Описание и характеристики на гъски от италианската порода, правила за разплод

У нас успешно се отглеждат не само домашни породи гъски, но и обещаващи чужди сортове. Те са ценени за отличните си производствени характеристики. Обмислете описанието, предимствата и недостатъците на италианските гъски, технологията на развъждане, храненето, условията на отглеждане и грижите. А също и от кои болести гъските могат да се разболеят и как да ги лекуват.

История на породата

Породата италиански гъски е развъдена през 20 век. Отначало те се отглеждат в самата Италия и съседните страни, но след това започнаха да се разпространяват по-нататък. Те започват да се транспортират на територията на Съюза през 1975 г. Италианската порода се счита за обещаваща, целта на развъждането е получаване на нежно месо и черен дроб, теглото на които е по-голямо от това на птици от други породи. Италианските гъски са били използвани за отглеждане на нови домашни породи.

Описание и основни характеристики

Тялото на италианските гъски е компактно, хоризонтално настроено. Шията е къса, дебела, главата е със среден размер. Гъските може да имат гребен и малка гънка под главата, но те не са характерни за по-голямата част от породата. Лапите и клюнът са къси, оранжеви на цвят. Перото е бяло, но понякога има петна от сиви пера, които се считат за дефект, но приемливи.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
Италианските гандери тежат 6-7 кг в зряла възраст, гъските - 6 кг. На 2-месечна възраст гъските тежат 3 кг. Женските снасят 4-5 десетки яйца с бели черупки на сезон.

Плюсове и минуси на италианските гъски

Предимства и недостатъци
гъши расте бързо;
висококачествени трупове;
Може да се отглежда за производство на голям черен дроб
птиците, оставени за размножаване, издържат на дългосрочна експлоатация (повече от 5 години);
може да направи без резервоар.
агресивен характер;
излюпващ инстинкт.

Породата се развъжда в топла страна, но въпреки това гъските успяват да се адаптират към студения климат на Русия.

Изисквания за поддръжка и грижи

Италианските гъски са подвижни и активни, като се държат настрана от птици от други породи. Те са агресивни към непознати, поради което е невъзможно да ги пасат и държат с други представители на птичия род.

Правилата за отглеждане и грижа за гъските от италианската порода не се различават от правилата, регулирани за други породи. Те трябва да живеят в гъска къща, чиято площ трябва да е достатъчна, за да не се чувстват неудобно птиците. За 1 възрастна гъска от италианската порода трябва да има поне 1 кв. м.

Но породата не е подходяща за постоянно държане само в домашната птица.До него е необходимо да оборудвате зона за разходки, където можете да карате птиците през деня, така че те да се движат активно и да дишат свеж въздух. Струва си да се освободи дори през зимата, ако не е студено и няма вятър. Благодарение на адаптацията си към студен климат, гъските могат да понасят и ниски температури. Ходенето има положителен ефект върху здравето на гъските, както физическо, така и психическо, а производството на яйца се увеличава.

италиански гъски

Правилата за грижа се отнасят до спазването на чистотата в помещението, където живее птицата, и зоната за разходка. На пода трябва да има постеля, която да абсорбира влагата и изхвърлянията. Трябва да го смените веднага щом се замърси. Подходящи материали за постеля са слама, старо сено, сух стар торф. Трябва да го смените, тъй като се замърсява или 2 пъти в годината - през пролетта и есента. В този случай върху мръсния слой се изсипва тънък слой чиста слама.

Оборудването, хранилките и поилки трябва да бъдат измити и дезинфекцирани, най-малко остъргани с вряла вода. Всяка остатъчна храна, която не е изядена, трябва да бъде извадена от храната преди сервиране.

В къщата с гъски е необходимо да организирате вентилация, да извършите осветление, да включите светлините, когато денят е кратък. Това е необходимо, за да се чувстват комфортно гъските и гъските да снасят яйца. Ако няма допълнително осветление, птиците няма да се чувстват комфортно.

Хранене "Италианци"

Храната за италианските гъски се състои от прясна трева и влажна каша. Птиците могат да намерят трева на паша, така че ако има поляна наблизо, можете да пасете там. Подходящ е и резервоар - като водолюбиви птици, гъските могат да се хранят с водна растителност и живи същества. В езерото те могат да намерят толкова храна, че не е необходимо да се хранят у дома.

Ако няма пасище или резервоар наблизо, италианците трябва да косят тревата, да приготвят мокра каша от нарязаното на зърно. Добавете сочни фуражи - кореноплодни култури и зеленчуци, витамини и минерални добавки - сол, креда, костно и рибено брашно. Разпределете храна 2 или 3 пъти през деня. Хранете гъски до 2 месеца до 5 пъти на ден.

Освен храна, гъските винаги трябва да имат прясна, чиста вода. Птиците могат да се хранят и с пълноценна храна за домашни птици. Използването на готови комбинирани смеси е рентабилно и удобно. Сухите гранули се съхраняват дълго време, не заемат толкова място, колкото обикновената храна, птиците с охота ядат комбиниран фураж.

През времето, предхождащо периода на производство на яйца, гъските трябва да бъдат допълнително хранени. По-голямата част от диетата трябва да бъде зелена трева, а синтетичните витамини трябва да се дават на птицата седмица преди полагане.

Птиците, които се угояват за клане, се хранят с храна, която е наполовина зелена и сочна храна, половин зърно. Препоръчва се да се готви зърното, така че да се усвоява по-добре. При такава питателна диета гъските натрупват тегло за 2,5 месеца.

италиански гъски

Развъждане на породата

Сексуалната зрялост на италианските гъски настъпва на 8 месеца. Женската снася 4 или 5 дузини яйца. Коефициентът на плодовитост за породата е 70-90%, за това е необходимо да направите семейства от 1 гендер и 5 гъски. За да получите чистокръвни гъски, трябва да изберете само чистокръвни родители. При кръстосване с други породи се получават потомство, което наследява характеристиките на двете породи.

Тъй като италианските гъски не са склонни да инкубират яйца, домашните инкубатори се използват за отглеждане на гъски. След излюпването пилетата се отглеждат в брудер. Месец по-късно те се прехвърлят в птицевъдството.

Болести и профилактика

Гъските, отглеждани от италианци, при спазване на правилата за държане, не се разболяват. Но ако правилата са нарушени, те могат да се разболеят от храносмилателни разстройства, инфекции. Инфекциозните заболявания могат да причинят значителна вреда, болните птици не само намаляват производителността, но и могат да умрат.

Гъските не могат да се лекуват без диагноза от ветеринарен лекар. Само лекар може правилно да определи причината за нарушението и да предпише лечение.Антибиотиците се използват за лечение на инфекции. Диетичната храна се използва за лечение на храносмилателни разстройства. За да не причинявате смущения в стомашно-чревния тракт, не храните птиците със стари, неизползваеми или плесенясащи фуражи.

Италианските гъски са подходящи както за промишлено отглеждане, така и за отглеждане на дома и отглеждане. Това са големи, бързо хранещи се птици. Лесно е да ги отглеждате, те не изискват нито храна, нито условия за задържане.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква