Какво да направите, ако на краставици има бели молци и как да се справите с тях?

Всички жители на лятото мечтаят, че върху парцела растат само здрави краставици. Въпреки това, паразитни насекоми атакуват културата през вегетационния период. В известна степен самите виновници са виновни. Храстите могат да заразят различни заболявания в резултат на излагане на други фактори на околната среда.

Ако човек установи, че лозите са покрити с малки молци, това е знак за заразяване на културата. Дребните насекоми не предизвикват веднага подозрение у човек, ако той започна да отглежда зеленчуци не толкова отдавна. Професионалистите знаят каква вреда могат да причинят всички зеленчуци на сушата. Следователно, трябва да знаете как да се отървете от молци.

летни жители мечтаят

Разпознаване на паразита

Ако на стъблата се появи мост, това е първият признак на развитието на болестта. Малката пеперуда се нарича бяла пеперуда. Тя има една особеност - да се събира в малки групи под листата. Ларвите на молци се концентрират на едно и също място. Всеки ден има все повече паразити по краставиците.

Хлорозата се развива паралелно с болестта. Представлява увреждане на мозайка върху жълти листа. Често се наблюдава сотна гъбичка. Черните петна показват наличието му. Листата на краставиците, върху които вредителят паразитира, постепенно пожълтяват и изсъхват, а яйчниците отпадат.

бели мошки

За да се изчисли своевременно бялата мъниста и да започне да се бори с нея, трябва внимателно да наблюдавате разсад. Пеперудите са склонни да се размножават бързо. Така молците се прехвърлят в други растения. Едно малко насекомо може да накара стопаните да загубят цялата си реколта.

Признаци за развитието на болестта

Ако вредители присъстват по краставиците, това се обозначава със следните знаци:

се развива хлороза

  • на листата се появяват бели точки и замъглени петна;
  • по време на паразитизъм се наблюдава намаляване на масата на краставиците;
  • белият мост носи хлороза, която се характеризира с къдрави и навити листа;
  • пъпките изсъхват, яйчниците с плодове отпадат.

Възрастните молки са ненаситни. Те ядат растението, като изсмукват сока от него. Този вид паразитизъм води до смъртта на културата. Ако има малко молюски, на растението се забелязва роса. От своя страна, бялата мушка провокира образуването на сажди гъбички. Местата, които стават черни и отмират, са покрити с бяло лепкаво покритие.

наблюдава се паразитизъм

Освен това белите мухи могат да причинят още повече щети на растенията. Паразитиращи краставици, козунаци снасят прозрачни яйца. След няколко дни се излюпват малки зеленикави или сиви ларви. След раждането белокрилите залепват на гърба на листата и започват да се хранят със соковете си.

С течение на времето, ларвата на моста се превръща в млад индивид. Тялото му е покрито с восък, който предпазва насекомото от всякакви дразнещи фактори на околната среда. Културата е толкова слаба, че не може да подхрани напълно всички части на храста. Краставиците от краставица се извиват и умират. В крайна сметка възрастната ларва спира да се храни, за да влезе в стадия на кученцето.

белокрили са способни

Whitefly може да паразитира както в оранжерии, така и на открито. Ако човек забележи поне един симптом на заболяването, се препоръчва спешно да се отървете от насекомите.

Как да се справим с бялата муха?

Ако градинарят забеляза паразитно насекомо, той се опитва да намери бързодействащо лекарство, което да го унищожи. Най-лесният метод е използването на съвременни специализирани инсектициди. Такива решения като "Бутон", "Циткор", "Карбофос" и "Искра" се оказаха отлични. Ако инфекцията се е разпространила в повечето от културите, използвайте "Detis", "Aktara" или "Fufanon".

насекоми паразит

Пестеливи методи

Ако човек не иска да използва агресивни лекарства на сайта, традиционната медицина се използва за борба с мошки. Простите съставки, използвани за приготвяне на отрови, се намират в кухните на много хора. Това са обикновен сапун за пране, тютюн, чесън и други продукти. От тях се приготвят разтвори, които се напръскват с култури, заразени с миди.

щадящи методи

Сапунен разтвор

Този продукт помага на човек във всяка ситуация. От сапуна се приготвя разтвор, който се разрежда с вода. Тя трябва да е на стайна температура. В същото време се поддържа съотношение 1: 6.

За да е по-удобно, първо се натрошава сапуна. Това може да стане с нож или ренде. След това се комбинира с вода до пълно разтваряне. След това се изсипва в бутилка със спрей и не само зелената част на краставиците се обработва, но и земята. В резултат на обработката насекомите изчезват от растението в най-кратки срокове.

сапунен разтвор

Използване на чесън

Градинарите не искат да третират културите с химикали. „Ние ядем плодове и не искаме те да съдържат токсични вещества“ - така обясняват позицията си. В този случай чесънът е ефективен срещу козунаците. Той унищожава патогенните бактерии и пеперудите също няма да му харесат.

За да приготвите "отровната" тинктура от чесън, смилайте 2-3 средно големи скилидки. Това става с ренде, чесън или нож. След това налейте 1 литър преварена вода. Получената смес се покрива с капак и се оставя да влеят на тъмно място.

използвайки чесън

В рамките на един ден чесънът ще се откаже от всички хранителни вещества и разтворът ще бъде готов за употреба. Преди да пръскате краставици, филтрирайте го и го изсипете в бутилка със спрей. Зоната, засегната от мошници, се обработва поне 3 пъти, с почивка от седмица. Този брой процедури е достатъчен, за да могат мошениците да напуснат културата.

тютюн

Цигарите се използват за убиване на паразити по краставици. За да приготвите разтвора, ще ви трябва пакет евтини цигари и вода. От всяко парче се отстранява филтър и се поставя в голям контейнер. Когато всички цигари са приготвени, се заливат с преварена вода. Течността се влива в продължение на 5-6 дни.

полезен материал

Както в предишния случай, тинктурата се филтрира през тензух или по някакъв друг начин. Изсипете в бутилка със спрей и обработвайте листата на всеки 2-3 дни. Повторете процедурата за пръскане 3-4 пъти. Това е достатъчно, за да се отървете от молци завинаги.

Капани

Какво да направите, освен да напръскате с отрова, за да се отървете от молките? Някои градинари предпочитат да се грижат предварително, така че паразитите да не атакуват растението. За това се правят специални капани. В идеалния случай комбинирайте двата метода заедно.

пръскане с отрова

Ярката хартия се използва като капан, който е покрит с лепкава субстанция.Можете да го направите сами или да използвате ленти за муха. Една крушка, поставена вътре в кутията, е не по-малко ефективна срещу мошки. И двата метода са еднакво добри и помагат да се предотврати паразитизъм на бяла муха.

Елиминиране на молци в оранжерии

За да се предотврати повторното заразяване на културите с треви, се препоръчва провеждането на превантивни мерки:

молци в оранжерии

  1. Бяла муха, която яде краставици, може да скрие ларвите навсякъде, включително върху рамката на оранжерията. За дезинфекция на помещението всички повърхности се обработват с разтвор на белина.
  2. След прибиране на реколтата премахнете всички растения.
  3. Белите молюски паразитизират не само краставици, но и други растения. Често плевелите действат като носители на ларвите.
  4. Преди процедурата за засаждане на семена в почвата се третира с меден или железен сулфат.

Ако по време на проветряване се е появила бяла муха в оранжерии, входът на улицата е покрит с марля. Тя трябва да бъде сгъната на няколко слоя. Мъфите с белокрила са едно от неприятните явления, с които един градинар може да се сблъска. Ако внимателно се грижите за културите в лехите, те ще ви възнаградят с вкусна и здравословна реколта.

премахнете всички растения

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква