Описание и характеристики на гъски от породата Арзамас, тяхното развъждане и грижи

Гъските Arzamas се характеризират с редица характеристики. Тези птици са високо продуктивни и затова са много популярни сред фермерите. В допълнение, птиците се считат за непретенциозни за грижи и имат силна имунна система. Въпреки това, за да се постигне успех в развъждането им, е необходимо да се придържат към определени препоръки и да се осигури на птиците балансирана диета.

История за произхода

Птиците получиха името си в чест на град Арзамас, който се намира в района на Нижни Новгород. Първоначално са били отглеждани като бойни птици. В началото на деветнадесети век птиците започват да се ценят за нежно, висококачествено месо. Подробна информация за птиците се намира в книгите от времето на Екатерина II. Тази императрица беше почитател на гъските битки и даде на Арзамас името на гъската столица. Описания на породата има в книгата на И. И. Абозин, който е бил експерт по селскостопански птици.

Породата спря да се развива по време на Втората световна война. Но скоро след победата животновъдите успяха да възстановят добитъка и започнаха последващото му развитие.

Описание и характеристики на гъски от породата Арзамас

Представителите на тази порода се характеризират със следните характеристики:

 • снежнобял цвят;
 • малка закръглена глава;
 • масивно чело и тил;
 • добре развити мускули на бузите;
 • масивен оранжев клюн;
 • големи небесни или черни очи с ярко жълти клепачи;
 • широки гърди;
 • крила плътно към тялото;
 • къси и мощни крака, които са оранжеви на цвят;
 • големи лапи с прави пръсти.

Арзамас гъска

В допълнение към отличните външни данни, птиците се характеризират с отлични параметри на производителността. Живото тегло на гъска достига 6 килограма, на гъска - 5-5,5. На 2 месеца младите птици тежат 3,5-4 килограма.

Птиците се характеризират със средно производство на яйца. В този случай гъската снася до 25 яйца през годината. Овипозицията започва на около 300 дни. Теглото на 1 яйце достига 170-180 грама.

Породата се характеризира с високи параметри на излюпване на потомството. Показателите за съдържание на яйчена мазнина са 85%. Гъските се отличават с подчертан майчин инстинкт. Те са отлични бродери.

Основни предимства и недостатъци

Предимства и недостатъци
високи показатели за издръжливост;
възможността за поддържане на пасища;
устойчивост на сурови климатични условия;
високи параметри на производството на яйца;
отлична жизненост на пилета;
отлична люпимост на яйца;
качествено месо.

Параметрите за производство на яйца при женските достигат 18-25 яйца през сезона. Освен това теглото им е 165-180 грама. В същото време при тези птици няма забележими недостатъци.

Тънкости на поддръжката и грижите

Отглеждането на гъски Arzamas предполага наличието на птицевъдна къща и зона за разхождане на птици. Желателно е те да имат достъп до резервоар. Размерът на помещението се изчислява, като се вземе предвид добитъкът. 1 гъска трябва да има поне 1 квадратен метър площ.

Въпреки устойчивостта на породата към студено време, се препоръчва да се изолира пода в къщата. Това ще помогне да се избегне повишена влажност и развитието на патологии. Температурните параметри на въздуха трябва да бъдат най-малко +10 градуса. Препоръчително е да поставите поне 30 см детер на пода на къщата. Произвежда се от сено, торф, слама или дървени стърготини.

Гъските се нуждаят от гнезда. Те трябва да бъдат направени от дърво и да имат дебело дъно. Подготовката на шахтите за птиците да излизат навън също е важно. В дома за домашни птици определено трябва да поставите контейнери с пепел или пясък - това ще позволи на птиците да почистват перата си в тях.

Арзамас гъска

Гъските се нуждаят от разходки на открито през зимата и лятото. В този случай зоната за ходене може да бъде отворена или затворена. Ако има ограда, е много по-лесно да се контролира приема на храна от гъски. Препоръчително е да засадите зърнени треви предварително в района на ходене.

За да се опрости грижата за гъските, се препоръчва да се постави резервоар близо до къщата. Ако това не е възможно, достатъчно е да инсталирате водни бани.

Дажба на хранене

Когато съставяте диета за гъски, трябва да се вземат предвид следните правила:

 1. На 7-10 дни гъши се препоръчва да им се дават варени яйца в нарязана форма и зелени.
 2. От 10-ия ден е допустимо да се въведе в диетата нарязано просо и царевица. Дневният обем на такава храна за гъски на възраст под 1 седмица е 30 грама, а на 7-14 дни се увеличава до 90 грама.
 3. От две седмици е допустимо въвеждането на смесени фуражи в диетата на пернатите животни. Помага ви да растете по-бързо и да качвате тегло. Това се дължи на високото съдържание на полезни елементи.

Комбинираният фураж може да се дава на гъски сухи или под формата на каша. Мократа храна помага да се нормализират функциите на храносмилателните органи и да се подобри тяхното здраве. Възрастните птици се нуждаят от 330-340 грама храна. Допустимо е да се хранят гъски Arzamas със зеленчуци, зърнени култури и млечни продукти. Можете също така да използвате креда, скала от черупки, сено брашно. Това обаче е по-малко удобно от използването на комбинирани фуражи.

репродукция

Гъските започват да снасят яйца на възраст около 8 месеца. Максималната продуктивност на птиците се проявява на 2 години. След това показателите намаляват. Инкубирането или инкубирането на яйца отнема 22 дни. След това време се раждат гъски.

Децата бързо растат. Това помага за организирането на жилища за бройлери, отглеждането на птици до 2 месеца. Към този момент теглото им е 3,5 килограма. Тогава отглеждането на птиците не е много изгодно, тъй като започва разтопяването и състоянието на трупа значително се влошава.

заболявания

Тези гъски се отличават със силен имунитет. Те лесно могат да издържат на студа. Нарушаването на условията на задържане обаче може да провокира някои заболявания. Те най-често се развиват при условия на висока влажност.

В повечето случаи повишената влажност провокира появата на аспергилоза. Това инфекциозно заболяване е свързано с гъбична инфекция. Развитието му се дължи на образуването на мухъл върху носилката. Друга опасна патология на гъските е колибацилозата. Развитието на заболяването се дължи на инфекция с E. coli. Най-често патологията се развива при отслабени птици.

Гъските Arzamas се считат за популярна порода. Това се дължи на високата им производителност и неизискващите условия на задържане.В същото време е важно да се организира правилното хранене на птиците и да се избягва висока влажност в къщата.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква