Как правилно да използвате торфен тор и за какво е предназначен

Изгнилите останки от флора и фауна отдавна се използват в селското стопанство. Градинарите използват торф като тор, съзнателно знаейки за стойностите и характеристиките на този минерал.

съдържание

Как се образува торф?

На блатисти места умира много растителност и живи организми, след смъртта те образуват компресирана биомаса. По-нататъшният процес протича в условия на висока влажност и липса на въздух.

се образува торф

Технология за добив на торф

Лежейки на повърхността, той лесно се добива. Това става по два начина:

 • фрезоване;
 • метод на буца или багер.

добив на торф

фрезоване

Този метод предполага поетапно извличане на торф на кратки цикли. Тоест, с помощта на фрезови барабани, горният слой се фрезора с дълбочина 6–20 mm. В резултат на това се образуват торфни трохи, чиито размер на частиците е 15-25 мм. След смилането слоят непрекъснато се обръща, за да изсъхне.

Когато изсъхне, те започват да го навиват, подреждат. Тогава всичко се повтаря, броят на повторенията достига 10-50 пъти.

Използват този метод за добив от 1930 г. Предимствата на този метод са, че той е напълно механизиран, тоест цената на получения материал е ниска. Млян торф се използва в производството, електроцентралите. А в селското стопанство 15-25% от добиваните минерали. Методът на смилане е интензивно сушене и изисква добри метеорологични условия. Освен това тя е по-търсена, тъй като разходите за човешки ресурси са минимални, а производството е в големи количества.

производство по слой

буца

Добива се с багери. Разработването се извършва на дълбочина 400-800 см. Първо торфът се добива с черпакова техника, след това от него се оформят тухли. Те се поставят на нивите, за да изсъхнат. След това се подреждат и изваждат. Въз основа на местоположението на производствените и други разходи за разработка се определя стойността на минерала.Теглото на едно парче варира от 500 до 1000 г. Този метод на извличане е не повече от 90 години.

парче варира

Преходен торф

Той се добива по всички възможни начини, всичко зависи от това къде лежи и кой метод е по-изгоден. Най-често този конкретен вид се използва за селското стопанство с цел повишаване на плодородието на почвата.

възможни начини

Торфът като тор: плюсове и минуси

Когато купуват торф, младите и неопитни летни жители го добавят в неограничени количества в леглата с насаждения. Дали това е правилно и дали е вредно за култивираните растения, само няколко размишляват. Торфът се състои от 40-60% хумус, но в чистата си форма е много вреден за градината. Плюс това, много градинари смятат голям процент на съдържание на азот, около 25 кг на 1 тон.

Но малко хора знаят, че този азот не се абсорбира от растенията, тъй като се абсорбира слабо.

По-добре е да не наторявате градината с чист торф, необходимо е да я смесите с други органични торове... Предимството на добавянето на торф към почвата е, че увеличава въздухопропускливостта на почвата, прави я по-въздушна и рохкава. За растенията е по-лесно да растат в такава земя, но това не е достатъчно за пълноценното развитие на кореновата система, зелената маса и плодовете.

неопитни летни жители

Препоръчва се да се използва преходен или низинен торф. В никакъв случай не е кон, той значително повишава киселинността на почвения състав.

Високият торф е подходящ за тези растения, които виреят в кисела почва. В този случай се добавя по време на трансплантация и по-късно те мулчират почвата около растенията.

ниско разположен торф

сравнение

Можете да разберете стойността на този минерал в сравнение с органичните торове:

органични торове

Хумус и оборски тор

Основната разлика е киселинността. Тук торфът печели, така че се използва за изтощена земя. Но в повечето случаи се използва хумус, тъй като съдържа повече хранителни вещества, необходими за растежа на растенията.

изтощена земя

Чернозем

Черноземът съдържа голямо количество хумус, но в него има и повече патогенни бактерии и вируси. Следователно, лятният жител трябва сам да избира въз основа на това, което липсва на почвата. Ако се въведе торф, той трябва да се разрежда с пясък и перлит и хумус.

патогенни бактерии

Пилешки подправки

Пилешките изхвърляния се възползват от това, че са по-ценни по отношение на състава на хранителните вещества. Някои летни жители предпочитат да използват изхвърляния.

хранителни вещества

За какво е торф?

Новакът градинар пита за ролята на торфен тор за обекта. Плюсът на употребата му е, че съдържа голямо количество хуминови и аминокиселини, те допринасят за бързия растеж на растенията.

Торфът се използва за приготвяне на плодородна почва, за засаждане на разсад, стайни растения.

Основната цел на използването на торф в селското стопанство е повишаване на плодородието на почвата.

тор за обекта

Предимствата на използването на минерал в сайта:

 • подобряване структурата на почвата;
 • повишена производителност;
 • повишена влагопропускливост;
 • подобрена дишане.

Колко полезен е торът за личния парцел, летният жител ще оцени след прилагането му. Но трябва внимателно да проучите състава на почвата и след това да приложите горната превръзка.

вкаменелост на място

Свойства на торфа

Има много свойства, поради които се използва широко в селското стопанство, медицината, козметологията и много други индустрии. Лятният жител се интересува от отговора на въпроса какви свойства притежава торфът, които са полезни за личен парцел или лятна вила:

 1. В комбинация с други органични вещества е в състояние да подхранва и обогатява почвата.
 2. Прави почвената влага и дишаща.
 3. Повишава киселинността на почвата.
 4. Премахва патогенната микрофлора от почвата.
 5. Способен за намаляване на нитратите.
 6. Отслабва ефектите на пестицидите.

селско стопанство

Свойствата на торфа се различават в зависимост от това към кой тип принадлежи. Не е необходимо да добавяте минерал към плодородните почви. В този случай неговите свойства са неутрални.

Състав на торф

Съставът включва растителни остатъци, които не са се разложили напълно. Техните продукти на разпад и минерални частици. При естествени условия съдържа 86-95% вода. Ботанически състав:

растителни остатъци

 • дървесни остатъци;
 • кора и корени на дървета;
 • различни растителни остатъци;
 • хипнум и сфагнум мъх.

Химичният състав варира в зависимост от вида, ботаническия състав и степента на разграждане. Тоест, процентът на микро- и макроелементи в състава му зависи от това какъв вид торф се изследва и от чии растителни остатъци в неговата основа зависи.

ботанически състав

Киселинност на торфа

Това пряко зависи от това колко калций е в състава му. Поради високата степен на киселинност, конят практически не се използва за засаждане, подходящ е за мулчиране. Тъй като неговото pH е 3-5. Лятните жители предпочитат да използват ниско разположен торф, тъй като киселинността му е 5-8. Всички частици от неговия състав са добре разложени и са подходящи за подхранване на всяка култура.

Според степента на киселинност се определя следната класификация:

 1. Силно кисели, тяхното пепелно съдържание е 1,5-3%, съдържание на вар 0,15-0,6%, pH 2,5-4.
 2. Средна киселина, съдържание на пепел 3–6%, наличие на 1% във вар, рН 3,5–4,5.
 3. Слабо кисела, съдържание на пепел 5-12%, вар повече от 1%, pH 4,5-5,5.
 4. Неутрално, високо съдържание на пепел, неутрално pH над 7%.

степен на разлагане

Струва си да се помни, че когато става дума за композиция, няма да работи еднозначно да се каже за всички видове. Следователно са дадени общи характеристики.

Коефициент на разлагане

Наличието на хумус в него зависи от това колко торф се е разложил. Тоест, колкото по-голяма е степента на разлагане, толкова по-висок е процентът на безструктурни частици. Тази характеристика е основна при описание на качествата и полезните свойства.

Този показател се определя като процент, "по око" или под микроскоп. В първия случай се взема само пресен торф, който има собствена естествена влага. Признаци, чрез които се определя степента на разлагане:

наличието на хумус в него

 • пластмасов;
 • броя и безопасността на растителните фрагменти;
 • количеството и цвета на пресованата вода.

Разлагането е разделено на 3 групи:

 • 30% - силно разложен. Прецежда се през пръстите, отделни, големи фрагменти от растителни остатъци остават в ръцете. След изстискване на водата, която е или много малко, или изобщо не е, тя остава пластмасова. Водата е тъмнокафява.
 • 20% - средно разложен. Трудно е да се прокара през пръстите, много растителни останки остават в ръцете. Водата, която се изцежда, е светлокафява или кафява на цвят. Прецеденият торф има слаба пружина.
 • По-малко от 20% - леко се разлага. Невъзможно е да прокарате пръстите си. Растителните остатъци се различават лесно. Водата лесно се изцежда, цветът й е жълтеникав или безцветен. Пресованият торф е пружинист и груб на повърхността.

през пръсти

По-подробна информация е предоставена от макроскопския метод, той е предложен от P.D. Varlygin.

На полето, когато не е възможно да се провеждат лабораторни изследвания, се използва методът на намазване. Недостатъкът на метода за определяне на степента на разлагане е трудно различимите следи от слабо разградена почва. А плюсът е бързото определяне на резултатите.

лабораторни тестове

Видове торф

Според изследванията на Института за европейската част на Съветския съюз има 38 вида. Но всички тези видове са комбинирани в 3 вида, които се подразделят въз основа на свойствата на торфа и естеството на водите, които захранват блатата.

 1. Низина.
 2. Кон.
 3. Преход.

подразделен въз основа на

Нисък торф

Захранва се от подземните води. PH му е неутрален или слабо кисел. Общо съдържа 70% органични остатъци, освен това съдържа голямо количество минерали.

Ниско лежащият торф често се използва за подобряване състава на почвата на почва, която се използва от дълго време, без торене.

неутрален или леко кисел

Конски торф

От всички видове той е най-безплоден, поради което е подходящ само за мулчиране или растения, които се нуждаят от висока киселинност на почвата за растеж и развитие.

Съдържа сфагнумов мъх, бор, памучна трева и определено количество влага. А също и паразитите и семената на плевелите напълно липсват. Тези качества са особено ценни за онези летни жители, които имат оранжерии.

количество влага

Преходен торф

Вторично образуване между низинен и високоморски торф, тоест междинният слой е преходен. С по-малко микроелементи и ниска киселинност на почвата. Растителните остатъци, които съставляват този вид, са почти постоянни, различават се леко, в зависимост от вида на торфените находища.

висок торф

Неутрализиран торф

Подвид на езда. Използва се за приготвяне на основи, за това се вземат суровини с ниска степен на разлагане. В този случай варовиковото брашно се използва за неутрализиране на киселинността.

С неговото използване се прави оранжерийна почва или почва за растения, отглеждани в саксии. За открита земя, използвана за засаждане на дървета и храсти.

степен на разлагане

Използване на торф

Областите на приложението му в селското стопанство са много широки. Използвайте минерала в лехите, на закрито, в градината и при отглеждане на цветя.

За зеленчуковата градина

Чистият торф не се използва за наторяване на лехите. Основно се смесва с хумус и други органични вещества. И да се намокри 50-60%. В противен случай вече ще мулчира.

Торфният компост е често срещан в летни къщи. В допълнение, летните жители наричат ​​този метод на приложение най-ефективен.

вкаменелост в градината

За оранжерия

Способността на минерала да абсорбира влагата и в същото време да го задържа е незаменима при подреждането на оранжерия. С помощта на тези свойства той поддържа оптималния температурен режим на почвата в оранжерията за дълго време. Същевременно минералът е антисептик. Следователно оранжериите се пълнят с торф с 50-90%.

е антисептик

За градина

За използване в градината е необходима предварителна подготовка на минерала. Препоръчва се да го стоите старателно 2 седмици. Ако е възможно, пресейте през сито.

Когато използвате торф в градината, е необходимо постоянно поливане. Правилната употреба ще осигури на корените на растението хранителни вещества и кислород, необходими за активен растеж на растенията.

полезни изкопаеми

За растенията

Торфът се използва за много видове култури. Използва се като тор през пролетта или есента за копаене. Това помага за подобряване състава на почвата и увеличаване на хранителните вещества, които растението приема за правилното развитие и растеж.

копаят през есента

За цветя

Феновете на отглеждане на цветя, градински и закрити, също отбелязват положителния ефект на торфа върху растенията. Използването на минерала като тор помага на растенията да се възстановяват по-бързо след пресаждането.

Божурите реагират особено добре. Те растат по-бързо, цъфтят по-добре и имат много силна миризма. Използвайте го като мулч и горната превръзка. Във втория случай е необходимо да се комбинира с минерални торове.

силна миризма

Зимно приложение

През зимата минералът се използва за компост. През зимата се прегрява и се превръща в най-хранителния тор. Прилагането му през зимата причинява ранното топене на снега. Следователно почвата започва да се затопля по-рано.

хранителен тор

Торене на отделни култури

Минералът се използва за някои култури по различни начини, важно е да знаете как да наторите правилно, за да не навредите нито на растението, нито на почвата.

Картофи

Отглеждането на картофи е трудоемък процес. Летен жител, за да получи реколта, прави плодородна почва в градината, добавяйки пясък и глина. Но сами по себе си тези компоненти не изпълняват необходимата функция, поради което към тях се добавя торф. Този състав на почвата е най-подходящ за реколтата.

избрани култури

ягода

Прилагайки тор върху ягодни лехи, градинарите отбелязват ранното узряване на плодовете, реколтата става по-богата, вкусът на ягодите е по-богат. Донася се през пролетта или есента, като се смесва с дървени стърготини и изсушава добре. Добавете го към пътеката от 30 кг на 1 м2... Или директно във всяка дупка.

ранна зрялост на горски плодове

домати

За тази култура торфът се използва като листна и коренова покривка веднъж на 2 седмици. Или допринесе 1 м2 4 кг, разпределяйки се равномерно върху леглото.

За най-добър ефект минералът се добавя при засаждане на семена.

подхранване с корен

краставици

Благодарение на въвеждането на торф в почвата се получава богата реколта на реколтата. Важно е да се спазва дозировката и правилно вар или да се намали киселинността на почвата. Спазването на пропорциите ще помогне да се получи максимален възможен добив от храсти от краставици.

реколта

зеле

За тази култура, която е много придирчива към киселинността, се използва торф, като понижава pH. Тогава ефектът от прилагането му ще бъде забележим почти веднага.

придирчива към киселинността

Торене на почвата с торф

За да увеличат плодородието на почвата, летните жители използват този минерал. Но мнозина дори не мислят, че това вреди. Затова преди торенето на почвата е необходимо да се определи от какво точно се нуждае почвата.

Внасяйки го в плодородна земя, не трябва да очаквате подобрения, тъй като няма да има резултат. Но ако почвата е силно изчерпана, тогава тя повишава плодородието си.

Лятните жители препоръчват да се въвежда минералът заедно с други органични добавки, тъй като в чистия си вид той е беден на минерали.

Торене на почвата

Приготвяне на торф

Преди употреба е необходимо правилно да подготвите минерала. За да направите това, трябва да изпълните прости изисквания:

 1. Проветрете добре преди употреба. За изпаряване на токсичните вещества в състава му.
 2. Съдържанието на влага в използваните суровини е не по-малко от 50%.
 3. Въздействието върху растението не е моментално, понякога те са забележими, само след 2-3 години.
 4. Независимо от сезона, торенето винаги е подходящо.
 5. Най-добрата употреба е компостът.

минерален ресурс

Кога да депозирате

Няма конкретни условия, той се внася по всяко време, през пролетта и есента за оран. През периода на растеж на растенията, пътеки и под корените.

през есента за оран

дозиране

Няма правила за използването на минерал. Те отбелязват само момента, че е необходимо да се прави няколко години подред, като постепенно се довежда почвата до желаната степен на плодородие.

полезни изкопаеми

Торфено мулчиране

Този процес също изисква спазване на правилата, това води до положителен резултат от свършената работа. Мулчирайте през вегетационния период или преди зимата. През лятото за това се използва торф, който се нанася в слой от 1 до 2 см. През пролетта, защитавайки насажденията, до 5 см, през зимата слоят не е ограничен.

торфено мулчиране

Горна обработка на почвата

Торфът, смесен с всякакви органични добавки, се използва за обогатяване на плодородния слой на земята. Тъй като той сам не осигурява правилното обогатяване с минерали. Минералът в чистия си вид се използва само за мулчиране.

Те използват торф с високо съдържание на мочур за мулчиране, низина и преход, за обогатяване на почвата.

смесена с която и да е

Организация на торфен компост

Чистото торене осигурява малко хранителни вещества на почвата. Затова летните жители препоръчват компостиране. За приготвянето му са необходими зеленина, хранителни отпадъци, нарязани плевели и други растителни остатъци. Приготвянето на компоста отнема 1-1,5 години. Степента на готовност се определя визуално. Цялата маса трябва да е хомогенна и рохкава.

торфен компост

Начините

Има два начина за организиране на компост, кой от тях е предпочитан от самия летен жител.

Фокално компостиране

На избраното място се разстила слой торф с размери 50-60 см. След това в непрекъснат слой или в купища се разпръсква оборски тор 70-80 см. Освен това се прави ширината, по-малко торф с 1-1,5 м, след което се покрива със слой торф, 50-60 см отгоре. от всички страни. Този метод е за предпочитане през зимата.

летният резидент избира

Layered

Торфът се разпределя на ширина 4-5 м, дължината на площадката е възможна, дебелината на слоя е 50 см, след това се полага слой оборски тор, след това торф отново и така няколко пъти, височината на готовата компостна купчина е 2 м. Последният слой задължително е торф.

Тор тор на основата на торф

Производителите на торове създават хранене на растенията. Те го правят за онези, които не могат сами да направят купчина компост. Направен под формата на гранули, които се добавят директно в ямките. И течен тор, който се усвоява много по-добре. Полива се с растения и се използва като стимулант на растежа за семената.

разпределете по цялата ширина

Торф оксидат

Икономично хранене на растенията, което е много по-евтино от вносни аналози. Помага на растенията да натрупват хранителни вещества, подобрява структурата на почвата и предотвратява навлизането на токсини в растението.

Съдържа аминокиселини, монозахариди, протеини, хуминови киселини, минерали и серни киселини. Когато използвате, не забравяйте да се разрежда с вода.

серни киселини

Екстракт от торф

За производството се използва низинен тип, екстракт се получава с помощта на електрохидравлична обработка. Торът е много удобен за използване. Съдържа много полезни вещества. Препоръчва се за райони, където не е необходимо да се наторява почвата.

електрохидравлична обработка

Алтернатива на торфените торове

Ако не е възможно да се придобие минерал, той се заменя с органични вещества с подобен състав на хранителни вещества. Те включват:

 • оборски тор;
 • хумус;
 • хумус;
 • изпарения от птици;
 • тиня;
 • изпражнения;
 • дървени стърготини, кора;
 • siderates;
 • компостни ями.

Избор на алтернатива за зеленчукопроизводител.

алтернативи зад зеленчукопроизводител

тор

Най-добрият заместител на торф. Съставът му е богат на минерали, от които растенията се нуждаят за растеж и развитие. Всички те са в лесно смилаема форма.

Единственият минус за сайта е, че не може да се използва пресен тор.

необходими за растенията

хумус

Богат на хранителни вещества, които повишават общата плодородие на почвата. Въвежда се преди копаене или директно в кладенците.

почвено плодородие

хумус

Те се използват като алтернатива на торфа в повечето случаи, тъй като той е богат на хранителни вещества, които обогатяват почвата.

обогатяват почвата

Птичи изхвърляния

Препоръчва се да се използват гълъбни, пилешки, гъски и патица, по-малко подходящи. Въведен през есента неразреден. През сезона те се използват като течни превръзки.

подходяща постеля

I л

Утайките, богати на хумус, калий и азот, се използват в райони за повишаване на плодородието на почвата.

 калий и азот

Изпражнения

Те не се използват в чистата им форма, изисква се специална подготовка на торове с тяхната употреба. Те се правят на базата на купчина компост.

специално обучение

Сърда, кора

Евтин и достъпен органичен тор, който се превръща в отличен заместител на минерал. Представете на парцелите само изгнили. Смесена с други превръзки и слоеста със земята.

Компостът се приготвя от кората, смесва се с минерални превръзки и се навлажнява. Торът ще е готов до 6 месеца.

преплетен със земя

Siderata

От есента мястото се засява с многогодишни или едногодишни култури, а през пролетта се оре. Полезните вещества преминават в почвата, обогатявайки почвата.

едногодишни култури

Компостни ями

Безвреден органичен тор, който значително увеличава плодородието на почвата. Недостатъкът на храненето е, че се приготвя от 1 до 2 години. Но не забравяйте, че именно в тази форма минералите се усвояват по-добре от растенията.

Торфът като тор е незаменим на площадката. Но не го въвеждайте безмислено, всичко е наред с умереност.

добър в умереност

Отзиви
 1. яхт клуб
  7.07.2018 06:48

  Торфът е добър тор, подходящ за почти всички култури, увеличава добивите, но купувам BioGrow, върши отлична работа - не само дава бърз растеж на растенията, но и ги предпазва добре от болести, добивът се увеличава много.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква