Описание и характеристики на ябълките Муцу, засаждане, отглеждане и грижи

Предимствата на сорта ябълка Муцу правят възможно отглеждането на дървета в много щати по света. Такова широко разпространение на растението се дължи на характеристиките на добив, устойчивост на температурни показатели, болести и вредители.

Развъждане на сорта Муцу

Ябълковото дърво Муцу има друго име - Криспин. Този сорт е разработен в японски територии. Животновъдите получиха такова растение чрез кръстосване на индо и златни вкусни сортове. Постепенно такива дървета са пренесени от Япония в европейските страни, Украйна и Русия.

Ябълково дърво Муцу

Външни характеристики

Описанието на растението подчертава няколко външни характеристики, които позволяват дървото да се отдаде на този конкретен сорт. Сред тях се отличават характеристиките на короната, зеленината, цветята, плодовете, височината.

корона

Крон се характеризира с рядка структура. Освен това има закръглено-конична форма. Силните скелетни клони вървят нагоре под остър ъгъл, а долните клони често се пропускат. Тази посока се получава от долните клони поради тежестта на плода.

Листа

Сортът се отличава с големи продълговати гладки лъскави листа. При възрастните ябълкови дървета листните остриета могат леко да се извиват. Краищата на листата са двузъбни.

два плода

Цветя

Ябълковите цветя от този сорт са боядисани в млечно белезникав нюанс. Формата на цветята е с чинийка.

плодове

Ябълките са кръгли, леко конусовидна форма. Размерите им са доста големи: теглото на един плод достига 150-230 грама.

багажник

Възрастното ябълково дърво има доста висок ствол. Когато се отглежда на семенен запас, дървото расте до 3-4 метра дължина. Ако се отглежда джудже вид, височината на багажника достига 2-2,5 метра.

много ябълки

Вид и вкус на плода

Когато напълно узрее, кожата на ябълката става жълтеникава. От едната страна по кожата се появява ярък руж.

Пулпът също е жълтеникав, структурата му е гъста. Самите ябълки имат сладък аромат, аромат на мед.

Предимства и недостатъци

Сред основните предимства на ябълковото дърво се открояват:

  • повишена производителност;
  • бързо узряване на плодовете;
  • високи потребителски качества на ябълки;
  • добър срок на годност на реколтата;
  • наличието на устойчивост на гъбички.

Няма недостатъци на това ябълково дърво. Но някои градинари твърдят, че този сорт се характеризира с рядка периодичност в плододаването.

половин разрез

допълнителни характеристики

Също така, преди засаждането, се препоръчва да се обърне внимание на други характеристики на сорта. Те включват устойчивост на болести, ниски температурни показатели, възможност за самоопрашване и нивото на добив.

Болест имунитет

Този сорт ябълки има среден имунитет към гъбички. По принцип дърветата са засегнати от струпеи, брашнеста мана, подложени на повишаване на влажността.

Устойчивост на замръзване

Ябълковите дървета са умерено устойчиви на ниски температури. Ако дървото не се грижи правилно и температурата на околната среда падне под 35 градуса, стволът ще замръзне.

кутия кибрит

опрашване

Този сорт не се самоопрашва. За да започне дървото да поставя плодове, наблизо трябва да се засаждат други сортове ябълкови дървета. Най-добрият вариант за това е Джонатан, Айдаред.

Производителност и честота на плододаване

Този сорт се отличава с ясно изразена отслабена честота при формирането на плодове. След сезона с висока доходност дървото почива 5-6 години.

Засаждане и заминаване

За да получите здраво растение, трябва да следвате всички принципи на засаждане. Правилната грижа за ябълковото дърво също е необходима.

избор на момиче

Технология на засаждане

Преди да засадите ябълково дърво, трябва да знаете, че този сортен вид проявява средна устойчивост на силни студове. За да се защити растението, трябва да се монтира вятърна преграда от северната страна.

синхронизиране

Посадъчният материал се изисква да бъде засаден през пролетта или есента. Най-добрият вариант се счита засаждането през пролетта. Този подход ще даде време на кореновата система на разсад да се адаптира към околната среда.

Разстояние и дълбочина на ямата

Кацанията трябва да бъдат разположени на разстояние 3 метра. Разстоянието между редовете трябва да е на разстояние 4 метра. Тази подредба позволява на зрелите дървета да получават максимално количество слънчева светлина и топлина.

капки роса

Ние наблюдаваме редовността на поливането

През първата година на растеж и развитие ябълковото дърво трябва да се напоява редовно. Най-добрият вариант е да осигурите поливане 1-2 пъти седмично. Постепенно честотата на овлажняване трябва да бъде намалена до 1 път на месец.

тор

Най-добре е да засадите ябълково дърво върху черна почва, плодородна почва. Ако такива условия отсъстват, почвата трябва да бъде оплодена с пепел, хумус. За да подобрите плододаването през пролетта, трябва да приложите азотни торове под дървото, а през есента - минерални комплекси.

Разхлабване на почвата

За да влезе въздух в почвата, той трябва да се разхлаби. Разхлабването е необходимо да се извърши на дълбочина 10 сантиметра. Тази процедура ще засили имунитета на растението и ще увеличи неговия добив.

перфектни листа

Ние извършваме обработка

По време на растежа и развитието на ябълково дърво е необходимо внимателно да се изследва дървото за следи от патологии и вредители. Ако те бъдат намерени, е необходимо незабавно да се обработят засегнатите области.

Оформяме короната

Не е необходимо ябълковото дърво да образува корона. Следователно, подрязването се извършва само за отстраняване на повредени и стари клони.

Подготовка за зимата

За да се предотврати замръзване, в началото на късната есен багажникът трябва да бъде обвит с изолация. И покрийте почвата около багажника с мулч, хумус.

восъчни плодове

Къде се използва реколтата

Тъй като плодовете на сорта се характеризират с наличието на гъста кожа, те могат да запазят свежестта си за дълго време. Това качество ви позволява да транспортирате събраната реколта на дълги разстояния. Прибраните плодове, ако се съхраняват на хладно, тъмно място, не се деформират до май.

Също така, по време на съхранението на реколтата е необходимо да се следи показателите за влага: тя не трябва да бъде висока. За да получат ябълки с богат вкус, след прибиране на реколтата трябва да им се даде време да узреят.Отнема 2 месеца.

пакет цигари

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква