Правила за използване на сода срещу плевели в градината и предпазни мерки

Любителите на селскостопанската работа през летния сезон трябва постоянно да се справят с плевелите не само в леглата, но и в браздите. В края на краищата „фризьорите“ отнемат влагата, хранителните вещества от полезните култури, засенчват ги. Има много начини да премахнете нежеланите растения. Но използването на сода плевел в градината е най-ефективното средство за защита.

Какво се поръсва със сода?

Содата е съединение от химични елементи, наречени натриев карбонат. Той се използва от дълго време в селското стопанство като безопасно и естествено средство, което помага да се премахнат много проблеми.

Зеленчуковите и ягодовите растения се напръскват със сода на прах върху лични парцели:

 1. Болен от късен блясък, различни гниене. Освен това започват да се провеждат превантивни лечения веднага след появата на гъсти издънки.
 2. Нападнати листни въшки или мравки Освен това, сухият бял прах помага от последното. Разпръснато е по пътеките, по които тичат трудолюбиви насекоми.
 3. За да се отървете от жицата, която разваля картофите. Чаена лъжичка натриев карбонат се инжектира в дъното на всяка дупка, в която се поставя кореновата култура. Освен това тази процедура се провежда ежегодно. След 3-4 летни къщи няма да има следа от вредители.
 4. За подобряване на вкуса на плодовете се извършва листна и коренова дресинг на домати.
 5. За да увеличите съдържанието на захар в гроздето по време на плододаване, всички лози се напръскват с 6% разтвор на продукта.
 6. За да увеличите производителността, забавете стареенето на краставиците, храстите периодично се обработват с разтвор на сода.
 7. Можете да унищожите смолите и гъсениците, като напръскате бял прах на места на натрупването им. Или чрез напръскване на тези зони с разяждащ разтвор (10 супени лъжици прах се поставят върху десетлитрова кофа с течност). Освен това обработката се извършва ежедневно, докато неканените гости изчезнат напълно.

Към всичко гореизброено, белият прах възстановява pH баланса на кисела и силно кисела почва. Този проблем е особено важен в Нечерноземния регион. В края на краищата практически няма некислени почви.

лъжица сода

Как содата за хляб помага при борбата с плевелите

Когато натриевият карбонат се разтвори във вода, се получава алкален разтвор. Той, попадайки в земята, бързо променя киселинната си среда. И плевелите умират, защото не могат да се адаптират към променените условия.

По-добре е да използвате сода пепел, тъй като има по-силна концентрация от сода за хляб.

Вземете 2 чаени лъжички от продукта и разтворете в един литър топла течност. Това средство се използва за поливане на проблемни зони.

Ефективност на употреба

Този метод е много ефективен само когато плевелите едва започват да покълват. Ако процесът е стартиран, тогава лечението с бял прах няма да помогне.

За да се засили ефектът, ден след напръскване с натриев карбонат се извършва поливане с вода, в която е разтворена есенциалната оцета (4 супени лъжици на 1 литър течност).

пакет сода

Правила за кандидатстване в сайта

При извършване на процедурите се спазват следните условия:

 1. Разтворът се приготвя непосредствено преди употреба, тъй като полезните му свойства изчезват в рамките на 2,5-3 часа.
 2. Обработката се извършва в горещ, сух ден.
 3. Проблемните участъци се поливат обилно, не щадят течност.
 4. Честотата трябва да бъде 4-6 пъти за 10-14 дни.

Самият бял прах се съхранява на място, където влажността е ниска, тъй като в друга стая той бързо ще стане влажен и ще стане камък.

Почвата между плочките на градинските пътеки също се полива със сода на прах, а не само на леглата и браздите.

приложения на сайта

Предпазни мерки

Когато използвате бял прах, следва да се спазват следните правила:

 1. Съхранявайте продукта на място, недостъпно за деца и домашни любимци.
 2. Необходимо е да подготвите разтвора и да извършите обработката в гумирани ръкавици и очила. В крайна сметка содата за хляб може да причини алергична реакция или да повреди прекалено чувствителната кожа на ръцете.
 3. Ако разяждащият разтвор попадне на очната ябълка, незабавно изплакнете повърхността му под течаща хладна вода.

И поливането също трябва да се извършва без деца и домашни любимци. Защото техните шеги могат да доведат до факта, че лекарството не е на земята, а на тялото на човек или животно.

зелени ръкавици

Във всяка икономика на градинарството плевелите трябва да бъдат контролирани. Това може да стане с помощта на инвентар, мулчиране на почвата и използване на химикали. Но има отрицателни точки при използване на всички тези методи. Само лечението с бял прах не ги има.

А продуктът също е безвреден за опрашване на насекоми, домашни животни, хора. Евтината сода за хляб се превръща в чудесна алтернатива на други методи за борба с плевелите.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква