Какво може и какво не може да бъде хранено с овце след агнене и честотата на хранене

Говедовъдството е упорит труд и много отговорност. Успехът на подобно начинание е възможен само в резултат на правилното хранене и спазването на условията за отглеждане на животни. За да направите това, едър рогат добитък трябва да обърне много внимание и правилно да отделя време. Този въпрос е особено остър по време на раждането на малки агнета. Трябва да знаете най-добрия начин за хранене на овцете след агненето.

Диета за овце след агнешко

Женските трябва да получават повишено хранене по време на бременност и след раждане. По принцип за овцете обичайната диета е растителна храна:

  • сочен фураж (билки, цвекло, картофи, силаж, моркови) - 80%;
  • концентрати - 5%;
  • груб фураж (сено, слама) - 10%;
  • храна за животни (извара, яйца);
  • минерални добавки.

След раждането на агнето овцете трябва да получават по-голямо количество фураж, обогатен с витамини, към които трябва да се добавят специални животински добавки. Те включват ферментирали млечни продукти и пилешки яйца. Не забравяйте да следите приема на вода. Течността трябва винаги да е в контейнера. В противен случай може да има проблеми с производството на мляко, които в крайна сметка компрометират здравето на агнешкото.

Препоръчва се да се остави диетата на овцете, както беше преди раждането. Тъй като в резултат на драстични промени може да възникне нарушение на храносмилателната система при агнетата. На първия етап диетата им не трябва да се различава от тази, която е била все още в утробата. Можете постепенно да промените менюто само на третия ден след отелване.

Освен това количеството храна зависи от броя на родените агнета. Една овца, която е произвела едно котило, произвежда 40% по-малко мляко от женска, която има две. Във втория случай овцете изразходват много повече енергия за производството на мляко. В същото време трябва точно да изчислите количеството храна, защото овцете не трябва да се прехранват.

раждане на овца

Колко често да се хранят

След агнене, след 5-6 часа, овцете трябва самостоятелно да напуснат раждането. За да улеснят този процес, на овцете се дават 1,5 литра топла вода на всеки 2 часа. Ако в резултат на това самото раждане не излезе, те се обаждат на ветеринарен лекар, в противен случай може да се развие отравяне на кръвта.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Когато около 6 часа след отелването, можете да нахраните за първи път. За да направите това, трябва да направите каша от топла вода и 0,6 кг висококачествен фураж. По този начин трябва да нахраните женската за 2-3 дни.

През втората половина на периода агнето се храни три пъти на ден. Животното трябва да консумира общо 4-5,25 кг различна храна на ден. Долната граница е подходяща за жени с тегло до 50 кг и повече храна до 60 кг. След отелване това количество храна трябва да се увеличи с 30% в рамките на една седмица.Защото здравословното хранене изисква повече енергия и следователно повече храна.

Забранени храни

На овцете не е разрешено да консумират роса, напоена със слама, сено или трева. Те много ги харесват, но причиняват подуване на корема, което се отразява неблагоприятно на здравето на овцете. В резултат на това процесите на производство на мляко се нарушават и се изразходва енергия за рехабилитация на храносмилателната система. Това никога не трябва да се допуска. Затова някои пасторали добавят малко абсорбиращо вещество (въглен) към храната си.

Не можете да прехранвате животното през началния период. Поради това концентратите могат да бъдат изключени от диетата. Те се заменят с храна за животни и изобилие от сочна храна. Важно е да се поддържа нивото на микрофлора в търбуха на овцете, за да не се причинят нарушения на храносмилателната система.

Ако се храни с концентрат, тогава количеството му не трябва да надвишава 500 грама на ден. Храненето е основният компонент на здравето на животните. Следователно към този процес трябва да се подхожда внимателно, всичко трябва да се изчислява и правилно да се захранва с овцете, особено след агненето.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква