Как и къде правилно да съхранявате картофи у дома в апартамент

Картофите се считат за уникална градинска култура, има стотици ястия и народни рецепти с неговата употреба. Основният проблем след прибирането на реколтата е въпросът за осигуряване на неговата безопасност. За някои летни жители, въпреки дългия период на съхранение, грудките не губят своите качествени характеристики, вкус и външни качества. За да получите резултат, важно е да знаете как правилно да съхранявате картофи в апартамент.

Как да подготвим картофи за съхранение

За да съхранявате картофи у дома, трябва добре да подготвите клубените за зимуване. За събиране изберете слънчево време без валежи. Половината успех на съхранението зависи от качеството на сушене и селекция, което премахва повредени и дефектни грудки. За да се намали нивото на влага след запълване, картофите се поръсват отгоре с лек слой пепел.

съхранявайте картофи

5 сигурни начина да запазите реколтата от картофи във вашия апартамент

Картофите се съхраняват не само в изба, но и в апартамент, който не изисква прекарване на време за път до гаража. Днес има няколко варианта, всеки от които ви позволява да запазите реколтата до следващия сезон на реколтата.

начини за спестяване

Съхранение на картофи в избата

Съхраняването на събраните картофи в изба е най-често за руските граждани. Предимството на метода е възможността да се осигури постоянен температурен режим в помещението в района 2-4 В. Тази температура в помещението за съхранение се счита за оптимална за клубените. Влажността в мазето трябва да варира от 70% до 85%.

Необходимо е да се изключи попадането на светлина, в противен случай ще се произведе говеждо месо, вредно за хората.

Преди полагането на клубените се препоръчва да се третира стаята 2 пъти с интервал от 1 седмица с разтвор на сол или вар. Закупените пластмасови кутии се използват за съхранение или картофите се полагат със собствените си ръце в кутия, направена сами. В основата на контейнера е необходимо да се осигурят малки слотове, вариращи от 4 до 6 см, за да се улесни по-добрата вентилация. Преди повторна употреба кутиите трябва да бъдат обработени с разтвор на манган и да се изсушат добре.

Руски граждани

Широко разпространен вариант за поставяне на грудки в кутии без капак. В този случай е необходимо грудките да се напълнят на дълбочина не по-голяма от 1,5 м. В случай на проблем с висока влажност се препоръчва да се изложи пода в мазето с дървени стърготини, ако желаете, да го покриете с греди или подова настилка.

В коридора или входа

Съхранената по този начин реколта не заема място в апартамента и винаги е в зоната за наличност. За това се прави кутия, в която се изсипват картофи. Температурата на входа винаги е по-хладна от къщата и по-топла в сравнение с външната температура, което подобрява качеството на грудките и продължителността на използването им.

място в апартамента

Недостатъците на този метод са следните точки:

 • непостоянство на температурата, която периодично се повишава и пада;
 • кратка продължителност на времето;
 • вероятността от кражба;
 • възможни конфликти със съседите.

Този метод се използва, ако трябва да оставите реколтата до ранна пролет. Външният вид и вкусът остават непроменени до края на февруари или средата на март. Оптимално за градинари, които нямат изба и обмислят възможността да организират място за картофи във входа като алтернатива.

следните точки

В чекмедже на балкона

Кутия за съхранение на картофи на балкона със собствените си ръце може да бъде направена от обикновени дъски, които са прикрепени плътно. Правят се два предмета "matryoshka", с разлика в разстоянието на стените от около 5 см. Получената кухина е изолирана с пяна, дървени стърготини или друг материал с подобни свойства. Капакът за контейнера също е направен двойно и изолиран.

Този метод е подходящ за съхранение в остъклена лоджия и ви позволява да не губите събраната реколта дори в студени зими.

Често те използват специална домакинска изба, закупена в магазин. Това е термичен контейнер, изработен от съвременни материали и има електрическо отопление. На каква температура издържат картофите, зависи от модела и производителя, има опции за околна температура до -40 В. Магазините продават изби с обем от 100, 180 и 300 литра, което съответства на броя от 1 до 3 торби.

направи го сам

Малък запас в хладилника

Съхраняването на картофи у дома в хладилника е подходящо за малък брой клубени, а правилната температура на съхранение трябва да бъде между 3 и 5 В. Удобството и простотата на метода са свързани с няколко клопки. Следните фактори се считат за основните моменти:

 • не е ясно в кой контейнер е по-добре да се избере съхранение: в найлонов плик той не дава достъп на кислород до клубените, те започват да се мъгли и да изгният, а мръсотията се разлива в мрежата;
 • невъзможно е да съхранявате голям обем картофи;
 • при продължително съхранение в хладилника започва процесът на превръщане на нишестето в захар, което се отразява негативно на вкуса и външния вид на картофа.

склад в хладилника

Поради тези характеристики, няколко килограма картофи могат да се съхраняват в хладилника. Препоръчва се да направите запас за не повече от седмица, като през този период трябва да го изядете.

Съхранение на картофи в апартамент

Къщите съхраняват доставки, които се планират да бъдат консумирани в близко бъдеще. Средната температура в обикновен апартамент варира от 20 до 25 C, което не е подходящо за съхранение на картофи. Важно е да го поставите на добре проветриво място, в противен случай той ще изгние и ще причини появата на мухи. Най-често срещаните опции са:

 • килер;
 • кухненски елементи, мебели;
 • вградени гардероби

проветриво място

Често хората се стремят да развият интериорния дизайн на коридора по такъв начин, че да осигурят място за съхранение на култури и други предмети в ежедневието.

Кои сортове картофи се съхраняват най-добре

Ранните зреещи картофи се развалят бързо, така че тези сортове не се използват за дългосрочно съхранение. За тези цели се използват видове със средна или късна реколта.

Описание и характеристики на сортовете картофи:

дългосрочно съхранение

 • Астерикс е първокачествен европейски сорт, има средно късен период на зреене и принадлежи към категорията на трапезата, има червена кожа и жълта пулпа, средното тегло на грудките варира от 65 до 110 г;
 • Атлант е къснозреещ сорт, има груба жълта кожа и светло жълта пулпа, средното тегло на грудката е от 90 до 199 г;
 • Скарб е разновидност на беларуски картофи, има жълта кожа и пулпа, средно тегло от 150 до 200 g.

Времето за съхранение на картофи зависи от много фактори и един и същ сорт картофи е в състояние да се чувства отлично на балкона и не се влошава у дома. Препоръчва се да опитате различни опции и да експериментирате с различни методи, температури и най-оптималния метод.

различни начини

Често срещани грешки

Съхраняването на картофи изисква спазване на редица правила, непознаването на които ще анулира всички усилия за отглеждане на реколтата до нула. Изборът на подходящ сорт картофи е основен за успешното съхранение. Клубените с ранен период на зреене не могат да бъдат избрани за дългосрочно съхранение, дори ако се спазват всички правила и се създадат „идеални“ условия, реколтата ще остане най-голяма до ноември, като значително загуби първоначалните си качества.

Някои от най-често срещаните грешки при работа с картофи включват:

Често срещани грешки

 • подбор на нискокачествени суровини - само здравословните и подбрани картофи имат шанс да оцелеят дълго време;
 • поставяне отделно от останалите зеленчуци - по време на съхранение с цвекло влагата се абсорбира естествено и предотвратява гниенето на грудки, което има положителен ефект върху резултата;
 • използване на природни условия - картофите изискват специален температурен режим и влажност, така че условията на апартамента не му подхождат;
 • пренебрегване на процедурата за преграждане - в резултат на съхранение, грудките гният, възможни са проявите на инфекциозни заболявания, което в крайна сметка увеличава риска от заразяване на здрави картофи, само механичното претоварване може да се отърве от такъв проблем;
 • съдържание в торби - методът не позволява да се сортират грудките качествено и не предполага достъп на въздух, което неизбежно води до тяхното разваляне.

температурен режим

По време на контролното сортиране не само заразените грудки се отстраняват от мястото за съхранение, но и тези, които са в контакт с тях. Появата на гниеща миризма и дребни мухи показва появата на гниене и необходимостта да се подреди реколтата.

Картофите винаги се поставят на хладно място, в противен случай те ще покълнат бързо. Състоянието на околната среда е от голямо значение. Високата влажност и температурата на въздуха са основната заплаха, тъй като плодовете започват да се влошават, покълват или гният.

заразени грудки

Отзиви
 1. Татяна
  8.08.2018 13:21

  Миналата година - вероятно поради употребата на продукта BioGrow - реколтата от картофи се оказа два пъти по-голяма от обичайната и трябваше да измислим допълнителни възможности за поставянето им в апартамента. Разглобих килера, оборудвах го с чекмеджета с достъп на въздух. Добре се пазеше до лятото.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква