се при дъждовно време, тъй като не се отмива с мокри потоци.

Такова лекарство се препоръчва в случаите, когато спешно е необходимо да се вземат мерки за борба с гъбичките, особено ако навън е студено.

"Но" е подходящ за обработка на засегнатите ябълкови дървета, ако времето постоянно се променя.

Фунгицид Зато

Народни средства

В допълнение към химикалите, трябва да обърнете внимание на средствата, които са под ръка. Общи и най-популярните рецепти за борба с кафявото петно:

 1. Разтвор, съдържащ 20 капки йод, 5 литра вода и 500 мл мляко.
 2. 1 литър суроватка на кофа вода.
 3. Отвара от въглена пепел - 10 литра вода и 500 г пепел. Сместа се вари 25 минути.
 4. Разтвор на калиев перманганат. Калиев перманганат се добавя към кофа с вода в такова количество, че течността придобива светло розов цвят.
 5. 500 г нарязани скилидки чесън и стрели на зелено растение, влети в 10 литра вода.

В резултат на подготовката на всички рецепти трябва да получите течност. Готовият разтвор се напръсква със заразени ябълкови дървета. Ще ви трябват прости съставки, за да ги приготвите.

разтвор на калиев перманганат

Превенция на заболяването

Участва в много дейности. Градинарите понякога подценяват значението на подрязването на дърветата. Санитарното отстраняване на клоните е необходимо, тъй като те унищожават засегнатите заедно със сухите. Здравите клони също се подрязват за изтъняване, за да се осигури повече пространство.

Подрязването с цел разреждане оказва благоприятен ефект върху процесите на фотосинтеза в ябълковите листа, увеличавайки ги. Също така е полезно, тъй като вентилацията на клоните на короната се увеличава. Рязката структура на ябълковото дърво е гаранция, че ще се образуват много по-малко огнища на инфекция. Директният достъп на слънчева светлина до клоните убива останките на гъбата.

За да предпазите ябълковите дървета от кафяво петно, не забравяйте да унищожите падналите листа. Има няколко начина за това. Падналите листа се използват за компостиране или просто заровени в окоп. За да се улесни работата с тях, те се изгарят.

кафяво петно

Химическа обработка

Лекарствата, които се използват за борба с ябълковите дървета, се използват и като профилактика. Единствената разлика е разреждането на по-малки дози.Третирането на здрави листа ще премахне вероятността от развитие на заболяване.

Пръскането с химикали е желателно след прибиране на реколтата - през есента. Процедурата не трябва да се отлага до пролетта. Ако ябълковите дървета се чувстват здрави преди настъпването на студеното време, това ще помогне да се предотврати развитието на болестта през новия сезон. Листата на дървото няма да се оцветят и човекът ще може да бере реколтата.

Торове и вредители от насекоми

Важна роля играе храненето на ябълковите дървета. Но дори и при подобно събитие човек може да направи грешка. Необходимо е да се спазва дозировката на компонентите на тора, който се въвежда. За да се увеличи устойчивостта на овощните дървета към кафяво петно, задължително е наличието на азот в торовете.

кафяво петно

Друга превантивна мярка срещу кафяво петно ​​е унищожаването на насекомите. Вредители изсмукват сока от дървото, като по този начин разпространяват заразата. Особено застрашени са трипсите и листните въшки.

Как да се справим с реколтата

В напреднал стадий на заболяването се използват най-агресивните фунгициди. Ако третирането с разтвори се случи малко преди прибирането на реколтата, по-добре е да се въздържате от ядене на плодовете. Те не отказват пръскането дори през есента, тъй като това ще осигури плододаването на ябълковото дърво през следващата година.

Ябълките могат да се ядат, ако са били третирани с фунгициди много преди да бъдат събрани. С течение на времето те се отърват от натрупаните вредни вещества. Ето защо ябълковите дървета се пръскат по време на периода на пъпката.

Ако не предприемете никакви мерки, човек може да загуби половината от реколтата в градината. Падналите ябълки, както и листата се изхвърлят. Плодовете могат да носят източник на инфекция, което ще доведе до появата на болестта през следващата година.

заключение

Кафявото петно ​​или филостистозата е едно от заболяванията, които засягат не само външния вид на овощните дървета, но и ябълките. За да се запази добива и способността на дърветата да дават плодове, се препоръчва да се извършва редовна обработка. Химикалите и продуктите на традиционната медицина се използват като пръскащи средства.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква